.
|START |Vår verksamhet 
Studiecirkeln       
Kontakta oss      
|Falluja-
insamlingen
|Vad händer i Irak?
Krigsförbrytelser  
Motståndsrörelsen
|"Demokratin" 
Regimen i Irak
Folkrätt             
|Imperalism           
Olja och ekonomi
Iraks grannar      
|Antikrigsopinion 
Vad gör Sverige?
Media & desinfo.
|Vad händer i USA? 
I övriga världen?   
|
.
Föreningen IrakSolidaritet
Irak

. .
Utskriftbar version
.
FALLUJAINSAMLINGEN
OM FALLUJA
MORDEN PÅ IRAKS
INTELLEKTUELLA
- NAMNINSAMLING -
STOPPA AVRÄTTNINGEN
AV TRE IRAKISKA
KVINNOR
- NAMNINSAMLING -
Senast ändrat
2015-09-09
2015-09-01
2015-09-01
2015-08-28
utdrag
2015-08-28
2015-08-28
Joe Biden, Obamas vice-president, på blixtbesök Bagdad 090915Han är djupt impopulär i Irak. Hans delnings-och splittringspolitik upprör irakierna. I Bagdad sammanträder han med USAs ÖB i Irak general Odierno, USAs nye ambassadör Christopher Hill och gröna zonens utrikesminister Zebari. Granateld träffade samma dag gröna zonen, nära USAs befästa mastodontambassad
2015-08-28
Utförsäljningen av Iraks oljaLasse Karlssons artikel, "Fortsatta motsättningar och oklarheter kring Iraks olja", kommer längre ner på denna sida.Utförsäljningen av Iraks olja”Stoppa dessa kontrakt som gynnar de multinationella bolagen och förpassar den irakiska oljepolitiken tillbaka till 20-talet”, säger den irakiske oljeexperten Issam Al-Chalabi som talade i Sverige november 2008 på inbjudan av IrakSolidaritet.”Vi hotas av ekonomisk ockupation”, säger Jaber Khalifa Jaber, chef för parlamentets olje-och gasutskott.De bolag som fick lämna Irak när oljan nationaliserades 1972, bjuds nu åter in av den irakiska klientregimen.
2015-08-28
 
2015-08-26
utdrag
2015-08-26
USA:s ambassadör i Irak Christopher Hill kräver att Irak öppnar fler oljefält för investerare.Mer än en tredjedel av Iraks totala oljereserver ska bjudas ut till de internationella bolagen i december.
.PRESSMEDDELANDEN
SITE-KARTA


BRÄNNPUNKT IRAK
V å r   t i d n i n g
INNEHÅLL
.

Brev till FN från Irak:
USAs angrepp på Ramadi
är terrorism


Ers excellens Kofi A. Annan
FNs generalsekreterare
New York

17 juni 2006

Sedan över en månad har de amerikanska styrkorna uppehållit en omänsklig blockad mot staden Ramadi, 110 km väster om Bagdad med en befolkning på över 350.000 personer. Dessa styrkor orsakar verkligt smärtsamt lidande för de civila genom följande åtgärder:

1. Elströmmen är bruten sedan mer än en månad vilket orsakar stopp för många tjänster.

2. Med den brutna elströmmen fungerar inte vattenreningsverkena vilket bryter tillförsel av drickbart vatten till hushållen. Detta tvingar många civila att använda vatten som inte är drickbart eller att köpa vatten från små tankfordon som lyckas ta sig genom avspärrningarna.

3. Olja och bränsle når inte staden sedan huvudbesinmacken bränts ned och förstörts liksom det enda tankstället för bilar i staden.

4. Det civila livet stryps så att staden blir som ett stort fängelse med alla betongvägspärrar som skär av de flesta av vägar och gator i staden. Bara en väg är öppen för fordonstrafik vilket omöjliggjort rörelse och arbete i staden och orsakar lidande, speciellt för sjuka och gamla. Ni ska veta att infarterna till staden är spärrade sedan ett och ett halvt år.

5. Trycket mot in- och utpasserande under många timmar är likadant som i Falluja och som sioniststaten utöver mot det palestinska folket.

6. Flygblad sprids med krav att folk ska avslöja de beväpnade männen eller lämna staden innan den bombas och förstörs i en fullständig kollektiv bestraffning. I ett stort antal högtalare kräver dessa styrkor att civila utrymmer och de använder fula ord och talar illa till människorna.

7. Under dygnets alla timmar bryter de sig in i husen och griper folk med fasansfulla metoder och våldför sig på de enklaste av mänskliga rättigheter och mänsklig värdighet och förstör enskild egendom. Det beräknade antalet gripna hittills under enbart denna månad är över 350 civila. De har gripits utan framförda anklagelser utom att de vägrat lämna staden. De har gripits som gisslan i hot mot deras familjer och för att tvinga ut dem ur staden.

