.
|START |Vår verksamhet 
Studiecirkeln       
Kontakta oss      
|Falluja-
insamlingen
|Vad händer i Irak?
Krigsförbrytelser  
Motståndsrörelsen
|"Demokratin" 
Regimen i Irak
Folkrätt             
|Imperalism           
Olja och ekonomi
Iraks grannar      
|Antikrigsopinion 
Vad gör Sverige?
Media & desinfo.
|Vad händer i USA? 
I övriga världen?   
|
.
Föreningen IrakSolidaritet
Irak

. .
Utskriftbar version
.
VAD HÄNDER I IRAK?
KRIGSBROTT
MOTST.RÖRELSEN
USAs ETABL I IRAK
Senast ändrat
2015-09-09
2015-09-01
2015-09-01
2015-08-28
utdrag
2015-08-28
2015-08-28
Joe Biden, Obamas vice-president, på blixtbesök Bagdad 090915Han är djupt impopulär i Irak. Hans delnings-och splittringspolitik upprör irakierna. I Bagdad sammanträder han med USAs ÖB i Irak general Odierno, USAs nye ambassadör Christopher Hill och gröna zonens utrikesminister Zebari. Granateld träffade samma dag gröna zonen, nära USAs befästa mastodontambassad
2015-08-28
Utförsäljningen av Iraks oljaLasse Karlssons artikel, "Fortsatta motsättningar och oklarheter kring Iraks olja", kommer längre ner på denna sida.Utförsäljningen av Iraks olja”Stoppa dessa kontrakt som gynnar de multinationella bolagen och förpassar den irakiska oljepolitiken tillbaka till 20-talet”, säger den irakiske oljeexperten Issam Al-Chalabi som talade i Sverige november 2008 på inbjudan av IrakSolidaritet.”Vi hotas av ekonomisk ockupation”, säger Jaber Khalifa Jaber, chef för parlamentets olje-och gasutskott.De bolag som fick lämna Irak när oljan nationaliserades 1972, bjuds nu åter in av den irakiska klientregimen.
2015-08-28
 
2015-08-26
utdrag
2015-08-26
USA:s ambassadör i Irak Christopher Hill kräver att Irak öppnar fler oljefält för investerare.Mer än en tredjedel av Iraks totala oljereserver ska bjudas ut till de internationella bolagen i december.
.PRESSMEDDELANDEN
SITE-KARTA


BRÄNNPUNKT IRAK
V å r   t i d n i n g
INNEHÅLL
.

Arabförbundets toppmöte i Bagdad ska öppna imorgon, 120327, och pågå i tre dagar
Folkliga protester i en avspärrad stad

Den folkliga oppositionen protesterar mot att deltagande länder på detta sätt ”legaliserar” den regim som tillkom med ockupationens stöd. Bagdad är en belägrad stad. Det går inte att ta sig fram, inte ens till jobbet om man råkar ha ett.
Sveriges ambassad har stängt på grund av oframkomlighet och bristande säkerhet i Bagdad.

10.000-tals soldater patrullerar gatorna, nya checkpoints har upprättats runt om i staden och fler betongblock har placerats ut. Då ska vi veta att framkomligheten även till vardags är mycket svår och avbryts av checkpoints och höga murar och betongblock.
Kirurgen Awad Al Temime gav upp och gick till fots genom Bagdad till sjukhuset. Han hade kört 4 timmar i bil för att bara ha passerat två kvarter.
Detta är rena ”galenskapen” säger han och berättar att han såg 1000-tals soldater och poliser sparka ut folk ur bilarna och skrika åt dem.
Delar av staden och gröna zonen är helt avspärrade.
Reportern Husham Al Abideen från irakisk TV beskrev staden som ett virtuellt fängelse och uppmanade arabledarna att inte komma: ”Snälla, kom inte, ni dödar oss!”
120326

Arabförbundets toppmöte i Bagdad avslutades 29 mars 2012

1000-tals har hållits fängslade efter räder som inleddes långt före toppmötet. President Obama har lyckönskat Al-Maliki till något som knappast kan benämnas framgång.

