.
|START |Vår verksamhet 
Studiecirkeln       
Kontakta oss      
|Falluja-
insamlingen
|Vad händer i Irak?
Krigsförbrytelser  
Motståndsrörelsen
|"Demokratin" 
Regimen i Irak
Folkrätt             
|Imperalism           
Olja och ekonomi
Iraks grannar      
|Antikrigsopinion 
Vad gör Sverige?
Media & desinfo.
|Vad händer i USA? 
I övriga världen?   
|
.
Föreningen IrakSolidaritet
Irak

. .
Utskriftbar version
.
VÅR VERKSAMHET
FÖRENINGEN
STUDIECIRKELN
KONTAKTA OSS
Senast ändrat
2015-09-09
2015-09-01
2015-09-01
2015-08-28
utdrag
2015-08-28
2015-08-28
Joe Biden, Obamas vice-president, på blixtbesök Bagdad 090915Han är djupt impopulär i Irak. Hans delnings-och splittringspolitik upprör irakierna. I Bagdad sammanträder han med USAs ÖB i Irak general Odierno, USAs nye ambassadör Christopher Hill och gröna zonens utrikesminister Zebari. Granateld träffade samma dag gröna zonen, nära USAs befästa mastodontambassad
2015-08-28
Utförsäljningen av Iraks oljaLasse Karlssons artikel, "Fortsatta motsättningar och oklarheter kring Iraks olja", kommer längre ner på denna sida.Utförsäljningen av Iraks olja”Stoppa dessa kontrakt som gynnar de multinationella bolagen och förpassar den irakiska oljepolitiken tillbaka till 20-talet”, säger den irakiske oljeexperten Issam Al-Chalabi som talade i Sverige november 2008 på inbjudan av IrakSolidaritet.”Vi hotas av ekonomisk ockupation”, säger Jaber Khalifa Jaber, chef för parlamentets olje-och gasutskott.De bolag som fick lämna Irak när oljan nationaliserades 1972, bjuds nu åter in av den irakiska klientregimen.
2015-08-28
 
2015-08-26
utdrag
2015-08-26
USA:s ambassadör i Irak Christopher Hill kräver att Irak öppnar fler oljefält för investerare.Mer än en tredjedel av Iraks totala oljereserver ska bjudas ut till de internationella bolagen i december.
.PRESSMEDDELANDEN
SITE-KARTA


BRÄNNPUNKT IRAK
V å r   t i d n i n g
INNEHÅLL
.

"Vi behöver inte Abu Graib-
demokrati eller Guantánamo-frihet."

New York 18 mars 2006
En av talarna vid samlingen på Sergels torg för Irakdemonstrationen 18 mars 2006 var Eftikhar Hashem Alhusainy som talade för IrakSolidaritet. Här är hennes tal.
Salaam på er mina vänner

Hur som helst mitt namn är Eftikhar Hashem Alhussainy och jag representerar Iraksolidaritet och jag undrar vad ni demonstrerar om?
Enligt amerikanska media och Bush själv är kriget avslutat sedan 1 maj 2003 och de 160.000 soldaterna är inbjudna gäster.
Förra året trodde jag att i år skulle vara det år ockupationen skulle upphöra. Tyvärr var mina drömmar bara en illusion. Idag står jag här igen och talar om mitt land Irak.

· Demokrati och frihet införd i hela Irak säger ockupationsmaktens herre George W Bush. Förfalskat valresultat enligt internationella organisationer. En marionettregim har utsetts efter fuskval. Fängelseantalet ökade hastigare än skolor. Dessa är bara några exempel ur verkligheten! De mord och etniska rensningar som sker tillåts ske av regeringsmilisen och med ockupationsmaktens godkännande.

· Vi samlas nu här och jag hoppas att vi förstör Mr George W Bush lugnande siesta. Han brukar dyka upp då och då för att lugna besvärliga människor som vi och säga att hans krig mot terrorn är långvarigt och att vi måste ha tålamod och att de tänker flytta Abu Graibs fängelse till något annat ställe där tortyren kan fortsätta utan publicitet.

