.
|START |Vår verksamhet 
Studiecirkeln       
Kontakta oss      
|Falluja-
insamlingen
|Vad händer i Irak?
Krigsförbrytelser  
Motståndsrörelsen
|"Demokratin" 
Regimen i Irak
Folkrätt             
|Imperalism           
Olja och ekonomi
Iraks grannar      
|Antikrigsopinion 
Vad gör Sverige?
Media & desinfo.
|Vad händer i USA? 
I övriga världen?   
|
.
Föreningen IrakSolidaritet
Irak

. .
Utskriftbar version
.
IMPERALISM
OLJA OCH EKONOMI
IRAKS GRANNAR
Senast ändrat
2015-09-09
2015-09-01
2015-09-01
2015-08-28
utdrag
2015-08-28
2015-08-28
Joe Biden, Obamas vice-president, på blixtbesök Bagdad 090915Han är djupt impopulär i Irak. Hans delnings-och splittringspolitik upprör irakierna. I Bagdad sammanträder han med USAs ÖB i Irak general Odierno, USAs nye ambassadör Christopher Hill och gröna zonens utrikesminister Zebari. Granateld träffade samma dag gröna zonen, nära USAs befästa mastodontambassad
2015-08-28
Utförsäljningen av Iraks oljaLasse Karlssons artikel, "Fortsatta motsättningar och oklarheter kring Iraks olja", kommer längre ner på denna sida.Utförsäljningen av Iraks olja”Stoppa dessa kontrakt som gynnar de multinationella bolagen och förpassar den irakiska oljepolitiken tillbaka till 20-talet”, säger den irakiske oljeexperten Issam Al-Chalabi som talade i Sverige november 2008 på inbjudan av IrakSolidaritet.”Vi hotas av ekonomisk ockupation”, säger Jaber Khalifa Jaber, chef för parlamentets olje-och gasutskott.De bolag som fick lämna Irak när oljan nationaliserades 1972, bjuds nu åter in av den irakiska klientregimen.
2015-08-28
 
2015-08-26
utdrag
2015-08-26
USA:s ambassadör i Irak Christopher Hill kräver att Irak öppnar fler oljefält för investerare.Mer än en tredjedel av Iraks totala oljereserver ska bjudas ut till de internationella bolagen i december.
.PRESSMEDDELANDEN
SITE-KARTA


BRÄNNPUNKT IRAK
V å r   t i d n i n g
INNEHÅLL
.

Irak
Privatiseringen av kriget fortsätter

I samband med FN:s människorättsråds Universal Periodic Review av staters förhållande till mänskliga rättigheter, hölls denna inledning om krigens privatisering på ett sidomöte i Genève 3 november av L. Gomez del Prado. Han är medlem i FN:s arbetsgrupp om legoknektar.
Obama hyr militära kontraktsanställda i en omfattning som skulle få Bush att rodna”, skriver Tim Shorrock, författare till ”Spies for Hire. The Secret World of Intelligence Outsourcing”, Simon & Schuster, 2008, i en artikel i december 2010.

Pentagon har nära 225 000 privata kontraktsanställda militärer i framförallt Irak och Afghanistan som sköter allt från logistik till avancerade bevakningsuppdrag. Säkerhetstjänster som CIA och National Security Agency har ytterligare tusentals legosoldater, ofta tungt beväpnade, under hemliga kontrakt placerade vid USA:s militära kommandon runt om i världen.

Genom Obamas ”outsourcing” av nyckelsektorer i krigen i Väst- och Centralasien och på Afrika horn förhindras Kongressens insyn i krigföringen.

I en artikel tar Tim Shorrock upp de viktigaste bolagen som Blackbird Technologies, Glevum Association, K2 Solutions och Blackwater, numera under namnet Xe.

Ett exempel är Blackbird , ledd av tidigare CIA-anställda och som utför mycket avancerade uppdrag bakom fiendens linjer som att frita tillfångatagna USA-soldater.

Jose L. Gomez del Prado presenterade på ett möte i FN-palatset i Genève den 3 november 2010 en FN-utredning om krigens privatisering.

Han konstaterar att privata militära företag och säkerhetsbolag opererar i ett rättsligt vakuum och att deras verksamhet hotar civilbefolkning och de i internationell lagstiftning garanterade mänskliga rättigheterna.

FN:s arbetsgrupp, som arbetat med utredningen sedan 2006 och rapporterat till UNHRC (UN Human Rights Council) och Generalförsamlingen, har funnit många exempel på summariska avrättningar, tortyr, godtyckliga fängslanden, kidnappningar, liksom handlingar i strid med rätten till självbestämmande företagna av privata militär- och säkerhetsstyrkor.

läs fler artiklar om privatiseringen av krigen
101229

Senast ändrad: 2011-09-08
.
IrakSolidaritets
Plattform
.

• USA ut ur IRAK – villkorslöst och omedelbart!

• Ett fritt och självständigt Irak!

• Stöd motstånds- kampen!

• Inget svenskt stöd till ockupationen!


----------------------


• An unconditional and immediate US withdrawal from Iraq!

• A free and independent Iraq!

• Support for the resistance struggle!

• No Swedish support to the occupation!


Iraq Solidarity Association in Stockholm

.
Irak
.
International Anti-Occupation Network
.
Fred i Irak är en möjlighet
Le Feyt-förklaringen
Le Feyt forklaring 08.pdf
.
.
IrakSolidaritets
Uttalanden
Läs mer
.

Brännpunkt Irak
(vår tidning)

Läs mer
.
Iraks kulturarv måste räddas
Läs och skriv på!
.
Stöd Iraks akademiker och intellektuella!
Läs och skriv på!
.
USA ut ur Irak
../../page_images/dot.gif
Powered by Enburk
© 2005-2008 IrakSolidaritet | Kontakt: info@iraksolidaritet.se | http://www.iraksolidaritet.se .