.
|START |Vår verksamhet 
Studiecirkeln       
Kontakta oss      
|Falluja-
insamlingen
|Vad händer i Irak?
Krigsförbrytelser  
Motståndsrörelsen
|"Demokratin" 
Regimen i Irak
Folkrätt             
|Imperalism           
Olja och ekonomi
Iraks grannar      
|Antikrigsopinion 
Vad gör Sverige?
Media & desinfo.
|Vad händer i USA? 
I övriga världen?   
|
.
Föreningen IrakSolidaritet
Irak

. .
Utskriftbar version
.
VAD HÄNDER I IRAK?
KRIGSBROTT
MOTST.RÖRELSEN
USAs ETABL I IRAK
Senast ändrat
2015-09-09
2015-09-01
2015-09-01
2015-08-28
utdrag
2015-08-28
2015-08-28
Joe Biden, Obamas vice-president, på blixtbesök Bagdad 090915Han är djupt impopulär i Irak. Hans delnings-och splittringspolitik upprör irakierna. I Bagdad sammanträder han med USAs ÖB i Irak general Odierno, USAs nye ambassadör Christopher Hill och gröna zonens utrikesminister Zebari. Granateld träffade samma dag gröna zonen, nära USAs befästa mastodontambassad
2015-08-28
Utförsäljningen av Iraks oljaLasse Karlssons artikel, "Fortsatta motsättningar och oklarheter kring Iraks olja", kommer längre ner på denna sida.Utförsäljningen av Iraks olja”Stoppa dessa kontrakt som gynnar de multinationella bolagen och förpassar den irakiska oljepolitiken tillbaka till 20-talet”, säger den irakiske oljeexperten Issam Al-Chalabi som talade i Sverige november 2008 på inbjudan av IrakSolidaritet.”Vi hotas av ekonomisk ockupation”, säger Jaber Khalifa Jaber, chef för parlamentets olje-och gasutskott.De bolag som fick lämna Irak när oljan nationaliserades 1972, bjuds nu åter in av den irakiska klientregimen.
2015-08-28
 
2015-08-26
utdrag
2015-08-26
USA:s ambassadör i Irak Christopher Hill kräver att Irak öppnar fler oljefält för investerare.Mer än en tredjedel av Iraks totala oljereserver ska bjudas ut till de internationella bolagen i december.
.PRESSMEDDELANDEN
SITE-KARTA


BRÄNNPUNKT IRAK
V å r   t i d n i n g
INNEHÅLL
.

Korruption i Irak

Krigsprofitörer och korruption
Det är makalöst, men 100-tals företag inom försvarsindustrin som under åren 2007-2009 lurade den amerikanska militären på mängder av pengar, fick ändå kontrakt motsvarande 285 miljarder dollar under samma period. USA:s statsskuld uppgår till 14 triljoner dollar.
110210


600 personer som arbetar inom Al-Malikis säkerhetstjänst anklagas för att ha falska tjänstgörings certifikat och betyg.
En amnestikommitté ska tillsättas som ordnar så att alla dessa personer med falska examina, falska militära grader och certifikat, ska gå fria, och
vem trodde något annat?
Försäljning av falska betyg och examina är en lukurativ verksamhet i Irak där administration, regering chefer och tjänstemän inom olika områden är tillsatta på falska och köpta ”meriter” i tiotusentals.
101215
läs artikeln "Mycket utbrett bedrägeri och korruption i den högre utbildningen"
läs mer om bedrägeri och korruption i den högre utbildningen på svenska