Al-Maliki gör ansträngningar att bli erkänd som en laglig representant för ett "suveränt" Irak och vara tillbaka i någon slags arabisk gemenskap. Förra gången ett möte hölls i Bagdad av detta slag var 1990
.


Vi ska glömma ockupationens brott och att Al-Maliki tilllskansade sig premiärministerposten med USA:s stöd trots att han inte ens vann parlamentsvalet för ett år sedan, ett val som hade föga med demokrati och transparens att göra. Vi ska glömma den oerhörda repressionen som råder i Irak, tortyren och rättslösheten. Vi ska glömma Al-Malikis lagstridiga utförsäljning av Iraks olja och gas och den fortsatta amerikanska närvaron i form av världens största ambassad som övertagit militära uppgifter från Pentagon, legoknektar, CIA, specialstyrkor med mera.

Av Arabförbundets 22 stater, deltog 10 statsöverhuvuden. Övriga sände delegater på lägre nivå. Det är knappast en succé även om Al-Maliki själv prisade mötet.

Enligt Wall Street Journal 120329 kostade förberedelserna med de extrema säkerherhetsåtgärderna runt 1 miljard dollar.

100.000 säkerhetsvakter, mängder av nyupprättade checkpoints gjorde normalt liv omöjligt och skapade totalt trafikkaos. Mobilnätet stängdes för att hindra mobilstyrda laddningar att explodera. 5 dagars ledighet påbjöds eftersom Bagdad var oframkomligt och utegångsförbud rådde i nästan en vecka. Säkerhetskostnaderna, förskönande av vägen från flygplatsen till lyxhotellen (5 hotell genomgick stor ansiktslyftning till höga kostnader) i gröna zonen och den oerhörda lyxen som efterätten med guldbelagda dadlar, sticker i ansiktet på Iraks allt fattigare befolkning som lever bland skräp och sopor, utan el, vatten och avlopp.
Enligt källor från Bagdad fängslades 5000 personer i huvudstaden när soldater i husräder och 8-10.000 i hela landet.
Huvudämnet för toppmötet var Syrien. Väst vill ha stöd för sin politik att till varje pris få bort president Assad. Arabvärlden är splittrad i frågan och toppmötet ledde inte till någon riktig lösning. Motsättningarna formerar sig enligt sekteristiskt mönster. Sunnimuslimskt dominerade länder med Saudiarabien och Qatar i spetsen och som är nära knutna till USA, är beredda att gå mycket långt för att få bort Assads regim och ger öppet stöd till den så kallade ”Fria syriska armén”. Hit hör även Turkiet.
USA bryr sig föga om brott mot mänskliga rättigheter i Syrien. Det handlar om att störta en regim som försvarar palestiniernas rättigheter och är sekulär. Ett hinder i USA:s kontroll av Mellanöstern och ett land som har goda relationer med Iran vars inflytande ska hållas tillbaka utom i Irak där USA gynnat Irans intressen och gett sitt stöd till Al-Maliki som går både USA:s och Irans ärenden.
Kränkningarna av mänskliga rättigheter pågår dagligen i Saudiarabien och Irak. Det bekymrar inte USA.
USA:s politik stärker de mest fundamentalistiska sunnimuslimska förtryckarregimerna i Mellanöstern och utvidgar samarbetet med Saudiarabien, Qatar och Gulfstaterna. I Irak har en fundamentalistisk, reaktionär shiaregim förts till makten och den sekulära staten krossats. Iran har utvidgat sin inflytelsesfär, något som upprör även shiamuslimer i Irak. Iranska sedvänjor som tillfälliga giftemål (prostitution), tidigare förbjudet, är nu alltmer vanligt i Irak.

Denna toppkonferens, det 23 arabtoppmötet, var den kortaste någonsin. Den varade bara 5 timmar. Syrien var inte inbjudet.

