.
|START |Vår verksamhet 
Studiecirkeln       
Kontakta oss      
|Falluja-
insamlingen
|Vad händer i Irak?
Krigsförbrytelser  
Motståndsrörelsen
|"Demokratin" 
Regimen i Irak
Folkrätt             
|Imperalism           
Olja och ekonomi
Iraks grannar      
|Antikrigsopinion 
Vad gör Sverige?
Media & desinfo.
|Vad händer i USA? 
I övriga världen?   
|
.
Föreningen IrakSolidaritet
Irak

. .
Utskriftbar version
.
IMPERALISM
OLJA OCH EKONOMI
IRAKS GRANNAR
Senast ändrat
2015-09-09
2015-09-01
2015-09-01
2015-08-28
utdrag
2015-08-28
2015-08-28
Joe Biden, Obamas vice-president, på blixtbesök Bagdad 090915Han är djupt impopulär i Irak. Hans delnings-och splittringspolitik upprör irakierna. I Bagdad sammanträder han med USAs ÖB i Irak general Odierno, USAs nye ambassadör Christopher Hill och gröna zonens utrikesminister Zebari. Granateld träffade samma dag gröna zonen, nära USAs befästa mastodontambassad
2015-08-28
Utförsäljningen av Iraks oljaLasse Karlssons artikel, "Fortsatta motsättningar och oklarheter kring Iraks olja", kommer längre ner på denna sida.Utförsäljningen av Iraks olja”Stoppa dessa kontrakt som gynnar de multinationella bolagen och förpassar den irakiska oljepolitiken tillbaka till 20-talet”, säger den irakiske oljeexperten Issam Al-Chalabi som talade i Sverige november 2008 på inbjudan av IrakSolidaritet.”Vi hotas av ekonomisk ockupation”, säger Jaber Khalifa Jaber, chef för parlamentets olje-och gasutskott.De bolag som fick lämna Irak när oljan nationaliserades 1972, bjuds nu åter in av den irakiska klientregimen.
2015-08-28
 
2015-08-26
utdrag
2015-08-26
USA:s ambassadör i Irak Christopher Hill kräver att Irak öppnar fler oljefält för investerare.Mer än en tredjedel av Iraks totala oljereserver ska bjudas ut till de internationella bolagen i december.
.PRESSMEDDELANDEN
SITE-KARTA


BRÄNNPUNKT IRAK
V å r   t i d n i n g
INNEHÅLL
.

Iraks olja, dess svarta guld i bolagens händer

Irak är en av världens attraktivaste oljemarknader”, säger Davis Bender, Mellanösternanalytiker vid Eurasia Group i Washington.

Iraks olja nationaliserades i början av 70-talet. Inkomsterna har bland annat finansierat en av UNESCO prisad utbildningssatsning och sjukvård. Allt gratis för medborgarna.
Ockupationen som Iraks nu avrättningshotade premiärminister och utrikesminister Tariq Aziz sammanfattade i orden ”olja och Israel”, har öppnat dörrarna för bolagen. Oljejättarna BP, Exxon Mobil och Shell som slängdes ut, är tillbaka tillsammans med statliga och andra bolag som anser att värdet av Iraks olja överstiger all oro för säkerheten.

USA har meddelat att dess stridande trupper dragits tillbaka från Irak, men det betyder inte att USA kommer att lämna olje-och andra bolag utan militärt beskydd. Förhandlingar om det militära samarbetet ska återupptas nu under 2012 enligt både amerikanska och irakiska källor och USA har världens största ambassad i Irak försedd med en armé med både soldater, legoknektar och flygplan.

Leon Panetta, USA:s försvarsminister och tidigare CIA-chef anser att ”kriget i Irak var värt priset” och Obama hyllar arméns insatser i Irak i ett osmakligt chauvinistiskt tal 14 december 2011 och säger: ”
”Till skillnad från de gamla imperierna gör vi inte dessa offer för territorium eller naturtillgångar. Vi gör det för att det är rätt”.

”Planen är att Irak ska bli en oljejätte av lika stort geopolitiskt inflytande som Saudiarabien.
Och USA:s regering och bolagen är hjärtpunkten i denna trend”, säger BenVan Heuvelen (Foreign Policy) och tillägger att” den som behärskar oljan, besitter makten och det kan snart vara ExxonMobil”.

Planerna är högtflygande och Iraks infrastruktur i stort behov av underhåll, reparationer och utbyggnad. Irak hade en mycket välutbildad oljeexpertkår och skickliga arbetare. Många har tvingats i flykt och en del har mördats. Frågetecken måste sättas inför möjligheterna att genomdriva dessa planer i en situation av korruption, stöld och plundring. Oljebolagen och servicebolag som Halliburton får stor makt och inflytande. Kontrakten är ofta skrivna för en period på 30 år. De är olagliga. Inget kontrakt har godkänts av parlamentet vilket är nödvändig enligt gällande oljelag, den tidigare rådande. Ingen ny lag har antagits av parlamentet trots upprepade och pågående försök från USA, den irakiska regimen och bolagen. Alla vet att det irakiska folket är emot privatisering och utförsäljning av oljan.
”Vi har inte sett olja, bara fattigdom” och ”De är alla tjuvar”, har demonstranterna ropar runt om i Irak under fredagsdemonstrationerna under det gångna året.