Var är pengarna?
9 miljarder dollar, 95% av pengarna som skulle använts till återuppbyggnad, i Irak är oredovisade. Det gäller inkomster från Iraks olja och gas som fanns i mat för olja-fonden och som FN överlät administrationen av till USA. I Al Jazeeraprogrammet Inside Iraq: ”Iraq´s missing billions”, intervjuas Jeremy Carver (Transparency International), professor Scott Lucas och d en irakiske analytikern Mundher Adhami om den sanslösa plundringen av Irak.
”Det är bara toppen på isberget”, säger Jeremy Carver och tillägger att det aldrig var mening att insyn och ansvar skulle råda.
Pengarna överlämnades kontant till USA, i bl.a. Irakiska Kurdistan, berättar Mundher Adhami.
Jeremy Carver säger att det är en ren slump att uppgiften om de försvunna miljarderna kommit fram. Det har skett tack vare att
chefen för revisionsbyrån för återuppbyggnad i Irak, Stuart W. Bowen jr känt ansvar för skattebetalarnas pengar.
Se reportaget: http://english.aljazeera.net/programmes/insidestory/2010/07/201072813547747130.html
The Guardian:
http://www.guardian.co.uk/world/2010/jul/27/iraq-oil-funds-billions-missing

Den notoriske skurken Ahmed Al-Chalabi, länge omhuldad av USA, men omöjliggjord i de flestas ögon, har skaffat sig stor makt i Irak. Han sitter i den ökända Ansvars-och Rättvisekommittén som bannlyste dryga 500 personer inför valet och ett antal efter valet, har dessutom starka band till Iran.
Al Chalabi kontrollerar TBI (Trade Bank of Iraq) som handhar alla inköp som den irakiska regeringen gör. Banken är statlig, men opererar helt självständigt. Banken har monopol på kreditbrev för regeringen (med undantag för militära ärenden). Banken kräver att kreditbrevens summor ska deponeras hos banken. Det gäller även oljeinkomsterna.
Det finns ingen rättvisande redovisning för återbetalade pengar. Banken där dessutom nepotism råder, är ett svart hål av korruption. Läs hela historien


Ännu ett litet exempel på
korruptionen
”Det rörde sig om ett enda jobb på en enda bas i Irak.” Försvarsdepartementet gick med på att betala 5 miljoner dollar om året för megakontraktet som gick till
KBR”.  5 miljoner dollar om året betalades för ett arbete som tog 43 minuter i månaden att utföra och 144 personer sattes upp på lönelistan.
Försvarets revisor fann att KBR utförde 7 % av förväntat arbete under slutet av 2008 och början av 2009, men fick full betalning.

Inte undra på att krig är lysande affärer för de inblandade bolagen.
100810

Irak är ett av världens mest korrumperade länder
Irak är ett av världens mest korrumperade länder. Transparency International har gjort sin årliga genomgång.
Ockupationen slog sönder hela den irakiska infrastrukturen. I det sönderslagna Irak där inte ens el och vatten fungerar efter snart 7 års ockupation, är korruption och brist på transparens utmärkande för all verksamhet. Det gäller marionettregimen, det gäller USAs armé och andra företrädare, det gäller de privat kontraktsanställda och bolagen som profiterar både på förstörelsen och den s.k. uppbyggnaden.
Men Irak har olja och gas och omvärlden struntar i ockupationen, struntar i brott mot mänskliga rättigheter, struntar i KRIGSFÖRBRYTELSER och ser bara
”Iraks storslagna möjligheter". Sveriges handelsminister Ewa Björling är omåttligt förtjust.

091120

Senast ändrad: 2011-02-10
.
IrakSolidaritets
Plattform
.

• USA ut ur IRAK – villkorslöst och omedelbart!

• Ett fritt och självständigt Irak!

• Stöd motstånds- kampen!

• Inget svenskt stöd till ockupationen!


----------------------


• An unconditional and immediate US withdrawal from Iraq!

• A free and independent Iraq!

• Support for the resistance struggle!

• No Swedish support to the occupation!


Iraq Solidarity Association in Stockholm

.
Irak
.
International Anti-Occupation Network
.
Fred i Irak är en möjlighet
Le Feyt-förklaringen
Le Feyt forklaring 08.pdf
.
.
IrakSolidaritets
Uttalanden
Läs mer
.

Brännpunkt Irak
(vår tidning)

Läs mer
.
Iraks kulturarv måste räddas
Läs och skriv på!
.
Stöd Iraks akademiker och intellektuella!
Läs och skriv på!
.
USA ut ur Irak
../../page_images/dot.gif
Powered by Enburk
© 2005-2008 IrakSolidaritet | Kontakt: info@iraksolidaritet.se | http://www.iraksolidaritet.se .