www.iraksolidaritet.se
www.iraksolidaritet.se
IrakSolidaritet >> Startsida, 2010
www.iraksolidaritet.se

IrakSolidaritet - 2010

En blomma från IrakSolidaritet till Sverker Åström som fyller 95 idag
Vi uppskattar hans försvar för folkrätten i Irak.
"Irakkriget, det utan tvekan allvarligaste brottet mot folkrätten och FN-stadgan efter andra världskriget", säger Sverker Åström i DN 060305.

läs mer
101230


Sveriges nye ambassadör i Bagdad bloggar
Sveriges ambassad i Bagdad invigdes i februari i år bakom taggtrådsstängsel.

Den nye ambassadören Carl-Magnus Nesser efterträdde tidigare ambassadör Niclas Trouvé i september i år.
läs mer
101230


Fortsatt privatisering av kriget
I samband med FN:s människorättsråds Universal Periodic Review av staters förhållande till mänskliga rättigheter, hölls denna inledning om krigens privatisering på ett sidomöte i Genève 3 november av L. Gomez del Prado. Han är medlem i FN:s arbetsgrupp om legoknektar.
Obama hyr militära kontraktsanställda i en omfattning som skulle få Bush att rodna”, skriver Tim Shorrock, författare till ”Spies for Hire. The Secret World of Intelligence Outsourcing”, Simon & Schuster, 2008, i en artikel i december 2010.
läs dessa artiklar med fler om privatiseringen av krigen.
101229


”Påtvingade försvinnanden: Iraks saknade personer
Irak har det största antalet försvunna personer i världen.
Dirk Adriaensens, BRussells Tribunal, gör följande skrämmande genomgång av otaliga "försvinnanden" i Irak på den 6:e konferensen mot försvinnanden i London 9-12 december 2010.
läs mer
101216

Iraks försvunna personer
800.000- 1000.000 ”påtvingade försvinnanden”. Så många uppskattar människorättsaktivisten Asma Al-Haidari, bosatt i Jordanien, Iraks försvunna personer till.
läs mer
110114


Extraterritoriella övergrepp mot mänskliga rättigheter
9e sessionen av FN:s Universal Periodic Review

Den 3 november gavs en unik möjlighet att lyssna till irakiska och internationella sakkunniga talare i Geneve i samband med FN:s 4-årsgenomgång av staters förhållande till mänskliga rättigheter 1-12 november. Genomgång av USA skedde 5 november.
Läs om konsekvenserna av Paul Wolfowitz uttalande: ”att göra slut på stater”, om den medvetna och systematiska förstörelsen av staten Irak, dess kultur, historia och ekonomi, om dödsskvadroner, om korruption och förstörelse av ekonomi och levnadsvillkor, om privatiseringen av krigen och mycket mer.
Missa inte denna värdefulla information!
läs mer
Pressmeddelande

110118


Avrättning före rättegång
Amnesty protesterar mot ”den snabba avrättning” som inrikesminisatern hotar 39 ”påstådda Al Qaidamedlemmar” med.
”Jawad Al-Bolani missbrukar sin position som inrikesminister genom att paradera dessa män offentligt och begära deras avrättning innan de ens fått en rättegång”, säger Amnestys Mellanöstern- och Nordafrikachef Malcolm Smart.
läs mer
101215
Ansvarige för FN:s människorättskontor i Irak, Francesco Motta, protesterar.
läs mer om fängelser och tortyr och läs Amnestys rapport: ”New order, same abuses”
14.500 personer har dömts till livstids fängelse, varav 835 till döden genom hängning
läs mer
101215
Alla är anklagade för ”terrorbrott”, meddelade regimens inrikesminister Jawad Al-Bolani i förrgår.
Internationella människorättsorganisationer protesterar mot de skenrättegångar som äger rum i Irak.
Anklagade för ”terrorbrott” och att tillhöra Al Qaida, brukar förevisas i irakisk TV. De handlar oftast om civila eller motståndsmän som inte har något att göra med terrordåd som drabbat civila.

Massarresteringar i hela Irak.

Enbart under november har 1298 oskyldiga civila arresterats, varav 12 kvinnor, i samband med 258 arresteringskampanjer enligt AMSI:s (Förbundet för muslimska lärde). 11 personer kidnappades, varav 3 barn och en kvinna och några personer dödades i samband med arresteringarna. Det är dock bara toppen på isberget.
läs mer
101215


Korruption
600 personer
som arbetar inom Al-Malikis säkerhetstjänst anklagas för att ha falska tjänstgöringscertifikat och betyg.

En amnestikommitté ska tillsättas som ordnar så att alla dessa personer med falska examina, falska militära grader och certifikat, ska gå fria, och
vem trodde något annat?
Försäljning av falska betyg och examina är en lukurativ verksamhet i Irak där administration, regering chefer och tjänstemän inom olika områden är tillsatta på falska och köpta ”meriter” i tiotusentals.
läs fler artiklar
101215


Ny deportation av irakier från Sverige
Trots UNHCR:s protester, avvisades ett 20-tal irakier från Sverige 15 december.
Fem av dem var kristna från Bagdad.
Melissa Fleming, främsta taleskvinna för FN:s flyktingbyrå, känner sig djupt förfärad över tvångsdeportationerna från Europa till Irak.
61% av irakiska flyktingar som återvänt till Irak, beklagar detta, visar en undersökning UNHCR genomfört. Bristande säkerhet är det största problemet. 87% anger att de inte kan täcka familjens grundläggande behov. De flesta blir internflyktingar i Irak, bor i utbombade eller övergivna tidgare offentliga byggnader som ”squatters”.
Miljoner irakiska flyktingar har ingenstans att ta vägen. Vare sig som internflyktingar i Irak (IDPs) eller flyktingar utanför landet. Många flyktingars hem har ockuperats av miliser och de tvingas ut på vägarna. Flyktingarnas situation är förtvivlad. Läs om änkan och tvåbarnsmamman Umm Haitham. ”Det kommer inte bli någon permanent lösning på flyktingkrisen så länge som Irak är ockuperat”, säger Hana Al-Bayaty i en intervju.
läs mer
101219


