.
|START |Vår verksamhet 
Studiecirkeln       
Kontakta oss      
|Falluja-
insamlingen
|Vad händer i Irak?
Krigsförbrytelser  
Motståndsrörelsen
|"Demokratin" 
Regimen i Irak
Folkrätt             
|Imperalism           
Olja och ekonomi
Iraks grannar      
|Antikrigsopinion 
Vad gör Sverige?
Media & desinfo.
|Vad händer i USA? 
I övriga världen?   
|
.
Föreningen IrakSolidaritet
Irak

. .
Utskriftbar version
.
ANTIKRIGSOPINION
VAD GÖR SVERIGE?
MEDIA & DESINFO
Senast ändrat
2015-09-09
2015-09-01
2015-09-01
2015-08-28
utdrag
2015-08-28
2015-08-28
Joe Biden, Obamas vice-president, på blixtbesök Bagdad 090915Han är djupt impopulär i Irak. Hans delnings-och splittringspolitik upprör irakierna. I Bagdad sammanträder han med USAs ÖB i Irak general Odierno, USAs nye ambassadör Christopher Hill och gröna zonens utrikesminister Zebari. Granateld träffade samma dag gröna zonen, nära USAs befästa mastodontambassad
2015-08-28
Utförsäljningen av Iraks oljaLasse Karlssons artikel, "Fortsatta motsättningar och oklarheter kring Iraks olja", kommer längre ner på denna sida.Utförsäljningen av Iraks olja”Stoppa dessa kontrakt som gynnar de multinationella bolagen och förpassar den irakiska oljepolitiken tillbaka till 20-talet”, säger den irakiske oljeexperten Issam Al-Chalabi som talade i Sverige november 2008 på inbjudan av IrakSolidaritet.”Vi hotas av ekonomisk ockupation”, säger Jaber Khalifa Jaber, chef för parlamentets olje-och gasutskott.De bolag som fick lämna Irak när oljan nationaliserades 1972, bjuds nu åter in av den irakiska klientregimen.
2015-08-28
 
2015-08-26
utdrag
2015-08-26
USA:s ambassadör i Irak Christopher Hill kräver att Irak öppnar fler oljefält för investerare.Mer än en tredjedel av Iraks totala oljereserver ska bjudas ut till de internationella bolagen i december.
.PRESSMEDDELANDEN
SITE-KARTA


BRÄNNPUNKT IRAK
V å r   t i d n i n g
INNEHÅLL
.

Irakiska röster drunknar i flodvågen av ockupanternas propaganda

Lögnerna som möjliggjorde Irakinvasionen prägar alltmer medias bevakning av ockupationen. En kommentar av Sami Ramadani i den brittiska tidningen Guardian 8 februari 2006. Ramadani flydde undan Saddam Husseins regim och föreläser på London Metropolitan University.
George Bush och Tony Blair stoppar forfarande, tre år efter invasionen av Irak, händerna i det degtråg av lögner och desinfirmation som låg bakom kriget: de hyllar icke-existerande framgångar, förklarar sin skenheligs tillfredsställelse med valen som splittrades efter religiösa linjer och framhåller den hägring som 'snart tillbakadragande' är. Fakta är att ockupationen och splittra-och-härskataktiken har skapat en soppa av dödssvadroner, tortyr, kidnappningar, angrepp med kemiska vapen, förorenat vatten, utarmat uran, bombningar av civila, förmodligen mer än 100.000 döda människor och en obarmhärtig försämring av irakiernas dagliga liv.

Mycket av detta rapporteras inte i brittiska och amerikanska media, eller utan sammanhang eller bara med små bokstäver. Rubrikerna är reserverade för Abu Musab al-Zarqawis terrorism, den farsartade rättegången mot Saddam Hussein och den eviga "strategin för tillbakadragande". Vi får oss till livs ockupanternas propaganda medan skeptiska ord bedöms låta falskt. Inbjuden att tala om Iraks senaste val i ett populärt radioprogram på BBC citerade jag Bush när han av misstag kom i klammeri med verkligheten och sa: "Man kan inte ha fria och rättvisande val i Libanon under syrisk ockupation." En redaktör sa artigt: "Jag är lessen Sami, men vi håller oss till den positiva vinkeln på det här. Vi kommer säkerligen att bjuda in dig vid något annat tillfälle."

För några dagar sedan visade en opinionsundersökning i stor skala att 87 procent av irakierna (64 procent av kurderna) förordar kravet på tidtabell för tillbakadragande av ockupanterna. Undersökningen hade gjorts av Maryland University men resultatet har i stort sett lämnats utan avseende av brittiska media.

Det ska medges att det är svårt och farligt att rapportera på nära håll i Irak. Men samtidigt som västliga media inte drar sig för att avslöja bedrägerier kring larmrapporterna om massförstörelsevapen och förkrigslögnerna är det fortfarande nyheter som har ockupanterna som källa som intar första plats, och alla irakiska trosriktningars röster mot ockupationen bortser man ifrån - särskilt från shiitiska ledarskapets, som ayatolla Hassani, Bagdhadi och Khalisi.

Några månader innan USA-soldater skröt om att de använt vit fosfor försvarade BBCs Paul Wood sina rapporter från Falluja under belägringen i november 2004 i "Medialens": "Jag upprepar det som mina redaktörer sagt, att under de veckor av fullständigt tillträde på alla nivåer till alla militära operationer såg vi inte att förbjudna vapen användes... eller ens diskuteras. Vi kan därför inte rapportera att de användes." Läkare och flyktingar undan USAs bombningar talade om "kemiska attacker" och människor som "smälte till döds". Men för BBC står ögonvittnesskildringar av irakier långt nere på objektivitetens rankingskala.

Det vore helt fel att framställa offrens påståenden som obestridda fakta, men det är en plikt att följa upp och offentliggöra dem. Hade till exempel irakiska familjers påstående tagits fram i ljuset strax efter att ockupationen inleddes hade världen inte behövt vänta i över ett år för att få reda på tortyren i USA-administrerade fängelser.

Läs hela artikeln via länken nedan.

(Utlagd 2006-02-10)
.
IrakSolidaritets
Plattform
.

• USA ut ur IRAK – villkorslöst och omedelbart!

• Ett fritt och självständigt Irak!

• Stöd motstånds- kampen!

• Inget svenskt stöd till ockupationen!


----------------------


• An unconditional and immediate US withdrawal from Iraq!

• A free and independent Iraq!

• Support for the resistance struggle!

• No Swedish support to the occupation!


Iraq Solidarity Association in Stockholm

.
Irak
.
International Anti-Occupation Network
.
Fred i Irak är en möjlighet
Le Feyt-förklaringen
Le Feyt forklaring 08.pdf
.
.
IrakSolidaritets
Uttalanden
Läs mer
.

Brännpunkt Irak
(vår tidning)

Läs mer
.
Iraks kulturarv måste räddas
Läs och skriv på!
.
Stöd Iraks akademiker och intellektuella!
Läs och skriv på!
.
USA ut ur Irak
../../page_images/dot.gif
Powered by Enburk
© 2005-2008 IrakSolidaritet | Kontakt: info@iraksolidaritet.se | http://www.iraksolidaritet.se .