Men jag har en fråga till Mr Bush och Blair hur långt kriget ska vara och hur många civila offer som ska betala för deras krig?
Jag tror inte att Bush eller Blair har något svar varken på mina funderingar eller på andras i hela världen. Det enda svaret var; antigen är ni med eller emot oss.
Det talas mycket tyst om bombningarna av irakiska städer. Kollektiv bestraffning strider mot humanitär rätt. Städer läggs i ruiner. Sjukhus och ambulanser attackeras. Stora murar byggs runt vissa städer som Samarra och andra städer i Anbar-provinsen. Idag vittnar nästan alla irakiska städer om blodbadet. Civilisationens vagga är omringad av hänsynslösa soldater och deras stridvagnar. Ockupationsmaktens soldater omringar Irak och sprider skräck och förstörelse och gör sig skyldiga till massmord. Det som pågar nu i Irak är en förstörelse av landet och dess hjälplösa människor som försöker försvara sig och sitt land från dessa ockupanter! Hemlösa och föräldralösa barn tigger och säljs vid gränsen mellan Iran och Irak. Människoorgan har blivit billigare än ett kilo ris nuförtiden i Irak. Knark och hallucinogena tabletter säljs för inga pengar alls.
· Ockupationsmakten och deras kollaboratörer bäddar för inbördeskrig med hjälp av regeringsmiliser och främmande agenter som t.ex. de två brittiska agenterna klädda i arabiska dräkter som blev tillfångatagna av irakisk polis.De hade massor av sprängmedel i ryggsäckar, detta hände i Basra i södra Irak för några månader sedan (och jag är tveksam om de två agenterna hade maskeradfest eller Halloween i södra Irak som har shiiter som majoritet) och liknande skedde igen förra veckan i Tikrit som har sunniter som majoritet.
· Ekonomisk plundring av landet med privatisering av alla statliga företag. Stora summor försvinner med regeringsmedlemmar och amerikanska ambassadörer som Paul Bremer som åkte tillbaka till USA med lite tyngre plånbok innehållande 10 miljarder dollar!
· Historikerna kallar Irak för civilisationens vagga. I område mellan floderna Eufrat och Tigris grundades de första städerna; här började människan först bruka jorden och här uppkom de första skriftspråken. Runt 3000 f.kr. hade sumererna, en semitisk folkgrupp, grundat ett antal städer i Mesopotamien. 1258 föll Bagdad offer för de mongoliska härförarna och stadens kultur- och läroanstalter plundrades och förstördes. De invånare som befann sig i staden dödades. Under en period styrdes staden av den mongoliska ledaren i Iran, för att år. 1401 åter skövlas staden av mongolerna, denna gång under ledning av Tamerlane.
· 2003 återvänder de nya mongolerna under ledning av George W Bush. En tidig uppskattning av läget för Iraks bibliotek och arkiv kom i slutet av april 2003. På ett antal ställen hade bibliotekarien och museipersonal innan kriget utfört förberedelser genom att evakuera manuskripten och museiföremål. Det gäller bland annat biblioteket, samlingar med islamiska skrifter som fanns på Iraks museum i Bagdad. Iraks Nationalbibliotek, Nationalarkivet, Al-Awqafbiblioteket, universitetsbiblioteken och Bayt al- Hikmabiblioteket plundrades och brändes liksom i Mosul förstördes universitetsbiblioteket, och museibiblioteket förmodades ha förstörts i och med bombningarna av museet, UNESCO: s första delegation gav sin rapport i slutet av maj 2003. Vissa delvis nedslående rapporter kom gällande museet i Bagdad. Cirka 1.000 objekt var rapporterade stulna. En del objekt hade evakuerats innan kriget men vid tidpunkten för besöket var det osäkert om de klarat sig. Universitetsbiblioteken i Basra, Kufa och Kut rapporteras ha plundrats och bränts och en hel del andra platser har delvis drabbats av plundring.

Robert Fisk, som är Independents utrikeskorrespondent i Mellanöstern berättar om soldater som inte lyfter ett finger!
Hur han håller förmultnade rester av förbrända papper i handen och frågar vem som startade elden och i vilket syfte. Fisk berättar hur han rusar till marinkårens kontor och säger att biblioteket med koraner brinner, att han där möter likgiltighet, soldaterna agerar inte och han beskriver sedan situationen med mongolernas ödeläggelse av staden och en jämförelse med dagens händelser, det enda som är säkrat är oljeministeriet. Kulturvaggan är plundrad och resten brändes ner.

