.
|START |Vår verksamhet 
Studiecirkeln       
Kontakta oss      
|Falluja-
insamlingen
|Vad händer i Irak?
Krigsförbrytelser  
Motståndsrörelsen
|"Demokratin" 
Regimen i Irak
Folkrätt             
|Imperalism           
Olja och ekonomi
Iraks grannar      
|Antikrigsopinion 
Vad gör Sverige?
Media & desinfo.
|Vad händer i USA? 
I övriga världen?   
|
.
Föreningen IrakSolidaritet
Irak

. .
Utskriftbar version
.
VAD HÄNDER I IRAK?
KRIGSBROTT
MOTST.RÖRELSEN
USAs ETABL I IRAK
Senast ändrat
2015-09-09
2015-09-01
2015-09-01
2015-08-28
utdrag
2015-08-28
2015-08-28
Joe Biden, Obamas vice-president, på blixtbesök Bagdad 090915Han är djupt impopulär i Irak. Hans delnings-och splittringspolitik upprör irakierna. I Bagdad sammanträder han med USAs ÖB i Irak general Odierno, USAs nye ambassadör Christopher Hill och gröna zonens utrikesminister Zebari. Granateld träffade samma dag gröna zonen, nära USAs befästa mastodontambassad
2015-08-28
Utförsäljningen av Iraks oljaLasse Karlssons artikel, "Fortsatta motsättningar och oklarheter kring Iraks olja", kommer längre ner på denna sida.Utförsäljningen av Iraks olja”Stoppa dessa kontrakt som gynnar de multinationella bolagen och förpassar den irakiska oljepolitiken tillbaka till 20-talet”, säger den irakiske oljeexperten Issam Al-Chalabi som talade i Sverige november 2008 på inbjudan av IrakSolidaritet.”Vi hotas av ekonomisk ockupation”, säger Jaber Khalifa Jaber, chef för parlamentets olje-och gasutskott.De bolag som fick lämna Irak när oljan nationaliserades 1972, bjuds nu åter in av den irakiska klientregimen.
2015-08-28
 
2015-08-26
utdrag
2015-08-26
USA:s ambassadör i Irak Christopher Hill kräver att Irak öppnar fler oljefält för investerare.Mer än en tredjedel av Iraks totala oljereserver ska bjudas ut till de internationella bolagen i december.
.PRESSMEDDELANDEN
SITE-KARTA


BRÄNNPUNKT IRAK
V å r   t i d n i n g
INNEHÅLL
.

-Det är rätt att stödja irakiska folkets försvar mot ockupationen

Vid visning av den irakiska motståndsfilmen Ett folk försvarar sitt land talade Eftikhar Hashem Alhusainy om den irakiska motståndsrörelsen. Hon talade inför över 90 personer på ABF-huset 15 november 2006. Här är hennes tal.

The Code of Silence, dokumentären som är gjord av en av de största motståndsrörelserna i Irak Alrashdeen Army som betyder de rättfärdiga på arabiska och syftet med filmen är först och främst att undanröja illusionen om att de mänskliga förlusterna av amerikanska soldater i Irak skulle vara liten. Denna undanröjelse är ett steg i ledet i motståndsrörelsens avslöjande av den amerikanska regerings fabrikationer och det manipulerande informationsflödet i media. Dokumentären är skapat så att den passar ”en västerländs publik” med influenser från populär film klipp ”Top Gun” likväl som från Michel Moores Fahrenheit 9/11 varvas med bilder från militära operationer utfördas av motståndsrörelser mot amerikanska soldater och Amerikanska mål. Genomgående finner vi argument för att den amerikanska regeringen inte känner lika starkt för sina soldater som man i omvärlden alltid naivt trott och att den amerikanska armén är som vilken armé som helst där man ljuger om det mesta. Skillnaden är dock att den amerikanska arméns lögner är mer lättköpta och accepterade världen över. Man menar att president Bush bör vara rädd om lögnerna skulle avslöjas och det amerikanska folket skulle få reda på sanningen. Vissa operationer är filmade från långt håll därför använder dem hand ritade cirklar eller pilar innan attacken sker. Det är mycket gud och Allah utrop och Jag förstår att många är tveksamma för irakiska motståndsrörelse har en islamisk karaktär. Det är lite svårt för omvärlden att förstå att islam inte bara fungerar som en religionstillhörighet med plikter hos araber utan även är en stor samlande kraft i samhället och har sin grund i allt från barnuppfostran och familjeliv till att leva som en god människa som vuxen. Om det irakiska folket i fria och legitima val, inte ett val som ockupationsmakten genomför, väljer representanter som företräder islam så är detta folkets vilja och så ska ske och vi måste respektera folkets val.

