.
|START |Vår verksamhet 
Studiecirkeln       
Kontakta oss      
|Falluja-
insamlingen
|Vad händer i Irak?
Krigsförbrytelser  
Motståndsrörelsen
|"Demokratin" 
Regimen i Irak
Folkrätt             
|Imperalism           
Olja och ekonomi
Iraks grannar      
|Antikrigsopinion 
Vad gör Sverige?
Media & desinfo.
|Vad händer i USA? 
I övriga världen?   
|
.
Föreningen IrakSolidaritet
Irak

. .
Utskriftbar version
.
VAD HÄNDER I IRAK?
KRIGSBROTT
MOTST.RÖRELSEN
USAs ETABL I IRAK
Senast ändrat
2015-09-09
2015-09-01
2015-09-01
2015-08-28
utdrag
2015-08-28
2015-08-28
Joe Biden, Obamas vice-president, på blixtbesök Bagdad 090915Han är djupt impopulär i Irak. Hans delnings-och splittringspolitik upprör irakierna. I Bagdad sammanträder han med USAs ÖB i Irak general Odierno, USAs nye ambassadör Christopher Hill och gröna zonens utrikesminister Zebari. Granateld träffade samma dag gröna zonen, nära USAs befästa mastodontambassad
2015-08-28
Utförsäljningen av Iraks oljaLasse Karlssons artikel, "Fortsatta motsättningar och oklarheter kring Iraks olja", kommer längre ner på denna sida.Utförsäljningen av Iraks olja”Stoppa dessa kontrakt som gynnar de multinationella bolagen och förpassar den irakiska oljepolitiken tillbaka till 20-talet”, säger den irakiske oljeexperten Issam Al-Chalabi som talade i Sverige november 2008 på inbjudan av IrakSolidaritet.”Vi hotas av ekonomisk ockupation”, säger Jaber Khalifa Jaber, chef för parlamentets olje-och gasutskott.De bolag som fick lämna Irak när oljan nationaliserades 1972, bjuds nu åter in av den irakiska klientregimen.
2015-08-28
 
2015-08-26
utdrag
2015-08-26
USA:s ambassadör i Irak Christopher Hill kräver att Irak öppnar fler oljefält för investerare.Mer än en tredjedel av Iraks totala oljereserver ska bjudas ut till de internationella bolagen i december.
.PRESSMEDDELANDEN
SITE-KARTA


BRÄNNPUNKT IRAK
V å r   t i d n i n g
INNEHÅLL
.

12 februari 2006 - en dag i krigets Irak

Om man följer storföretagens media eller lyssnar till Cheneys regeringspropaganda får man antingen ingen information alls om Irak eller hör att det ser bra ut när nu USA närmar sig en ny "fas" i ockupationen.
Så inleder den oberoende journalisten Dahr Jamail sin blogg på nätet söndagen 12 februari 2006. Han fortsätter:

Kasta bara en hastig blick på dagens "säkerhetsincidenter" som Reuters rapporterar dem. De ger en ledtråd till varför ockupationen av Irak inte bara är omoralisk och orättfärdig, den är ett fruktansvärt misslyckande.

* RAMADI - Sex upprorsmän dödades och en skadades på lördagen när USA-styrkor genomförde ett luftangrepp i staden Ramadi, 110 km väster om Bagdad, meddelade USA-militären på söndagen.

* MUQDADIYA - En rebell dödades i sammanstötningar mellan upprorsmän och irakiska armésoldater som genomförde en räd i Muqdadiya, 90 km nordöst om Bagdad. Armén grep 40 misstänkta upprorsmän i samma operation.

* BAGDAD - En 53-årig fånge i Abu Graibfängelset dog på lördagen efter komplikationer efter ett överfall av ett okänt antal fångar, sa USA-militären i ett uttalande.

* MAHAWEEL - Kropparna av tre människor, bundna och skjutna i huvud och bröst hittades i Mahaweel, 75 km söder om Bagdad, sa polisen. Kropparna visade tecken av tortyr.

* ISKANDARIYA - Kropparna av två människor bundna och skjutna i huvud och bröst hittades i Iskandaryia, 40 km söder om Bagdad, sa polisen. Kropparna visade tecken av tortyr.

* BAGDAD - Tre kommandopoliser och en civil dödades och fyra kommandopoliser skadades när en självmordsbombare med sprängämnen runt midjan sprängde sig själv nära en vägspärr i södra Bagdad, sa polisen.

* KIRKUK - Beväpnade män dödade fyra poliser som åkte i en civil bil längs huvudvägen mellan Kirkuk och Tikrit, 175 km norr om Bagdad, sa polisen.

* KIFL - Beväpnade män i polisuniform dödade en civil på lördagen i Kifl, en stad ca 150 km söder om Bagdad, sa polisen.

* LATIFIYA - Polisen drog upp kroppen av en död människa ur floden på lördagen, nära Latifiya, söder om Bagdad.

* BAQUBA - En direktör för idrottsutbildning i Diyalaprovinsen dödades av väpnade män i staden Baquba, 65 km norr om Bagdad, sa polisen.

* YATHRIB - Väpnade män kidnappade på lördagen tre lastbilschaufförer som körde utrustning till en militär USA-bas i Yathrib, ett område nära Balad, 90 km norr om Bagdad, sa polisen.

* BAIJI - Väpnade män sprängde på lördagen en bensinstation nära oljeraffinaderiet i staden Baiji, 180 km norr om Bagdad, sa polisen.

* BAGDAD - Tolv civila skadades när två bomber vid vägkanten exploderade i snabb följd nära en irakisk polispatrull i centrala Bagdad, sa polisen.

