.
|START |Vår verksamhet 
Studiecirkeln       
Kontakta oss      
|Falluja-
insamlingen
|Vad händer i Irak?
Krigsförbrytelser  
Motståndsrörelsen
|"Demokratin" 
Regimen i Irak
Folkrätt             
|Imperalism           
Olja och ekonomi
Iraks grannar      
|Antikrigsopinion 
Vad gör Sverige?
Media & desinfo.
|Vad händer i USA? 
I övriga världen?   
|
.
Föreningen IrakSolidaritet
Irak

. .
Utskriftbar version
.
VAD HÄNDER I IRAK?
KRIGSBROTT
MOTST.RÖRELSEN
USAs ETABL I IRAK
Senast ändrat
2015-09-09
2015-09-01
2015-09-01
2015-08-28
utdrag
2015-08-28
2015-08-28
Joe Biden, Obamas vice-president, på blixtbesök Bagdad 090915Han är djupt impopulär i Irak. Hans delnings-och splittringspolitik upprör irakierna. I Bagdad sammanträder han med USAs ÖB i Irak general Odierno, USAs nye ambassadör Christopher Hill och gröna zonens utrikesminister Zebari. Granateld träffade samma dag gröna zonen, nära USAs befästa mastodontambassad
2015-08-28
Utförsäljningen av Iraks oljaLasse Karlssons artikel, "Fortsatta motsättningar och oklarheter kring Iraks olja", kommer längre ner på denna sida.Utförsäljningen av Iraks olja”Stoppa dessa kontrakt som gynnar de multinationella bolagen och förpassar den irakiska oljepolitiken tillbaka till 20-talet”, säger den irakiske oljeexperten Issam Al-Chalabi som talade i Sverige november 2008 på inbjudan av IrakSolidaritet.”Vi hotas av ekonomisk ockupation”, säger Jaber Khalifa Jaber, chef för parlamentets olje-och gasutskott.De bolag som fick lämna Irak när oljan nationaliserades 1972, bjuds nu åter in av den irakiska klientregimen.
2015-08-28
 
2015-08-26
utdrag
2015-08-26
USA:s ambassadör i Irak Christopher Hill kräver att Irak öppnar fler oljefält för investerare.Mer än en tredjedel av Iraks totala oljereserver ska bjudas ut till de internationella bolagen i december.
.PRESSMEDDELANDEN
SITE-KARTA


BRÄNNPUNKT IRAK
V å r   t i d n i n g
INNEHÅLL
.

Stora manifestationer över hela Irak

Manifestationer, strejker och protester av olika slag äger rum i hela landet trots en oerhörd repression i ett fortfarande ockuperat Irak. Demonstrationer förbereds i Irak 25 februari. Irakiska ungdomar har utsett denna dag till ”the day of rage for change and freedom in Iraq”.
läs mer
110221
1000-tals demonstrerar i norra Irak. I Sulimaniya protesterar människor mot polisens dödsskjutning av 2 demonstranter. 50 skadades.
Studenter protesterar. I Bagdad hölls demonstrationer till stöd för landets änkor och föräldralösa som inte får regerigshjälp.
läs mer
I irakiska Kurdistan där 1000-tals protesterar mot den lokala regeringens korruption och förtryck, betalar KRG löner till 370 anställda på ett icke-existerande HR-departement! Banditpartierna PUK och KDP har många vänner i Sverige. PUK är medlem i Socialistinternationalen!

Stora manifestationer över hela Irak

”Vår, våra barns och kommande generationers räddning, kan inte genomföras om inte USA:s ockupation och det nuvarande politiska systemet som ockupationen införde och som antogs av gröna zonenpolitikerna avskaffas. Det är baserat på sekterism och kvoter för etniska och religiösa grupper”.
Popular movement to save Iraq
110214

Bagdad, Nassiriya, Deewaniya, Ramadi, Falluja, Kirkuk, Mosul, Theeqar, Karbala, Sulimaniya, Kut, Basra, Hilla: Manifestationerna sprider sig över hela Irak. Demonstrerande människor har dödats av polis och militär i Kut och Sulimaiya.
Undersök demonstranters död”, kräver Human Rights Watch
Den 17 februari dödades en eller 9 demonstranter (olika siffror uppges) i Sulimaniya och den 16 februari 3 personer i Kut.
Många har skadats i dessa och andra manifestationer.