Det osynliga kriget mot Irak”
är titeln på en nyutkommen bok, av Joy Gordon, professor i filosofi, Fairfield University, om de förödande effekterna av sanktionerna mot Irak under 13 år som störtade ner landet från ”första till fjärde-världen status” och försvagade Irak inför USA:s angrepp 2003. Artikeln är en påminnelse om det fruktansvärda brott som har begåtts mot Iraks folk med FN som täckmantel och USA och Storbritannien som pådrivare i Säkerhetsrådet.
läs artikel
101213
Joy Gordon
, författarinnan till boken, kommenterar själv i en artikel USA:s ansvar för de höga mänskliga pris Iraks befolkning fick betala för de påtvingade sanktionerna.
”De åstadkom en humanitär kris med hundratusentals döda barn och kollaps av varje system nödvändigt för att upprätthålla mänskligt liv i ett modernt samhälle”.
läs mer

Bert Sacks, Seattle, aktivist mot sanktionerna, står anklagad inför federal domstol
Han och några vänner förde med sig mediciner till Irak i protest mot blockaden och dess konsekvenser av mänsklig katastrof. Nu är det han som står anklagad, inte sanktionerna.
Det gäller även Sverige. Volvo, Scania och andra företag står åtalade för att ha brutit mot blockaden. De brottsliga sanktionerna är det tyst om.
läs mer
110108


Fortsatt ockupation?
USA lämnar Irak?
”Fredspristagaren” Obamas utsände erbjöd i hemlighet den irakiske regimen att minst 15.000 stridande soldater skulle vara kvar i Irak efter 2011. Det ska bara se ut som om trupperna dras tillbaka. Vi får ju inte tro att Obama ljuger.
läs mer
Irak är ännu inte i stånd att lösa sina utmaningar och göra strategiska framsteg på egen hand utan fortsatt stöd från oss (USA)". "Om Iraks problem förblir olösta, riskerar de att allvarligt påverka vårt lands nationella säkerhet".

Försvarsminister Robert Gates (som Obama övertog från Bush) sade i ett tal i Malaysia 9 november att USA mycket väl kan komma att stanna kvar i Irak efter 2011 om den "irakiska regeringen" så begär.
Den amerikanska militären gräver ner sig, förbättrar och bygger ut sina baser i och runt Persiska viken just i detta ögonblick när USA officiellt befinner sig i en neddragningsfas i Irak”.

läs mer
101207
USA bombar, men är inte i krig

Regimens säkerhetsstyrkor har arresterat 103 irakier i orättfärdiga kampanjer och med grymma metoder under loppet av 23 timmar i olika delar av Irak.
Fler soldater sänds till Irak

550 soldater från 116th Calvary Brigade anlände till Camp Shelby i september.
Ytterligare 800 Hawaiibaserade soldater är på väg till Irak liksom 40th Combat Aviation Brigade (California Army National Guard) som ska genomföra ”full-spectrum” flygoperationer i hela Irak”.

Till Irak ska även 280 soldater från Nationalgardet i Georgia.

Stort säkerhetspådrag i Wassitområdet sedan en amerikansk soldat dödats. Minst 6 amerikanska soldater har dödats sedan september i Irak. Motståndet mot ockupationen fortsätter. Långt fler irakiska soldater dör i strid och attacker än tidigare.
De är dessa som skickas fram för att hålla de amerikanska dödstalen nere vid olika ”joint operations”.
läs mer

101209


Det ockuperade Irak
Bagdad, Samarra, Ur och Babylon före och efter ockupationen
Barn och flyktingar i det ockupaerade Irak
se PowerPoint presentation
101215


”Demokrati kan inte köpas”
sade den irakiske hjärtspecialisten Omar Al-Kubaisy, på IrakSolidaritets seminarium 31 augusti 2010. Han tvingades bevittna hur amerikanska soldater förstörde och plundrade hans sjukhus. Henrik Persson, kulturvetare och medlem i redaktionen för tidskriften Fjärde världen, skriver i senaste numret ett antal artiklar om detta, om Iraks minoriteter, lagar, maktkamp och etnisk rensning.
läs mer
101205


En regering 8 månader efter parlamentsvalet?
Den ”nya demokratin” i det ”nya Irak”.
Rättslöshet, korruption, maktkamp, våld, förföljelse av minoriteter och fortsatta massarresteringar.
läs mer om situationen
101117


Bokbord på Socialistiskt forum, ABF Stockholm, 27 november
En årligen återkommande heldag anordnad av ABF Stockholm och LO-distriktet med mängder av debatter och seminarier i olika ämnen. Ett ljus i novembermörkret.
IrakSolidaritet sålde 50 Brännpunkt Irak 4 (några gavs bort), ganska mycket bra litteratur om Irak och delade ut mängder av flygblad.
läs mer
101129


Att förlora sitt hemland och förlora sin mor
Musikgruppen Sumers norska vokalist Marianne Holmboe sjunger den irakiska sången Ghariba mycket vackert.
På IrakSolidaritets protestmöte mot ockupationen 20 mars 2009, framträdde Sumergruppen.
läs mer och se foton
101128


Svenska vapen används av irakisk militär och polis
Enligt uppgift från amerikanska soldater har amerikanska specialförband överlämnat granatgeväret AT4 till irakiska förband. Enligt avtalet med Sverige, får inte USA överlåta vapnen till tredje part. USA har köpt mer än en halv miljon granatgevär.
Stoppa all vapenexport till krigförande USA! Inget svenskt stöd till ockupationen!

läs mer
101118


Tänker USA lämna Irak?
President Obamas försvarsminister Robert Gates, den han övertog från Bush, hävdar att USA är berett att behålla sina trupper i Irak efter 2011 om den ”irakiska regeringen” så begär.
Det är bara det att det finns ingen regering 8 månader efter valet i det lag-och rättslösa Irak.
Nya ”stridande trupper” och ”specialstyrkor” förbereder sig för krigstjänst från 1 juni i Irak.
läs mer
101110


Förstörelsen av Irak – seminarium om ett krigsbrott
23 oktober 2010

Talare: Dirk Adriaensens, BRussells Tribunal, om Förstörelsen av Irak, Gabor Tiroler om de sjuka barnen i Falluja och den studie som gjorts om uranvapen och sjukdomsbilden, Anita Lilburn om den internationella kampanjen mot uranvapen, Sigyn Meder om Fallujainsamlingen och föreningens frågor till partierna som de rödgröma partierna svarat på.
Läs rapport och se de filmade talen
101105


