.
|START |Vår verksamhet 
Studiecirkeln       
Kontakta oss      
|Falluja-
insamlingen
|Vad händer i Irak?
Krigsförbrytelser  
Motståndsrörelsen
|"Demokratin" 
Regimen i Irak
Folkrätt             
|Imperalism           
Olja och ekonomi
Iraks grannar      
|Antikrigsopinion 
Vad gör Sverige?
Media & desinfo.
|Vad händer i USA? 
I övriga världen?   
|
.
Föreningen IrakSolidaritet
Irak

. .
Utskriftbar version
.
VAD HÄNDER I IRAK?
KRIGSBROTT
MOTST.RÖRELSEN
USAs ETABL I IRAK
Senast ändrat
2015-09-09
2015-09-01
2015-09-01
2015-08-28
utdrag
2015-08-28
2015-08-28
Joe Biden, Obamas vice-president, på blixtbesök Bagdad 090915Han är djupt impopulär i Irak. Hans delnings-och splittringspolitik upprör irakierna. I Bagdad sammanträder han med USAs ÖB i Irak general Odierno, USAs nye ambassadör Christopher Hill och gröna zonens utrikesminister Zebari. Granateld träffade samma dag gröna zonen, nära USAs befästa mastodontambassad
2015-08-28
Utförsäljningen av Iraks oljaLasse Karlssons artikel, "Fortsatta motsättningar och oklarheter kring Iraks olja", kommer längre ner på denna sida.Utförsäljningen av Iraks olja”Stoppa dessa kontrakt som gynnar de multinationella bolagen och förpassar den irakiska oljepolitiken tillbaka till 20-talet”, säger den irakiske oljeexperten Issam Al-Chalabi som talade i Sverige november 2008 på inbjudan av IrakSolidaritet.”Vi hotas av ekonomisk ockupation”, säger Jaber Khalifa Jaber, chef för parlamentets olje-och gasutskott.De bolag som fick lämna Irak när oljan nationaliserades 1972, bjuds nu åter in av den irakiska klientregimen.
2015-08-28
 
2015-08-26
utdrag
2015-08-26
USA:s ambassadör i Irak Christopher Hill kräver att Irak öppnar fler oljefält för investerare.Mer än en tredjedel av Iraks totala oljereserver ska bjudas ut till de internationella bolagen i december.
.PRESSMEDDELANDEN
SITE-KARTA


BRÄNNPUNKT IRAK
V å r   t i d n i n g
INNEHÅLL
.

Medhjälp till tortyr

(Ledarartikel i tidskriften The Nation 16 oktober 2006) USAs Amnesty International anklagar USAs regering för att godkänna tortyr och andra övergrepp. Se nedan.

Det är hårda dagar för författningen. Representanthuset och senaten har godkänt den katastrofala ”kompromissen” som förhandlats fram av senatorerna McCain & Co om presidentens lagförslag om ”fientliga kombattanter”. Det enda som berörs av kompromissen är rättssäkerheten. Lagen berövar de fängslade rätten till överklagan, vidgar presidentens ensidiga makt att besluta vem som är fiende och vilka utfrågningsmetoder som bryter mot Genèvekonventionerna samt undergräver ofrånkomligen lagen om krigsbrott. Lagförslaget tvingades igenom i hast bara ett par dagar efter att den kanadensiska regeringen friade Maher Arar, som ”skickats” av USA till Syrien där han fängslats och torterat i nästan ett år.

Vek sig John McCain och han kollegor i republikanska partiet? Ja. De förrådde i högsta grad de modiga militära officerare och Pentagonjurister som i månader kämpat för rättssäkerheten. Men många demokraters vägran att ställa upp inför denna konstitutionella kris är ännu mer skandalös. I veckor njöt Harry Reid och andra ledare i demokratiska partiet av lyxen att göra ingenting medan McCain och andra republikaner spjärnade emot Vita Huset. Men när en kraftfull demokratisk kampanj hade kunnat sinka lagförslaget tills ett sundare, mindre politiserat läge efter valuppehållet, vägrade en kylslagen senator Reid att ställa sig i vägen: ”Vi vill göra detta. Och vi vill göra det i enlighet med direktiven från högsta domstolen. Vi vill göra det i enlighet med författningen.” Detta oavsett att hela lagförslaget stod i motsättning till författningen.

Som över 300 juristprofessorer skrev i ett brev till kongressledarna är debatten om de fientliga kombattanterna ”ett angeläget prov för vårt lands författningsmässiga och demokratiska värderingar”.

Varken demokrater och republikaner bestod provet.

USA: Kongressen godkänner tortyr och andra övergrepp

WASHINGTON – 29 september 2006 – Genom att godkänna the Military Commissions Act har Förenta Staternas kongress faktisk godkänt brott mot mänskliga rättigheter som USA begår i ”kriget mot terrorismen”. Det säger USAs Amnesty International i ett uttalande.

Denna lagstiftning ställer USA på helt fel sida om internationell lag och förvandlar dålig presidentpolitik till dålig lag. Amnesty International kommer att bedriva en kampanj för att lagen avskaffas och förväntar sig att denna lagstiftning prövas i domstol.

I ”kriget mot terrorismen” har USAs administration tagit till hemliga fängslanden, tvingat försvinnande, lång isolering, obegränsat fängslande utan åtal, godtyckligt fängslande och tortyr eller annan grym, omänsklig eller förnedrande behandling.

Tusentals fångar finns fortfarande i militär USA-fångenskap utan bestämd tidsgräns i Irak, Afghanistan och Guantánamo Bay. Kongressen har svikit dessa fängslade och deras familjer. President Bush har försvarat CIA:s användning av hemligt fängslande och i debatten om the Military Commissions Act har medlemmar av kongressen gjort detsamma. Denna politik är ett tydligt brott mot internationell lag.

Amnesty hänvisar till dessa två länkar:

USA: Justice at last or more of the same? Detentions and trials after Hamdan v. Rumsfeld, 18 September 2006

USA: Rendition – torture – trial? The case of Guantánamo detainee Mohamedou Ould Slahi, 20 September 2006

.
IrakSolidaritets
Plattform
.

• USA ut ur IRAK – villkorslöst och omedelbart!

• Ett fritt och självständigt Irak!

• Stöd motstånds- kampen!

• Inget svenskt stöd till ockupationen!


----------------------


• An unconditional and immediate US withdrawal from Iraq!

• A free and independent Iraq!

• Support for the resistance struggle!

• No Swedish support to the occupation!


Iraq Solidarity Association in Stockholm

.
Irak
.
International Anti-Occupation Network
.
Fred i Irak är en möjlighet
Le Feyt-förklaringen
Le Feyt forklaring 08.pdf
.
.
IrakSolidaritets
Uttalanden
Läs mer
.

Brännpunkt Irak
(vår tidning)

Läs mer
.
Iraks kulturarv måste räddas
Läs och skriv på!
.
Stöd Iraks akademiker och intellektuella!
Läs och skriv på!
.
USA ut ur Irak
../../page_images/dot.gif
Powered by Enburk
© 2005-2008 IrakSolidaritet | Kontakt: info@iraksolidaritet.se | http://www.iraksolidaritet.se .