”Ned med Al-Maliki”, ”ned med den lokale guvernören”, ”bort med korruptionen”, ”Korrupta politiker ska åtalas”! ”Vi vill ha el, jobb, rent vatten, mat och bostäder”! Bättre pensioner! Hjälp Iraks änkor! ”Vi vill ha frihet”! ”Vi vill ha demokrat”! ”Vi vill ha oberoende”! För ett enat Irak! Nej till sekterism! Kristna och muslimer, alla tillsammans! Solidaritet med martyrernas familjer! Frige politiska fångar!
Vi skrev i tidigare meddelande om sommarens, höstens och pågående manifestationer som passerat obemärkta i media.

Demonstrationer förbereds i Irak 25 februari.
Irakiska ungdomar har utsett denna dag till ”the day of rage for change and freedom in Iraq”.
Muslimer, araber, kristna kurder, sunni, shia, turkmener, alla grupper i det irakiska samhället uppmanas att delta.
”Det är nu vi står enade mot förtrycket”.

Folkhjälten och ”skokastaren” Munthadar Al-Zeidy återvänder till Irak för att delta i den fredliga demonstrationen.
Hans bror Uday Al-Zeidy arresterades 14 februari en timme innan demonstrationen utanför gröna zonen skulle börja. Han kidnappades och fördes bort under 5 dagar till okänd plats. Han misshandlades och vistas nu på Kindisjukhuset där han gav denna intervju.

Såväl amerikanska som irakiska soldater slog med brutalitet ner demonstrationen.

Inför demonstrationen 25 februari uppmanas unga irakiska pojkar och flickor att bilda kedjor runt Bagdads museum och Nationalbiblioteket för att skydda det som finns kvar av landets ovärderliga kulturskatter.

Tågen kommer att stå stilla!
Det plundrade oljelandet Irak, kan inte ens betala lönerna till de 12.000 järnvägsanställda som hotar med manifestationer i Bagdad och hela landet.

1000-tals protesterar mot tidigare dödsskjutning i Sulimaniya, irakiska Kurdistan.

”Vi lever under miserabla förhållanden, utan elektricitet och gatorna är smutsiga och leriga”,
säger en av demonstranterna.
Tusentals irakier har demonstrerat från Basra i söder till Iraks kurdiska region i norr där oppositionspartiet Gorans lokaler attackerats. Minst 2 personer sköts ihjäl av säkerhetsstyrkor.

Minst 2 dödade i Sulimaniya.

Hård repression i Erbil och Sulemaniya från respektive klan- och krigsherrepartiernas PUK och KDP:s styrkor.

Mannen på denna youtube dog efter att ha blivit skjuten av peshmergas som sköt rakt in i folksamlingen i Sulimaniya.

I Bagdadkvarteren Kadimiya och Khadhra krävde människor basservice och upplösning av parlamentet som inte gjort någonting för folket.

Demonstranter blockerade en bro i oljestaden Basra med krav på ett bättre liv, pensioner, arbete och att guvernören avgår.

Protesterna sprids
1000-tals protesterar
I Sulimaniya krävde skrek folk ”ned med Massoud Barzani”! Barzani är president för Kurdistan Regional Government (KRG). Demonstranterna kastade sten på Brazanis partikokal, KDP i ilska över den bottenlösa korruptionen, bristen på välfärd, förtrycket och dödsskjutningen. Ilskan riktade sig även mot det andra dominerande klanpartiet PUK. Det är omöjligt att få jobb om man inte är lejd av dessa två klanfamiljer.

När slänger Socialistinternationalen ut PUK?
I Bagdad demonstrerade människor för änkor och föräldralösa. De flesta får inget ekonomiskt stöd.
I Erbil i irakiska Kurdistan protesterade mer än 1000 personer för yttrandefrihet, mot lagförslag på att demonstrationer måste ha tillstånd från regeringen. Under de senaste 6 månaderna har minst 60 författare och tidningar åtalats för regeringskritik.
I Babylon kräver familjemedlemmar att deras fängslade anhöriga friges!

Mängder av protester har genomförts av oljearbetare i Basra och oljearbetare i Kirkuk som kommer att manifestera igen om de inte får stöd för sina krav på bättre levnadsförhållanden vid North Oil Company.
1- 14 februari strejkade arbetarna i den statsägda läderindustrin i Bagdad mot usla förhållanden. De protesterar bl.a. mot ”self-financing”. De får inte ut lädervaror utan ska fixa det själva. Ett led i privatiseringen. Textilarbetarna i Kut har också strejkat.
El-arbetare protesterar i Basra, manifestationer förbereds till försvar för arbetare som har avskedats av politiska skäl.”Avbaathifieringen” slår mot alla som är i opposition mot Al-Maliki och hans gelikar.
Massarresteringar pågår just nu. IrakSolidaritet har i ett flertal artiklar redovisat ett axplock av dessa arresteringar såväl före som under och efter parlamentsvalet i mars 2010.
I Wasitprovinsen arresterades 120 personer häromnatten.
73 människor arresterades i Basra, Bagdad, Nineve, Saladdin och Babylon.
I januari arresterades 100 intellektuella i Diyalaprovinsen, varav 4 mycket kända undervisande professorer vid Diyala University’s Medical College.