8. Stor brist på läkemedel och medicinsk utrustning råder efter de militära åtgärderna och sjukhusblockad.

9. Många civila har orättfärdig dödats medvetet under sammanstötningarna med de beväpnade männen, särskilt när många av de amerikanska fordonen öppnat eld mot civila och deras enskilda egendomar för att skrämma dem och tvinga iväg dem.

10. Sju irakiska journalister har gripits av de amerikanska styrkorna när de försökt bevaka händelserna i staden, särskilt vid de mer eller mindre regelbundet återkommande sammanstötningarna. Det gäller nyhetsbyrån Reuters fotograf Ali Al-Mashhadani, korrespondenten för Bagdadtidningen Al-Manar och korrespondenten för satellitkanalen Al-Zawra, liksom många andra journalister.

11. Många bostadsområdet beskjuts under förvändning om att kämpar befinner sig där och att det är omöjligt att skilja dem från civila. Det har skett i stadionområdet, St 20 och på andra håll.

12. Den tvångsvisa utrymningen av familjerna inleddes 2 juni 2006. Detta ledde till att tusentals civila från Ramadi blivit hemlösa och de har tvingats ta sig till städer och byar i närheten utan det enklaste bistånd vilket har orsakat stort lidande , särskilt för barn och äldre. Det gäller 500 utrymda familjer i staden Heet, 375 familjer i staden Kubesa liksom familjer så många att de inte kunnat räknas i Jazeerat Al-Ramadi (Desert), Al-Zangura, Anna, Rawa, Al-Qayim och Falluja.

Alla dessa operationer har ingått i de stora förberedelser amerikanerna gör inför nästa stora slag i staden.

Ers excellens, om den enklaste människa tar en översiktlig titt på de internationella humanitära lagarna kommer han att finna att de ska förhindra terroristaktioner som inte gör skillnad mellan civila och militärer, förbjuder angrepp mot civila och slumpmässiga angrepp och förbjuder alla aktioner som kan sprida panik i befolkningen (artikel 51 stycke 2 i första protokollet och artikel 13 stycke 2 i andra protokollet). De humanitära lagarna förbjuder följande aktioner som terroristhandlingar:

1. Angrepp mot civila och civila mål (artikel 51 stycke 2, artikel 52 i första protokollet och artikel 13 i andra protokollet.

2. Slumpmässiga och urskillningslösa angrepp (artikel 51 stycke 4 i första protokollet).

3. Tagande av gisslan (artikel 75 i första protokollet, gemensamma artikel 3 i de fyra geneveöverenskommelserna och artikel 4 stycke 2 (B) i andra protokollet.

Därför ger en enkel jämförelse mellan internationell humanitär lag och vad amerikanerna och deras stödstyrkor gör vid handen att det kan anses som terrorism, vilket är en uppmaning till det internationella samhället att ingripa, liksom de organisationer som är ansvariga för skydd av internationell fred och säkerhet. De främsta är Förenta nationerna, FNs kommissionär för mänskliga rättigheter och Internationella rödakorskommittén.

Vi, ett nätverk av 28 organisationer inriktade på mänskliga rättigheter, kräver av den irakiska regeringen att den tar sig ansvar och stoppar massakrer och ockupationsmakternas brott mot det irakiska folket, stöder fredsinitiativ och en positiv fredlig dialog för sund nationell försoning och dialog och avhåller sig från hot och våld som bara skapar mer våld samt inte upprepar det folkmordsbrott som skedde i Falluja och andra irakiska städer.

Med uppriktighet
Muhamad T. Al-Deraji

Director of Monitoring of Human Rights in Iraq (MHRI)


.
IrakSolidaritets
Plattform
.

• USA ut ur IRAK – villkorslöst och omedelbart!

• Ett fritt och självständigt Irak!

• Stöd motstånds- kampen!

• Inget svenskt stöd till ockupationen!


----------------------


• An unconditional and immediate US withdrawal from Iraq!

• A free and independent Iraq!

• Support for the resistance struggle!

• No Swedish support to the occupation!


Iraq Solidarity Association in Stockholm

.
Irak
.
International Anti-Occupation Network
.
Fred i Irak är en möjlighet
Le Feyt-förklaringen
Le Feyt forklaring 08.pdf
.
.
IrakSolidaritets
Uttalanden
Läs mer
.

Brännpunkt Irak
(vår tidning)

Läs mer
.
Iraks kulturarv måste räddas
Läs och skriv på!
.
Stöd Iraks akademiker och intellektuella!
Läs och skriv på!
.
USA ut ur Irak
../../page_images/dot.gif
Powered by Enburk
© 2005-2008 IrakSolidaritet | Kontakt: info@iraksolidaritet.se | http://www.iraksolidaritet.se .