.
|START |Vår verksamhet 
Studiecirkeln       
Kontakta oss      
|Falluja-
insamlingen
|Vad händer i Irak?
Krigsförbrytelser  
Motståndsrörelsen
|"Demokratin" 
Regimen i Irak
Folkrätt             
|Imperalism           
Olja och ekonomi
Iraks grannar      
|Antikrigsopinion 
Vad gör Sverige?
Media & desinfo.
|Vad händer i USA? 
I övriga världen?   
|
.
Föreningen IrakSolidaritet
Irak

. .
Utskriftbar version
.
VAD HÄNDER I IRAK?
KRIGSBROTT
MOTST.RÖRELSEN
USAs ETABL I IRAK
Senast ändrat
2015-09-09
2015-09-01
2015-09-01
2015-08-28
utdrag
2015-08-28
2015-08-28
Joe Biden, Obamas vice-president, på blixtbesök Bagdad 090915Han är djupt impopulär i Irak. Hans delnings-och splittringspolitik upprör irakierna. I Bagdad sammanträder han med USAs ÖB i Irak general Odierno, USAs nye ambassadör Christopher Hill och gröna zonens utrikesminister Zebari. Granateld träffade samma dag gröna zonen, nära USAs befästa mastodontambassad
2015-08-28
Utförsäljningen av Iraks oljaLasse Karlssons artikel, "Fortsatta motsättningar och oklarheter kring Iraks olja", kommer längre ner på denna sida.Utförsäljningen av Iraks olja”Stoppa dessa kontrakt som gynnar de multinationella bolagen och förpassar den irakiska oljepolitiken tillbaka till 20-talet”, säger den irakiske oljeexperten Issam Al-Chalabi som talade i Sverige november 2008 på inbjudan av IrakSolidaritet.”Vi hotas av ekonomisk ockupation”, säger Jaber Khalifa Jaber, chef för parlamentets olje-och gasutskott.De bolag som fick lämna Irak när oljan nationaliserades 1972, bjuds nu åter in av den irakiska klientregimen.
2015-08-28
 
2015-08-26
utdrag
2015-08-26
USA:s ambassadör i Irak Christopher Hill kräver att Irak öppnar fler oljefält för investerare.Mer än en tredjedel av Iraks totala oljereserver ska bjudas ut till de internationella bolagen i december.
.PRESSMEDDELANDEN
SITE-KARTA


BRÄNNPUNKT IRAK
V å r   t i d n i n g
INNEHÅLL
.

"Irak, ett förgiftat land"
Del 2
Vad gör WHO åt den irakiska hälsokatastrofen?

"Irak, ett förgiftat land"
USA använde kemiska vapen i Irak
Del 1

Den välrenommerade medicinska
tidskriften Lancet kritiserar WHO som försvarar en anonym starkt kritiserad rapport från irakiska hälsoministeriet om missbildningar hos nyfödda. Rapporten hävdar att ”det inte finns något tydligt bevis” för att missbildningar hos nyfödda ökat efter USA-Storbritanniens angrepp på Irak 2003 och eftr Gulfkriget 1991.

WHO har publicerat en anonym och mycket kritiserad rapport från irakiska hälsoministeriet om missbildningar hos nyfödda på sin hemsida. WHO säger att man bistått det irakiska hälsoministeriet med ”teknisk hjälp”och ett "expertmöte". Från början angavs undersökningen som gemensam.
WHO har både nu och tidigare deklarerat att man inte undersöker orsakerna till de genetiska defekterna.
WHO är det internationella organ som ska följa hälsosituationen i ett land och ingripa och göra undersökningar om alarmerande tecken finns på en hälsokatastrof.
Forskare, organisationer och enskilda har länge drivit på för att WHO ska ta initiativ till att undersöka situationen. När så en undersökning kom till stånd och genomfördes 2012, kom en storm av protester när undersökningen var klar, men ändå inte publicerades. Det dröjde ett halvår innan publikation och många skrev på dr. Samira Alanis (BB,allmänna sjukhuset i Falluja) appell för att undersökningen skulle publiceras.

