.
|START |Vår verksamhet 
Studiecirkeln       
Kontakta oss      
|Falluja-
insamlingen
|Vad händer i Irak?
Krigsförbrytelser  
Motståndsrörelsen
|"Demokratin" 
Regimen i Irak
Folkrätt             
|Imperalism           
Olja och ekonomi
Iraks grannar      
|Antikrigsopinion 
Vad gör Sverige?
Media & desinfo.
|Vad händer i USA? 
I övriga världen?   
|
.
Föreningen IrakSolidaritet
Irak

. .
Utskriftbar version
Senast ändrat
2015-09-09
2015-09-01
2015-09-01
2015-08-28
utdrag
2015-08-28
2015-08-28
Joe Biden, Obamas vice-president, på blixtbesök Bagdad 090915Han är djupt impopulär i Irak. Hans delnings-och splittringspolitik upprör irakierna. I Bagdad sammanträder han med USAs ÖB i Irak general Odierno, USAs nye ambassadör Christopher Hill och gröna zonens utrikesminister Zebari. Granateld träffade samma dag gröna zonen, nära USAs befästa mastodontambassad
2015-08-28
Utförsäljningen av Iraks oljaLasse Karlssons artikel, "Fortsatta motsättningar och oklarheter kring Iraks olja", kommer längre ner på denna sida.Utförsäljningen av Iraks olja”Stoppa dessa kontrakt som gynnar de multinationella bolagen och förpassar den irakiska oljepolitiken tillbaka till 20-talet”, säger den irakiske oljeexperten Issam Al-Chalabi som talade i Sverige november 2008 på inbjudan av IrakSolidaritet.”Vi hotas av ekonomisk ockupation”, säger Jaber Khalifa Jaber, chef för parlamentets olje-och gasutskott.De bolag som fick lämna Irak när oljan nationaliserades 1972, bjuds nu åter in av den irakiska klientregimen.
2015-08-28
 
2015-08-26
utdrag
2015-08-26
USA:s ambassadör i Irak Christopher Hill kräver att Irak öppnar fler oljefält för investerare.Mer än en tredjedel av Iraks totala oljereserver ska bjudas ut till de internationella bolagen i december.
.PRESSMEDDELANDEN
SITE-KARTA


BRÄNNPUNKT IRAK
V å r   t i d n i n g
INNEHÅLL
.

Bagdad-parlamentets talman kallar USAs krig "slaktararbete"

Mahmoud al-Mashhadani, talman i parlamentet i Bagdad sedan i slutet av april 2006, riktar skarp kritik mot USA. Washington har 2006 större problem i Bagdad än i Saigon under vietnamkriget då marionetterna aldrig yttrade någon kritik.

Mahmoud al-Mashhadani kritiserade den amerikanska inblandningen i Irak och liknade invasionen och dess följder vid "slaktararbete", enligt tidningen New York Times 23 juli 2006. Talmannen, som är sunnimuslim och enligt New York Times snabbt efter sitt val "skaffade sig ett rykte för provokativa offentliga kommentarer", talade vid en FN-sponsrad konferens i Bagdad om övergångsjuridiken. Han sa att USAs regering ville att Irak "ska förbli under den amerikanska stöveln".

-Vi vet att Saddams regim var korrupt, sa han enligt New York Times, men en regim ska skaffas undan med kirurgi, inte med slaktande. USAs ockupation är slaktararbete under paroller om demokrati och mänskliga rättigheter och rättvisa.

-Låt oss själva lösa våra problem, fortsatte han. Vi behöver ingen dagordning utifrån. New York Times' bagdadkorrespondent Kirk Semple säger att al-Mashhadanis kommentarer kan bli generande för premiärminister Nuri Kamal al-Maliki när han träffar både president Bush och premiärminister Blair i veckan. Semple kallar al-Mashhadani "en av de högst rankade sunnimuslimerna i ledande position".

New York Times skrev också dagen innan att de nya amerikanska leveranserna av de precisionsstyrda bomberna kommer på en begäran efter att Israels bombkrig mot Libanon startat. Beslutet att snabbt leverera fattades utan särskild diskussion inom Bushadministrationen, sa officiella talesmän. New York Times-journalisterna säger att avslöjandet kan "förarga arabregeringar och andra eftersom det kan ge intryck att USA aktivt stödjer den israeliska bombkampanjen på ett sätt som kan liknas vid Irans beväpning av Hizbollah".

-Vapnen som USA sänder till Israel är en del av en paketförsäljning på många miljoner dollar som godkändes i slutet av förra året, skriver tidningen. Israel kan utnyttja den vid behov, sa talesmännen. Men Israels begäran om påskyndad leverans av satellit- och laserstyrda bomber beskrevs som ovanlig av militära tjänstemän och som ett tecken på att Israel fortfarande har en lång lista på mål att bomba i Libanon.

Tidningen skriver också 22 juli 2006 att USA har planer på at lösa krisen i Mellanöstern genom att slå en kil mellan Syrien och Iran som ses som vapenleverantörer till det libanesiska pariet Hizbollah. Bägge länderna är redan utsatta för olika typer av sanktioner från USA. Utrikesminister Condoleezza Rice ska resa till Mellanöstern för att få stöd från Saudiarabien och Egypten för USAs politik som inte innefattar några krav på att Israel ska upphöra med bombningarna av Libanon.

President Bush talade enligt tidningen med Turkiets premiärminister Recep Tayyip Erdogan per telefon om den växande Libanonkrisen. Han lovade att USA ska stödja den turkiska regeringen mot PKK, det kurdiska arbetarpartiet. Turkiet är tänkt att leda en internationell styrka som ska kyla ned våldet.

.
IrakSolidaritets
Plattform
.

• USA ut ur IRAK – villkorslöst och omedelbart!

• Ett fritt och självständigt Irak!

• Stöd motstånds- kampen!

• Inget svenskt stöd till ockupationen!


----------------------


• An unconditional and immediate US withdrawal from Iraq!

• A free and independent Iraq!

• Support for the resistance struggle!

• No Swedish support to the occupation!


Iraq Solidarity Association in Stockholm

.
Irak
.
International Anti-Occupation Network
.
Fred i Irak är en möjlighet
Le Feyt-förklaringen
Le Feyt forklaring 08.pdf
.
.
IrakSolidaritets
Uttalanden
Läs mer
.

Brännpunkt Irak
(vår tidning)

Läs mer
.
Iraks kulturarv måste räddas
Läs och skriv på!
.
Stöd Iraks akademiker och intellektuella!
Läs och skriv på!
.
USA ut ur Irak
../../page_images/dot.gif
Powered by Enburk
© 2005-2008 IrakSolidaritet | Kontakt: info@iraksolidaritet.se | http://www.iraksolidaritet.se .