.
|START |Vår verksamhet 
Studiecirkeln       
Kontakta oss      
|Falluja-
insamlingen
|Vad händer i Irak?
Krigsförbrytelser  
Motståndsrörelsen
|"Demokratin" 
Regimen i Irak
Folkrätt             
|Imperalism           
Olja och ekonomi
Iraks grannar      
|Antikrigsopinion 
Vad gör Sverige?
Media & desinfo.
|Vad händer i USA? 
I övriga världen?   
|
.
Föreningen IrakSolidaritet
Irak

. .
Utskriftbar version
.
ANTIKRIGSOPINION
VAD GÖR SVERIGE?
MEDIA & DESINFO
Senast ändrat
2015-09-09
2015-09-01
2015-09-01
2015-08-28
utdrag
2015-08-28
2015-08-28
Joe Biden, Obamas vice-president, på blixtbesök Bagdad 090915Han är djupt impopulär i Irak. Hans delnings-och splittringspolitik upprör irakierna. I Bagdad sammanträder han med USAs ÖB i Irak general Odierno, USAs nye ambassadör Christopher Hill och gröna zonens utrikesminister Zebari. Granateld träffade samma dag gröna zonen, nära USAs befästa mastodontambassad
2015-08-28
Utförsäljningen av Iraks oljaLasse Karlssons artikel, "Fortsatta motsättningar och oklarheter kring Iraks olja", kommer längre ner på denna sida.Utförsäljningen av Iraks olja”Stoppa dessa kontrakt som gynnar de multinationella bolagen och förpassar den irakiska oljepolitiken tillbaka till 20-talet”, säger den irakiske oljeexperten Issam Al-Chalabi som talade i Sverige november 2008 på inbjudan av IrakSolidaritet.”Vi hotas av ekonomisk ockupation”, säger Jaber Khalifa Jaber, chef för parlamentets olje-och gasutskott.De bolag som fick lämna Irak när oljan nationaliserades 1972, bjuds nu åter in av den irakiska klientregimen.
2015-08-28
 
2015-08-26
utdrag
2015-08-26
USA:s ambassadör i Irak Christopher Hill kräver att Irak öppnar fler oljefält för investerare.Mer än en tredjedel av Iraks totala oljereserver ska bjudas ut till de internationella bolagen i december.
.PRESSMEDDELANDEN
SITE-KARTA


BRÄNNPUNKT IRAK
V å r   t i d n i n g
INNEHÅLL
.

”Iraks olja guld värd för svenska företag”

Rubriken är hämtad från Svenska Dagbladet den 9 oktober 2012. Den ger en sammanfattning av ämnet för den handelskonferens som hölls i Stockholm 8-9 oktober med handelsminister Ewa Björling som värd.
Tortyr, massavrättningar och dödspatruller tillhör vardagen i Irak. Det vet regeringen, men den föredrar att hålla en låg profil. Det är bra för affärerna.
SvD summerar konferensen på följande sätt den 11 oktober:
”Många smorde kråset när en vällagad irakisk buffé dukades upp på den svensk-irakiska handelskonferensen som hölls i Stockholm i veckan. Det är en meny som garnerats med hjälp av irakiska petrodollar.”

Något som förstås inte nämns i handelsministerns uppräknade ”affärsområden” för svenska företag i Irak är den omfattande svenska vapenexporten, som pågått länge – trots att det enligt svensk lag är förbjudet att leverera vapen till krigförande länder (se Brännpunkt Irak VI).

Den inbjudna irakiska delegationen leddes av vice premiärminister Rowsch Nori Shaways. På plats fanns även 150 representanter från svenskt näringsliv, bl.a från storföretag som Scania, ABB m.fl. Under det första halvåret 2012 exporterade Sverige till ett värde av drygt en miljard kr – det var 77 procent mer än under motsvarande period 2011. Mats Paulsson på Exportrådet spår optimistiskt att denna utveckling kommer att gå ”rakt uppåt”.

Grundbulten i Iraks ekonomi är det ”svarta guldet”, d.v.s. oljan. De internationella oljebolagen – huvudsakligen amerikanska och brittiska - som ExxonMobil, Chevron, Shell m.fl., är stora beställare av transporttjänster, och det är här Scania kommer in i bilden. Ca 20 000 fordon levererade av Scania rullar nu på Iraks vägar, det är ungefär hälften av det totala beståndet. ABB har fått en order värd 75 miljoner dollar på ett kraftverk (tack vare att USA medvetet raderat ut större delen av Iraks energiförsörjning genom riktad terrorbombning).

