.
|START |Vår verksamhet 
Studiecirkeln       
Kontakta oss      
|Falluja-
insamlingen
|Vad händer i Irak?
Krigsförbrytelser  
Motståndsrörelsen
|"Demokratin" 
Regimen i Irak
Folkrätt             
|Imperalism           
Olja och ekonomi
Iraks grannar      
|Antikrigsopinion 
Vad gör Sverige?
Media & desinfo.
|Vad händer i USA? 
I övriga världen?   
|
.
Föreningen IrakSolidaritet
Irak

. .
Utskriftbar version
.
VÅR VERKSAMHET
FÖRENINGEN
STUDIECIRKELN
KONTAKTA OSS
Senast ändrat
2015-09-09
2015-09-01
2015-09-01
2015-08-28
utdrag
2015-08-28
2015-08-28
Joe Biden, Obamas vice-president, på blixtbesök Bagdad 090915Han är djupt impopulär i Irak. Hans delnings-och splittringspolitik upprör irakierna. I Bagdad sammanträder han med USAs ÖB i Irak general Odierno, USAs nye ambassadör Christopher Hill och gröna zonens utrikesminister Zebari. Granateld träffade samma dag gröna zonen, nära USAs befästa mastodontambassad
2015-08-28
Utförsäljningen av Iraks oljaLasse Karlssons artikel, "Fortsatta motsättningar och oklarheter kring Iraks olja", kommer längre ner på denna sida.Utförsäljningen av Iraks olja”Stoppa dessa kontrakt som gynnar de multinationella bolagen och förpassar den irakiska oljepolitiken tillbaka till 20-talet”, säger den irakiske oljeexperten Issam Al-Chalabi som talade i Sverige november 2008 på inbjudan av IrakSolidaritet.”Vi hotas av ekonomisk ockupation”, säger Jaber Khalifa Jaber, chef för parlamentets olje-och gasutskott.De bolag som fick lämna Irak när oljan nationaliserades 1972, bjuds nu åter in av den irakiska klientregimen.
2015-08-28
 
2015-08-26
utdrag
2015-08-26
USA:s ambassadör i Irak Christopher Hill kräver att Irak öppnar fler oljefält för investerare.Mer än en tredjedel av Iraks totala oljereserver ska bjudas ut till de internationella bolagen i december.
.PRESSMEDDELANDEN
SITE-KARTA


BRÄNNPUNKT IRAK
V å r   t i d n i n g
INNEHÅLL
.

Tom Hayden, känd amerikansk ledare inom den amerikanska fredsrörelsen sedan Vietnamkriget, talade på ABF Stockholm 16 juni

Det blev ett mycket givande möte med en lång frågestund-
Arr. Föreningen Afghanistansolidaritet, Kvinnor för fred, Folket i Bild/Kulturfront och Föreningen IrakSolidaritet i samarbete med ABF Stockholm.
IrakSolidaritets appell för Fallujainsamlingen gav 1176 kronor.

Läs Tom Haydens tal:

Affären Wikileaks är oerhört viktig i USA för att bryta hemlighetsmakeriet kring krigen. De offentliggjorda dokumenten har bland annat bekräftat att antalet civila döda är betydligt större än vad de officiella siffrorna uppger.

Efter att general Stanley McCrystal intervjuades i tidskriften Rolling Stones, sparkades han av president Obama. För kriget är hemligt, det är högsta sekretess som gäller. Han överfördes direkt till Afghanistan från Irak där hela hans verksamhet är hemligstämplad.
General Petraeus överfördes till CIA och har i hemlighet organiserat en CIA-armé på 3000 man i Afghanistan, Task force 373.

Det som Wikileaks avslöjat är inte topphemlig information, det är bara sådant som hemligstämplats i ett system av överdriven sekretess. Vad som sker är redan känt i de länder där krigen pågår. De som ska hållas okunniga om verkligheten är USA:s folk – som om folket vore fienden.

Det är ett informationskrig, ett krig om uppfattningar, och uppfattningar är viktigare än vapen. Genom Wikileaks har vi hittat vår röst, vi kan säga sanningen till makten.

Vad beträffar våldtäktsåtalet i Sverige mot Julian Assange, så har kvinnorna absolut rätt att driva sin sak mot honom. Vi försvarar kvinnors rättigheter. Detta får inte göras till en strid där kvinnorörelsen ställs mot fredsrörelsen. Sexövergrepp och våldtäkter förekommer, och i försvaret av Julian Assange har misstag begåtts när det gäller bilden av Sverige.

Jag är för det som på idrottsspråk kallas att kämpa ända till slutzonen. Så måste denna strid föras.

Kommer Julian Assange att utlämnas till Sverige? Om lagarna beträffande brottet är likartade i de båda länderna (Storbritannien och Sverige) så är det normalt att så sker. Allt kan hända, men det är möjligt att han sänds till Sverige, att det blir beslut om åtal. En möjlighet är också en steg-för-steg-uppgörelse mellan parterna utan antagonism.