Den irakiska regimen är enligt den amerikanska kongressens revisionskontor ”icke-fungerande”.
Al-Maliki har undan för undan tillvällt sig all makt, förföljer, fängslar och låter avrätta folklig opposition och förföljer sina politiska motståndare inom regimen. Även de skurkar.
Korruptionen är bottenlös. För en tid sedan efterlyste parlamentet 40 miljarder dollar. Från Utvecklingsfonden. Försvunna och som av en händelse bränns departement och kontor som arkiverar korruptionsfiler ner. Det är aldrig några problem för denna avsiktliga förstörelse av bevis i den välbevakade gröna zonen.
Många attentat har ägt rum mot pipelines och oljeinstallationer och de politiska partierna och deras väpnade miliser stjäl olja på löpande band medan det irakiska folket sjunker allt djupare i fattigdom och misär.

Den oberoende journalisten Dahr Jamail har åter besökt Irak och beskriver situationen beträffande oljebolagen i Aljazeeraartikeln Western oil firms remain as US exits Iraq” och Sherwood Ross artikel Western Oil Firms big Winners in Iraq War”.

ExxonMobil har fått tillgång till jättefältet West-Kurna 1. Ett fantastiskt kontrakt och BP får 2 miljarder dollar om året i avgifter för att utveckla jättefältet Rumaila. Shell har också fått tillgång till ett jättefält, Majnoon som också ligger i södra Irak.
Den USA-baserade energifirman Emerson har bjudit på jätteoljefältet Zubair som kan innehålla 8 miljoner fat olja och fick tidigare kontrakt på teknologi, inbegripet mätsystem vid bygget av en ny oljeterminal i Basra och kontrollsystem för kraftstationer i Hilla och Kerbala.
Mätsystemet för olika kvaniteter olja vid export är en källa till oerhörd korruption hos inblandade parter.
Ett litet exempel på en av de stora profitörerna på det irakiska folkets olja är BP:s förre chef, Tony Hayward. Han får 12 miljoner pund i en första utbetalning från sitt tidigare bolag mindre än ett år sedan han bildade sitt eget bolag för att satsa på norra Irak, irakiska kurdistan.
Det gäller långsiktiga (30 år) serviceavtal med Al-Malikiregimen.

Den kurdiska regionala regeringen (KRG) har skrivit under ett 40-tal production-sharing agreements med olika utländska bolag. Det har varit skandal efter skandal (se tidigare oljeartiklar). Avtal av detta slag avvisas av de flesta länder på grund av den makt de ger bolagen. Till Iraks lättillgängliga olja.
Vi har det skumma affärerna med norska DNO och den amerikanske politkern Peter Galbraith, Texasoljemannen Ray Hunt, vi har Statoil och vårt eget skandalbolag Kundin Oil/Petroleum via skalbolag.
Det gäller ett 40-tal kontrakt med KRG, alla olagliga enligt gällande lag. Detta har även Al-Malikiregimen hävdat i ord, men i praktiken är Al-Maliki beroende av kurdpartierna i KRG för sin regering och han har inte med kraft genomdrivit Bagdads linje.
Det gäller även det avtal ExxonMobil slutit med KRG om 6 oljefält som dessutom sträcker sig utanför KRG:s område.
Oljan är en nationell angelägenhet som kräver beslut i det nationella parlamentet. Att överlåta oljeutvinningen till regionala intressen, skulle splittra landet och skapa svåra konflikter. Oljekällorna följer inga provinsgränser. Det var en självklarhet när Irak nationaliserade oljan att central kontroll skulle finnas, men alla kontrakt med utländska bolag skulle godkännas av parlamentet. Naturligtvis har Al-Maliki inte lagt fram ett enda kontrakt för parlamentsbeslut.

Med Exxons KRG-kontrakt, men även tidigare amerikansk inblandning, bidrar USA på detta sätt aktivt i försök att splittra Irak i en kurdisk, en shiitisk och en sunnimuslimsk del.
Planer som understöds av Israel som upprätthållit mycket goda relationer med Barzani och Talabaniklanerna sedan början av 50-talet och som dessutom hoppas på upprättande av en oljeförbindelse mellan det oljerika Kirkuk och Haifa där Israel har ett oljeraffineri.

President Obamas vice-president Joe Biden förelade senaten ett delningsförslag av Irak för några år sedan och återkom till delningsplanen nyligen i en artikel.
USA:s organisering av etnisk rensning och försök att splittra befolkningen, understöds av kontrakt som detta mellan Exxon och KRG. Det strider mot högtidstalen om Iraks enhet.
120207

Senast ändrad: 2012-02-08
.
IrakSolidaritets
Plattform
.

• USA ut ur IRAK – villkorslöst och omedelbart!

• Ett fritt och självständigt Irak!

• Stöd motstånds- kampen!

• Inget svenskt stöd till ockupationen!


----------------------


• An unconditional and immediate US withdrawal from Iraq!

• A free and independent Iraq!

• Support for the resistance struggle!

• No Swedish support to the occupation!


Iraq Solidarity Association in Stockholm

.
Irak
.
International Anti-Occupation Network
.
Fred i Irak är en möjlighet
Le Feyt-förklaringen
Le Feyt forklaring 08.pdf
.
.
IrakSolidaritets
Uttalanden
Läs mer
.

Brännpunkt Irak
(vår tidning)

Läs mer
.
Iraks kulturarv måste räddas
Läs och skriv på!
.
Stöd Iraks akademiker och intellektuella!
Läs och skriv på!
.
USA ut ur Irak
../../page_images/dot.gif
Powered by Enburk
© 2005-2008 IrakSolidaritet | Kontakt: info@iraksolidaritet.se | http://www.iraksolidaritet.se .