.
|START |Vår verksamhet 
Studiecirkeln       
Kontakta oss      
|Falluja-
insamlingen
|Vad händer i Irak?
Krigsförbrytelser  
Motståndsrörelsen
|"Demokratin" 
Regimen i Irak
Folkrätt             
|Imperalism           
Olja och ekonomi
Iraks grannar      
|Antikrigsopinion 
Vad gör Sverige?
Media & desinfo.
|Vad händer i USA? 
I övriga världen?   
|
.
Föreningen IrakSolidaritet
Irak

. .
Utskriftbar version
.
VAD HÄNDER I IRAK?
KRIGSBROTT
MOTST.RÖRELSEN
USAs ETABL I IRAK
Senast ändrat
2015-09-09
2015-09-01
2015-09-01
2015-08-28
utdrag
2015-08-28
2015-08-28
Joe Biden, Obamas vice-president, på blixtbesök Bagdad 090915Han är djupt impopulär i Irak. Hans delnings-och splittringspolitik upprör irakierna. I Bagdad sammanträder han med USAs ÖB i Irak general Odierno, USAs nye ambassadör Christopher Hill och gröna zonens utrikesminister Zebari. Granateld träffade samma dag gröna zonen, nära USAs befästa mastodontambassad
2015-08-28
Utförsäljningen av Iraks oljaLasse Karlssons artikel, "Fortsatta motsättningar och oklarheter kring Iraks olja", kommer längre ner på denna sida.Utförsäljningen av Iraks olja”Stoppa dessa kontrakt som gynnar de multinationella bolagen och förpassar den irakiska oljepolitiken tillbaka till 20-talet”, säger den irakiske oljeexperten Issam Al-Chalabi som talade i Sverige november 2008 på inbjudan av IrakSolidaritet.”Vi hotas av ekonomisk ockupation”, säger Jaber Khalifa Jaber, chef för parlamentets olje-och gasutskott.De bolag som fick lämna Irak när oljan nationaliserades 1972, bjuds nu åter in av den irakiska klientregimen.
2015-08-28
 
2015-08-26
utdrag
2015-08-26
USA:s ambassadör i Irak Christopher Hill kräver att Irak öppnar fler oljefält för investerare.Mer än en tredjedel av Iraks totala oljereserver ska bjudas ut till de internationella bolagen i december.
.PRESSMEDDELANDEN
SITE-KARTA


BRÄNNPUNKT IRAK
V å r   t i d n i n g
INNEHÅLL
.

”Mitt Irak är i spillror”

Mitt hemland Irak var en välfärdsstat med gratis sjukvård och utbildning. Om vi höll tyst kunde vi leva våra liv i fred. Visst ville vi ha demokrati, men inte till vilket pris som helst, skriver miljöinspektör Yusra Moshtat i en kritisk analys av ockupationsmaktens framfart.

Artikeln publicerades i Svenska Dagbladet 23 juni 2006.

Ockupationsmakten vill få oss att tro att kriget i Irak i själva verket är ett stort demokratiprojekt. Diktatorn är störtad. En irakisk regering har utsetts genom ett fritt och allmänt val. Folket har sagt sitt.

Bush reser till Bagdad, skakar hand med premiärministern och ler mot världen. Nu väntar en lysande framtid för det irakiska folket.

Detta är naturligtvis en propagandabild. Irak är varken fritt eller demokratiskt och än är vägen lång innan vi når dit – om vi någonsin gör det.

Efter hemkomsten till Washington kastar Bush också in en brasklapp:

”Framgång i Irak beror på irakierna själva. Om irakierna inte har viljan till framgång, blir det heller ingen framgång för dem.”

Landet skälver i sina grundvalar efter ett brutalt krig och en ockupation som vi ännu inte ser slutet på, och nu påstår Bush att det irakiska folket har sitt öde i egna händer.

Grunden för allt normalt liv har underminerats och därmed har förutsättningarna för verklig demokrati och frihet försämrats för oöverskådlig tid.

Etniska motsättningar, religiös splittring och kriminalitet har satt sina spår. Pessimismen är utbredd bland de irakier jag talar med.

Särskilt svår är situationen i Bagdad, där människor riskerar sina liv varje dag, särskilt efter de senaste veckornas ökande våldsspiral.

Men vi har tydligen oss själva att skylla. Bara en så enkel sak som att åka till arbetet kräver noga planering. Vare sig man väljer bil eller buss riskerar man att skadas eller dödas.

Personer i högre ställning, tjänstemän, universitetslärare och så vidare. tvingas byta bilar, välja andra färdvägar från en dag till en annan, börja och sluta arbetet på olika tider, allt för att undvika det attentat som man hela tiden oroar sig för.

Doktor Donny George Youhkanna, riksantikvarie och chef för Nationalmuseet i Bagdad, berättade vid ett besök i Sverige i maj om plundringen och förstörelsen av oersättliga kulturskatter runt om i landet.

