www.iraksolidaritet.se
www.iraksolidaritet.se
IrakSolidaritet >> IMPERALISM >> En miljon döda i Irak, rapport, 150415
www.iraksolidaritet.se

En miljon döda, övervägande civila, i Irak
Ny undersökning bekräftar de höga dödstalen.
Två miljoner har dött i USA:s krig i Afghanistan, Irak och Pakistan.
Kulturskribenten Sören Sommelius skriver om den 100-sidiga rapporten.

På årsdagen av USA:s katastrofala invasion med påföljande ockupation av Irak publicerade den amerikanska Physicians for Social Responsibility, PSR, en hundrasidig rapport, där man grundligt granskat offren i USA:s tre krig i Afghanistan, Irak och Pakistan under det senaste decenniet. George W Bushs ”krig mot terrorn” har, visar det sig, urartat till ett ohyggligt blodbad, med två miljoner döda. Krigets kostnader uppskattas till 24 biljoner kronor, alltså 24 tusen miljarder kronor (med tolv nollor).

PSR är den största läkarledda organisationen i USA, som arbetar för global överlevnad, mot kärnvapenkrig, miljöförstöring och global warming. PSR med 50 000 läkare som medlemmar, är en del av International Physicians for the Prevention of Nuclear War, till vilken svenska  Läkare mot kärnvapen är knuten. IPPNW fick Nobels fredspris 1985. Detta sagt för att understryka materialets trovärdighet.

Antalet irakier som dödats under och efter USA:s invasion av landet kan uppskattas till en miljon – eller fem procent av landets befolkning. Till det kommer dödsfallen bland de tre miljoner människor som drivits i flykt.

Bland de döda är de flesta civila.

FN:s biträdande generalsekreterare Dr Hans-C. von Sponeck, tidigare FN:s humanitäre koordinatör för Irak, kallar rapporten ett viktigt bidrag för att utkräva moraliskt ansvar och låta förövarna stå till svars.

Den fulla bilden av krigsskador och dödade i de tre krigen är svår att verifiera, särskilt antalet civila icke-stridande som dödats. ingen statistik har förts och man har försökt dölja dödssiffrorna, som skadliga för USA:s krig. Ändå är de siffror som framtagits omsorgsfullt dokumenterade utifrån medierapporter och vittnesmål.
Sören Sommelius
Kulturskribent och författare, tidigare kulturchef på Helsingborgs Dagblad.
150414

Fler artiklar kommer att kommenteras:
Den oberoende journalisten Dahr Jamail skriver:
http://www.truth-out.org/news/item/30164-report-shows-us-invasion-occupation-of-iraq-left-1-million-dead


Senast ändrad: 2015-04-16
www.iraksolidaritet.se
© 2005-2008 IrakSolidaritet | Kontakt: info@iraksolidaritet.se | http://www.iraksolidaritet.se