Det är svårt att få en riktig uppfattning om antalet amerikanska döda eller skadade då uppgifterna på Pentagons hemsida inte stämmer överens med de uppgifter som uppges av tyska eller Israeliska sjukhus, dit amerikanska skadade soldater skickas, ej heller med medias bevakning eller de dödsannonser som soldaternas familjer sätter in i amerikanska tidningar. Trotts Bushadministrations försök om att dölja verkligheten är de flesta medvetna om att det irakiska motståndet hårt attackerat amerikanska baser och att de stupade amerikanska soldaternas antal stiger för varje dag. Enligt Brain Hwange i sin artikel (Pentagons lögner om soldaternas dödssiffror) i Conspiracy planet hemsidan. Dawa parti, nämner han att siffrorna 26 000 döda, antingen i Irak eller på väg till tyska sjukhus. Han säger att Pentagon försökte dölja dessa siffror med flit, men världens media avslöjar att Pentagons offentliga siffror är oriktiga. Han säger att han fick dokument från amerikanskt militärt flygförsvar som bedömer antalet döda till omkring 7000. Andra siffror som uppges är 14 500 och döda mellan 19/3-2003 till 23/12-2003. Enligt den kända brittiska journalisten Robert Fisk så gör USA en distinkt skillnad mellan sina egna soldater och de som är inhyrda. De soldater som kommer från exempelvis Sydafrika, Zimbabwe, Serbien Montenegro och Kroatien räknas inte med i dödsstatistiken. Denna uppgift bekräftas av United Press International. Det finns cirka 17 000 amerikanska soldater som stridit i Irak och Afghanistan som inte räknas med i statistiken över döda. Enligt New York Times utförs 2300 attacker i månaden av irakiska motståndsmän mot ockupationsrelaterade mål vilket skulle innebära 20 000 militära attacker sedan ockupationens början. Statistiken över dödade som uppges på Pentagons hemsida är i så fall rejält underdriven. Den amerikanska regeringen erkänner tre döda dagligen men Franks, den förra detta amerikanska överbefälhavaren erkände inför kongressen att det skedde mellan 10-25 attacker dagligen mot deras styrkor i Irak vilket får en att ifrågasätta hur dödsstatistiken kan vara så låg. Amerikanska regeringen erkände efter Vietnamkriget att deras döda uppgick till 58,000 varav 33,000 under en två års period och att 250,000 skadades. Det amerikanska regering erkände att Irak är värre än Vietnam och då kan man förställa sig hur hög siffra vi egentligen pratar om. Major Eric Qvist uppger att motståndsmännen i Irak är mästare på att vara osynliga, förflytta sig obehindrat och upplösa sig så att de inte lämnar några spår. Vi drabbas av skottlossning men vi ser inga människor. Vi hittar bara människor som säger att de inte sett något. Deras förmåga att förändra och vara påhittiga är fantastisk säger major Jonathan Hinz. Det nämns att många amerikanska soldater deserterar från armén på grund av det starka motståndet från de irakiska grupperna och de efterföljande stora amerikanska förlusterna.

Irakiska motståndsmän stämplas av Bush och Blair som terrorister då motståndet står emot dessa ledares önskan. Överallt beskrivs motståndsmän, som strider mot ockupanter världen över, som terrorister; Jag har svårt att tänka mig att irakiska motståndsmän inte skulle hamna i samma kategori. Irakiska motståndsrörelser har yttrat sig vid flera tillfällen att de motsätter sig alla attentat och illdåd som riktar sig mot civila i form av att bomba skolor, kyrkor, moskéer, basarer, civila institutioner och kidnappning av oskyldigt folk. Dessa attentat tjänar ockupationsmaktens intressen. Inget av terrorattentaten är uppklarade, inte heller har man hittat någon som kan hållas ansvarig. Det är bara några grupper som skriver några brev på Internet sidor och tar på sig ansvaret och använder några lockande namn som utnyttjas i amerikanska media.

Alla Irakier har bevisat att motståndet är legitimt och folkligt och det representerades när den gyllene moskén blev bombad. Hela befolkningen med sunniter och shiiter gick på gatorna och krävde att ockupationen skulle upphöra och höll ockupationen ansvariga för detta. 1200 år har denna moské stått i sunni dominerat område och plötsligt upptäcker man att den tillhör shiiter. Hela irakiska folket demonstrerade emot etnisk segration och etniska inbördeskrig. Folket blev mottaget av stridsvagnar och tårgas av ockupationsmaktens. Avsiktligen undviker media att rapportera om denna tragiska sida av ockupationen. Istället lyfter man i media fram fabricerade historier av irakiska krigsherrar och kollaboratörer om det falska fria Irak. Dessa kollaboratörer insisterar på att sprida historier om regional terrorism därför att man vill flytta fokus från den riktiga terrorism som utförs av ockupationen själv.

