.
|START |Vår verksamhet 
Studiecirkeln       
Kontakta oss      
|Falluja-
insamlingen
|Vad händer i Irak?
Krigsförbrytelser  
Motståndsrörelsen
|"Demokratin" 
Regimen i Irak
Folkrätt             
|Imperalism           
Olja och ekonomi
Iraks grannar      
|Antikrigsopinion 
Vad gör Sverige?
Media & desinfo.
|Vad händer i USA? 
I övriga världen?   
|
.
Föreningen IrakSolidaritet
Irak

. .
Utskriftbar version
.
VÅR VERKSAMHET
FÖRENINGEN
STUDIECIRKELN
KONTAKTA OSS
Senast ändrat
2015-09-09
2015-09-01
2015-09-01
2015-08-28
utdrag
2015-08-28
2015-08-28
Joe Biden, Obamas vice-president, på blixtbesök Bagdad 090915Han är djupt impopulär i Irak. Hans delnings-och splittringspolitik upprör irakierna. I Bagdad sammanträder han med USAs ÖB i Irak general Odierno, USAs nye ambassadör Christopher Hill och gröna zonens utrikesminister Zebari. Granateld träffade samma dag gröna zonen, nära USAs befästa mastodontambassad
2015-08-28
Utförsäljningen av Iraks oljaLasse Karlssons artikel, "Fortsatta motsättningar och oklarheter kring Iraks olja", kommer längre ner på denna sida.Utförsäljningen av Iraks olja”Stoppa dessa kontrakt som gynnar de multinationella bolagen och förpassar den irakiska oljepolitiken tillbaka till 20-talet”, säger den irakiske oljeexperten Issam Al-Chalabi som talade i Sverige november 2008 på inbjudan av IrakSolidaritet.”Vi hotas av ekonomisk ockupation”, säger Jaber Khalifa Jaber, chef för parlamentets olje-och gasutskott.De bolag som fick lämna Irak när oljan nationaliserades 1972, bjuds nu åter in av den irakiska klientregimen.
2015-08-28
 
2015-08-26
utdrag
2015-08-26
USA:s ambassadör i Irak Christopher Hill kräver att Irak öppnar fler oljefält för investerare.Mer än en tredjedel av Iraks totala oljereserver ska bjudas ut till de internationella bolagen i december.
.PRESSMEDDELANDEN
SITE-KARTA


BRÄNNPUNKT IRAK
V å r   t i d n i n g
INNEHÅLL
.

I skottlinjen

Den sanna historien om reportern som blev bortrövad, befriad och beskjuten i krigets Irak.
Detta är undertiteln Leopard förlag satt på boken av den italienska journalisten Giuliana Sgrena. Den är översatt till effektiv och njutbar svenska av Margareta Zetterström.

Giuliana Sgrena arbetade för den italienska vänstertidningen Il Manifesto när hon fördes bort av okända män vid en moské i Bagdad 4 februari 2005. En månad senare frigavs hon utan förklaringar av sina fångvaktare som fortfarande är okända. Hon och två italienska underrättelsetjänstemän som medverkat i hennes frigivning besköts av förentastatiska soldater när de var på väg i bil mot flygplatsen i Bagdad.

Nicola Calipari, generalmajor i den militära italienska underrättelsetjänsten, dog när han försökte skydda Guiliana Sgrena med sin kropp. Sgrena och den andre italienske underrättelsemannen sårades i beskjutningen av deras bil.

Händelsen skapade stor internationell uppmärksamhet. Sgrena har journalistiska erfarenhet från Somalia, Palestina, Algeriet, Afghanistan och Irak. Under USA-ockupationen sedan 2003 har hon genomfört sju resor i Irak, även för den tyska veckotidningen Die Zeit. Vid bortförandet hade hon intervjuat flyktingar från Falluja i moskén i Bagdad. I boken säger hon att hon var medveten om riskerna men att hon ansåg att följderna av de två förentastatiska angreppen på staden var alltför okända.

Hon berättar om två kvinnor som återvänt till hemmet i Falluja:

- De varnades av amerikanerna som sade att deras hus först måste desinficeras. Kvinnorna fick tunnor med speciella rengöringsmedel för detta ändamål. "De berättade för mig att de hade funnit hela lägenheten täckt av ett vitt pulver, och när de började torka bort pulvret kände sig en av dem dålig, hon började också blöda på olika delar av kroppen." Jag hade tänkt söka upp dessa kvinnor men hindrades av händelseutvecklingen.

Vid den andra attacken mot Falluja i november 2004 jämnades staden nästan med marken, berättar Sgrena. Enligt oficiella regeringskällor träffades 36.955 hus, 3.600 förstördes, 2.000 brann ner, 21.000 belägrades, 1.800 butiker och andra lokaler för näringsverksamhet förstördes fullståndigt, 8.400 skadades, 258 fabriker och verkstäder brann ner. Därtill förstördes 60 förskolor och skolor och 65 moskéer skadades.

Giuliana Sgrena ägnar boken åt att på detta sätt berätta om verkligheten i Irak och historien. Berättelsen om hennes egen fångenskap finns med men dominerar inte. Tonen i boken är saklig och lågmäld. Sammanlagt ger den många fakta och goda överblickar.
.
IrakSolidaritets
Plattform
.

• USA ut ur IRAK – villkorslöst och omedelbart!

• Ett fritt och självständigt Irak!

• Stöd motstånds- kampen!

• Inget svenskt stöd till ockupationen!


----------------------


• An unconditional and immediate US withdrawal from Iraq!

• A free and independent Iraq!

• Support for the resistance struggle!

• No Swedish support to the occupation!


Iraq Solidarity Association in Stockholm

.
Irak
.
International Anti-Occupation Network
.
Fred i Irak är en möjlighet
Le Feyt-förklaringen
Le Feyt forklaring 08.pdf
.
.
IrakSolidaritets
Uttalanden
Läs mer
.

Brännpunkt Irak
(vår tidning)

Läs mer
.
Iraks kulturarv måste räddas
Läs och skriv på!
.
Stöd Iraks akademiker och intellektuella!
Läs och skriv på!
.
USA ut ur Irak
../../page_images/dot.gif
Powered by Enburk
© 2005-2008 IrakSolidaritet | Kontakt: info@iraksolidaritet.se | http://www.iraksolidaritet.se .