www.iraksolidaritet.se
www.iraksolidaritet.se
IrakSolidaritet >> VAD HÄNDER I USA? >> Antikrigsvecka i USA
www.iraksolidaritet.se

Hundratals gripna i USA under antikrigsvecka

New York, 28 september 2005 (IPS) Demonstrationer, marscher, möten, vakor och bönemöten hölls i dussintals städer runt om i USA under en landsomfattande kampanj för att tvinga president George W. Bushs administration och kongressen att avsluta USAs ockupation av Irak.

Över 500 antikrigsgrupper och religiösa organisationer hade undertecknat "Declaration of Peace". Och ungefär 250 aktivister hade gripits i olika städer för att de deltagit i fredliga aktioner.

Förutom en "tvingande tidtabell" för tillbakadragande av de 130.000 förentastatiska soldater som för närvarande är stationerade i Irak kräver deklarationen att baser stängs, att en fredsprocess för säkerhet, återuppbyggnad och försoning inleds samt att finansiering av militären skiftas till mänskliga behov.

Organisatörerna av fredsveckan genomförde över 350 aktioner med civil olydnad och protester i alla delar av landet, från Lincoln, Nebraska; Houston, Texas; Des Moines, Idaho; Little Rock, Arkansas; Cincinnati, Ohio till militära förentastatiska anläggningar i världen, inklusive Fayetteville, North Carolina, där Fort Bragg finns, U.S. Armys största anläggning i världen.

Fastän kampanjen dominerades stort av religiösa grupperingar var det många lagstiftare, före detta soldater, kvinnogrupper och invandrarorganisationer som deltog aktivt i protesterna. Samtidigt har över etthundra kristna, judiska och muslimska religiösa ledare planerat andra aktioner för att hindra en möjlig attack mot Iran. De sa att de ska uppmana USAs kongress att utöva sin tillsynsmakt för att förhindra en sådan eventualitet.

Aktivisterna har protesterat utanför bostäderna för en del kongressledamöter som inte uttalat sig mot presidentens krigspolitik. Men andra lagstiftare har undertecknat fredsdeklarationen, t ex Earl Blumenauer från Oregon, Danny Davis och Jan Schakowsky från Illinois, Chaka Fattah från Pennsylvania och Sam Farr, Barbara Lee och Lynn Woolsey från California.

Men trots protester från flera pensionerade generaler och framstående underrättelsetjänstanalytiker finns inga tecken på att administrationen ändrar sin politik mot Irak eller sin militärstrategi i regionen. Bara två veckor tidigare hade representanthuset fattat beslut om stöd för presidentens hantering av kriget och avvisat ett slutdatum för trupptillbakadragande.

Åtminstone 100.000 irakier har dödats under USAs miliäraktioner och påföljande självmordsattacker sedan invasionen av Irak i mars 2003. Kriget har kostat USA miljarder dollar över 2.500 människoliv. Enligt de senaste opinionsundersökningen som CNN genomförde 22-24 september 2006 är 59 procent av de som svarat emot Irakkriget och 33 procent sa kriget går "mycket dåligt" för USA-trupperna i landet.

www.iraksolidaritet.se
© 2005-2008 IrakSolidaritet | Kontakt: info@iraksolidaritet.se | http://www.iraksolidaritet.se