Det är en förstörelse som antingen är direkt orsakad av kriget eller en följd av den allmänna laglösheten, som gett plundrare en unik chans att brandskatta museer och arkeologiska fyndplatser runt om i landet.

När jag talade med honom på telefonen efter hans hemkomst var han fortfarande chockad över ett attentatsförsök som hade ägt rum mot Nationalmuseet samma dag. Femtio beväpnade personer hade stoppats alldeles utanför museiportarna.

Kvinnans ställning har försämrats dramatiskt. Ett ofta använt argument för kriget har varit att befria kvinnorna från islams patriarkala förtryck och tvånget att bära slöja; detta i ett land där kvinnans ställning har varit erkänt bra jämfört med andra länder i Mellanöstern.

Kvinnor i Irak har inte behövt bära slöja, man har haft rätt till utbildning och har haft en förhållandevis stark ställning på arbetsmarknaden (jag arbetade själv som civilekonom bland annat på Elverket i Bagdad).

Nu har det gått så långt att kvinnliga bilister stoppas på gatan.

”Sluta att köra bil annars dödar vi dig”, sa man till min kusin för bara någon vecka sedan när hon körde genom Bagdad och stoppades på gatan av en grupp män. The Independent har rapporterat om en liknande situation för kvinnorna i Basra.

Fortfarande råder brist på el och vatten. Det är svårt att tro att denna mäktiga ockupationsarmé inte kan skydda el- och vattenförsörjningen om man bara bestämde sig för att göra det.

Föreställ er hur det skulle vara att komma hem varje kväll och inte veta om ni kan laga mat eller sköta den personliga hygienen.

Så lever man i miljonstaden Bagdad ännu tre år efter det att Bush högtidligt proklamerade att kriget var slut.

Laglöshet råder. Människor kidnappas i stort sett dagligen av kriminella och religiösa grupper som har vädrat morgonluft efter att i åratal har hållits i schack av Saddams diktatur.

En släkting till mig kidnappades tidigare under våren. Man tvingades betala en stor lösensumma för att få honom frigiven. Han slängdes ur en bil på en gata i Bagdad, svårt misshandlad och chockad.

Mot bakgrund av detta är det inte så märkligt att medelklassen flyr landet. De upplever att de inte längre har någon framtid i Irak. Pengar och kunskap strömmar ut ur landet.

Många flyktingar hamnar i Jordanien där de betalar skyhöga böter för att få stanna. De som härdar ut lever i skräck och hopplöshet.

En enkel sak som att handla i Bagdad medför så stor risk att de som har råd betalar andra för att göra nödvändiga inköp, det vill säga de som har det ännu sämre ställt och alltså inte har något val.

Irak har bombats årtionden tillbaka i utvecklingen. Irak var en välfärdsstat med gratis sjukvård och utbildning.

Om vi höll tyst kunde vi i vart fall leva våra liv i fred. Andelen fattiga var lägre än i till exempel USA. Vad som nu återstår är ett land i spillror.

Vi ville ha demokrati men inte till vilket pris som helst.

Vi ville inte ha den sorts demokrati som först kräver denna omänskliga uppoffring, som ödelägger det som utgör själva grunden för den sanna demokratin, som varje dag leder till oskyldiga människors våldsamma död och berövar miljontals barn och ungdomar deras framtidstro.

Om man betänker att det aldrig har varit ockupanternas avsikt att
i första hand skapa demokrati i Irak, då framstår den fruktansvärda cynismen i än tydligare dager.

Vilket förakt visar man inte alla de människor som man påstår sig vilja hjälpa.

Det irakiska folket lider för oljans skull och landets strategiska läge i det eviga kriget om världsherravälde.

Demokrati är i sammanhanget bara ett ord man använder för att vilseleda och dölja sina egentliga avsikter.


YUSRA MOSHTAT
Miljöinspektör vid Miljöförvaltningen
.
IrakSolidaritets
Plattform
.

• USA ut ur IRAK – villkorslöst och omedelbart!

• Ett fritt och självständigt Irak!

• Stöd motstånds- kampen!

• Inget svenskt stöd till ockupationen!


----------------------


• An unconditional and immediate US withdrawal from Iraq!

• A free and independent Iraq!

• Support for the resistance struggle!

• No Swedish support to the occupation!


Iraq Solidarity Association in Stockholm

.
Irak
.
International Anti-Occupation Network
.
Fred i Irak är en möjlighet
Le Feyt-förklaringen
Le Feyt forklaring 08.pdf
.
.
IrakSolidaritets
Uttalanden
Läs mer
.

Brännpunkt Irak
(vår tidning)

Läs mer
.
Iraks kulturarv måste räddas
Läs och skriv på!
.
Stöd Iraks akademiker och intellektuella!
Läs och skriv på!
.
USA ut ur Irak
../../page_images/dot.gif
Powered by Enburk
© 2005-2008 IrakSolidaritet | Kontakt: info@iraksolidaritet.se | http://www.iraksolidaritet.se .