.
|START |Vår verksamhet 
Studiecirkeln       
Kontakta oss      
|Falluja-
insamlingen
|Vad händer i Irak?
Krigsförbrytelser  
Motståndsrörelsen
|"Demokratin" 
Regimen i Irak
Folkrätt             
|Imperalism           
Olja och ekonomi
Iraks grannar      
|Antikrigsopinion 
Vad gör Sverige?
Media & desinfo.
|Vad händer i USA? 
I övriga världen?   
|
.
Föreningen IrakSolidaritet
Irak

. .
Utskriftbar version
.
VÅR VERKSAMHET
FÖRENINGEN
STUDIECIRKELN
KONTAKTA OSS
Senast ändrat
2015-09-09
2015-09-01
2015-09-01
2015-08-28
utdrag
2015-08-28
2015-08-28
Joe Biden, Obamas vice-president, på blixtbesök Bagdad 090915Han är djupt impopulär i Irak. Hans delnings-och splittringspolitik upprör irakierna. I Bagdad sammanträder han med USAs ÖB i Irak general Odierno, USAs nye ambassadör Christopher Hill och gröna zonens utrikesminister Zebari. Granateld träffade samma dag gröna zonen, nära USAs befästa mastodontambassad
2015-08-28
Utförsäljningen av Iraks oljaLasse Karlssons artikel, "Fortsatta motsättningar och oklarheter kring Iraks olja", kommer längre ner på denna sida.Utförsäljningen av Iraks olja”Stoppa dessa kontrakt som gynnar de multinationella bolagen och förpassar den irakiska oljepolitiken tillbaka till 20-talet”, säger den irakiske oljeexperten Issam Al-Chalabi som talade i Sverige november 2008 på inbjudan av IrakSolidaritet.”Vi hotas av ekonomisk ockupation”, säger Jaber Khalifa Jaber, chef för parlamentets olje-och gasutskott.De bolag som fick lämna Irak när oljan nationaliserades 1972, bjuds nu åter in av den irakiska klientregimen.
2015-08-28
 
2015-08-26
utdrag
2015-08-26
USA:s ambassadör i Irak Christopher Hill kräver att Irak öppnar fler oljefält för investerare.Mer än en tredjedel av Iraks totala oljereserver ska bjudas ut till de internationella bolagen i december.
.PRESSMEDDELANDEN
SITE-KARTA


BRÄNNPUNKT IRAK
V å r   t i d n i n g
INNEHÅLL
.

Stoppa USA:s bombning av Irak!
IrakSolidaritets uttalande har väckt debatt
Afram Yakoub, ordförande för Assyriska Riksförbundet i Sverige, anser att "bombningarna är nödvändiga".
Läs Afram Yakoubs inlägg och IrakSolidaritets svar. Debatten har förts i tidningen Arbetaren

Vårt uttalande mot USA:s bombningar i Irak har väckt debatt.
Stoppa USA:s bombning av Irak!
"Bombningarna är nödvändiga", skriver Afram Yakoub, ordförande för Assyriska Riksförbundet i Sverige.
IraksSolidaritets svar följer nedan och finns här i tidningen Arbetaren.

Svar till Afram Yakoub, ordf Assyriska Riksförbundet i Sverige

2014-08-28, publicerat i Arbetaren 140901

Ja, Afram Yakoub, IS begår avskyvärda brott och vi upprörs över IS förföljelser mot kristna assyrier och andra irakier. Dessa övergrepp ger samtidigt USA en förevändning att åter gripa in i Iraks angelägenheter, men deras syfte är inte att rädda assyrierna – eller någon annan etnisk eller religiös minoritet. De är arkitekterna bakom den sekteristiska politik som följt sedan ockupationen, de konflikter och den terror som drabbat alla etniska och religiösa grupper i Irak. Alla grupper har utsatts för övergrepp och angrepp, inte minst sunniter.

Vi har alltid försvarat det irakiska folkets enhet och gör det konsekvent också idag.

