.
|START |Vår verksamhet 
Studiecirkeln       
Kontakta oss      
|Falluja-
insamlingen
|Vad händer i Irak?
Krigsförbrytelser  
Motståndsrörelsen
|"Demokratin" 
Regimen i Irak
Folkrätt             
|Imperalism           
Olja och ekonomi
Iraks grannar      
|Antikrigsopinion 
Vad gör Sverige?
Media & desinfo.
|Vad händer i USA? 
I övriga världen?   
|
.
Föreningen IrakSolidaritet
Irak

. .
Utskriftbar version
.
VAD HÄNDER I IRAK?
KRIGSBROTT
MOTST.RÖRELSEN
USAs ETABL I IRAK
Senast ändrat
2015-09-09
2015-09-01
2015-09-01
2015-08-28
utdrag
2015-08-28
2015-08-28
Joe Biden, Obamas vice-president, på blixtbesök Bagdad 090915Han är djupt impopulär i Irak. Hans delnings-och splittringspolitik upprör irakierna. I Bagdad sammanträder han med USAs ÖB i Irak general Odierno, USAs nye ambassadör Christopher Hill och gröna zonens utrikesminister Zebari. Granateld träffade samma dag gröna zonen, nära USAs befästa mastodontambassad
2015-08-28
Utförsäljningen av Iraks oljaLasse Karlssons artikel, "Fortsatta motsättningar och oklarheter kring Iraks olja", kommer längre ner på denna sida.Utförsäljningen av Iraks olja”Stoppa dessa kontrakt som gynnar de multinationella bolagen och förpassar den irakiska oljepolitiken tillbaka till 20-talet”, säger den irakiske oljeexperten Issam Al-Chalabi som talade i Sverige november 2008 på inbjudan av IrakSolidaritet.”Vi hotas av ekonomisk ockupation”, säger Jaber Khalifa Jaber, chef för parlamentets olje-och gasutskott.De bolag som fick lämna Irak när oljan nationaliserades 1972, bjuds nu åter in av den irakiska klientregimen.
2015-08-28
 
2015-08-26
utdrag
2015-08-26
USA:s ambassadör i Irak Christopher Hill kräver att Irak öppnar fler oljefält för investerare.Mer än en tredjedel av Iraks totala oljereserver ska bjudas ut till de internationella bolagen i december.
.PRESSMEDDELANDEN
SITE-KARTA


BRÄNNPUNKT IRAK
V å r   t i d n i n g
INNEHÅLL
.

Bush ville lura Saddam
till krig
med falskt FN-plan

George Bush övervägde att provocera ett krig med Saddam Husseins regim genom att flyga ett amerikanskt spionplan över Irak med FN-beteckningar. Det skulle lura irakierna att beskjuta det, enligt ett avslöjat PM från ett möte mellan USA-presidenten och brittiske premiärministern Tony Blair.
Så lyder ingressen till ett avslöjande i brittiska tidningen The Independent 3 februari 2006.

De två ledarna var bekymrade över att det fanns så lite hårda bevis för at Saddam Hussein brutit mot FN-resolutioner, fast de privat var övertygade om att han gjort det, fortsätter tidningen. Enligt PM:et sa Mr Bush: "USA tänkte flyga spaningsplanet U2 över Irak med jaktplansskydd och målat iFNs färger. Om Saddam skulle beskjuta det vore det ett reolutionsbrott."

Han fortsatte, enligt The Independent: "Det hade också varit möjligt att ta fram en avhoppare som kunde ge offentlig presentation av Saddams massförstörelsevapen, och det fanns ocksp en liten möjlighet att låta mörda Saddam." PM:et nämner också att beslutet att invadera Irak hade redan fattats när när Mr Blair och USA-presidenten träffades i Washington 31 januari 2003 medan den brittiska regeringen fortfarande arbetade på att få en andra FN-resolution som skulle ge legitimitet åt kriget.

De två ledarna diskuterade möjligheterna till denna andra reolution, men Mr Bush sa: "USA skulle lägga sin fulla tyngd bakom ansträngningarna att få fram en ny resolution och skulle 'vrida armar' och 'till och med hota'. Men han måste säga att om vi slutligen skulle misslyckas skulle militär insats ske ändå." Han tillade att han hade ett datum, 10 mars, antecknat som start för det militära ingripandet. Kriget inleddes faktiskt 20 mars.

Tidningen nämner också att en diskussion fördes om vad som skulle hända i Irak efter att Saddam avsatts. President Bush sa att han "trodde att det inte var sannolikt att det skulle bli inre strider mellan olika religiösa och etniska grupper". Mr Blair svarade inte. Detaljer om mötet avslöjas i en bok, Lawless World, som 3 februari 2006 ges ut av Philippe Sands, juridikprofessor vid University College London.

Enligt professorn i en TV-intervju kunde det inte förvåna att spionplan skulle kunnat användas på detta sätt. "Vad som är förvånande är idén att måla dem i FNs färger för att provocera ett angrepp som sedan skulle utnyttjas som ett påtagligt reolutionsbrott."

"Detta ser ju helt enkelt ut som bedrägeri, och det föranleder ... frågor om lagligheten, både utifrån inre och internationell lag."

Läs hela artikeln via länken nedan.
.
IrakSolidaritets
Plattform
.

• USA ut ur IRAK – villkorslöst och omedelbart!

• Ett fritt och självständigt Irak!

• Stöd motstånds- kampen!

• Inget svenskt stöd till ockupationen!


----------------------


• An unconditional and immediate US withdrawal from Iraq!

• A free and independent Iraq!

• Support for the resistance struggle!

• No Swedish support to the occupation!


Iraq Solidarity Association in Stockholm

.
Irak
.
International Anti-Occupation Network
.
Fred i Irak är en möjlighet
Le Feyt-förklaringen
Le Feyt forklaring 08.pdf
.
.
IrakSolidaritets
Uttalanden
Läs mer
.

Brännpunkt Irak
(vår tidning)

Läs mer
.
Iraks kulturarv måste räddas
Läs och skriv på!
.
Stöd Iraks akademiker och intellektuella!
Läs och skriv på!
.
USA ut ur Irak
../../page_images/dot.gif
Powered by Enburk
© 2005-2008 IrakSolidaritet | Kontakt: info@iraksolidaritet.se | http://www.iraksolidaritet.se .