.
|START |Vår verksamhet 
Studiecirkeln       
Kontakta oss      
|Falluja-
insamlingen
|Vad händer i Irak?
Krigsförbrytelser  
Motståndsrörelsen
|"Demokratin" 
Regimen i Irak
Folkrätt             
|Imperalism           
Olja och ekonomi
Iraks grannar      
|Antikrigsopinion 
Vad gör Sverige?
Media & desinfo.
|Vad händer i USA? 
I övriga världen?   
|
.
Föreningen IrakSolidaritet
Irak

. .
Utskriftbar version
.
ANTIKRIGSOPINION
VAD GÖR SVERIGE?
MEDIA & DESINFO
Senast ändrat
2015-09-09
2015-09-01
2015-09-01
2015-08-28
utdrag
2015-08-28
2015-08-28
Joe Biden, Obamas vice-president, på blixtbesök Bagdad 090915Han är djupt impopulär i Irak. Hans delnings-och splittringspolitik upprör irakierna. I Bagdad sammanträder han med USAs ÖB i Irak general Odierno, USAs nye ambassadör Christopher Hill och gröna zonens utrikesminister Zebari. Granateld träffade samma dag gröna zonen, nära USAs befästa mastodontambassad
2015-08-28
Utförsäljningen av Iraks oljaLasse Karlssons artikel, "Fortsatta motsättningar och oklarheter kring Iraks olja", kommer längre ner på denna sida.Utförsäljningen av Iraks olja”Stoppa dessa kontrakt som gynnar de multinationella bolagen och förpassar den irakiska oljepolitiken tillbaka till 20-talet”, säger den irakiske oljeexperten Issam Al-Chalabi som talade i Sverige november 2008 på inbjudan av IrakSolidaritet.”Vi hotas av ekonomisk ockupation”, säger Jaber Khalifa Jaber, chef för parlamentets olje-och gasutskott.De bolag som fick lämna Irak när oljan nationaliserades 1972, bjuds nu åter in av den irakiska klientregimen.
2015-08-28
 
2015-08-26
utdrag
2015-08-26
USA:s ambassadör i Irak Christopher Hill kräver att Irak öppnar fler oljefält för investerare.Mer än en tredjedel av Iraks totala oljereserver ska bjudas ut till de internationella bolagen i december.
.PRESSMEDDELANDEN
SITE-KARTA


BRÄNNPUNKT IRAK
V å r   t i d n i n g
INNEHÅLL
.

Mariam Osman Sherifay (s):

-Regeringen bör fördöma USAs terror

Mariam Osman Sherifay.jpg
Mariam Osman Sherify, socialdemokratisk ledamot av riksdagens EU-nämnd och utrikesutskottet, ställde 21 april 2006 en interpellation till utrikesminister Carin Jämtin (s) om bombningarna i Irak. Hon begär svar på tre frågor: Vad anser regeringen? USAs kollektiva bestraffningar i Irak bör fördömas. Om regeringen inte vill fördöma USAs agerande, vill då utrikesministern kräva att FN tar ansvar för civilbefolkningen?

Jan Eliassons svar den 5 juni 2006.

Interpellation den 21 april

Interpellation 2005/06:359 av Mariam Osman Sherifay (s) till utrikesminister Carin Jämtin (s)

Bombningar i Irak

Alltsedan ockupationen av Irak påbörjades har det pågått en terror mot landets civilbefolkning. Människor tvingas bort från sina hem och lever som flyktingar i sina egna städer. Deras hem bombas och utsätts för raketbeskjutning, soldater terroriserar befolkningen.

Ockupationsmaktens soldater genomför ständiga räder mot människors hem. Prickskyttar hindrar människor att ta hand om skadade och döda. Landets infrastruktur har skadats gång på gång. Läkare och sjukvårdare har svårt att nå de belägrade städerna för att komma befolkningen till undsättning. Då ambulanser har förstörts genom bombningar har sjukvårdspersonalen tvingats att använda åsnekärror i stället.

Det pågår en massförstörelse av irakiska städer och samhällen: Falluja, Rawa, Samaraa, Haditha, Tal Afar och många andra platser har bombats systematiskt av USA. Ett konkret exempel på denna terror är staden Falluja. Staden angreps i november 2004. En gång var det en stad med 350 000 invånare. Nu har 70 % av staden förstörts. Antalet döda uppskattas till 3 000@6 000 personer. Förbjudna bomber som splitterbomber och giftgaser har använts. Tre av fem sjukhus i staden är borta.

Jag menar att detta angreppskrig har skett i strid med folkrätten och utan säkerhetsrådets stöd. USA:s unilaterala agerande och försvarsdoktriner utmanar all internationell rätt.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga utrikesministern följande:

1. Vad är den svenska regeringens ställning i sakfrågan och vilka ageranden har utrikesministern hitintills vidtagit?

2. Är utrikesministern öppen för att den svenska regeringen kan gå ut och fördöma den kollektiva bestraffningen som USA nu tillämpar i Irak?

3. Om den svenska regeringen inte vill fördöma agerandet, är utrikesministern då beredd att kräva att FN tar sitt ansvar på ett konkret sätt för Iraks civilbefolkning?

Planerad dag för debatt: 2006-06-05

Läs originalet via länk nedan.
.
IrakSolidaritets
Plattform
.

• USA ut ur IRAK – villkorslöst och omedelbart!

• Ett fritt och självständigt Irak!

• Stöd motstånds- kampen!

• Inget svenskt stöd till ockupationen!


----------------------


• An unconditional and immediate US withdrawal from Iraq!

• A free and independent Iraq!

• Support for the resistance struggle!

• No Swedish support to the occupation!


Iraq Solidarity Association in Stockholm

.
Irak
.
International Anti-Occupation Network
.
Fred i Irak är en möjlighet
Le Feyt-förklaringen
Le Feyt forklaring 08.pdf
.
.
IrakSolidaritets
Uttalanden
Läs mer
.

Brännpunkt Irak
(vår tidning)

Läs mer
.
Iraks kulturarv måste räddas
Läs och skriv på!
.
Stöd Iraks akademiker och intellektuella!
Läs och skriv på!
.
USA ut ur Irak
../../page_images/dot.gif
Powered by Enburk
© 2005-2008 IrakSolidaritet | Kontakt: info@iraksolidaritet.se | http://www.iraksolidaritet.se .