www.iraksolidaritet.se
www.iraksolidaritet.se
IrakSolidaritet >> OLJA OCH EKONOMI >> Oljan, hemliga memos, 110421
www.iraksolidaritet.se

Oljan, Iraks svarta guld
Krigsorsak oljan!

Irak är den stora oljemöjligheten”, understryker Foreign Office memorandum 13 november 2002. ”BP är synnerligen angelägen att komma in i Irak och angelägen att politiska överenskommelser inte ska hindra dem att konkurrera om oljan. Möjligheterna på lång sikt är enorma…”
Hemliga memoranda visar att oljebolagen var desperata att få del i plundringen av Iraks olja som tydligen fördelades redan 5 månader innan USA-alliansens angrepp.

Hemliga anteckningar som lämnats ut med hänvisning till U.K:s Freedom of Informationregler bekräftar några av krigsmotståndarnas mest kritiska åsikter. De innehåller detaljerade uppgifter om överenskommelser gjorda mellan den brittiska regeringen och världens största oljebolag som ger tillgång till olja och gas mot stöd för kriget”.

BP, Shell, Bush och här Blair har alla förnekat att olja skulle ha någonting med angreppet på Irak att göra. Så här sade Tony Blair 6 februari 2003: “ Låt mig bara ta upp det här med oljan eftersom….oljekonspirationsteorin ärligt talat är en av de mest absurda när du analyserar den”.

Återigen avslöjas fakta om USA-alliansens oljeintressen som ett avgörande skäl för angreppet på den suveräna staten Irak som nationaliserat sin olja och faktiskt använt inkomsterna för att bygga upp en framstående utbildning och hälsovård.

Den kände irakiske oljeexpertem Issam al-Chalabi som talade I Sverige november 2008 på inbjudan av IrakSolidaritet kommenterar:
“Inte undra på att BP var den första oljejätten som fick delta I licensrundan för superjättefältet Rumaila (nord och syd). Shell var också bland de första att få kontrakt på olje- och gasfält. Storbritannien har stor andel i Shell”.

Bolagen som en gång tvingades lämna Irak, är tillbaka.
Demonstranterna runt om I Irak ropar ut att “oljan tillhör folket, inte tjuvarna”.

Ockupanterna lämnar den inte frivilligt. I år går säkerhetspakten USA-Irak ut enligt vilken USA:s trupper då ska ha lämnat landet.
Kreativa omskrivningar av ockupation pågår, Utrikesdepartementet tar över några av Pentagons funktioner och såväl Obama, Gates, Biden och ledande militärer deklarerar att USA gärna behåller trupper I Irak.

Tänker USA lämna Irak?
Läs mer om den fortsatta ockupationen och de former den tar sig i följetongen.

En speciell oljepolis utbildas av den italienska polisen. Denna styrka ska “skydda olje- och gasinstallationer". Träningen sker på ett område inom amerikanska och irakiska baser vid Bagdads flygplats med namnet “Camp Dublin”.
Sabotage har ägt rum mot pipelines och oljeinstallationer. Varenda parti i marionettregimen har miliser som stjäl olja. Korruptionen finns på alla nivåer. Dessutom har dessa sekteristiska partimiliser till stor del integrerats I den irakiska armén och polisen.

läs några tidigare artiklar om Iraks svarta guld
110420

Senast ändrad: 2011-04-21
www.iraksolidaritet.se
© 2005-2008 IrakSolidaritet | Kontakt: info@iraksolidaritet.se | http://www.iraksolidaritet.se