OBS! när det gäller förföljelsen och morden på Iraks akademiker.

När ska Sverige och Väst sluta stödja Al-Malikiregimen? Det tog 8 månader av regelrätta strider innan Al-Maliki utsågs till premiärminister. Han vann inte valet, men blev premiärminister i gröna zonen i alla fall. Han fick de kurdiska klanpartiernas stöd på villkor att han gick med på deras 19 krav! Ett gäller accepterande av KRG:s illegala oljekontrakt. Dessutom sadristernas stöd, gamla ärkefiender som med Irans medling kohandlade fram stöd för Al-Maliki.
Al-Maliki har nyligen avslöjats som chef för 2 tortyrfängelser i Irak, men vår regering drar inte örona åt sig och oppositionen är tämligen tyst. Media tiger.
Han har i regeringen utsett sig själv till försvarsminister, inrikes-och säkerhetsminister!
(”keeping the Defense ministry, which runs the army, Interior, which controls the police, and National Security for himself temporarily”). Obamas vice-president Joe Biden gratulerar honom.
Vem höjer ens på ögonbrynen?

IrakSolidaritet har publicerat ett antal pressmeddelanden och Nyhetsbrev som visar korruptionen i Irak, förföljelsen av alla oliktänkande, mord och avrättningar i en ofattbar omfattning. Men Irak ”flyter på ett hav av olja” och då gäller andra bedömningsskalor.
Irakiska politiker har fantasilöner som sticker i ögonen på Iraks fattiga, arbetslösa och sjuka befolkning.
De folkliga upproret får Al-Maliki att lova sänka sin lön med hälften och plötsligt kräver Bagdad att USA ska betala 1 miljard dollar (löjlig struntsumma i sammanhanget) för förstörelsen av Bagdad. Staden har blivit ett fult härläger med hela kvarter omgivna av höga murar.
Al-Maliki och hans gelikar lever och berikar sig på krig och korruption. Detta är små taktiska försök att blidka befolkningen som fått nog.

USA kommer inte att lämna Irak

Hemliga samtal pågår om säkerhetspakten (SOFA). Det kan ju inte Al-Maliki säga eftersom ingen politiker i Irak idag kan hävda att landet ska vara fortsatt ockuperat.
Försvarsminister Gates som president Obama övertog från Bush, uttrycker att USA måste behålla trupper i Irak:
läs mer

Och USA patrullerar fortfarande i irakiska städer.
Här attackeras en amerikansk patrull norr om Karbala.
Och här i östra Bagdad.

Även i Irak har en ung man protesterat mot miserabla levnadsförhållanden genom att bränna sig till döds!

USA måste lämna Irak! Krigsförbrytare ska ställas inför rätta. USA ska betala krigsskadestånd!

110221

Senast ändrad: 2011-02-21
.
IrakSolidaritets
Plattform
.

• USA ut ur IRAK – villkorslöst och omedelbart!

• Ett fritt och självständigt Irak!

• Stöd motstånds- kampen!

• Inget svenskt stöd till ockupationen!


----------------------


• An unconditional and immediate US withdrawal from Iraq!

• A free and independent Iraq!

• Support for the resistance struggle!

• No Swedish support to the occupation!


Iraq Solidarity Association in Stockholm

.
Irak
.
International Anti-Occupation Network
.
Fred i Irak är en möjlighet
Le Feyt-förklaringen
Le Feyt forklaring 08.pdf
.
.
IrakSolidaritets
Uttalanden
Läs mer
.

Brännpunkt Irak
(vår tidning)

Läs mer
.
Iraks kulturarv måste räddas
Läs och skriv på!
.
Stöd Iraks akademiker och intellektuella!
Läs och skriv på!
.
USA ut ur Irak
../../page_images/dot.gif
Powered by Enburk
© 2005-2008 IrakSolidaritet | Kontakt: info@iraksolidaritet.se | http://www.iraksolidaritet.se .