.
|START |Vår verksamhet 
Studiecirkeln       
Kontakta oss      
|Falluja-
insamlingen
|Vad händer i Irak?
Krigsförbrytelser  
Motståndsrörelsen
|"Demokratin" 
Regimen i Irak
Folkrätt             
|Imperalism           
Olja och ekonomi
Iraks grannar      
|Antikrigsopinion 
Vad gör Sverige?
Media & desinfo.
|Vad händer i USA? 
I övriga världen?   
|
.
Föreningen IrakSolidaritet
Irak

. .
Utskriftbar version
.
VAD HÄNDER I IRAK?
KRIGSBROTT
MOTST.RÖRELSEN
USAs ETABL I IRAK
Senast ändrat
2015-09-09
2015-09-01
2015-09-01
2015-08-28
utdrag
2015-08-28
2015-08-28
Joe Biden, Obamas vice-president, på blixtbesök Bagdad 090915Han är djupt impopulär i Irak. Hans delnings-och splittringspolitik upprör irakierna. I Bagdad sammanträder han med USAs ÖB i Irak general Odierno, USAs nye ambassadör Christopher Hill och gröna zonens utrikesminister Zebari. Granateld träffade samma dag gröna zonen, nära USAs befästa mastodontambassad
2015-08-28
Utförsäljningen av Iraks oljaLasse Karlssons artikel, "Fortsatta motsättningar och oklarheter kring Iraks olja", kommer längre ner på denna sida.Utförsäljningen av Iraks olja”Stoppa dessa kontrakt som gynnar de multinationella bolagen och förpassar den irakiska oljepolitiken tillbaka till 20-talet”, säger den irakiske oljeexperten Issam Al-Chalabi som talade i Sverige november 2008 på inbjudan av IrakSolidaritet.”Vi hotas av ekonomisk ockupation”, säger Jaber Khalifa Jaber, chef för parlamentets olje-och gasutskott.De bolag som fick lämna Irak när oljan nationaliserades 1972, bjuds nu åter in av den irakiska klientregimen.
2015-08-28
 
2015-08-26
utdrag
2015-08-26
USA:s ambassadör i Irak Christopher Hill kräver att Irak öppnar fler oljefält för investerare.Mer än en tredjedel av Iraks totala oljereserver ska bjudas ut till de internationella bolagen i december.
.PRESSMEDDELANDEN
SITE-KARTA


BRÄNNPUNKT IRAK
V å r   t i d n i n g
INNEHÅLL
.

Oljeledningar under Babylon
Kulturförstörelsen fortsätter

Det antika Babylon, berömt för sina hängande trädgårdar, ett av världens 7 underverk, hotas av oljeledningar som byggs under staden genom dess arkeologiska utgrävningsområden.
Sveriges ambassadör bloggar om Babylon.
Den antika staden Nippur eroderar.
700 betydelsefulla arkeologiska platser bara i Kirkukprovinsen, men ingen bevakar dem.
Efter 90 års arbete, finns nu ett lexikon för det gamla akkadiska språket som inte talats på 2000 år.
Lyssna till Lowkey rappa om ”Civilisationens vagga” i ord och bild rappa om sanktioner, ockupation och förstörelse. ”Var finns friheten?”

läs fler artiklar om förstörelsen av Iraks kulturarv
Brännpunkt Irak 6, sid. 28 och 29
Sänd en beställning till: info@iraksolidaritet.se. Tidningen kostar 20 kronor plus porto.

”Oljeministeriet har förorsakat oberäknelig skada genom att gräva en 1500 meter lång tunnel under Babylons arkeologiska utgrävningsområden”, förklarade Qaïs Hussein Rachid, ordförande för Isbah (Iraks Riksantikvarieämbete) till Nyhetsbyrån Agence-France-Presse i mitten av maj.
Mariam Omran som förestår riksantikvarieämbetets avdelning i Babilprovinsen, där de arkeologiska områdena ligger, tillade att stora delar av utgrävningsområdena ännu inte hade utforskats.
”Det är omöjligt att säga hur stora skador som kan ha uppstått under ytan”, säger hon.
Stora delar av den antika staden är outgrävda. Staden listades som arkeologiskt utgrävningsområde 1936.
Enligt en rapport från UNESCO 2009 har utgrävningsområdena plundrats under USA-alliansens ockupation. Delar av Nebukadnessar och Hammurabimuséerna, Babylons bibliotek och arkiv har stulits och förstörts.
Staden skadades också av att USA ”grävde, skar bort, skrapade bort och utjämnade” marken för att bereda plats för en amerikansk bas.
Den berömda Ishtarporten och Processionsvägen var bland de nyckelstrukturer som skadades, när USA anpassade den historiska platsen till sitt basbygge, grävde skyttegravar, grävde hål i marken och använde kemikalier för att avsluta byggnadsarbetena.
Hussein Rashid anser att pipelinebygget hindrar Babylon från att bli det världskulturarv staden borde vara.

Sveriges nuvarande ambassadör i Irak har besökt Babylon och bloggar om det. Okritiskt som det mesta han bloggar om från Irak.
Han lyckas nämna operan respektive gasledningen Nabucco, men inte den oljeledning som skadar den berömda staden.