Bomba dem till aska eller bomba dem till medeltiden säger herr Bush!

Ockupationsmaktens soldater kallar alla irakier för Ali Baba… tjuven från Tusen och en natt vid varje checkpoint. Och då undrar jag vem som är den riktige Ali Baba. Är det inte dom som ockuperat ett land och genomfört århundradets brott mot kulturen. 9 april kommer att bli ihågkommen som en mörk och barbarisk dag för civilisationen. Och Bush-administrationen bör ställas till svars för det. Irakierna anklagar USA för att ha begått brott mot Haagkonventionen från 1954.

Frågan är vem som vinner på att sudda bort landets nationella identitet genom att plundra landets kulturarv?

Slutligen vill jag använda ett citat av språkprofessor Afnan Fatani på Kung Abdul Aziz universitet i Jeddah;
En barbarisk tyrann som Saddam Hussein lyckades bevara det irakiska kulturarvet under hårda sanktioner medan det civiliserade västerlandet lyckades förstöra det på bara några timmar!

· 250 universitetsprofessorer har mördats sedan april 2003 enligt nätet för utbildning och akademiska rättigheter. I hälsovårdssektorn som också är utsatt för urpressning och mord blir följden att professorer och studenter flyr universiteten och försöker flytta utomlands. Förutom Israel anses det i Irak att det är Iran som är ansvarig åtminstone för en del av akadimikermorden, troligtvis för att säkerställa sin strategiska kontroll över sin granne och likaså ockupationsstyrkorna och de nya irakiska säkerhetsenheter som är huvudsakligen sammansatta av sekteriska grupper särskild från Badermilisen, som är den militanta grenen av islamiska revolutionens högsta råd i Irak, de som idag har hegemoni i de nya kollaborerande institutionerna. Detta kommer från Carlos Varea som är samordnare av den landsomfattade organisationen mot ockupation och för Iraks suveränitet i Spåanien.

· Då undrar jag vem som vinner på att dra tillbaka Irak till medeltiden och vill att det ska bli år 00 i Irak.

Jag har massor med funderingar och frågor i min ryggsäck.
Glöm inte att nästa offer inte kommer att vara muslimer eller araber för herr Bush är listan lång för vedergällning. Men det som överraskar mig är att han attackerar både vänner och fiende nuförtiden. Han hotar Iran numera medan han stödjer pro-iranska regeringen i Irak och deras miliser som härjar över hela Irak och fängslar och dödar oskyldiga irakier.

Mina vänner, hela Irak och irakierna behöver ert stöd och världen behöver inte bara rensas från iranska massförstörelsevapen utan amerikanska och israelska massförstörelsevapen. Världen behöver maktbalans som kan utmana USA:s hegemoni. Vi måste bilda en front som kan balansera världen och bilda en stark opinion och stödja alla frihetsrörelser.

Höj er röst högre och säg till George W Bush att vi inte behöver Abu Graib-demokrati eller Guantanamo-frihet!

Höj rösten så att den svenska regeringen ska höra att vi kräver att vi inte ska stödja vare sig vichyregeringen i Irak eller ockupationsmakten genom utbildning av poliser eller vakter och vapenförsäljning.

Med er röst är det möjligt för irakier att promenera vid Almansourkvarteret utan att vara rädda för att bli gripna. Att irakiska flickor kan sitta och fika som förut utan att bli gripna av poliser eller soldater.
Efter alla dessa smakprover om vad som pågår i Irak tycker ni att det orimligt att motsätta sig all detta?
Vi i IrakSolidaritet stödjer Irakiska folket rättigheter att motsätta sig ockupationen, försvara sitt land och kämpa för att leva fria med värdighet! Vi fördömer allt etniskt, religiöst och civilt dödande. Det förstärker ockupationsmaktens närvaro i Irak och vi kräver att Sveriges ska reagera ansvarsfullt i denna viktiga humanitära katastrof. Vi fördömer ockupationsmaktens vidriga handlingar.