* SAMARRA - Irakiska armén hittade tre iranska shiitiska pilgrimer som var med i en grupp på tolv som, tillsammans med den irakiske chauffören, kidnappades av väpnade män på fredagen, sa talesmän för irakiska armén.

* HAWIJA - Väpnade män sköt på lördagen ihjäl en läkare och skadade en anställd som arbetade på huvudsjukhuset i Hawija, 70 km sydväst om den nordliga staden Kirkuk, sa polisen.

* KIRKUK - Fyra polisen skadades när en bomb vid vägkanten exploderade nära deras patrull i den nordliga staden Kirkuk, 250 km norr om Bagdad, sa polisen.

* KIRKUK - Kroppen av en kurdisk entrepenör som arbetade med USA-militären hittades på lördagen i Kirkuk, sa polisen.

* KIRKUK - Två civila skadades av en vägbomb nära deras patrull i Kirkuk, sa polisen.

* BAGDAD - Två civila dödades, varav ett barn, och tre skadades när en vägbomb riktad mot kommandopoliser exploderade i de norra delarna av huvudstaden, sa polisen.

En kort blick på händelserna den senaste tiden i Irak visar att våldet bara fortsätter öka och infrastrukturen som USAs skattebetalare ska ha betalt miljarder av dollar för att reparera befinner sig i ruiner.

Cheney-administrationen skyller den irakiska motståndsrörelsens attacker och sabotage för bristen på återuppbyggnad. Jag skulle dock vilja påminna folk om att det saknas fortfarande redovisning för åtminstone 8,8 miljarder dollar av de pengar som var avsedda för återuppbyggnad. Stuart Bowen, den specielle generalinspektören för Iraks återuppbyggnad, sa att detta beror på att den provisoriska koalitionsmyndigheten "i stort sett saknade överblick".

"Samtidigt har nu 2.267 soldater dödats i Irak", säger Dahr Jamail. "25 av dessa dödsfall har skett denna månad." Han fortsätter:

Men som vanligt är det irakierna som betalar det högsta priset.

En titt på arabiska nyhetsmedia ger syn för sägen.

Enligt TV-kanalen Al-Sharqiyah:

"Ledaren för kommunalfullmäktige i Al-Fallujah dödades av gevärsskott 7 februari, rapporterade Al-Sharqiyah den dagen. I sin 11-sändning sa TVn: 'Oidentifierade väpnade män mördade i dag på morgonen Shaykh Kamal Shakir Nizal, ledaren för kommunalfullmäktige i Al-Fallujah i västra Irak.'"

Den USA-stödda irakiska marionettregeringen fortsätter sitt statsfinansierade inbördeskrig. Förutom de många lik som Reuters rapporterat om kom även Sharqiyah under den gångna veckan med följande rapport:

"Irakiska och amerikanska säkerhetsstyrkor gjorde en räd mot huvudkontoret för Iraksiak islamska partiet i Al-Amiriyah-området i västra Bagdad. Islamska partiet, som agerar under Irakiska Al-Tawafuq-frontens banér, utfärdade idag en presskommuniké som sa att irakiska styrkor i går med stöd av USA-trupper överföll vakterna vid huvudkontoret och de partimedlemmar som för tillfället befann sig där, förstörde huvudkontorets möbler och utrustning, beslagtog vakternas vapen som hade licens, liksom pengar som tillhör partiet."

Övergrepp av ockupationsstyrkorna fortsätter självklart. Videofilmer som visar hur en grupp brittiska soldater i en militäranläggning brutalt slår och sparkar försvarslösa irakiska tonåringar har offentliggjorts, och irakier som nyss frigivits från fängelser som Abu Ghraib har rapporterat om tortyr från USA-soldater. Detta borde emellertid inte vara någon överraskning eftersom "försvars"-minister Donald Rumsfeld utfärdade ett PM för två år sedan om vilka typer av "hårda utfrågningsmetoder" som han ville ha använda i Irak.

Detta är bara en kortfattad översikt de senaste händelserna i Irak.

När israeliska USA-plan börjar släppa bomber över Iran, kommer då Irak att sjunka tillbaka till undanskymda platser i nyheterna som Afganistan gjort? Med den sorgliga kvaliteten i storbolagsmedias nyhetsrapportering från Irak är det svårt att föreställa sig att det inte kommer att ske.

Läs bloggen i original via länken nedan.

Utlagd 2006-02-03
.
IrakSolidaritets
Plattform
.

• USA ut ur IRAK – villkorslöst och omedelbart!

• Ett fritt och självständigt Irak!

• Stöd motstånds- kampen!

• Inget svenskt stöd till ockupationen!


----------------------


• An unconditional and immediate US withdrawal from Iraq!

• A free and independent Iraq!

• Support for the resistance struggle!

• No Swedish support to the occupation!


Iraq Solidarity Association in Stockholm

.
Irak
.
International Anti-Occupation Network
.
Fred i Irak är en möjlighet
Le Feyt-förklaringen
Le Feyt forklaring 08.pdf
.
.
IrakSolidaritets
Uttalanden
Läs mer
.

Brännpunkt Irak
(vår tidning)

Läs mer
.
Iraks kulturarv måste räddas
Läs och skriv på!
.
Stöd Iraks akademiker och intellektuella!
Läs och skriv på!
.
USA ut ur Irak
../../page_images/dot.gif
Powered by Enburk
© 2005-2008 IrakSolidaritet | Kontakt: info@iraksolidaritet.se | http://www.iraksolidaritet.se .