.
|START |Vår verksamhet 
Studiecirkeln       
Kontakta oss      
|Falluja-
insamlingen
|Vad händer i Irak?
Krigsförbrytelser  
Motståndsrörelsen
|"Demokratin" 
Regimen i Irak
Folkrätt             
|Imperalism           
Olja och ekonomi
Iraks grannar      
|Antikrigsopinion 
Vad gör Sverige?
Media & desinfo.
|Vad händer i USA? 
I övriga världen?   
|
.
Föreningen IrakSolidaritet
Irak

. .
Utskriftbar version
.
VAD HÄNDER I IRAK?
KRIGSBROTT
MOTST.RÖRELSEN
USAs ETABL I IRAK
Senast ändrat
2015-09-09
2015-09-01
2015-09-01
2015-08-28
utdrag
2015-08-28
2015-08-28
Joe Biden, Obamas vice-president, på blixtbesök Bagdad 090915Han är djupt impopulär i Irak. Hans delnings-och splittringspolitik upprör irakierna. I Bagdad sammanträder han med USAs ÖB i Irak general Odierno, USAs nye ambassadör Christopher Hill och gröna zonens utrikesminister Zebari. Granateld träffade samma dag gröna zonen, nära USAs befästa mastodontambassad
2015-08-28
Utförsäljningen av Iraks oljaLasse Karlssons artikel, "Fortsatta motsättningar och oklarheter kring Iraks olja", kommer längre ner på denna sida.Utförsäljningen av Iraks olja”Stoppa dessa kontrakt som gynnar de multinationella bolagen och förpassar den irakiska oljepolitiken tillbaka till 20-talet”, säger den irakiske oljeexperten Issam Al-Chalabi som talade i Sverige november 2008 på inbjudan av IrakSolidaritet.”Vi hotas av ekonomisk ockupation”, säger Jaber Khalifa Jaber, chef för parlamentets olje-och gasutskott.De bolag som fick lämna Irak när oljan nationaliserades 1972, bjuds nu åter in av den irakiska klientregimen.
2015-08-28
 
2015-08-26
utdrag
2015-08-26
USA:s ambassadör i Irak Christopher Hill kräver att Irak öppnar fler oljefält för investerare.Mer än en tredjedel av Iraks totala oljereserver ska bjudas ut till de internationella bolagen i december.
.PRESSMEDDELANDEN
SITE-KARTA


BRÄNNPUNKT IRAK
V å r   t i d n i n g
INNEHÅLL
.

Irakiska Röda Halvmånen under attack 2003-2012
De amerikanska styrkornas medskyldighet

Den 10 december är den internationella dagen för mänskliga rättigheter. 2012 högtidlighölls dagen också i Bagdad med ett tal av Martin Kobler, generalsekreterare Ban Ki-moons sändebud i Irak. Kobler prisade under ceremonin – som arrangerats av Ministeriet för Mänskliga Rättigheter i Bagdad – premiärminister Nouri al-Maliki för hans insatser i mänskliga rättigheter.

Samma dag, den 10 december, fick BRussells Tribunal ett meddelande från Irak med en bild på den till döds torterade medlemmen Mohammed al-Qaysee i Irakiska Röda Halvmånen (Red Crescent, som är en systerorganisation till Internationella Röda Korset). Han dog av tortyr 45 dagar före den internationella MR-dagen. Ytterst ansvarig för detta bestialiska dåd är just Nuri al-Maliki, som också innehar posten som inrikesminister. Fängelseledningen vägrade överlämna den döde till al-Qaysees familj i avvaktan på beslut i Iraks parlament om tillstånd att dumpa kropparna från alla tortyroffer. Det är den gängse metoden i det totalt rättslösa Irak.

Den nationella kaldeiska rörelsen uppmanar i ett uttalande den 14 december FN att byta ut sändebudet Martin Kobler.

Al-Qaysee var inte det första mord- och tortyroffret från Röda Halvmånen. Flera ledande medlemmar har mördats eller kidnappats och torterats alltsedan USA:s invasion 2003. Även barn till medlemmar i Röda Halvmånen har arresterats. Konvojer och ambulanser har utsatts för väpnade överfall med automatvapen och granatkastare av både amerikanska ockupanter och irakiska kommandostyrkor. Internationella Röda Korset drog sig ur Irak 2003 när dess kontor i Bagdad flygbombades.