Irakiska motståndsmän stämplas av Bush och Blair som terrorister då motståndet står emot dessa ledares önskan. Överallt beskrivs motståndsmän, som strider mot ockupanter världen över, som terrorister.
Jag har svårt att tänka mig att irakiska motståndsmän inte skulle hamna i samma kategori. Irakiska motståndsmän har yttrat sig vid flera tillfällen att de motsätter sig alla attentat och illdåd som riktar sig mot civila i form av att bomba skolor, kyrkor, moskéer, basarer, civila institutioner och kidnappning av oskyldigt folk. Sådant tjänar ockupationsmaktens intressen. Inget av terrorattentaten är uppklarade, inte heller har man hittat någon som kan hållas ansvarig. Det är bara några grupper som skriver några brev på internetsidor och tar på sig ansvaret och använder några lockande namn som utnyttjas i amerikanska media.

Jag vill också nämna att ni är också mottståndsrörelsens män och kvinnor och ingen har rätt att kalla er för terrorister för ni använder er lagliga rätt som erkänts av internationella organisationer att motsätta er ockupation och orättvisa.

Det irakiska folket har bevisat att motståndet är legitimt och folkligt och det representerades när den gyllene moskén blev bombad. Hela befolkningen med sunniter och shiiter gick ut på gatorna och krävde att ockupationen skulle upphöra och höll ockupationen ansvariga för detta.

1.200 år har denna moské stått i sunnidominerat område och plötsligt upptäcker man att den tillhör shiiter. Hela irakiska folket demonstrerade emot etnisk segration och etniska inbördeskrig. Folket blev mottaget av stridsvagnar och tårgas av ockupationsmakten. Det här är Bush and companys demokrati och yttrandefrihet. Tror ni att om ni kommer att uppleva alla dessa omständigheter, fängelse, död, dagliga fara, tror ni att ni kommer att välja att kompromissa med allt våld, stridvagnar, förbjudna vapen och hänsynslösa soldater?
Jag är tveksam att ni skulle välja en annan väg än den irakierna valt för att motsätta sig detta.

Vi i IrakSolidaritet håller på att förberedda ett seminarium 2 april.
Dit har vi bjudit in chefen för ”Studiecentret för mänskliga rättigheter och demokrati i Falluja”, Muhamad Tareq, och chefen för den farmaceutiska avdelningen vid universitetssjukhuset Al-Yarmuk i Bagdad, dr. Entisar Ariabi att vittna om vad som verkligen händer i Irak och om USA:s massförstörelse av städer. Dr Entisar Ariabi har besökt många av de av USA bombade städerna. Jag hoppas vi ses igen söndagen 2 april kl 10-17 i ABF-huset på Sveavägen och jag hoppas på ert stöd. Glöm inte att om Irak faller, kommer hela världen och alla frihetskämpar att gå under för den vampyriska imperialism och de imperialistiska länder som representeras av USA och England och alla allierade länder som samarbetar med ockupationsmakten! Glöm inte heller att världen, utan goda själar är som en djungel, en värld där de svaga inte har någon plats och vi vägrar att vara de svaga!

Tack.
.
IrakSolidaritets
Plattform
.

• USA ut ur IRAK – villkorslöst och omedelbart!

• Ett fritt och självständigt Irak!

• Stöd motstånds- kampen!

• Inget svenskt stöd till ockupationen!


----------------------


• An unconditional and immediate US withdrawal from Iraq!

• A free and independent Iraq!

• Support for the resistance struggle!

• No Swedish support to the occupation!


Iraq Solidarity Association in Stockholm

.
Irak
.
International Anti-Occupation Network
.
Fred i Irak är en möjlighet
Le Feyt-förklaringen
Le Feyt forklaring 08.pdf
.
.
IrakSolidaritets
Uttalanden
Läs mer
.

Brännpunkt Irak
(vår tidning)

Läs mer
.
Iraks kulturarv måste räddas
Läs och skriv på!
.
Stöd Iraks akademiker och intellektuella!
Läs och skriv på!
.
USA ut ur Irak
../../page_images/dot.gif
Powered by Enburk
© 2005-2008 IrakSolidaritet | Kontakt: info@iraksolidaritet.se | http://www.iraksolidaritet.se .