Hameed Al-Obaidi är fri
Många har protesterat och det har gett resultat. Det brev Europeiska människorättsdomstolen sände till svenska regeringen 22 oktober uppmanar Sverige att tillämpa Regel 39.
Fler irakiska flyktingar kan begära inhibition och undvika deportation.
Läs hela brevet och vad det innebär
101109

Frige Hameed Al-Obaidi och ge honom asyl I Sverige!
Hameed riskerar att i hemlighet deporteras från Sverige till Irak vilken dag som helst.
Hameed, irakisk flykting fängslad i Sverige, uppfyller alla krav för politisk asyl. Han riskerar livet om han sänds tillbaka till Irak i strid mot UNHCR:s rekommendationer (FN:s flyktingorgan).
Europadomstolen för mänskliga rättigheter skriver i ett brev till regeringen att alla tvångsavvisade irakier som begär så kallad inhibition, alltså att avvisningen ställs in, ska få stanna i landet”. Trots denna uppmaning att avvakta, fortsätter avvisningarna från Sverige.
Kräv att Sverige följer uppmaningen att avvakta med avvisningar och se vad EU-domstolen rekommenderar efter en undersökning av läget i Irak.
Läs Hameeds historia och stöd den internationella protesten som du kan ladda ner från vår hemsida.
101105


Väck åtal mot de ansvariga för krigsbrott i USA
Det är hög tid att vidta lagliga åtgärder mot de ansvariga för "krigsbrott, brott mot mänskligheten och folkmord" i Irak.
läs mer
101101
I Spanien ändrades lagstiftningen i oktober förra året efter hårda amerikanska påtryckningar. Spanien gick med på att begränsa sin egen jurisdiktion över brott mot mänskligheten och folkmord.
läs mer
101101
Ett försök att åtala ansvariga amerikanska och brittiska presidenter i Spanien avvisades av domstolen.
De ansvariga ska åtalas. Vi ska inte ge upp!
Rättvisa för Irak
Läs anklagelseakten som överlämnades till Spaniens Nationella Domstol
läs mer
101101


USA lämnar Irak?
‎"Stridande trupper" tränar för att sändas till Irak i vår och stora kontingenter av "combat troups" har sänts till Irak under hela hösten. Det är bara i media vi sett den sista stridande "Strykerbrigaden" lämna Irak. Trupperna ska se till att "den irakiska regeringen kan kontrollera landet", säger arméns stabschef, George W. Casey Junior.

läs mer
101031


Pentagon stålsätter sig inför WikiLeaks publicering av 400.000 Irakdokument
Publiceringen är planerad att äga rum 18 oktober och USA har sedan en tid tillbaka tillsatt en specialstyrka på 120 personer som ska finkamma dokumenten.
WikiLeaks hävdar att deras möjlighet att få in pengar till verksamheten blockerats och att USA driver ekonomisk krigföring mot organisationen.
WikiLeaks står i begrepp att publicera ett stort antal dokument om Irak.
Enligt uppgift i SvD stals Julian Assanges ryggsäck med dator förra gången han lämnade Sverige.

läs mer
101017


Strålningsexperten dr Chris Busby har talat i FN om hälsokatastrofen i Falluja
Vilka vapen kan förorska att Falluja har 38% högre cancerfrekvens än Hiroshima efter atombomben.
USA fortsätter att bränna giftigt avfall i öppna dagbrott i Irak och Afghanistan
Denna förbränning av giftigt avfall har gett miljardvinster till bl.a KBR (tidigare
Kellogg Brown & Root).
läs mer

101017


Fattiga unga irakiska kvinnor, ibland barn bara 10 år gamla, tvingas till prostitution i Syrien
läs mer och se reportage
Tillfälliga äktenskap, ”Mutah” ökar i Irak
läs mer

Övergrepp på irakiska kvinnors grundläggande rättigheter
Rapport från Irakiska kvinnoförbundet och det arabiska kvinnoförbundet om övergrepp på Iraks kvinnor från 2003 fram till FN:s Människorättsråds 7e session.
läs mer
101009


Krigets ansikte/krigets offer
I Afghanistan och Irak
Seminariet 6 oktober drog en del paralleller mellan Irak och Afghanistan och var ett samarbete mellan Afghanistansolidaritet och IrakSolidaritet.
Intervju i SvD med
Pratab Chatterjee
läs mer
101129


Falluja, brott mot mänskligheten
Vittnesmål om brott mot mänskligheten framlagda vid FN:s Människorättsråds 15e församling
Genève 13 september – 1 oktober 2010 av
Conservation Centre of Environmental & Reserves in Fallujah (CCERF) & Monitoring Net of Human Rights in Iraq
Engelska - Arabiska
läs mer
100929


Glöm aldrig Abu Ghraib!
Många tidigare opublicerade foton tagna av fängelsevakter.
Fotoserie från Abu Ghraib
Krigsförbrytare ska ställas inför rätta!
läs mer
100926


Genetiska skador och cancer i Falluja
Strålningsexperten Chris Busby intervjuas av Erik Paulsson Rönnbäck om genetiska skador och cancer i Falluja efter USA:s angrep på staden med bl.a. uranvapen 2004.
Sammantaget pekar resultaten (i den studie Chris Busby genomfört) mot att Falluja utsatts för höga doser av radioaktiv strålning under 2004.
läs även Nina Lekanders artikel i Expressen om Falluja

Parlamentsledamoten i det skotska parlamentet, Bill Wilson, har inlämnat en motion som belyser USA:s och Storbritanniens användande av massförstörelsevapen mot staden Falluja 2004.
läs hela motionen, fler artiklar och reportage
100926


Fredspristagaren Obama begär 6000 miljarder kronor till försvaret nästa år
Det är den största satsningen sen kalla krigets dagar. ”En stor del av satsningen tros vara direkt relaterad till krigen i Irak och Afghanistan.
läs mer
100921


USA:s luftkrig fortsätter i ”efterstrids” Irak
Vi kommer att behöva USA långt efter 2011”, säger överstelöjtnant Anwer Hamad Amen Ahmed, befälhavare för Iraks flygvapen.
läs mer
100921
Minst 6 döda när amerikanska och irakiska specialstyrkor genomförde en raid nära Falluja 15 september.