Babylon tros ha grundats 2300 år före vår tideräkning. I mars uttryckte UNESCO att organisationen var ”bekymrad” över pipelinebygget som då avslutade sin sista sektion. Nog kunde vi väl förväntat oss ett ramaski från UNESCO!

Riksantikvarieämbetet stämde Iraks regering och ansvariga myndigheter i mars i ett försök att stoppa oljeledningen som riskerade förstöra det arkeologiska mästerverket, den 1400-åriga fästningen Babil. Oljeledningen skulle gå rakt genom fästningens mur och riskera att hela fästningen förstördes.

Iraks riksantikvarieämbete slår även larm om situationen för den antika staden Nippur, en av Iraks mest magnifika städer som eroderar bort i brist på ekonomiska resurser. Staden grundades för 7000 år sedan i södra Irak, belägen i öknen i Qadisiyaprovinsen.
Sumerna gjorde staden framgångsrik och byggde som första nation i världen upp ett civilt styre.
Riksantikvarieämbetet har förberett planer för att rädda Nippur, bl.a. templet tillägnat Enlil,
Mesopotamiens högste gud och skapare av människosläktet. Departementets informationstaleskvinna, Tanheed Ali, berättade att anslagen för att bevara Nippur minskat med hälften så att arbetet inte kan fortsätta.

700 betydelsefulla arkeologiska platser finns bara i Kirkukprovinsen, men ingen bevakar dem.
20 vakter ska bevaka de 700 platserna mot smugglare och plundrare av Iraks kulturarv enligt uppgift från Qais Rashid, Riksantikvarieämbetet i regionen. Det är naturligtvis en omöjlighet.
Qais Rashid uppmanar regeringen att anslå mer pengar till vakter och göra det möjligt att bygga skyddsstaket.
60 brott mot mot några avde rikaste och värdefullaste platserna har noterats.

Irakiska arkeologer har hittat 40 nya värdefulla antika platser i södra Irak från de sumeriska, akkadiska och babyloniska kulturerna, säger Amer al-Zaidi, ansvarig för Riksantikvarieämbetet i Dhi Kar. De ännu inte fullt undersökta platserna ligger i al-Shatra, al-Diwaya, al-Rifai, al-Nasr och al-Fajr områdena norr om Dhi Qars huvudstad Nasiriyah, som ligger 305 kilometer söder om Bagdad.
Det innebär 1240 värdefrulla arkeologiska områden i provinsen.
Det är tragiskt att då veta att Irak inte har mer än 2400 vakter för att bevaka 13.000 arkeologiska platser. Siffrorna anges av Hasjhemi på Riksantikvarieämbetet.

Efter 90 års arbete, finns nu ett lexikon för det gamla akkadiska språket som inte talats på 2000 år.

1000 irakiska konstföremål utställda i Israel
Det avslöjar den irakiska tidningen al-Sabah. Föremålen ska ha stulits i Irak under ockupationen. Enligt den irakiske ministern för turism och antikviteter Liwaa Sumeissem, har 80.000 antika föremål på olika sätt traffikerats till USA förutom de 10.000 föremål USA tillstått att de finns i USA. Enligt artikeln ska de amerikanska utgrävningarna av antika arkeologiska platser ha stoppats liksom samarbetet med universitet och organisationer specialiserat sig på antikviteter till USA sammanställer en lista på de antikviteter som förts till USA. Ministern nämner även Iraks judiska arkiv som också förts bort .

Lyssna till Lowkey om "Civilisationens vagga" i ord och bild rappa om sanktioner, ockupation och förstörelse. ”Var finns friheten?”
120701
37.000 arkeologiska föremål har stulits från Iraks södra provins Dhikar.
Provinsen är rik på lämningar från det gamla Mesopotamien. Nu meddelar riksantikvarieämbetet att 37.000 arkeologiska föremål plundrats från gamla arkeologiska platser.
Denna plundring är den allvarligaste efter plundringen av Iraks Nationalmuseum i Bagdad och har inneburit stor skada för Iraks kulturarv.
120905
Plundringen och förstörelsen av"Kulturens vagga"fortsätter. Borde inte de internationella protesterna höjas högre och kraftfullare!

Senast ändrad: 2012-09-25
.
IrakSolidaritets
Plattform
.

• USA ut ur IRAK – villkorslöst och omedelbart!

• Ett fritt och självständigt Irak!

• Stöd motstånds- kampen!

• Inget svenskt stöd till ockupationen!


----------------------


• An unconditional and immediate US withdrawal from Iraq!

• A free and independent Iraq!

• Support for the resistance struggle!

• No Swedish support to the occupation!


Iraq Solidarity Association in Stockholm

.
Irak
.
International Anti-Occupation Network
.
Fred i Irak är en möjlighet
Le Feyt-förklaringen
Le Feyt forklaring 08.pdf
.
.
IrakSolidaritets
Uttalanden
Läs mer
.

Brännpunkt Irak
(vår tidning)

Läs mer
.
Iraks kulturarv måste räddas
Läs och skriv på!
.
Stöd Iraks akademiker och intellektuella!
Läs och skriv på!
.
USA ut ur Irak
../../page_images/dot.gif
Powered by Enburk
© 2005-2008 IrakSolidaritet | Kontakt: info@iraksolidaritet.se | http://www.iraksolidaritet.se .