.
|START |Vår verksamhet 
Studiecirkeln       
Kontakta oss      
|Falluja-
insamlingen
|Vad händer i Irak?
Krigsförbrytelser  
Motståndsrörelsen
|"Demokratin" 
Regimen i Irak
Folkrätt             
|Imperalism           
Olja och ekonomi
Iraks grannar      
|Antikrigsopinion 
Vad gör Sverige?
Media & desinfo.
|Vad händer i USA? 
I övriga världen?   
|
.
Föreningen IrakSolidaritet
Irak

. .
Utskriftbar version
.
ANTIKRIGSOPINION
VAD GÖR SVERIGE?
MEDIA & DESINFO
Senast ändrat
2015-09-09
2015-09-01
2015-09-01
2015-08-28
utdrag
2015-08-28
2015-08-28
Joe Biden, Obamas vice-president, på blixtbesök Bagdad 090915Han är djupt impopulär i Irak. Hans delnings-och splittringspolitik upprör irakierna. I Bagdad sammanträder han med USAs ÖB i Irak general Odierno, USAs nye ambassadör Christopher Hill och gröna zonens utrikesminister Zebari. Granateld träffade samma dag gröna zonen, nära USAs befästa mastodontambassad
2015-08-28
Utförsäljningen av Iraks oljaLasse Karlssons artikel, "Fortsatta motsättningar och oklarheter kring Iraks olja", kommer längre ner på denna sida.Utförsäljningen av Iraks olja”Stoppa dessa kontrakt som gynnar de multinationella bolagen och förpassar den irakiska oljepolitiken tillbaka till 20-talet”, säger den irakiske oljeexperten Issam Al-Chalabi som talade i Sverige november 2008 på inbjudan av IrakSolidaritet.”Vi hotas av ekonomisk ockupation”, säger Jaber Khalifa Jaber, chef för parlamentets olje-och gasutskott.De bolag som fick lämna Irak när oljan nationaliserades 1972, bjuds nu åter in av den irakiska klientregimen.
2015-08-28
 
2015-08-26
utdrag
2015-08-26
USA:s ambassadör i Irak Christopher Hill kräver att Irak öppnar fler oljefält för investerare.Mer än en tredjedel av Iraks totala oljereserver ska bjudas ut till de internationella bolagen i december.
.PRESSMEDDELANDEN
SITE-KARTA


BRÄNNPUNKT IRAK
V å r   t i d n i n g
INNEHÅLL
.

Det verkliga antalet döda
i Irak?

I media cirkulerar olika siffror över antalet dödsoffer i Irak. I SVT har nämnts 15.000 - utan uppgivande av källor eller räknemetoder.

President Bush uppgav "ungefär 30.000" i december 2005.

150.000 är den högsta siffran.

Här är bakgrunden.

-Nästan genast när president Bush sa att "30.000, mer eller mindre" för antalet dödade i Irak som ett resultat av USAs invasion och ockupation, skyndade sig medhjälpare att skyla över siffran som "inofficiell", och som Bush hämtat från "allmänna beräkningar". Det skrev Andrew Cockburn i Los Angeles Times 17 december 2005 och fortsatta:

Presidenten kanske citerade uppgifter som offentliggjorts av iraqbodycount.org (IBC), som sammanställt en dödssiffra på 30.892 enbart utifrån uppgifter i pressen om dödande i samband med strider. Som IBC genast erkänner är uppskattningen ufullständig eftersom den bortser från orapporterade dödsfall.

Det finns dock en annan och mer pålitlig metod för att uppskatta denna typ av siffror: landsomfattande slumpmässig stickprovsundersökning. Ingen tvivlar på att resultatet rättvist återspeglar läget om stíckprovstagningen är verkligt slumpmässig och den följande beräkningen av data är korrekt utförd. Det är faktiskt så som marknadsundersökare uppskattar allmänna opinionen om allt från politiker till frukostflingor.

År 2000 ledde Les Roberts från Johns Hopkins School of Public Health ett team som använde slumpmässiga stickprov i beräkningen av antalet dödsfall i inbördeskriget i Kongo och kom fram till en siffra på 1,7 miljoner. Denna siffra fick FNs säkerhetsråd att omedelbart vidta åtgärder. Ingen ifrågasatte metoden.

I september 2004 ledde Roberts ett liknande team som undersökte dödtalen i Irak före och efter invasionen år 2003. Laget gjorde "försiktiga uppskattningar" och drog slutsatsen att "omkring 100.000 överdödsfall" bland män, kvinnor och barn skett under 18 månader. De flesta berodde på att sjukvårdssystemet kastats över ända av invasionen. Döden av våld hade ökat tjugofalt.

Läs hela artikeln via länken nedan.
.
IrakSolidaritets
Plattform
.

• USA ut ur IRAK – villkorslöst och omedelbart!

• Ett fritt och självständigt Irak!

• Stöd motstånds- kampen!

• Inget svenskt stöd till ockupationen!


----------------------


• An unconditional and immediate US withdrawal from Iraq!

• A free and independent Iraq!

• Support for the resistance struggle!

• No Swedish support to the occupation!


Iraq Solidarity Association in Stockholm

.
Irak
.
International Anti-Occupation Network
.
Fred i Irak är en möjlighet
Le Feyt-förklaringen
Le Feyt forklaring 08.pdf
.
.
IrakSolidaritets
Uttalanden
Läs mer
.

Brännpunkt Irak
(vår tidning)

Läs mer
.
Iraks kulturarv måste räddas
Läs och skriv på!
.
Stöd Iraks akademiker och intellektuella!
Läs och skriv på!
.
USA ut ur Irak
../../page_images/dot.gif
Powered by Enburk
© 2005-2008 IrakSolidaritet | Kontakt: info@iraksolidaritet.se | http://www.iraksolidaritet.se .