www.iraksolidaritet.se
www.iraksolidaritet.se
IrakSolidaritet >> MOTST.RÖRELSEN >> al-Obeidi grips
www.iraksolidaritet.se

Viktig oppositionskraft grips

USA-soldater och soldater från inrikesministeriet i Bagdad angrep våldsamt hadj Majed Hussein al-Obeidis hem i norra Bagdad och grep honom 27 oktober 2005. al-Obeidi är medarbetare till sheik Jawad-al-Khalisi, generalsekreterare för Iraqi Foundation Congress, en samlande organisation för det politiska och civila motståndet mot ockupationen. Deltar i organisationen gör alla religioner och etniska grupper i Irak.
al-Khalisi är högt respekterad i Irak för sin kamp mot sekterism och etnisk-religiös indelning av landet. Han är imam vid Bagdadmoskén Al-Khadimiya och rektor för universitetet Al-Khalisiya.

Hemsidan www.alkader.net berättar att soldaterna trängde in i den shiadominerade förorten och förstörde dörrar och fönster i området. Inte heller grannarna gick fria från angreppet mot al-Obeidis hus, säger den arabiskspråkiga Alkader som talar för den del av irakiska kommunistpartiet som gör motstånd mot partiets officiella linje.

Även al-Obeidis halvbror och syster greps under attacken.

-Och som vanligt gav varken amerikanerna eller de element i inrikesministeriet som arbetar under deras befäl någon förklaring till varför de bryter sig in i irakiska medborgares hem, skriver Alkader och fortsätter:

-Det är inte första gången amerikanerna är ute efter al-Khalisis medarbetare.

Tidigare har de med helikopter angripit hadj Ali Nazim al-Asdis hem i al-Tajiområdet.

De slog sönder dörrar och fönster, angrep kvinnor och barn och stängde in dem i ett av rummen i huset. Männen samlades ihop och försågs med ögonbindlar. Huset genomsöktes.

Alkader avslutar:

-Det är nödvändigt att minnas att sheik al-Khalisi motsatte sig grundlagsförslaget från den provisoriska regeringen som satt sig i Gröna zonen (det specialförsvarade område i Bagdad där USAs ambassad och andra inrättningar finns) och att han vägrat samarbeta med någon av deras myndigheter så länge Iraks suveränitet inte respekteras.

Se den arabiskspråkiga länken nedan
www.iraksolidaritet.se
© 2005-2008 IrakSolidaritet | Kontakt: info@iraksolidaritet.se | http://www.iraksolidaritet.se