Det är lite svårt att vinna dessa mediekrig när den andra parten har en krigsbudget på 100 miljoner att spendera på krigspropaganda och för att sprida filtrerad information där man talar om terrorhot, krig mot terror, demokrati, frihet och fred. Ockupationen sprider massor med rykte för att underminera irakiska motståndsrörelser, Sunniter Wahabister, halshuggare, Alqida medlemmar eller Saddams anhängare.  Syftet med rykten är att man vill skrämma folk att inte stödja motståndet och splittra det irakiska folket i två läger, sunniter/shiiter. Många tror att Al Qaida och Al Zarkawis män också ingår i motståndsrörelsen, denna milis kom till Irak samtidigt som ockupationsmakten. Visst finns några araber i de irakiska motståndsrörelserna som känner sig manade att ställa upp för varandra, i solidaritet med sina bröder. Men därför kan man inte förutsätta att de känner till landet. Det är endast lokalbefolkningen som känner till landets natur, vägar och gömställen. Nästan alla irakier är överens om att Al Zarkawi endast är en amerikansk propagandagestalt som används för att sprida oro och rädsla för ett inbördeskrig. Kända muslimska gestalter från både sunni - och shiitlägren är överens om att det inte finns någon god muslim som dödar en annan oskyldig person. Dessa terrorister använder Islam bara för politiskt syfte och de är ockupanternas medhjälpare.

Jag är lite skeptiskt till att benämna eller kategorisera det irakiska motståndet därför att motståndet skär genom nästan hela det irakiska folket, från olika etniska grupper och politisk bakgrund. Motståndet i Irak omfattas av anti-imperialistiska profiler med islamistiska patriotiska ideologier, här ingår även den irakiska armén, Baath partiets medlemmar och panarabister. En stor del av det irakiska folket som känt sig kränkta av ockupationsmakten och som vägrar att acceptera ett främmande styre har också de anslutit sig till motståndet. Många män och kvinnor som blev fängslade och våldtagna eller förnedrade på annat sätt i ockupationsmaktens fängelse i Irak är självklara motståndare och även olika irakiska arabiska stammar har alltid motsatt sig ockupationen.

Slutligen så har irakiska motståndsrörelser både islamiska och sekulära delar. Trots detta har man en övergripande anti-imperialistisk karaktär och kampen mot ockupation och deras nickedockor står överst på deras dagordning.

Vi förväntar oss en del motsättningar när vi nämner Bathpartiets inblandning i den irakiska motståndsrörelsen men man måste komma ihåg att det fanns mer än tre miljoner aktiva irakiska Baathister innan ockupationen och de är fortfarande i majoritet med sin paroll sammanhållning, frihet och socialism.

Det är rätt att stödja Irakiska folket rättigheter att motsätta sig ockupationen, försvara sitt land och kämpa för att leva fria med värdighet. Bush o Company tal om demokrati, frihet, fred, och bekämpningen av terrorism. Dessa är bara en handfull av ord som inte betyder något annat för oss irakier än underkuvelse, påtvingad oss genom en illegal ockupation och kontroll av vårt land, vårt folk, och våra rikedomar.

TACK

Senast ändrad: 2011-09-03
.
IrakSolidaritets
Plattform
.

• USA ut ur IRAK – villkorslöst och omedelbart!

• Ett fritt och självständigt Irak!

• Stöd motstånds- kampen!

• Inget svenskt stöd till ockupationen!


----------------------


• An unconditional and immediate US withdrawal from Iraq!

• A free and independent Iraq!

• Support for the resistance struggle!

• No Swedish support to the occupation!


Iraq Solidarity Association in Stockholm

.
Irak
.
International Anti-Occupation Network
.
Fred i Irak är en möjlighet
Le Feyt-förklaringen
Le Feyt forklaring 08.pdf
.
.
IrakSolidaritets
Uttalanden
Läs mer
.

Brännpunkt Irak
(vår tidning)

Läs mer
.
Iraks kulturarv måste räddas
Läs och skriv på!
.
Stöd Iraks akademiker och intellektuella!
Läs och skriv på!
.
USA ut ur Irak
../../page_images/dot.gif
Powered by Enburk
© 2005-2008 IrakSolidaritet | Kontakt: info@iraksolidaritet.se | http://www.iraksolidaritet.se .