.
|START |Vår verksamhet 
Studiecirkeln       
Kontakta oss      
|Falluja-
insamlingen
|Vad händer i Irak?
Krigsförbrytelser  
Motståndsrörelsen
|"Demokratin" 
Regimen i Irak
Folkrätt             
|Imperalism           
Olja och ekonomi
Iraks grannar      
|Antikrigsopinion 
Vad gör Sverige?
Media & desinfo.
|Vad händer i USA? 
I övriga världen?   
|
.
Föreningen IrakSolidaritet
Irak

. .
Utskriftbar version
.
VAD HÄNDER I USA?
I ÖVRIGA VÄRLDEN?
Senast ändrat
2015-09-09
2015-09-01
2015-09-01
2015-08-28
utdrag
2015-08-28
2015-08-28
Joe Biden, Obamas vice-president, på blixtbesök Bagdad 090915Han är djupt impopulär i Irak. Hans delnings-och splittringspolitik upprör irakierna. I Bagdad sammanträder han med USAs ÖB i Irak general Odierno, USAs nye ambassadör Christopher Hill och gröna zonens utrikesminister Zebari. Granateld träffade samma dag gröna zonen, nära USAs befästa mastodontambassad
2015-08-28
Utförsäljningen av Iraks oljaLasse Karlssons artikel, "Fortsatta motsättningar och oklarheter kring Iraks olja", kommer längre ner på denna sida.Utförsäljningen av Iraks olja”Stoppa dessa kontrakt som gynnar de multinationella bolagen och förpassar den irakiska oljepolitiken tillbaka till 20-talet”, säger den irakiske oljeexperten Issam Al-Chalabi som talade i Sverige november 2008 på inbjudan av IrakSolidaritet.”Vi hotas av ekonomisk ockupation”, säger Jaber Khalifa Jaber, chef för parlamentets olje-och gasutskott.De bolag som fick lämna Irak när oljan nationaliserades 1972, bjuds nu åter in av den irakiska klientregimen.
2015-08-28
 
2015-08-26
utdrag
2015-08-26
USA:s ambassadör i Irak Christopher Hill kräver att Irak öppnar fler oljefält för investerare.Mer än en tredjedel av Iraks totala oljereserver ska bjudas ut till de internationella bolagen i december.
.PRESSMEDDELANDEN
SITE-KARTA


BRÄNNPUNKT IRAK
V å r   t i d n i n g
INNEHÅLL
.

Retroaktivt skydd mot åtal för krigsförbrytelser föreslås

Bush-administrationen har förberett ändringar i den amerikanska "War Crimes Act"-lagen som retroaktivt skulle förhindra åtal mot politiskt ansvariga som auktoriserat förnedrande och förödmjukande behandling av fångar. Det påstår jurister som sett förslaget, enligt nyhetsbyrån AP.

Bakgrunden till dessa de senaste åtgärderna av administrationen är hanteringen av fängslade i "kriget mot terrorn", säger AP.

Det gäller utfrågningar utförda av CIA och frågan om huruvida hårdhänt hantering som "water-boarding" har godkänts av regeringsföreträdare. För militär personal gäller en särskild lag, "The Uniform Code of Military Justice".

Det var tidningen Washington Post som avslöjade frågan 9 augusti 2006. Amnesty USA säger att förändringarna av lagen skulle innebära att det blir omöjligt att åtala politiskt utnämnda, CIA-agenter, civila entreprenörer och före detta militärer för förnedrande behandling av krigsfångar. Larry Cox, generalsekreterare för Amnesty USA, sa samma dag:

- Detta senaste försök av administrationen att skydda de som skapat och genomfört åtgärder i det misslyckade kriget mot terrorn som brutit mot amerikansk och internationell lag är bedrövligt. Alltsedan 11 september-attackerna har administrationen med bakslug lagtolkning försökt att förhindra åtal mot dess representanter för brott mot Genève-konventionerna och andra lagar. Nu när Högsta domstolen har hävdat rättssäkerhet och att artikel 3 i konventionerna gäller försöker president Bush inskränka War Crimes Act genom lagstiftning. Administrationen borde sluta leta efter utvägar för de som begått brott och i stället ägna sin energi åt att hålla gärningsmännen ansvariga, sa Cox. Det var i juni 2006 som domstolen beslöt att presidentens planer att fångarna i Guantanamo ska ställas inför militärtribunaler bryter mot artikel 3.

Vita Huset sa enligt AP i ett uttalande utan preciseringar att lagen "ska gälla allt uppförande av vilken amerikansk personal som helst vare sig handlingarna utförts före eller efter att lagen införts".

.
IrakSolidaritets
Plattform
.

• USA ut ur IRAK – villkorslöst och omedelbart!

• Ett fritt och självständigt Irak!

• Stöd motstånds- kampen!

• Inget svenskt stöd till ockupationen!


----------------------


• An unconditional and immediate US withdrawal from Iraq!

• A free and independent Iraq!

• Support for the resistance struggle!

• No Swedish support to the occupation!


Iraq Solidarity Association in Stockholm

.
Irak
.
International Anti-Occupation Network
.
Fred i Irak är en möjlighet
Le Feyt-förklaringen
Le Feyt forklaring 08.pdf
.
.
IrakSolidaritets
Uttalanden
Läs mer
.

Brännpunkt Irak
(vår tidning)

Läs mer
.
Iraks kulturarv måste räddas
Läs och skriv på!
.
Stöd Iraks akademiker och intellektuella!
Läs och skriv på!
.
USA ut ur Irak
../../page_images/dot.gif
Powered by Enburk
© 2005-2008 IrakSolidaritet | Kontakt: info@iraksolidaritet.se | http://www.iraksolidaritet.se .