Deltog gjorde emiren av Kuweit för första gången sedan Irak gick in i landet och Al-Maliki har gjort stora ansträngningar att blidka honom. Irak betalar fortfarande enorma krigsskadestånd. Dessutom deltog Sudans president som är efterlyst av ICC, Libyens interimpresident (enligt rykten för att rädda livet på libyer dönda till döden för terrorism i Irak), Tunisiens president, Libanons president, statsöverhuvudena för Somalia, Komorerna, Djibouti och Palestina. Syrien var inte inbjudet.

Al-Maliki har gjort vissa ansträngningar att överbrygga motsättningar med Saudiarabien, Kuweit och Egypten för att kunna återta sin plats i arabvärlden, men misstänksamheten är för stor och motsättningarna gällande Syrien och andra känsliga frågor har inte överbryggats.
”Alla förväntningar att Malikiregeringen ska kunna stiga fram som en betydande regional spelare kommer förmodligen att komma på skam”, säger Crispin Haws från Eurasia Group.

Toppmötet slutresolution uppmanade Assads regering att ”omedelbart implementera FN:s sändebud Kofi Annans förslag” och sade att arabledarna ger sitt fulla stöd till ”det syriska folkets legitima önskemål om demokrati och frihet och deras rätt att bestämma sin framtid”.

Det ger inte mycket styrka bakom orden. Arabförbundet fortsätter att vara delat i sin syn på Syrien.
Irak fruktar inbördeskrig i Syrien och konsekvenserna för Irak. Strider som skulle kunna dra med sig Jordanien och Libanon och kanske fler länder i en regional konflikt.

Konferensen uttryckte inte stöd till den väpnade oppositionen, men Saudiarabien, Libyen och Qatar förser redan den väpnade oppositionen med krigare och vapen.

Inte heller fick Palestinafrågan en vettig behandling och vi kan tillägga att Irak som 1948 tog emot 10.000-tals palestinska flyktingar som fördrevs vid staten Israels upprättande och gav dem en fristad, efter ockupationen förföljer, dödar och torterar palestinier och det sker med regeringsmilisers medverkan. Den palestinska minoriteten är hotad till sin existens i dagens Irak.

PS

Bagdad är en ”spökstad” skriver tidningen Niqash.
Säkerhetsagenterna sover i sina bilar eftersom trfiken står stilla.
Hela områden är avstängda. Affärerna har skyltar där det står att ”vi öppnar efter toppmötet”.
Bland de av inrikesministeriet rekryterade 100.000 soldaterna och säkerhetsagenterna, finns de nya speciella antiterrorismstyrkorna som i folkmun döpts till ”lejonjägarna”. Dessa drar runt i staden, helt klädda i svart och med tungt artelleri. De stoppar alla med misstänksamhet och söker igenom kläder och bilar.
120402

Senast ändrad: 2012-04-06
.
IrakSolidaritets
Plattform
.

• USA ut ur IRAK – villkorslöst och omedelbart!

• Ett fritt och självständigt Irak!

• Stöd motstånds- kampen!

• Inget svenskt stöd till ockupationen!


----------------------


• An unconditional and immediate US withdrawal from Iraq!

• A free and independent Iraq!

• Support for the resistance struggle!

• No Swedish support to the occupation!


Iraq Solidarity Association in Stockholm

.
Irak
.
International Anti-Occupation Network
.
Fred i Irak är en möjlighet
Le Feyt-förklaringen
Le Feyt forklaring 08.pdf
.
.
IrakSolidaritets
Uttalanden
Läs mer
.

Brännpunkt Irak
(vår tidning)

Läs mer
.
Iraks kulturarv måste räddas
Läs och skriv på!
.
Stöd Iraks akademiker och intellektuella!
Läs och skriv på!
.
USA ut ur Irak
../../page_images/dot.gif
Powered by Enburk
© 2005-2008 IrakSolidaritet | Kontakt: info@iraksolidaritet.se | http://www.iraksolidaritet.se .