De ”icke-stridande” stridande amerikanska trupperna deltog för åtminstone fjärde gången i strid efter Obamas påstående att dessa skulla avslutats 31 augusti. Droner, attackflyg, artillerield och markstyrkor med rådgivare deltog i det omfattande angreppet. All opposition kallas ”Al Qaeda”.
Enligt gårdagens New York Times var 4 av de döda bröder 10-18 år gamla.
läs fler artiklar
se ”Collateral Murder" och läs mer om WikiLeaks
100916


"Striderna ”är över”, men USA kontrollerar fortfarande gröna zonen"
Västerländska journalister måste få godkännande av USA för att få tillträde till gröna zonen.
Det tar tid. Irakiska kollegor får vänta i månader.
100920
Stridande brigad på väg till Irak

Våra män och kvinnor i 116e stridande brigaden reser snart till Irak”.
Det påminner i högsta grad om Vietnamkriget när USA påstod att man inte deltog i kriget, bara hjälpte den sydvietnamesiska armén med ”rådgivare”. President Obamas tal om ”slut på stridsoperationer” klingar mycket falskt.
läs mer
100916


”Massiv samling av dokument om Irakkriget” förbereds för publicering av WikiLeaks
Det rör sig om den ”största militära underrättelseläckan någonsin” enligt Lain Overton, Bureau of Investigative Journalism. Publiceringen förbereds åter med hjälp ab några stora Nyhetsbyråer.
se ”Collateral murder”och läs fler dokument
100913


CIA:s tortyroffer får inte processa. Torterarna får full immunitet.
Nyordning, samma övergrepp. Om olagliga arresteringar och tortyr i Irak.
Tortyr är allmänt utbrett och används för att tvinga fram "bekännelser".
”Många fångar har dött i irakisk fångenskap, uppenbarligen efter att ha torterats och misshandlats av fängelsepersonal”, skriver Amnesty i ny rapport. Kortfattat på svenska
Hejdlösa övergrepp i irakiska fängelser
I Iraks tortyrkammare
Brittiske medborgaren Ramze Shihab Ahmed reste till Irak för att hjälpa sin fängslade son, men blev själv fängslad och torterad.
Vittnesmål om fler våldtäkter av irakiska kvinnor än män i Abu Ghraib.
Irakiska Kurdistan: Amnesty kräver stopp för olagliga fängslanden i området.
”Många människor är fängslade utan anklagelse eller dom”. ”Några av fångarna har arresterats av kurdiska säkerhetsstyrkor, andra av USA”. Många arresterades redan före 2006 och sitter fortfarande olagligt fängslade.
Samtidigt som krigsförbrytaren Blair tar emot ett pris för insatser till försvar för mänskliga rättigheter ur Bill Climtons händer, avslöjas allt mer om brittiska mord på fångar och tortyr.
Rabiha al-Qassab, 63, nordvästra London, vädjar om hjälp för sin man som fängslats utan rättegång och torterats med el-chocker, kvävningssimulationer och blivit slagen.
läs mer om om situationen i Iraks fängelser
100915


Vittnesmål från Falluja och Ramadi
Den japanska hjälparbetaren Nahoko Takato vittnar om Iraks hälsokris. Hon vittnar i ord och foton om de sjuka barnen i Falluja om USA;s massakrer i Ramadi där amerikanska soldater intog såväl sjukhus som universitet och förvandlade dem till militärbaser. Sjukhusets utrustning slängdes som skräp utanför sjukhuset.
Det handlar om krigsförbrytelser, men förövarna på alla nivåer går fria!
läs mer och se reportage
Fallujas sjuka barn”.
Hur kan världen uppträda så inhumant?
läs mer och se fler reportage

100912


Sanningen om ”slutet på stridsoperationerna
50 000 amerikanska trupper skall stanna i landet. Men generalerna och politikerna insisterar på att det inte längre är 'stridstrupper'. De har bytt namn till 'rådgivnings- och biståndsenheter'.
Vad betyder 'slutet på stridsoperationer' i praktiken?
läs Irakveteranen Michael Prysners artikel på svenska. 2005 lämnade han armén och blev aktivist mot kriget.
100906

"De amerikanska trupperna kommer att stanna i Irak åtminstone till 2016", säger den irakiske försvarsministern Abdul Obeidi.
läs mer

100913

Klientregimen i Bagdad köper militärutrustning för 113 miljarder dollar av USA
F16-Fighters och och M1A1-stridsvagnar hör till arsenalen. Utbildning av irakisk personal, kommer i sig att kräva lång amerikansk militärnärvaro.
läs mer
100913


Irak efter 7 års ockupation – fakta och siffror"
Skriften är utgiven av Ikram Center for Human Rights och bygger på fakta från människorättsorganisationer i Irak och internationellt, internationella rapporter och media.
Den humanitära katastrofen ökar dramatiskt i Irak.

Vad händer i Irak?
Seminarium med dr Omar Al-Kubaisy 31 augusti 2010.
Dr Omar Al-Kubaisy, framstående irakisk hjärtspecialist och verksam mot ockupationen
talade på IrakSolidariets möte 31 augusti 2010 i Stockholm.
Vi är mycket glada att vi på kort tid fick till stånd detta möte om USA:s förstörelse av Iraks hälsovård, USA:s förstörelse av hela det irakiska samhället och om Irak idag.
Ta del av dr Omar Al-Kubaisys filmade tal, filmad frågestund, referat på svenska, brev till den Europeiska Kardiologföreningen och intervjuer.
100902


USA lämnar Irak?
Tänker USA överge sina ”långsiktiga intressen och stora åtaganden” i Irak när USA:s öb general Odierno antyder att man kan komma tillbaka i större antal.
Generalmajor Stephen Lanza, USA:s militäre talesman i Irak säger att ”i praktiken kommer inget att att ändras”.
läs mer om USA:s specialstyrkor och privata legoknektar som ska öka i antal.
100830


Ännu ett skakande reportage om Iraks sjuka barn
Den prisbelönte irakisk-australiensiske journalisten Fouad Hady reser hem och besöker familjer och sjukhus i Falluja och Bagdad.
Alla vill veta varför deras barn föds missbildade och får cancer.
läs mer och se fler reportage
100829


Tänker USA lämna Irak? Oljan, korruptionen, förtrycket
Till media och organisationer 100809
läs en serie artiklar och kommentarer
pressmeddelande
100811


WikiLeak har ett stort antal ännu opublicerade dokument om kriget i Irak
WikiLeaks senaste fantastiska publicering av dokument om kriget i Afghanistan, kommer förhoppningsvis att stärka antikrigsopinionen.
Läs fler artiklar och se dokument om nedskjutning från helikopter av journalister och civila