I december 2006 tvingades den irakiska grenen av Röda Korset inställa sin verksamhet sedan en konvoj med ”män i polisuniformer” stormade in på deras kontor och kidnappade 30 av dess medlemmar. Det var säkert ingen tillfällighet att detta skedde just då. Två dagar innan attacken yttrade Dr. Jamal al-Karbouili, vice ordföranden i Iraks Röda Halvmånen, i samband med en FN-konferens i Genéve för reportrar att det största problemet i Irak var de amerikanska ockupationstrupperna. Han sade att amerikanerna hade använt en aggressiv taktik eller rent av gått till attack för att söka efter upprorsmän på Röda Halvmånens kontor. Dessa upprorsmän (insurgents) däremot, sade al-Karbouili vidare, respekterade Röda Halvmånens identitet, som bygger på neutralitet i en konflikt. Att vara neutral i en konflikt, speciellt där USA är inblandat, uppskattas inte av USA ( ”Antingen är ni med oss, eller så är ni med terroristerna” – president George W. Bush, tal till nationen 20 september 2001).

Många av attackerna eller kidnappningarna i Irak tillskrivs av Maliki-regimen som utförda av shiamilis, utklädda i polisuniformer. Men det är inte tänkbart att en sådan mängd kidnappningar och attacker kan utföras utan att det är välorganiserat och sanktionerat från högre ort – d.v.s. från inrikesministeriet och alltså från Nuri al-Maliki själv. Såvitt bekant har heller ingen åtalats eller ställts inför rätta för någon av dessa kidnappningar. Det mest kända fallet är kidnappningen av 150 personer – anställda och besökare - på Ministeriet för Högre Utbildning den 14 november 2006 med 20-30 pickupper och 50-100 män eller paramilitärer i polisuniformer. Några av de kidnappade återfanns i en massgrav 2012, men många saknas fortfarande. Maliki påstod att det hela var en ”uppgörelse mellan miliser”, vilket är helt otänkbart då allt skedde mitt på ljusa dagen och dessutom i en säkerhetszon med flera passager och kontroller (mer information finns på den här hemsidan).

Attackerna – alltså även de mot Röda Halvmånen - utförs av inrikesministeriets speciella poliskommandon, som ursprungligen utbildats, beväpnats och försetts med övervakningsutrustning av USA. Dessa mördarband är Förenta staternas och marionetten al-Malikis förlängda arm.

Mohammed al-Qaysees torterade kropp. Till sist och efter att ha vägrat överlämnade fängelseadministrationen kroppen till familjen
Hela artikeln publicerad på BRussells Tribunal

Arne Hjorth sammanfattade artikeln på svenska

läs fler artiklar om svår tortyr av fångar i Iraks fängelser. Kvinnor torteras och våldtas systematiskt
.

http://iraksolidaritet.se/?nr=653
121220

Senast ändrad: 2012-12-21
.
IrakSolidaritets
Plattform
.

• USA ut ur IRAK – villkorslöst och omedelbart!

• Ett fritt och självständigt Irak!

• Stöd motstånds- kampen!

• Inget svenskt stöd till ockupationen!


----------------------


• An unconditional and immediate US withdrawal from Iraq!

• A free and independent Iraq!

• Support for the resistance struggle!

• No Swedish support to the occupation!


Iraq Solidarity Association in Stockholm

.
Irak
.
International Anti-Occupation Network
.
Fred i Irak är en möjlighet
Le Feyt-förklaringen
Le Feyt forklaring 08.pdf
.
.
IrakSolidaritets
Uttalanden
Läs mer
.

Brännpunkt Irak
(vår tidning)

Läs mer
.
Iraks kulturarv måste räddas
Läs och skriv på!
.
Stöd Iraks akademiker och intellektuella!
Läs och skriv på!
.
USA ut ur Irak
../../page_images/dot.gif
Powered by Enburk
© 2005-2008 IrakSolidaritet | Kontakt: info@iraksolidaritet.se | http://www.iraksolidaritet.se .