www.iraksolidaritet.se
www.iraksolidaritet.se
IrakSolidaritet >> MOTST.RÖRELSEN >> Haifa Street - Slaget om
Bagdad
www.iraksolidaritet.se

Haifa Street - slaget om Bagdad fortsätter

1 5   j a n u a r i   2 0 0 7  -  E f t i k h a r   H a s h e m   A l h u s a i n y / I r a k S o l i d r i t e t

Amerikanska soldater, F-15 stridsplan och Apache attack-
helikoptrar understödde  den irakiska marionettregimens soldater och milis i attacker för att inta kvarteren runt Haifa Street mitt i Bagdads centrum och mycket nära gröna zonen.

Bagdad ska intas och motståndsrörelsen krossas. Kvarter för kvarter. Bush har nyligen beslutat skicka 21.000 fler amerikanska soldater till Irak. 
 

De flesta av soldaterna skickas till Bagdad, och för en tid sedan attackerades även Adamiyastadsdelen med många civila dödsoffer som följd.

Haifagatan (eller Hayfagatan) är en 3,2 km lång gata i Bagdad.
Den går åt nordväst från “Assassin’s Gate” , en valvport som tjänar som huvudentré  till ”gröna zonen” ockupationens maktcentrum. Valvporten löper parallellt med Tigris och fick sitt namn av Saddam Hussein på 80-talet för att hylla den palestinska hamnen Haifa. Gatan är kantad av många moderna höghus. 

"Operation Haifa"
Haifa Street är en övervägande sunnimuslimsk stadsdel där många palestinier och araber från andra länder har sökt sin tillflykt till området. Motståndet mot ockupationen är starkt och Haifagatan var platsen  för ”Operation Haifa Street” juni 2004 och ”Haifa Street helicopter incident”. Där dödades 12 människor, mest barn då USA-soldater och helikoptrar slumpmässigt sköt in i en folkmassa som firade förstörelsen av en amerikansk stridsvagn.

Amerikanska trupper, stationerade i Bagdad kallade gatan ”Grenade street” och ”Purple Heart Boulevard” I mitten av 2005 fanns det rapporter som sade att förhållandena på Haifagatan lugnat ner sig och kontrollen av gatan överläts på de så kallade irakiska styrkorna (notoriska Iran-stödda shiitiska regeringsmiliser som opererar  under skydd av ockupationstrupperna) i februari 2006. 

Situationen har sedan dess hela tiden försämrats på grund av milisens försök att ta full kontroll över gatan genom etnisk och sekteristisk rensning i hopp att driva bort innevånarna.

Civilbefolkningen tog till vapen
Civilbefolkningen vid gatan tog till vapen och motstod den avsiktliga och planerade förflyttningen. De amerikanska ockupationstrupperna ledde där en operation i förening med de s.k.  irakiska styrkorna (nästan 1000 soldater) 9 januari 2007. De backades upp av amerikanska F-15 stridsplan och Apache attackhelikoptrar. 
Planen och helikoptrarna cirklade över de kulärrade byggnaderna under striden och gevärseld och explosioner ekade i centrala Bagdad. 

En talesman från den irakiska  marionettregeringen  sade i ett uttalande att 50 dödats och 21 arresterats. Innevånare sade att striderna i grannskapet började lördagen 6 januari 2007 med sammanstötningar mellan civilbefolkningen och shiitisk milis strax efter att Muslimska Lärdes Förbund, den mest inflytelserika sunnigruppen i Irak, varnade att Iranstödd milis skulle rensa Bagdad från Sunnimuslimer och araber de närmaste dagarna.   

På måndagen  8 januari 2007 sade innevånarna att skyttar från Mahdi milisen som leds av den shiitiska religiösa ledaren Moqtada al-Sadr trängde in i området men slogs tillbaka av beväpnade innevånare som skyddade sina hem. 

De inhemska trupperna var stödda av amerikanerna
I gryningen tisdag 9 januari började irakiska trupper omringa gatan och närliggande grannskap och innevånarna tog till vapen för att försvara sig mot de Iranstödda shiitiskdominerade regeringsstyrkorna.
Innevånarna insåg snart att trupperna var stödda av amerikan-
arna, då de irakiska styrkorna slog in dörrar och gjorde räder i hemmen.

Skyttar intog taken och män avrättades på gatorna, tre bakom en sunnimoské  Då de irakiska styrkorna var understödda av amerikanarna gav invånarna snart upp striden. De lade ned vapen, öppnade dörrarna och väntade. 

En sekteristisk massaker
Klockan 6  på kvällen drog sig trupperna tillbaka och allt var lugnt. En av invånarna sade: ”Vad de önskade var att slå tillbaka oss”. De gick till amerikanarna och berättade för dem, ”De där är terrorister och ni måste ta ledningen för att  fånga in dem”. ”De Muslimska Lärdes Förbund” kallade angreppet: ”En blodig sekteristisk massaker”. Muthana Harith al Thari en talesman för förbundet kontaktade al-Jazira televisionen och läste upp namnen på de 12 män som dödats. Han tillade att ”hela deras brott var att de försvarade sitt grannskap”. 

Den amerikanska presidenten sade 2003 ”uppdraget är fullbordat”. Nu 2007 använder han jetkrigsplan några få meter från gröna zonen. Detta är ett nederlag.


Eftikhar Hashem Alhusainy
Stockholm 2007-01-15
  
 

Sisela Björnsson - översättning  

www.iraksolidaritet.se
© 2005-2008 IrakSolidaritet | Kontakt: info@iraksolidaritet.se | http://www.iraksolidaritet.se