USA:s bombningar är inte ”precisionsbombningar”. All erfarenhet visar att de även, för att inte säga främst, drabbar civilbefolkningen, och vi kan inte plötsligt dra ett streck över USA:s tidigare ödeläggelse av irakiska städer som Mosul, Falluja, Ramadi, Al Qaim, Samarra, Haditha, Rawa, Baquba och Tal Afar.

Det du kallar ”den irakiska staten” och parlamentet är kvarlevor av det av ockupationsmakten under Paul Bremer införda politiska system som bygger på sekterism och kvotering och är avsett att skapa splittring – och att med våld krossa det folkliga motståndet, särskilt den lokalt förankrade motståndsrörelsen, som kämpat för landets enighet och oberoende sedan ockupationen 2003. Det är inte en legitim politisk struktur. Huruvida de begärt militär hjälp från USA är därför ovidkommande.

Att USA:s ingripande idag skulle bygga på en samlad vilja från det irakiska folket är inte sant. Vi har aldrig sagt att USA är ansvarigt för allt som är fel, och att irakiska politiker och ledarna för olika grupper saknar ansvar, men vi konstaterar att det system som infördes av ockupationsmakten har drivit fram etniska och religiösa motsättningar och att regimen och dess miliser och polisstyrkor med USA:s aktiva stöd bedrivit och bedriver brutal terror, illegala fängslanden, mord och systematiska övergrepp mot oppositionen. Motstånd mot laglöshet och övergrepp har slagits ner brutalt. Städer som Falluja, Ramadi och Mosul har systematiskt bombats och artilleribeskjutits, vilket också bidragit till flyktingströmmarna. USA är medskyldigt till regeringens terror, som man understött med vapen.

Att USA nu säger sig ömma för vissa förföljda minoriteter är enbart en förevändning för militärt ingripande i ett läge då deras ekonomiska, militära och strategiska intressen hotas, då striderna närmar sig Erbil. USA:s bombningar har bland annat gett kurdiska Peshmergastyrkor möjlighet att inta Kirkuk, som har en mycket blandad befolkning.

Vi säger att ingen annan än Iraks folk själva kan befria landet och återupprätta ett suveränt oberoende Irak. Det förutsätter en sekulär, demokratisk nationell enhetsregering, utan hänsyn till religion eller etnicitet. Varje irakier har ett ansvar för att bidra till en sådan utveckling.

Vi kräver stopp för USA:s krigspolitik och rättvisa för Irak. Krigsförbrytarna ska ställas inför rätta. Vi kräver stopp för all utländsk intervention i Irak, från IS, men också från USA, Israel, Iran, Turkiet, Saudiarabien och Qatar. Vi manar till stöd för de folkliga kraven på respekt för mänskliga rättigheter – för kristna, sunniter, shiiter, araber, kurder, för alla Iraks etniska och religiösa grupper – och till solidaritet med Iraks folk för ett fritt, enat och självständigt Irak!

Sigyn Meder

Ordförande, IrakSolidaritet
140904

Senast ändrad: 2014-09-08
.
IrakSolidaritets
Plattform
.

• USA ut ur IRAK – villkorslöst och omedelbart!

• Ett fritt och självständigt Irak!

• Stöd motstånds- kampen!

• Inget svenskt stöd till ockupationen!


----------------------


• An unconditional and immediate US withdrawal from Iraq!

• A free and independent Iraq!

• Support for the resistance struggle!

• No Swedish support to the occupation!


Iraq Solidarity Association in Stockholm

.
Irak
.
International Anti-Occupation Network
.
Fred i Irak är en möjlighet
Le Feyt-förklaringen
Le Feyt forklaring 08.pdf
.
.
IrakSolidaritets
Uttalanden
Läs mer
.

Brännpunkt Irak
(vår tidning)

Läs mer
.
Iraks kulturarv måste räddas
Läs och skriv på!
.
Stöd Iraks akademiker och intellektuella!
Läs och skriv på!
.
USA ut ur Irak
../../page_images/dot.gif
Powered by Enburk
© 2005-2008 IrakSolidaritet | Kontakt: info@iraksolidaritet.se | http://www.iraksolidaritet.se .