.
|START |Vår verksamhet 
Studiecirkeln       
Kontakta oss      
|Falluja-
insamlingen
|Vad händer i Irak?
Krigsförbrytelser  
Motståndsrörelsen
|"Demokratin" 
Regimen i Irak
Folkrätt             
|Imperalism           
Olja och ekonomi
Iraks grannar      
|Antikrigsopinion 
Vad gör Sverige?
Media & desinfo.
|Vad händer i USA? 
I övriga världen?   
|
.
Föreningen IrakSolidaritet
Irak

. .
Utskriftbar version
.
ANTIKRIGSOPINION
VAD GÖR SVERIGE?
MEDIA & DESINFO
Senast ändrat
2015-09-09
2015-09-01
2015-09-01
2015-08-28
utdrag
2015-08-28
2015-08-28
Joe Biden, Obamas vice-president, på blixtbesök Bagdad 090915Han är djupt impopulär i Irak. Hans delnings-och splittringspolitik upprör irakierna. I Bagdad sammanträder han med USAs ÖB i Irak general Odierno, USAs nye ambassadör Christopher Hill och gröna zonens utrikesminister Zebari. Granateld träffade samma dag gröna zonen, nära USAs befästa mastodontambassad
2015-08-28
Utförsäljningen av Iraks oljaLasse Karlssons artikel, "Fortsatta motsättningar och oklarheter kring Iraks olja", kommer längre ner på denna sida.Utförsäljningen av Iraks olja”Stoppa dessa kontrakt som gynnar de multinationella bolagen och förpassar den irakiska oljepolitiken tillbaka till 20-talet”, säger den irakiske oljeexperten Issam Al-Chalabi som talade i Sverige november 2008 på inbjudan av IrakSolidaritet.”Vi hotas av ekonomisk ockupation”, säger Jaber Khalifa Jaber, chef för parlamentets olje-och gasutskott.De bolag som fick lämna Irak när oljan nationaliserades 1972, bjuds nu åter in av den irakiska klientregimen.
2015-08-28
 
2015-08-26
utdrag
2015-08-26
USA:s ambassadör i Irak Christopher Hill kräver att Irak öppnar fler oljefält för investerare.Mer än en tredjedel av Iraks totala oljereserver ska bjudas ut till de internationella bolagen i december.
.PRESSMEDDELANDEN
SITE-KARTA


BRÄNNPUNKT IRAK
V å r   t i d n i n g
INNEHÅLL
.

USAs dramatiska upprustning kan leda
till storkrig

USAs ekonomi blir alltmer beroende av en gigantisk och växande upprustning. Detta väcker allvarlig oro för framtiden och bör diskuteras.

Det skriver Stig Ramel, författare och tidigare vd för Nobelstiftelsen i en debattartikel i Dagens Nyheter 17 december 2005.
USA står idag för 47 procent av världens militärutgifter och de närmar sig kalla kriget, skriver Ramel. De fyra närmast följande länderna Kina, Ryssland, Frankrike och Storbritannien svarar vardera för 5 procent.

"Medan EU:s militärutgifter belastar cirka 2 procent av BNP blir siffran för USA:s del dubbelt så hög eller 3,9 procent. Utgifterna har under Bush årligen ökat med 10 procent."

Det är upprustningen som till stor del står för USAs så kallade robusta ekonomiska utveckling. Men liksom kriget mot terrorismen finansieras upprustningen på kredit, till stor del från Kina.

Den ekonomiska uppgången är ett tecken på att febern stiger, skriver Ramel.

Svenska Dagbladet meddelar 10 mars 2006 att Stig Ramel avlidit, 79 år gammal. (Dödsruna i SvD av Anders Björnsson.)

Ramel varnar för krig

Hotet mot den amerikanska demokratin som förre presidenten Eisenhower varnade för kommer från det militärindustriella komplexet.

Ramel pekar på vice-presidenten Dick Cheney som tidigare var vd för Halliburton, världens 12e största företag inom krigsindustrin. Cheney är en av de främsta pådrivarna av kriget mot Irak och Halliburton och dess dotterföretag har ökat sina intäkter av kriget, under 2003 från 480 miljoner dollar till 4 miljarder. Dotterbolaget KBR, som var störst på vapenleveranser till Irak, fick ett kontrakt värt 10,8 miljarder för juni 2002 till juni 2004.

"Men hur länge vågar kreditorerna fortsätta att köpa amerikanska statsobligationer? En desperat supermakt kan ta till desperata medel när fötterna sviktar", avslutar Stig Ramel, som också säger att historien lär oss att upprustning förr eller senare leder till krig och USA anser sig vara i krig mot terrorismen.

Läs Stig Ramels artikel via länken nedan.

Sajtredaktörens kommentar:

"Upprustning tenderar till att leda till krig därför att politikerna och militären vill pröva de dyrbara vapen man skaffat. Man investerar inte i krigsmuseer", säger Ramel.

Frågan är om denna drivkraft finns även för svenska politiker och militärer. Vi har de svenska soldaterna i Afghanistan. Deras roll där kan inte jämföras med tidigare fredsbevarande aktioner i FNs regi som svenska politiker brukar berömma sig av. Hittills har två svenska soldater dött i Afghanistan. Hur många till ska det bli när svenska militärer "äntligen" får pröva sina krafter på riktigt i denna Nato-styrda operation?

Utlagd 2005-12-17
.
IrakSolidaritets
Plattform
.

• USA ut ur IRAK – villkorslöst och omedelbart!

• Ett fritt och självständigt Irak!

• Stöd motstånds- kampen!

• Inget svenskt stöd till ockupationen!


----------------------


• An unconditional and immediate US withdrawal from Iraq!

• A free and independent Iraq!

• Support for the resistance struggle!

• No Swedish support to the occupation!


Iraq Solidarity Association in Stockholm

.
Irak
.
International Anti-Occupation Network
.
Fred i Irak är en möjlighet
Le Feyt-förklaringen
Le Feyt forklaring 08.pdf
.
.
IrakSolidaritets
Uttalanden
Läs mer
.

Brännpunkt Irak
(vår tidning)

Läs mer
.
Iraks kulturarv måste räddas
Läs och skriv på!
.
Stöd Iraks akademiker och intellektuella!
Läs och skriv på!
.
USA ut ur Irak
../../page_images/dot.gif
Powered by Enburk
© 2005-2008 IrakSolidaritet | Kontakt: info@iraksolidaritet.se | http://www.iraksolidaritet.se .