100728


Fallujas lidande
Hiroshima, Nagasaki, Falluja
USA:s massförstörelsevapen i Falluja
Artikeln sammanfattar den pågående forskningen.
Du kan stödja forskningen genom att ge ett bidrag till
Fallujainsamlingen pg: 11673-1
100801

Missbildningar hos nyfödda, tumörer och hjärnskador
John Simpson, BBC:s utrikesredaktör, som besökte Falluja i mars 2010, sammanfattar i ett reportage den fruktansvärda hälsosituationen som belyses i den undersökning som publicerats i juli 2010. Sjukdomarna har ökat katastrofalt efter USA:s två stora anfall mot staden 2004.
”Det giftiga arvet efter USA:s angrepp på Falluja värre än Hiroshima”
”Dramatiska ökningar i barnadödlighet, cancer och leukemi i den irakiska staden Falluja”.
läs mer och se BBC-reportaget
läs fler artiklar och se fler reportage
100728

Dr Chris Busby och Malak Hamdan intervjuas med anledning av undersökningen ”Cancer, Infant Mortality and Birth-Sex Ratio in Fallujah 2005-2009”
läs mer och se intervjun

100728
Memo om utarmat uran från 1993
läs mer
100728
”Situationen i Falluja är skrämmande och hemsk, det är farligare och värre än Hiroshima”.

Det säger strålningsrexperten dr Chris Busby som utfört en undersökning i Falluja som bekräftar de skrämmande höga ökningarna av missbildningar hos nyfödda och olika sjukdomar.
läs pressuttalande
Cancer, spädbarnsdödlighet, proportionen mellan nyfödda flickor och pojkar i Falluja, Irak 2005-2009
Dr. Chris Busbys, Malak Hamdans och Entisar Ariabis fullständiga rapport publiceras här.

läs fler artiklar och se filmer
100703


Den första internationella konferensen med representanter för det irakiska politiska motståndet som skulle ägt run 18-20 juni i Gijón i Spanien har inställts på grund av mordhot.
läs IrakSolidaritets pressmeddelande och uttalande från de representanter som träffades i Gijón. Vi återkommer med mer information.
läs inbjudan till konferensen i Gijón
100628


50 grader varmt och ingen elektricitet
1000-tals människor demonstrerar i Basra och Nasiriyah i södra Irak och kräver el.
Två dödades och många skadades när polis sköt mot demonstranterna 19 juni. Vreden stiger.
läs mer och se youtube
100623
Protesterna mot el-bristen och de ökande kostnaderna för elen ökar i hela landet.
100627


USA lämnar Irak?
Amerikanska UD skaffar egna stridstrupper och helikoptrar i Irak

Obama upprepar som ett mantra att USA ska dra tillbaka trupperna.
Hur trovärdigt är det? Eller är det bara till för att avväpna opinionen mot kriget.
läs mer
100616


Krigshetsare utsedd till norska oljebolaget DNO:s styrelse
USA:s Bagdadambassadör Zalmay Khalilzad (2005-2007) har utsett att delta i det norska oljeskandalbolaget DNO som skrivit oljeavtal med KRG, Irakiska Kurdistans regionala regering.
DNO är en skam för Norge, skriver den norske Irakexperten Reidar Visser.

läs mer
100616


Wikileaks grundare, Julian Assange, kan vara hotad till livet
Det säger Daniel Ellsberg, militär analytiker som blev känd krigsmotståndare under Vietnamkriget och läckte hemliga Pentagondokument 1971. I en intervju påtalar han parallellen mellan hans fall och Wikileaksläckan ”Collateral murder” som visar USA:s brutala nedskjutning av civila från en helikopter. Soldaten Bradley Manning har arresterats av amerikansk militär och anklagas för att ha läckt detta och andra avslöjande dokument till Wikileaks.

se intervjun med Daniel Ellsberg

läs hela artikeln
läs mer och se Collateral murder

100612


Daniel Ellsberg intervjuas i tyska Der Spiegel
”Jag tror att Obama fortsätter det värsta från Bushadministrationen vad beträffar demokratiska fri-och rättigheter, övergrepp mot konstitutionen och krigen i Mellanöstern”.
Ellsberg tror inte att USA tänker ta hem sina trupper från Irak.
100614


Murarna i Bagdad (foton)
Du tror nog att det är Västbanken. Tystnad råder om de konkreta, höga grå betongmurar med ”checkpoints”, 1400 bara i Bagdad och det finns murar även runt och i andra städer. Precis som på Västbanken bekämpar irakierna ockupationen även med konst.
läs mer, se PowerPoint om konsten på murarna och läs om planer att bygga murar runt hela Bagdad.
100614


Ny massavvisning av irakier
Den ”riskerar irakiernas liv” anser FN:s flyktingkommissariat UNHCR som riktar skarp kritik mot massavisningen av 56 irakier från Sverige, Norge, Storbritannien och Nederländerna vars asylansökningar avslagits.
FN:s kritik mot den svenskledda gruppavvisningen av 56 irakier i onsdags har fått flera riksdagspartier att reagera.
läs mer
100612


Ännu ett mord på en irakisk professor
27 maj 2010 mördades professor Abdul Karim Shenein Mohamed som undervisade i det arabiska språket på fakulteten för islamisk vetenskap på Bagdads universitet. Han sköts med ljuddämpare på sitt kontor.
läs mer och skriv på till stöd för Iraks akademiker. Den 12 juni hade 438 professorer mördats.
Ta del av listan från BRussells Tribunal
Läs mer om de systematiska och riktade morden på Iraks akademiker och intellektuella i boken
Cultural Cleansing in Iraq
”Det kaos som intog Irak sedan de första tanksen trängde in i Bagdad för 7 år sedan var noggrant planerat och den ”rensning” av irakisk kultur och den utplåning av landets utbildade klass som följde, var ett betydande amerikanskt krigsmål”.
Den egyptiska tidningen Al Ahram beskriver i sin recension kortfattat den medvetna kulturförstörelsen.
100612
Rädda Uruk!
Hadiya Jwan al-Khalid, ansvarig för historiedepartementet vid Muthanauniveritet, uppmanar myndigheterna att rädda den forntida staden Uruk i nuvarande södra Irak, vars kultur blomstrade från 4500 f.Kr. till ung. 400-talet.
Den berömda stadens kulturella landmärken försvinner i sand.
läs mer
100614


