.
|START |Vår verksamhet 
Studiecirkeln       
Kontakta oss      
|Falluja-
insamlingen
|Vad händer i Irak?
Krigsförbrytelser  
Motståndsrörelsen
|"Demokratin" 
Regimen i Irak
Folkrätt             
|Imperalism           
Olja och ekonomi
Iraks grannar      
|Antikrigsopinion 
Vad gör Sverige?
Media & desinfo.
|Vad händer i USA? 
I övriga världen?   
|
.
Föreningen IrakSolidaritet
Irak

. .
Utskriftbar version
.
ANTIKRIGSOPINION
VAD GÖR SVERIGE?
MEDIA & DESINFO
Senast ändrat
2015-09-09
2015-09-01
2015-09-01
2015-08-28
utdrag
2015-08-28
2015-08-28
Joe Biden, Obamas vice-president, på blixtbesök Bagdad 090915Han är djupt impopulär i Irak. Hans delnings-och splittringspolitik upprör irakierna. I Bagdad sammanträder han med USAs ÖB i Irak general Odierno, USAs nye ambassadör Christopher Hill och gröna zonens utrikesminister Zebari. Granateld träffade samma dag gröna zonen, nära USAs befästa mastodontambassad
2015-08-28
Utförsäljningen av Iraks oljaLasse Karlssons artikel, "Fortsatta motsättningar och oklarheter kring Iraks olja", kommer längre ner på denna sida.Utförsäljningen av Iraks olja”Stoppa dessa kontrakt som gynnar de multinationella bolagen och förpassar den irakiska oljepolitiken tillbaka till 20-talet”, säger den irakiske oljeexperten Issam Al-Chalabi som talade i Sverige november 2008 på inbjudan av IrakSolidaritet.”Vi hotas av ekonomisk ockupation”, säger Jaber Khalifa Jaber, chef för parlamentets olje-och gasutskott.De bolag som fick lämna Irak när oljan nationaliserades 1972, bjuds nu åter in av den irakiska klientregimen.
2015-08-28
 
2015-08-26
utdrag
2015-08-26
USA:s ambassadör i Irak Christopher Hill kräver att Irak öppnar fler oljefält för investerare.Mer än en tredjedel av Iraks totala oljereserver ska bjudas ut till de internationella bolagen i december.
.



PRESSMEDDELANDEN
SITE-KARTA


BRÄNNPUNKT IRAK
V å r   t i d n i n g
INNEHÅLL
.
Askariya, före och efter
En sammanställning av händelserna i Samarra i samband med sprängningen av Askariya-helgedomen 22 februari 2006. Sammanställningen finns på Brysseltribunalens hemsida.
Gyllene moskén i Samarra är en av Iraks främsta shiitiska religiösa platser. Den ligger i staden Samarra, 95 km norr om Bagdad, där befolkningen huvudsakligen är sunnitisk, i det som kallas sunnitriangeln.

Hundratals miljoner människor från hela världen har vallfärdat hit. Även sunnimuslimer. Bombningen av Askariya-helgedomen var den första mot någon av landets centrala religiösa symboler.

Denna shiahelgedom har sedan år 944 existerat i olika skepnader mitt i den antika staden, som nu är en av världens största arkeologiska fyndplatser. Den byggdes för att hysa gravarna efter två imamer som var ättlingar efter profeten Muhammed.

Ali al-Hadi, den tionde imamen som dog 868 och hans son Hassan al-Askari som dog 874, begravdes mot slutet av den turbulenta tid då Samarra byggdes som den nya huvudstaden för Abbasidimperiet och på sin tid världens största stad.

Den största religiösa betydelsen med platsen knyts till den tolfte och sista imamen, den "gömda imamen" Muhammad al-Mahdi som shiiterna tror gömde sig 878 under Askariya-helgedomen som en förberedelse för sin slutliga återkomst till människorna.

Enligt shiatraditionerna kommer Mahdi att återuppstå en dag för att straffa de syndiga och "skilja tro från falskhet". I många år fördes en sadlad häst och soldater dagligen till helgedomen i Samarra för att vara redo inför hans återkomst.

Under århundradena minskade Samarra i betydelse och Bagdad blev åter huvudstad. Dagens Samarra täcker bara en bråkdel av den enorma antika staden vid Tigris stränder. Askariya-helgedomen byggdes om många gånger.

Den senaste stora ombyggnaden skedde i slutet av 1800-talet och 1905 byggdes guldkupolen som förstördes vid bombningen 2006. Den täcktes av 72.000 guldplåtar och omgavs av ljublå kalkelväggar. Kupolen dominerade Samarras profil mot himlen.

Många andra arkeologiska platser i Irak har fått stora skador när USAs militär försökt slå ned motståndsrörelsen. Ingen har hittills tagit på sig ansvaret för denna sprängning. Då tog sig två beväpnade män klädda i polisuniform in i moskén tidigt på morgonen och apterade sprängladdningarna som förstörde kupolen.

Läs mer om sprängningen och dess följder via länken nedan till Brysseltribunalens hemsida.

Atwar Bahjat mördades

Atwar Bahjat var en välkänd irakisk TV-reporter. När hon kom till sin hemstad Samarra för att rapportera om sprängningen av Askariya-helgedomen kidnappades hon och hennes TV-team. Tre av dem hittades skjutna strax utanför staden.

Bahjat hade rapporterat live från utkanterna av Samarra, som militären hade spärrat av efter explosionen.

Atwar Bahjat, 30 år, hade nästan blivit en symbol för Iraks politiska och religiösa enhet. Fadern, från Samarra, är sunni medan modern är shia.

Hon arbetade tidigare för Al-Jazeera och hade gått över till Al-Arabiya-kanalen. Al-Arabiya som är baserat i Dubai har förlorat åtta journalister i Irak. Tidigare hade fem fallit offer när en bilbomb exploderade vid kanalens kontor i Bagdad och tre skjutit av USA-militären.
.
IrakSolidaritets
Plattform
.

• USA ut ur IRAK – villkorslöst och omedelbart!

• Ett fritt och självständigt Irak!

• Stöd motstånds- kampen!

• Inget svenskt stöd till ockupationen!


----------------------


• An unconditional and immediate US withdrawal from Iraq!

• A free and independent Iraq!

• Support for the resistance struggle!

• No Swedish support to the occupation!


Iraq Solidarity Association in Stockholm

.
Irak
.
International Anti-Occupation Network
.
Fred i Irak är en möjlighet
Le Feyt-förklaringen
Le Feyt forklaring 08.pdf
.
.
IrakSolidaritets
Uttalanden
Läs mer
.

Brännpunkt Irak
(vår tidning)

Läs mer
.
Iraks kulturarv måste räddas
Läs och skriv på!
.
Stöd Iraks akademiker och intellektuella!
Läs och skriv på!
.
USA ut ur Irak
../../page_images/dot.gif
Powered by Enburk
© 2005-2008 IrakSolidaritet | Kontakt: info@iraksolidaritet.se | http://www.iraksolidaritet.se .