Förväntningarna är stora på framtida beställningar. Iraks oljeproduktion ökar snabbt och landet är på väg att bli världens näst största oljeproducent efter Saudi-Arabien (SvD). Irak väntas stå för 45 procent av ökningen av oljetillförseln under 2010-talet enligt tidningen Financial Times. De amerikanska och brittiska oljebolagen är de största intressenterna, som nu ska pumpa upp det ”svarta guldet”. Men oljan tillhör de facto Irak och dess folk. Det egenmäktiga beslaget av Iraks olja är inte bara ett brott mot folkrätten, det är dessutom ett brott mot Iraks oljelag från 1961, som fortfarande gäller. Dörröppnaren för denna illegala verksamhet – det största rånet i världshistorien som någon sagt - är USA:s och Storbritanniens anfall på Irak 2003 och den därpå följande nästan totala ödeläggelsen av landet. Anfallet, som var ”det utan tvekan allvarligaste brottet mot folkrätten och FN-stadgan efter andra världskriget" som den i år bortgångne diplomaten Sverker Åström skrev i DN, hejades aktivt på av nuvarande utrikesministern Carl Bildt och folkpartiledaren Jan Björklund, som ansåg att Sverige skulle skicka stridande trupp till Irak.

Listan sedan dess kan göras lång på alla de brott mot Genévekonventionerna och mot mänskliga rättigheter som begåtts och fortfarande begås i Irak. Sveriges regering beskriver sig ju ofta som pådrivande när det gäller att verka för mänskliga rättigheter. Men tortyr, massavrättningar och dödspatruller tillhör vardagen i Irak. Det vet regeringen om, men den föredrar att hålla en låg profil. Det är bra för affärerna och för de ”vänskapliga” relationerna med USA. Ty de verkliga herrarna i Irak är fortfarande amerikaner. Förenta staterna styr och övervakar landet från sina baser och svällande beskickningar och genom ”rådgivare” och legosoldater samt en av USA välutrustad irakisk armé. Dokumenten finns att läsa på IrakSolidaritets hemsida.

Sverige har alltsedan andra världskriget varit en av USA:s allra trognaste allierade, trots att vi inte är med i Nato. Sverige är också ett av de allt färre länder som fortfarande står kvar vid USA:s sida på obestämd tid i Afghanistan med stridande trupp, trots att flera Natoländer nu dragit sig ur. Kriget går inte att vinna. Som ett tack för denna trofasthet får svenskt näringsliv nu ”smörja kråset” för att citera Svenska Dagbladet. Men Iraks folk får naturligtvis inte vara med och smaka på den ”vällagade irakiska buffén”. Däremot har många miljoner irakier fått betala den med sina liv eller med en tillvaro i eländiga flyktingläger, eller i koncentrationsläger som Abu Ghraib. Alltmedan svenska storföretag ser fram mot lysande affärer.

Arne Hjorth
”Utmärkta svensk-irakiska relationer”

Sveriges nye ambassadör i Irak, Jörgen Lindström, togs emot av utrikesminister Zebari 120910. De talade om de ”utmärkta svensk-irakiska relationerna”.
121023

Senast ändrad: 2012-11-02
.
IrakSolidaritets
Plattform
.

• USA ut ur IRAK – villkorslöst och omedelbart!

• Ett fritt och självständigt Irak!

• Stöd motstånds- kampen!

• Inget svenskt stöd till ockupationen!


----------------------


• An unconditional and immediate US withdrawal from Iraq!

• A free and independent Iraq!

• Support for the resistance struggle!

• No Swedish support to the occupation!


Iraq Solidarity Association in Stockholm

.
Irak
.
International Anti-Occupation Network
.
Fred i Irak är en möjlighet
Le Feyt-förklaringen
Le Feyt forklaring 08.pdf
.
.
IrakSolidaritets
Uttalanden
Läs mer
.

Brännpunkt Irak
(vår tidning)

Läs mer
.
Iraks kulturarv måste räddas
Läs och skriv på!
.
Stöd Iraks akademiker och intellektuella!
Läs och skriv på!
.
USA ut ur Irak
../../page_images/dot.gif
Powered by Enburk
© 2005-2008 IrakSolidaritet | Kontakt: info@iraksolidaritet.se | http://www.iraksolidaritet.se .