USA:s regering har en grand jury i Virginia som vill åtala Julian Assange för konspiration – ett brott som jag en gång åtalats för, men domstolen visste inte vad konspiration innebär och kunde inte belägga något sådant. I fallet Wikileaks kan Julian Assange och Bradley Manning komma att åtalas för konspiration för att stjäla hemliga dokument, så snart som åtalet i Sverige är klart. I så fall blir det århundradets rättegång. Den kommer att dra till sig oerhörd uppmärksamhet från media och allmänhet. Man kommer att ha svårt att hitta en tillräckligt stor lokal. Kanske behövs en hel stadion.

I rättegången kan försvaret lägga fram alla tidigare hemligstämplade dokument som bevismaterial. Regeringen måste hävda att det var rätt att hemligstämpla dem. De måste också övertyga juryn, och det är väldigt svårt att få tolv amerikaner att ena sig. I vilket fall som helst är hemligheten redan idag ute och Bradley Manning är i fängelse. Vad man kan göra är att sätta dit Julian Assange, men är det värt det? Han kan överklaga en eventuell dom och gå fri under tiden och den processen kan ta fem år. Är det i någons intresse? Jag ser inget annat syfte med det än ren hämnd.

Vid rättegången mot Daniel Ellsberg och Tony Ruso sa president Nixon att vi borde få livstid och att Ruso var den farligaste människan i världen. Administrationen bjöd in domaren till en park där han tillfrågades om han ville bli chef för FBI. Till och med en ärthjärna förstår att detta var något som domaren var tvungen att rapportera för att inte göra sig skyldig till jäv. Det blev en stor skandal.

Vad jag säger är: Låt kvinnornas sak bli offentlig.

Nu tillbaka till grundfrågan: Det förs krig i hemlighet, som kostar skattebetalarna hundratals miljarder dollar och leder till tusentals döda. Mer folk och mer skatter till krigen leder inte till någon lösning. Pentagon har ett namn för detta: Det långa kriget (liksom tidigare det kalla kriget). Den militära doktrinen formulerades av Kilcullen och Bacevich i Long War Journal. Det handlar om ”att utkämpa små krig mitt i ett stort”. I detta sammanhang är Irak, Afghanistan, Pakistan, Jemen etc bara olika avsnitt i ett större krig, som enligt Kilcullen kommer att pågå 50-80 år, kosta tusentals liv och kosta biljontals dollar.

Bruce Rydell, chefsrådgivare till Obama om Afghanistan, har sagt ”Vi måste fortsätta att döda dem tills de slutar att döda oss.” Finns det någon som tror på ett slut på kriget med den inställningen?

Bradley Manning var 21 år då han blev indragen i detta. Han var homosexuell, från en kristet fundamentalistisk amerikansk familj. Ett datageni, en hacker, fascinerad och chockad av den information, de statshemligheter, som han råkade komma åt. Han var upprörd men saknade kontakt med omvärlden – hans enda omvärldskontakt var en tape med Lady Gaga! Han tyckte att detta måste göras känt, men hur? Vi vet hur han tänkte genom att en annan hacker, Adrian Lamo (som inte straffats, uppenbarligen för att han var en tjallare) pumpade honom på vad han hade gjort.

Om Sverige utlämnar Julian Assange, blir det en rättegång. För Bradley Manning blir det första gången han får en rättegång. (PD Crawling sa att sättet Manning hanterats var en skam, för detta avgick han.) Bradley manning har inte gjort svenska kvinnor något, han har inte hållit presskonferens i London, detta kan bli ett tillfälle för honom att lägga fram sin sak för offentligheten.
Christer Lundgren antecknade under mötet. Talet har inte redigerats.
110618

Senast ändrad: 2011-09-03
.
IrakSolidaritets
Plattform
.

• USA ut ur IRAK – villkorslöst och omedelbart!

• Ett fritt och självständigt Irak!

• Stöd motstånds- kampen!

• Inget svenskt stöd till ockupationen!


----------------------


• An unconditional and immediate US withdrawal from Iraq!

• A free and independent Iraq!

• Support for the resistance struggle!

• No Swedish support to the occupation!


Iraq Solidarity Association in Stockholm

.
Irak
.
International Anti-Occupation Network
.
Fred i Irak är en möjlighet
Le Feyt-förklaringen
Le Feyt forklaring 08.pdf
.
.
IrakSolidaritets
Uttalanden
Läs mer
.

Brännpunkt Irak
(vår tidning)

Läs mer
.
Iraks kulturarv måste räddas
Läs och skriv på!
.
Stöd Iraks akademiker och intellektuella!
Läs och skriv på!
.
USA ut ur Irak
../../page_images/dot.gif
Powered by Enburk
© 2005-2008 IrakSolidaritet | Kontakt: info@iraksolidaritet.se | http://www.iraksolidaritet.se .