.
|START |Vår verksamhet 
Studiecirkeln       
Kontakta oss      
|Falluja-
insamlingen
|Vad händer i Irak?
Krigsförbrytelser  
Motståndsrörelsen
|"Demokratin" 
Regimen i Irak
Folkrätt             
|Imperalism           
Olja och ekonomi
Iraks grannar      
|Antikrigsopinion 
Vad gör Sverige?
Media & desinfo.
|Vad händer i USA? 
I övriga världen?   
|
.
Föreningen IrakSolidaritet
Irak

. .
Utskriftbar version
.
VÅR VERKSAMHET
FÖRENINGEN
STUDIECIRKELN
KONTAKTA OSS
Senast ändrat
2015-09-09
2015-09-01
2015-09-01
2015-08-28
utdrag
2015-08-28
2015-08-28
Joe Biden, Obamas vice-president, på blixtbesök Bagdad 090915Han är djupt impopulär i Irak. Hans delnings-och splittringspolitik upprör irakierna. I Bagdad sammanträder han med USAs ÖB i Irak general Odierno, USAs nye ambassadör Christopher Hill och gröna zonens utrikesminister Zebari. Granateld träffade samma dag gröna zonen, nära USAs befästa mastodontambassad
2015-08-28
Utförsäljningen av Iraks oljaLasse Karlssons artikel, "Fortsatta motsättningar och oklarheter kring Iraks olja", kommer längre ner på denna sida.Utförsäljningen av Iraks olja”Stoppa dessa kontrakt som gynnar de multinationella bolagen och förpassar den irakiska oljepolitiken tillbaka till 20-talet”, säger den irakiske oljeexperten Issam Al-Chalabi som talade i Sverige november 2008 på inbjudan av IrakSolidaritet.”Vi hotas av ekonomisk ockupation”, säger Jaber Khalifa Jaber, chef för parlamentets olje-och gasutskott.De bolag som fick lämna Irak när oljan nationaliserades 1972, bjuds nu åter in av den irakiska klientregimen.
2015-08-28
 
2015-08-26
utdrag
2015-08-26
USA:s ambassadör i Irak Christopher Hill kräver att Irak öppnar fler oljefält för investerare.Mer än en tredjedel av Iraks totala oljereserver ska bjudas ut till de internationella bolagen i december.
.PRESSMEDDELANDEN
SITE-KARTA


BRÄNNPUNKT IRAK
V å r   t i d n i n g
INNEHÅLL
.

Jahrestag der Politischen Lüge - 20. März

Peter Weiss-stiftelsen för Konst och Politik i Berlin tog initiativ till uppläsningar av "Var jag fått höra om Irak" av Eliot Weinberger över hela världen på treårsdagen av Irakkrigets utbrott. Det blev succé - med uppläsningar i 50 städer i hela världen.

På ABF-huset i Stockholm kommer en uppläsning att ske kl 12. Sverker Åström medverkar.
Rubriken var Den offentliga lögnens dag - 20 mars. Bland städerna var Sydney, Kalkutta, Durban, Athens, Prague, Berlin, Zurich, Amsterdam, Luxemburg, Rome, New York, San Francisco, Los Angeles and in Hawaii.

Texten uppmärksammades också i andra media. I Sverige publicerade Ordfront Magasin inledningen och på Ordfronts hemsida fanns resten.

Nu bjuder stiftelsen in till deltagande 20 mars nästa år. Det kan vara vetenskapliga, artistiska och politiska bidrag som framförs.

Uppläsningstexten är ett kollage av faktiska uttalanden av företrädare för USAs regering och deras allierade inför kriget och vad samma representanter sade när kriget inletts. Även USA-soldater och vanliga irakiska medborgare uttalar sig. Det är en historik över Irakkriget i "smakbitar" från 1992 till januari 2005.

Eliot Weinberger är litteraturessäist och poet och bor i New York där han föddes 1949.

Texten publicerades först i London Review of Books i februari 2005 och blev den mest besökta sidan någonsin på tidskriftens hemsida. Den har återgetts av eller länkats till ca 100.000 webbsidor.

London Review of Books gav också ut en uppföljande text som heter "Vad jag fått höra om Irak 2005" i januari 2006.

En dramatisk uppläsning av texten skedde vid Berlins litteraturfestival 11 september 2005 men har också gjorts i Sydney, New York, Luxemburg, Indien och andra delar i världen. En iscensättning i multimediaformat har pågått i flera månader i Los Angeles och det finns planer på att använda texten som operalibretto.

Peter Weiss-stiftelsen för Konst och Politik är uppkallad efter den tyske konstnären, författaren och dramatikern. Han föddes 1916. Hans mor var schweiziska och fadern jude. Familjen Weiss tvingades fly undan nazisterna 1935. De tog sig först till England. Efter det tillbringade Peter en tid i Schweiz samt bedrev konststudier i Tjeckoslovakien.

Peter Weiss kom till Sverige som flykting 1939. Han fortsatte sin konstnärliga och politiska verksamhet här och var en av initiativtagarna till Russelltribunalen i Stockholm 1967. Han avled i en hjärtattack 1982 i Stockholm.

Vad jag fått höra om Irak

Så här inleds den första av de två texterna av Eliot Weinberger:

Jag hörde Dick Cheney 1992, ett år efter det första gulfkriget. Han var då försvarsminister och sa att USA klokt nog inte invaderat Bagdad och slapp därmed att 'köra fast i försök att ta över och styra Irak'. Jag hörde honom säga: 'Frågan i mitt sinne är hur många ytterligare amerikanska dödsfall är Saddam värd? Och svaret är: Inte så jävla många.'

Den andra inleds:

År 2005 hörde jag att koalitionsstyrkor var förlagda i Babylons ruiner. Jag hörde att schaktmaskiner har grävt skyttegravar på platsen och röjt för helikopterlandningsplaser och parkeringsplatser, att tusentals sandsäckar fyllts med jord och arkeologiska fragment, att en 2.600 år gammal tegelgång hade krossats av stridsvagnar, och att gjutna stendrakar hade rivits ut ur Ishtarporten av soldater som samlade souvenirer. Jag hörde att ruinerna efter de sumeriska städerna Umma, Umm al-Akareb, Larsa och Tello var helt förstörda och nu var kraterlandskap.

Läs hela texterna via länkarna nedan. Där finns också länkar om Eliot Weinberger, Peter Weiss och Peter Weiss-stiftelsen för Konst och Politik i Berlin.

Utlagd 2006-02-16
.
IrakSolidaritets
Plattform
.

• USA ut ur IRAK – villkorslöst och omedelbart!

• Ett fritt och självständigt Irak!

• Stöd motstånds- kampen!

• Inget svenskt stöd till ockupationen!


----------------------


• An unconditional and immediate US withdrawal from Iraq!

• A free and independent Iraq!

• Support for the resistance struggle!

• No Swedish support to the occupation!


Iraq Solidarity Association in Stockholm

.
Irak
.
International Anti-Occupation Network
.
Fred i Irak är en möjlighet
Le Feyt-förklaringen
Le Feyt forklaring 08.pdf
.
.
IrakSolidaritets
Uttalanden
Läs mer
.

Brännpunkt Irak
(vår tidning)

Läs mer
.
Iraks kulturarv måste räddas
Läs och skriv på!
.
Stöd Iraks akademiker och intellektuella!
Läs och skriv på!
.
USA ut ur Irak
../../page_images/dot.gif
Powered by Enburk
© 2005-2008 IrakSolidaritet | Kontakt: info@iraksolidaritet.se | http://www.iraksolidaritet.se .