www.iraksolidaritet.se
www.iraksolidaritet.se
IrakSolidaritet >> VÅR VERKSAMHET >> Seminarium 150326, 150329
www.iraksolidaritet.se

Seminarium mot svensk militär inblandning i Irak
”Kampen om det oljerika och strategiskt belägna Irak”
Seminarium i samarbete med ABF 26 mars 2015

Länkar till uttalande och tal finns längre ner.

Sveriges planer på att skicka militär trupp till Irak uppmärksammades vid det seminarium om ”Kampen om det oljerika och strategiskt belägna Irak” som IrakSolidaritet anordnade i samarbete med ABF i Stockholm 26 mars 2015. Per Albin-salen var helt fullsatt.

Mötet inleddes med en tyst minut för Kersti Kinnerdal-Alwan.

IrakSolidaritets förre ordförande Mike Powers inledde med att läsa upp ett uttalande mot svenskt deltagande i kriget i Irak.

– Det är en illusion att tro att Sverige genom att militärt träna en av parterna, kan göra en insats för freden. Det kan bara uppfattas som att Sverige är en part i kriget. Detta kan få allvarliga konsekvenser både för svenska soldater och för Sveriges säkerhet. En sådan strategi bör bestämt avvisas. Om man dessutom menar allvar med att ungdomar från Sverige inte ska åka iväg för att delta i utländska konflikter så skickar det helt fel signaler.

– Det är humanitära insatser som måste prioriteras. Istället för att skicka soldater till en USA-ledd koalition av främst Natoländer bör Sverige diplomatiskt bidra till nationell försoning i Irak och till att försvara landets enhet och suveränitet. Sverige bör också satsa kraftigt på humanitärt bistånd främst till UNHCR och WHO.

Uttalandet ska skickas till utrikesminister Margot Wallström.

Krig sedan invasionen 2003

Mötets huvudtalare, föreningens ordförande Sigyn Meder redogjorde för det aktuella läget i Irak. Hon utgick från medias rapportering om IS (Daesh), om organisationens fruktansvärda kulturförstörelse och dess mord på och fördrivning av människor vare sig de är kristna, sunni, shia, yazidier, shabak.

– Detta är riktigt, men det är en ensidig bild, framhöll hon, och påminde bland annat om plundringen och förstörelsen av Iraks nationalmuseum i Bagdad för 12 år sedan, 1 april 2015, och övriga kulturell förstörelse och krigsförbrytelser sedan USA-koalitionens invasion 2003.

– USA skapade förutsättningarna för såväl al Qaeda som IS vare sig det sker direkt eller indirekt. Terroristerna kom med ockupationen. Det som sker nu är ingenting nytt, framhöll hon.

– Borde vi inte förvänta oss av FN och världssamfundet att man stöder ett rimligt försoningsarbete och verkar för att Irak får en nationell regering som representerar alla etniska och religiösa grupper? Istället bombas Irak åter till ruiner och alla motsättningar skärps. IS rekryterar fler terrorister i hela världen.

 Prisbelönt forskning

Till den fruktansvärda humanitära katastrofen i Irak hör offren för USA:s uranvapen och brännande av giftiga kemikalier i öppna dagbrott. Antalet nyfödda med missbildningar, cancersjukdomar, hjärtproblem och olika neurologiska sjukdomar ökar lavinartat, framhöll Sigyn Meder.

Vi är därför oerhört glada att ett mycket viktigt pris kommer att utdelas till den iranska forskaren och toxikologen Dr. Mozhgan Savabieasfahani i Stavanger i Norge. Ur borgmästare Christine Sagen Helgøs hand kommer hon 3 juni 2015 att motta Rachel Carsonpriset med anledning av Världsmiljödagen för sin forskning om orsakerna till missbildningar och sjukdomar.

Fallujainsamlingen
Hedra Kersti Kinnerdal-Alwans minne!

Kersti har under lång tid gett sitt stöd till Iraks folk. Redan under de förödande, sanktionerna samlade hon mediciner och tog med till barnsjukhus i Bagdad. Hon träffade sin irakiske man och livskamrat för 35 år sedan.
Mohammed Alwan har beslutat att hedra Kersti genom att uppmuntra till stöd för Fallujainsamlingen.
Du kan läsa mer om Kersti och Mohammed.
Mötet ssamlade in 1782:- till Fallujainsamlingen.
Sänd ditt bidrag till pg 11673-1

Föreningen redovosade även de utbetalningar som gjorts från Fallujainsamlinggen hittills under 2015.
De finns redovisade här.

Våld föder våld
Våld leder till våld, framhöll dr Abdul Salam Altaii, ordförande för Föreningen för fred och social solidaritet i Skandinavien.

Han talade om den blodiga konflikten mellan ISIS (IS) och den irakiska regeringens miliser med inslag från Iran och vilka krafter som står bakom detta skådespel.

– Hittills har vi inte hört en enda explosion från den radikala sunniorganisationen ISIS mot shia i Iran eller i shiitiska områden i Irak, och inte heller mot Israel, påpekade han.

Efter dessa inledningar följde en omfattande diskussion bland mötesdeltagarna, där bland annat den aktuella situationen i Jemen med Saudiarabiens och andra länders ingripande berördes. Det var en påminnelse om att Irak är en del i ett större krig i Mellanöstern med många aktörer.
Christer Lundgren och Sigyn Meder sammanfattade

Uttalande

Mike Powers inledde och föredrog följande uttlande som sänts till utrikesminister Margot Wallström

Tal
Sigyn Meder talade om situationen i Irak

En utmärkt bok i sammanhanget är "Kriget mot Iraks kultur
Varför museer plundrats, bibliotek bränts ner och akademiker mördats
Föreningen har den till reapriset 100:- plus porto.
Boken är utgiven av Alhambra förlag
Läs mer om boken
Du kan beställa den på info@iraksolidaritet.se
150329

Senast ändrad: 2015-07-27
www.iraksolidaritet.se
© 2005-2008 IrakSolidaritet | Kontakt: info@iraksolidaritet.se | http://www.iraksolidaritet.se