Sju fångar dog för några dagar sedan under en fångtransport från Tajifängelset till Tasfeeratfängelset.
läs mer om fängelser och tortyr i Irak
100517


USA:s förstörelse av den irakiska utbildningen
”Att förstöra utbildningsinstitutioner eller att använda dem för militära ändamål är en krigsförbrytelse”, så lyder en av rubrikerna på en undersökning som publicerades av BRussells Tribunal den 23 mars 2010 skriven av Dirk Adriaensens.
läs rapporten och 2 artiklar till i ämnet
100516


Krigets skördar i Irak
Missbildningar hos barn, cancer och svåra sjukdomar
”Ingen lyssnar till dem, ingen bryr sig, allt sopas under mattan eller förpassas till små okända nätmedier eller ideellt arbetande solidaritetsorganisationer som saknar resurser att bryta igenom den mur av påbjuden tystnad som omger krigets följdverkningar”.
Så skriver Margareta Zetterström, journalist och författare, i en artikel om de fasansfulla konsekvenserna av USA:s krigföring.
läs mer och läs hela artikeln
Aftonbladet publicerade ett litet sammandrag av artikeln på kultursidorna 100503
100510


Hela Bagdad ska muras in
Höga murar runt hela kvarter och städer har varit ett led i USA:s krigföring i Irak för att kontrollera befolkningen och hindra motståndsrörelsens rörlighet. Terrorister har aldrig haft svårigheter att ta sig fram. Det historiska Adamiyakvarteret blev Bagdads första inmurade utomhusfängelse med militärbevakade checkpoints för kontroll av all ut-och infart.
Nu ska hela Bagdad muras in!
läs mer
100508


Mördad journalist
Den kurdiska journalisten Zardasht Osman fördes bort, torterades och mördades i Arbil i Irakiska Kurdistan.
316 irakiska och 30 icke-irakska mediayrkesarbetande har dött sedan USA-alliansen inledde ockupationen av Irak enligt BRussells Tribunal som har den mest kompletta listan.
läs mer
100508
Iraks kurder protesterar mot mordet
”Kurdiska säkerhetsstyrkor vill skrämma oss genom att döda journalister och tvinga dem att sluta skriva, men deras försök kommer att misslyckas”, sade Riben Hirdi, en respekterad kurdisk kolumnist, som deltog i demonstrationen.
100508


Åtal har lämnats in mot brittiska armén för krigsbrott under attackerna mot Falluja
”Irakiska familjer som tror att deras barns medfödda missbildningar beror på de vapen som använts, har nu vidtagit legala åtgärder mot den brittiska regeringen. De anklagar den brittiska regeringen för brott mot internationell lag, krigsbrott och för att inte ha ingripit för att hindra krigsbrott”.
läs mer och se reportage
100504


Pressmeddelande om IrakSolidaritets frågor till partierna i valrörelsen
100504


Al-Maliki förnekar tortyren
Om tortyren i det nyligen avslöjade hemliga fängelset som stod under Al-Malikis befäl, har han följande att säga i TV-kanalen Iraqiya: ”Det är lögner – en förtalskampanj förd av utländska ambassader och media. Det finns inga hemliga fängelser alls i Irak”.
läs mer och fler artiklar
100430

92 % av tidigare irakiska fångar lider av psykisk sjukdom, visar en nyligen publicerad studie

Barnen till 82% av dessa fångar presterar sämre i skolan. I 56 % av fallen, har familjerna förlorat huvudförsörjaren.
Läs mer om studien som gjorts av forskare vid Mosuluniversitetet och uppvisar en skrämmande bild av fångarnas situation och effekterna på deras familjer.
100423

Följ Andrew North (BBC) till ett fängelse
som lyder under inrikesministeriet

150 fångar i en liten sal. De sover och tvättar sig i skift. Många har varit här i åratal utan vare sig åtal eller dom.
Reportaget gjordes 2005 men speglar väl dagens verklighet.
läs mer och se reportaget
100423

Hemligt fängelse
avslöjat i Irak

Gamla Muthanna flygplatsfängelse lyder direkt under Al-Maliki.
Ännu ett hemligt fängelse har avslöjats. Fångar har systematiskt torterats. Sverige och världssamfundet måste kräva oberoende undersökningar och att fångarna friges.
läs mer och läs vad Amnesty säger
100421


Soldater från den enhet som skildras i Wikileaks läckta video ber om ursäkt för våld
"Vi har talat med alla som vill lyssna för att säga att det som visades i Wikileaks video bara är början på skildringen av de lidande vi har skapat".
läs mer, se video och läs flera artiklar
”Slakten var inget misstag”

Över en miljon döda i Irak efter 2003. Det finns hur mycket som helst att dölja,
Den amerikanska militären gjorde allt för att stoppa publiceringen och gör allt för att manipulera opinionen att stödja USA:s krig och betraktar WikiLeak som fiende till USA:s regering.
läs mer
100424


Kvinnor slavar för mindre än 10 dollar/dag i tegelstenstillverkningen i staden Amara i sydöstra Irak.
Det går inte att försörja familjen på mindre än 10 dollar. Det är ett mycket tungt, farligt och dammigt arbete. Ibland är små barn med. Ibland lämnas de hemma när mamma går till arbetet kl. 03:00 på morgonen.
En stor del av Iraks kvinnor är idag familjens huvudförsörjare. Detsamma gäller för flyktingfamiljer i grannländerna.
läs mer om kvinnornas situation
100425


Ökad säkerhet?
1400 checkpoints inne i Bagdad

Enligt propagandan, blir det bara säkrare och säkrare i Irak. Det finns orosmoment, men...
Vad ska vi säga om 1400 checkpoints bara i Bagdad?
Och den irakiska sanden dög inte till uppbygget av de många murarna i Bagdad och andra orter som stänger in folk eller omger regeringsbyggnader, flygplatser, viktiga byggnader etc. ”Fel typ av sand” : mängder av sand har importerats från Förenade Arabemiraten och Qatar.

läs mer
100420


Lyssna på Konflikt P1 om ”Den stulna historien
"Plundringen och förstörelsen av Iraks kulturarv handlar om förstörelsen av mänsklighetens kollektiva minne". Ungefär så uttrycker sig den libanesiska arkeologen Joanne Farchakh. "Kulturell massaker, säger hon. Tidigare chefen för Bagdads museum med fler intervjuas. Om Irak en bit in i programmet.
läs några tidigare artiklar
100419


Mord på civila
5 april 2010 publicerade WikiLeaks en hemligstämplad amerikansk militär video som beskriver det urskillningslösa dödandet av mer än 12 personer i den irakiska förorten Nya Bagdad - inbegripet 2 av Reuters medarbetare”.