Såväl det faktum att rapporten är anonym som själva undersökningsmetoden och expertmötet kritiseras hårt både av tidskriften Lancet, tidigare WHO-experten dr. Keith Baverstock. Hans von Sponeck, tidigare FN:s biträdande generalsekreterare, Dr. Chris Busby, dr. Mozhgan Savabieasfahan, Denis Halliday som var FN:s ansvarige för humanitär hjälp till Irak under sanktionerna, men lämnade sin post i protest med flera.

Redan 2004 reagerade en WHO-expert, dr. Keith Baverstock på den ”långsiktiga hälsoeffekten på civilbefolkningen från DU-vapen.
Studien som gjorts av 3 strålningsforskare bl.a dr. Baverstock ”hemlighölls” av WHO. Sunday Herald publicerar en artikel om den hemlighållna rapporten 24 februari 2004.
WHO förnekar detta.
Ska vi tro att WHO faller undan för påtryckningar? ”3 av 5 toppdonatörer till WHO är USA, Storbritannien och Frankrike som alla 3 har uranvapen och konstant röstar mot FN:s generalförsamlings resolutioner, säger dr. Baverstock.
Hans von Sponeck, tidigare FN:s biträdande generalsekreterare skriver: "Den amerikanska regeringen försökte hindra WHO att undersöka områden i södra Irak där DU hade använts och förorsakat allvarliga hälsoproblem och skadliga effekter på miljön".
”Inget tydligt bevis” på ökande missbildningar är ett oerhört påstående i den korta, anonyma rapporten som dr. Savabieasfahan analyserar kritiskt i en artikel i Aljazeera 16 september 2013.

Hon påminner också om BBC:s filmade reportage: Born under a bad sign.
I reportaget filmades i mars 2013 dvs ett halvt år innan den anonyma rapporten publicerades, säger en högre tjänsteman på hälsoministeriet rakt in i kameran: Alla studier utförda av hälsoministeriet visar med förbannad tydlighet att missbildningar och cancer har ökat i Irak.”
Två forskare på ministeriet säger att situationen med cancer och missbildningar utgör en ”stor kris” för nästa generation av irakiska barn och båda ökar samtidigt. Topparna finns i Nineve, Anbar och Najaf, sade en av forskarna.
Det var då det. Sedan kom den anonyma korta rapporten som förnekar ökningar i de 18 distrikt där de frågat ett antal föräldrar om missbildningar i familjerna.

Många forskare och skribenter påminner om USA:s kemiska krigföring i Vietnam där "avlövningsmedlet" Agent Orange användes mot civilbefolkningen och fortsätter att förorsaka det vietnamesiska folket stort lidande i form av missbildningar och sjukdomar. Monsanto och andra bolag som tillverkar gifter av detta slag, gör skammens profiter på dessa hälsokatastrofer.
Utarmat uran har även använts av NATO i Jugoslavien, i Libyen och Afghanistan.

Efter första delen av denna artkel finns ett stort antal länkar till uttalanden och artiklar

131007

Senast ändrad: 2015-07-30
.
IrakSolidaritets
Plattform
.

• USA ut ur IRAK – villkorslöst och omedelbart!

• Ett fritt och självständigt Irak!

• Stöd motstånds- kampen!

• Inget svenskt stöd till ockupationen!


----------------------


• An unconditional and immediate US withdrawal from Iraq!

• A free and independent Iraq!

• Support for the resistance struggle!

• No Swedish support to the occupation!


Iraq Solidarity Association in Stockholm

.
Irak
.
International Anti-Occupation Network
.
Fred i Irak är en möjlighet
Le Feyt-förklaringen
Le Feyt forklaring 08.pdf
.
.
IrakSolidaritets
Uttalanden
Läs mer
.

Brännpunkt Irak
(vår tidning)

Läs mer
.
Iraks kulturarv måste räddas
Läs och skriv på!
.
Stöd Iraks akademiker och intellektuella!
Läs och skriv på!
.
USA ut ur Irak
../../page_images/dot.gif
Powered by Enburk
© 2005-2008 IrakSolidaritet | Kontakt: info@iraksolidaritet.se | http://www.iraksolidaritet.se .