.
|START |Vår verksamhet 
Studiecirkeln       
Kontakta oss      
|Falluja-
insamlingen
|Vad händer i Irak?
Krigsförbrytelser  
Motståndsrörelsen
|"Demokratin" 
Regimen i Irak
Folkrätt             
|Imperalism           
Olja och ekonomi
Iraks grannar      
|Antikrigsopinion 
Vad gör Sverige?
Media & desinfo.
|Vad händer i USA? 
I övriga världen?   
|
.
Föreningen IrakSolidaritet
Irak

. .
Utskriftbar version
.
FALLUJAINSAMLINGEN
OM FALLUJA
MORDEN PÅ IRAKS
INTELLEKTUELLA
- NAMNINSAMLING -
STOPPA AVRÄTTNINGEN
AV TRE IRAKISKA
KVINNOR
- NAMNINSAMLING -
Senast ändrat
2015-09-09
2015-09-01
2015-09-01
2015-08-28
utdrag
2015-08-28
2015-08-28
Joe Biden, Obamas vice-president, på blixtbesök Bagdad 090915Han är djupt impopulär i Irak. Hans delnings-och splittringspolitik upprör irakierna. I Bagdad sammanträder han med USAs ÖB i Irak general Odierno, USAs nye ambassadör Christopher Hill och gröna zonens utrikesminister Zebari. Granateld träffade samma dag gröna zonen, nära USAs befästa mastodontambassad
2015-08-28
Utförsäljningen av Iraks oljaLasse Karlssons artikel, "Fortsatta motsättningar och oklarheter kring Iraks olja", kommer längre ner på denna sida.Utförsäljningen av Iraks olja”Stoppa dessa kontrakt som gynnar de multinationella bolagen och förpassar den irakiska oljepolitiken tillbaka till 20-talet”, säger den irakiske oljeexperten Issam Al-Chalabi som talade i Sverige november 2008 på inbjudan av IrakSolidaritet.”Vi hotas av ekonomisk ockupation”, säger Jaber Khalifa Jaber, chef för parlamentets olje-och gasutskott.De bolag som fick lämna Irak när oljan nationaliserades 1972, bjuds nu åter in av den irakiska klientregimen.
2015-08-28
 
2015-08-26
utdrag
2015-08-26
USA:s ambassadör i Irak Christopher Hill kräver att Irak öppnar fler oljefält för investerare.Mer än en tredjedel av Iraks totala oljereserver ska bjudas ut till de internationella bolagen i december.
.PRESSMEDDELANDEN
SITE-KARTA


BRÄNNPUNKT IRAK
V å r   t i d n i n g
INNEHÅLL
.

Pentagons Hadita-utredning bekräftar

Marinsoldater sköt civila med berått mod

Insamlade fakta om 24 irakiers död i Hadita stödjer anklagelserna att US marines med berått mod sköt civilisterna, inklusive obeväpnade kvinnor och barn, sade en talesman för Pentagon på onsdagen, enligt nyhetsbyrån AP 2 augusti 2006.

Så avskalat uttryckte sig talesmannen om massakern 19 november 2005 i Hadita som ockupationanmkten först förnekade. Den skylldes i stället på en sprängladdning vid vägkanten.

Tjänstemän i USAs "Naval Criminal Investigative Service" har genomfört ett inledande arbete om massakern. De kan bli ombedda av åklagare i "Marine Corps" och "Navy" att undersöka ytterligare innan de beslutar sig för eventuella åtal, skriver AP. De irakiska myndigheterna i Bagdad har inte rätt att inleda något åtal. Det råder ovillkorlig åtalsimmunitet för den amerikanska ockupationspersonalen.

Det slutliga beslutet om åtal kommer att fattas av de anklagade marinsoldaternas högste militärchef, James Mattis, generallöjtnant i "1st Marine Expeditionary Force".

Utredarna genomförde ett stort antal utfrågningar, men fick inte rätt att undersöka de 24 begravda offren.

AP skriver att detta är bara ett av många fall under året där irakiska civila orättfärdigt dödats. En del irakiska ledare har begärt att immuniteten ska upphävas.

Marinsoldaterna rapporterade först att 15 irakiska civila hade dödats av en sprängladdning vid vägkanten och i korseld med irakiska upprorsmän. Överlevande och människorättsorganisationer gav dock underlag för skriverier i mars i tidskriften Time om att skjutandet och dödandet var medvetet.

En parallell utredning pågår om huruvida officerare inom marinkårens befäl försökte dölja händelseförloppet. Utredningen har inte offentliggjorts men utpekar officerare för att ha bortsett från uppenbara brister i de första rapporterna om vad som hände i Hadita.

Uppmärksamheten kring fallet Hadita ökade i maj när John Murtha, kongressledamot i Washington och känd vietnamkrigsveteran, offentligt hävdade att han från marinkåren hört att oskyldiga irakier dödats "i kallt blod".

Advokaten till en av de soldater som nu utreds har stämt Murtha för ärekränkning.

Två andra fall som rör avsiktligt dödande av irakiska civila gäller åtta soldater som åtalats för mord av en man i Hamdania 26 april 2006 och en ung irakisk kvinna i Mahmoudiya som 12 mars 2006 våldtogs. Hon dödades tillsammans med sina släktingar. Läs mer. Fyra soldater kan få dödsstraff om de fälls.

AP skriver samma dag om en annan massaker av fyra irakier 9 maj 2006 i Samarra där en USA-soldat säger att han hotats till livet av de fyra kollegorna som anklagats för dödandet om han berättade. Läs mer.
.
IrakSolidaritets
Plattform
.

• USA ut ur IRAK – villkorslöst och omedelbart!

• Ett fritt och självständigt Irak!

• Stöd motstånds- kampen!

• Inget svenskt stöd till ockupationen!


----------------------


• An unconditional and immediate US withdrawal from Iraq!

• A free and independent Iraq!

• Support for the resistance struggle!

• No Swedish support to the occupation!


Iraq Solidarity Association in Stockholm

.
Irak
.
International Anti-Occupation Network
.
Fred i Irak är en möjlighet
Le Feyt-förklaringen
Le Feyt forklaring 08.pdf
.
.
IrakSolidaritets
Uttalanden
Läs mer
.

Brännpunkt Irak
(vår tidning)

Läs mer
.
Iraks kulturarv måste räddas
Läs och skriv på!
.
Stöd Iraks akademiker och intellektuella!
Läs och skriv på!
.
USA ut ur Irak
../../page_images/dot.gif
Powered by Enburk
© 2005-2008 IrakSolidaritet | Kontakt: info@iraksolidaritet.se | http://www.iraksolidaritet.se .