100406
Irakiska familjer kräver rättvisa för den dödliga amerikanska attacken på civila
Irakiska journalister
kräver undersökning av dödsskjutningarna av journalister.
Obama-administrationen väcker ingen ny utredning.

”Vi var tillsagda att skjuta folk och officerare brukade ta hand om oss”,
säger en Irakveteran i den oberoende journalisten Dahr Jamails artikel.

100407

läs mer och se reportage


Läkarna i Falluja tar hand om 15 gånger fler missbildningar på barn än för bara ett år sedan
Den oberoende journalisten Dahr Jamail och Dr Muhamad Tareq al-Darraji som sammanställt rapporten ”Prohibited weapons Crisis”, diskuterar med Al Jazeera.
Se reportage och läs mer
100404
Cancer – Irakinvasionens dödliga arv
läs mer
på svenska och läs artikeln
.
Två till tre nya fall av missbildningar hos barn varje dag i Falluja
John Simpson, BBC:s utrikesredaktör besöker Falluja och talar med en kvinnlig barnläkare på Allmänna sjukhuset. Hon redovisar 2-3 nya fall av missbildningar hos barn varje dag. Intervjuade föräldrar anklagar USA och USA:s bruk av vit fosfor och utarmat uran för den dramatiska ökningen av missbildningar.
Se BBC:s reportage från Falluja

läs mer och tidigare artiklar
100327


"Krig mot Iraks kultur"
”Ordet ”vrede” är inte nog”.
Donny George, tidigare chef för Bagdads museum "hemsöks fortfarande" av minnena från plundringen och förstörelsen av muséet.
"Vi hade dem här, enskilda konstföremål, unika för historien och för människosläktet".
Bagdads museum är fortfarande stängt för allmänheten.
läs mer
100402


Intervju med den irakiske oljeexperten Issam Al-Chalabi i Brännpunkt Irak 4
100408


Det finns lite att ta av när man ska ”dra ner”
Om Pentagon har 263.000 man i form av soldater, kontraktörer och civila i Irak förutom CIA:s, UD:s och annat folk, blir det sammanlagt en bra bit över 300.000.
Både baser, soldater och kontraktsanställda kommer att finnas kvar. Och korruptionen! Mycket tal om ”neddragningar” fyller även syftet att försvaga antikrigsopinion.
läs mer
100304
USA:s strategiska plan för Irak
President Obama har gjort ett stort nummer av ”tillbakadragandet” av trupper. Samtidigt byggs enorma militärbaser i storleksordningen mindre städer för 20 000 personer. Artikeln refererar till uttalanden från höga militära befälhavare och belägger sina slutsatser med citat från officiella källor.
Läs mer och läs den oberoende journalisten Dahr Jamails artikel
Dahr Jamails hemsida

100325


IRAK - 7 års ockupation, prostestmöte 20 mars 2010 i Stockholm

Musikgruppen Sumer på protestmötet.

Fria Proteatern med Tomas Bolme, Elisabeth Nordkvist och Stefan Ringbom

Det blev ett fantastiskt protestmöte. Mer än 300 personer deltog.
Tal, musik, sång och poesi med omtyckta och väl kända talare, musiker, poeter och skådespelare framfördes och gav uttryck för vår solidaritet med Iraks folk, detta gamla kulturfolk från tvåflodslandet Mesopotamien. Ockupationen har slagit landet i spillror och skapat humanitär katastrof. Det irakiska folket kämpar för daglig överlevnad mot ockupationen för ett fritt och självständigt Irak.
I media råder tystnad.
USA måste lämna Irak och krigsförbrytare ställas inför rätta!
Läs hela programmet och se Robert Nybergs träffande affisch
Talen, musiken, sångerna och poesin på mötet
Se foton från mötet


Utomrättsliga avrättningar av amerikanska medborgare var som helst i världen är helt ok
läs mer
100218


“Brott mot barnens rättigheter under USA:s ockupation”
Professor Souad Al-Azzawi sammanfattar barnens lidande i sin rapport.
läs mer på svenska och läs rapporten
100212


Demokratiska val i det ”nya Irak?”
Kaos och valfars fortsätter inför parlamentsvalet 7 mars
Alla försök att upprätthålla ens en fasad av legitimitet har misslyckats.
läs mer
läs fler artiklar om valet
100305
Det irakiska valdramat
Abdul Ilah Albayaty och Hana Albayaty, BRussells Tribunal, analyserar
100305
Pressmeddelande inför parlamentsvalet 7 mars 2010
100307


USA:s stridande trupper kan komma att stanna i Irak
General Ray Odierno, USA:s öb i Irak antyder att de stridande trupperna stannar om det blir bekymmer med regeringsbildandet efter valet 7 mars. Utöver de 50.000 soldater som Obama redam tidigare föreslagit ska finnas kvar i Irak.
läs mer

100228


Daniel Ellsberg utvärderar ett drygt år med Obama
Daniel Ellsberg blev känd över hela välden när han läckte de s.k. Pentagonpappren om Vietnamkriget.
”Jag tror helt enkelt inte att Obama någonsin haft för avsikt att ge upp permanenta baser, bemannade av tiotusentals USA-soldater och legoknektar”.
läs mer
läs några tidigare artiklar

100218


Mer än 40 platser i Irak är förgiftade av höga strålningsnivåer och dioxin
läs mer

100221


Två civilpersoner sköts ihjäl av amerikanska soldater i Kirkuk, berättar ögonvittnen.
Enligt SOFA (Säkerhetspakten) ska USA hålla sig utanför städerna. Verkligheten är en annan.
100221
USA-attack dödar 10 människor
En amerikansk räd i Duwayjatbyn norr om Amara i Missanprovinsen dödade igår 10 civilpersoner. 5 personer tillhörde samma familj, 2 var kvinnor.
12 arresterades samtidigt i en av de dagliga massarresteringskampanjerna.
100213


Howard Zinn död
Howard Zinn, folkets historiker och stark motståndare till USA:s krig har gått ur tiden 30 januari 2010. Den största lögnen”, sade han, ”var kriget mot terrorismen.”
100204


Parlamentsval 7 mars i det ockuperade Irak: riggade, odemokratiska och saknar all trovärdighet
511 personer och ett 15-tal valaallianser har förbjudits ställa upp i valet.

Massarresteringer, avrättningar, husräder, bomber, kaos, våld och utegångsförbud präglar valrörelsen.
Vem överhuvudtaget tror på demokratiska val, transparens, legitimitet, trovärdighet politisk process, nationell försoning i denna makabra föreställning i det ockuperade Irak?
läs längre artikel på svenska
läs fler artiklar om parlamentsvalet 2010

100122

19.000 fattiga familjer som anklagas för att vara mot det lokala styret i Najaf körs bort från staden enligt ett brev från Irakiska centret för mänskliga rättigheter IHRC till FN:S generalsekreterare.
läs mer
100126
Provinsrådet i Najaf stämmer en tidning som publicerat ”lögner” om arresteringar och tortyr.
läs mer
100127
Representanter för klanrådet i södra Irak uppmanade igår FN att inte ge parlamentsvalet i mars legitimitet.
läs mer

100130


Ung Irakveteran håller modigt tal mot kriget. Se det!
filmer mot kriget


Irakkriget olagligt
Efter 7 års ockupation har en holländsk undersökningskommission kommit fram till det självklara enligt folkrätten: Irakkriget var olagligt.

läs mer
100114


President Obama kunde väl åtminstone satt stopp för tortyren!
Inte ens på Guatánamo har tortyren upphört och Bagramfängelset i Afghanistan nämner Obama inte ens. De många hemliga fängelserna och tortyren i Irak är det också tyst om.
Dessutom tillsätter Obama tidigare biträdande chefen för CIA, Edward McLaughlin, att internt utreda hur ”kalsongbombarincidenten” kunde inträffa.
Mc Laughlin var behjälplig med all slags ”cover up” inför angreppet på Irak för att dölja lögnen om massförstörelsevapen och andra lögner.
läs mer om tortyr, fängelser och tortyrfoton Obama vägrar låta publicera
100113


Irakiska läkare kräver utredning av cancerutbredningen i Irak
IrakSolidaritet stöder detta krav och kommer i valrörelsen kräva att partierna stöder en oberoende undersökning om sambanden mellan illegala vapen som utarmat uran och vit fosfor.
Över 300 platser i Irak är infekterade av utarmat uran och cancerfrekvensen stiger chockartat.
Se programmet och läs mer: Inside Iraq (Al Jazeera) talar med onkologen Jawad Al-Ali och strålningsexperten Christopher Busby.
100105


Det är mycket svårt om inte omöjligt att hålla privata legoknektar ansvariga för brott de begår
läs mer
100113

Blackwateroffrens familjer
vill ogiltigförklara överenskommelser om skadestånd med Blackwater/Xe. De har hotats och med lögner och påtryckningar känt sig tvungna att skriva på.
läs mer
100113
Fler legoknektar till Irak

10.000 legoknektar från Sierra Leone har skrivit på kontrakt för tjänstgöring i Irak förmedlade av brittiska säkerhetsbolaget Sabre International. Fattiga från hela världen står i USA:s tjänst i de alltmer privatiserade krigen.
läs mer
100103
Legoknektar från Blackwater
som sköt fjorton till döds i Bagdad, frias

Rättegångsfel friar Blackwatervakter – ”åklagarna har gjort sig skyldiga till formella fel”
läs mer om Blackwater och privatiseringen av kriget

100101

Jeremy Scahill kommenterar
den ”federala domare som ger Blackwaters legoknektar denna väldiga nyårsgåva.”
100102
FN-experter
uppmanar USA och Irak att se till att legoknektarna från Blackwater åtalas.
läs mer och fler artiklar om privatiseringen av kriget
100109


Chilcotkommissionen om Storbritanniens deltagande i Irakkriget
Brittiska firmor ”tjänade bra”
på störtandet av Saddam Hussein, sade Gordon Browns chefsrådgivare i utrikesfrågor, Simon McDonald, till Chilcotkommissionen.
läs mer
100112
Storbritannien kan inte slingra sig undan anklagelser om tortyr
100111

Sir John Major
(Tory), tidigare premiärminister, har kritiserat sin efterföljare Tony Blair på grund av Irakkriget och framhåller att Blairs huvudmotiv tycks ha varit regimbyte i Bagdad.
100103
Blair har hävdat att Irakkriget inte har något med olja att göra. Sanningen är en helt annan. Blair tjänar en miljon pund om året på Iraks olja.
läs mer om John Majors vittnesmål inför Chilcotundersökningen
läs mer om Iraks olja
100103


3000 amerikanska soldater har i dagarna anlänt till Irak för krigstjänstgöring.
Med ”hjärtat i Texas, fokuserar vi på vårt uppdrag”, säger överste Mark Campsey för
Texasarméns Nationalgardes 72:a Infanteribrigad.
läs mer
3000 amerikanska soldater, män och kvinnor, förbereder sig för krigstjänst i Irak 2010
De genomgår specialträning för Nationalgardets 256e brigad. Det är brigadens andra tjänstgöring i Irak.
läs mer
”Den verkliga terroristen var jag”

Se och lyssna på Irakveteranen Mike Pysners modiga tal.

100101

Federala krigsutgifter överstiger alla andra utgifter
USA- "the warfare State"

USA:a federala regering använder årligen mer pengar till krig än regeringen och alla delstatsregeringar, kommunala och andra lokala regeringar sammanlagt betalar för hälsovård, undervisning, välfärd och säkerhet för USA:s 308 miljoner invånare.
läs mer
100101
Krigets kostnader
Mer pengar till krig. Ännu en amerikansk krigsbudget. Kongressen har antagit en ”försvsvars”budget på 636,3 miljarder dollar varav 128,3 miljarder dollar till krigen i Irak och Afghanistan.

720 miljoner dollar för en dags krig i Irak. Se här hur pengarna kunde använts.
091225

Senast ändrad: 2011-09-03
www.iraksolidaritet.se
© 2005-2008 IrakSolidaritet | Kontakt: info@iraksolidaritet.se | http://www.iraksolidaritet.se