.
|START |Vår verksamhet 
Studiecirkeln       
Kontakta oss      
|Falluja-
insamlingen
|Vad händer i Irak?
Krigsförbrytelser  
Motståndsrörelsen
|"Demokratin" 
Regimen i Irak
Folkrätt             
|Imperalism           
Olja och ekonomi
Iraks grannar      
|Antikrigsopinion 
Vad gör Sverige?
Media & desinfo.
|Vad händer i USA? 
I övriga världen?   
|
.
Föreningen IrakSolidaritet
Irak

. .
Utskriftbar version
.
VAD HÄNDER I IRAK?
KRIGSBROTT
MOTST.RÖRELSEN
USAs ETABL I IRAK
Senast ändrat
2015-09-09
2015-09-01
2015-09-01
2015-08-28
utdrag
2015-08-28
2015-08-28
Joe Biden, Obamas vice-president, på blixtbesök Bagdad 090915Han är djupt impopulär i Irak. Hans delnings-och splittringspolitik upprör irakierna. I Bagdad sammanträder han med USAs ÖB i Irak general Odierno, USAs nye ambassadör Christopher Hill och gröna zonens utrikesminister Zebari. Granateld träffade samma dag gröna zonen, nära USAs befästa mastodontambassad
2015-08-28
Utförsäljningen av Iraks oljaLasse Karlssons artikel, "Fortsatta motsättningar och oklarheter kring Iraks olja", kommer längre ner på denna sida.Utförsäljningen av Iraks olja”Stoppa dessa kontrakt som gynnar de multinationella bolagen och förpassar den irakiska oljepolitiken tillbaka till 20-talet”, säger den irakiske oljeexperten Issam Al-Chalabi som talade i Sverige november 2008 på inbjudan av IrakSolidaritet.”Vi hotas av ekonomisk ockupation”, säger Jaber Khalifa Jaber, chef för parlamentets olje-och gasutskott.De bolag som fick lämna Irak när oljan nationaliserades 1972, bjuds nu åter in av den irakiska klientregimen.
2015-08-28
 
2015-08-26
utdrag
2015-08-26
USA:s ambassadör i Irak Christopher Hill kräver att Irak öppnar fler oljefält för investerare.Mer än en tredjedel av Iraks totala oljereserver ska bjudas ut till de internationella bolagen i december.
.PRESSMEDDELANDEN
SITE-KARTA


BRÄNNPUNKT IRAK
V å r   t i d n i n g
INNEHÅLL
.
Motståndet ökar i södra Irak

2   f e b r u a r i   2 0 0 7  -  S i g y n   M e d e r / I r a k S o l i d r i t e t

Den oberoende journalisten Dahr Jamail beskriver hur motståndet mot ockupationen ökar i södra Irak.

Klanerna stärker det väpnade motståndet. Även om shiiter dominerar i södra Irak finns traditionellt även sunnimuslimer i klanerna. 
 

Minst 24 brittiska soldater har dödats och många sårats i södra Irak under de senaste 7 månaderna enligt Iraq Coalition Casualities.
”Vi har länge observerat hur de amerikanska och brittiska ockupationstrupperna gett stöd till dödsskvadronerna över hela Irak, men vi hoppades fortfarande på försoning,” säger en politisk kommentator i Bagdad.


Klanerna stärker det väpnade motståndet. Även om shiiter dominerar i södra Irak finns traditionellt även sunnimuslimer i klanerna. 
 

Minst 24 brittiska soldater har dödats och många sårats i södra Irak under de senaste 7 månaderna enligt Iraq Coalition Casualities.
Amerikanska och brittiska militära ledare kallar motståndsmännen för ”terrorister.” 

”Folk här har alltid hatat den brittiska och den amerikanska ockupationen av Irak och kommit ihåg sina far-och morfäder som kämpade mot de brittiska trupperna (på 20-och 30-talet) med de enklaste vapen”, säger Jassin al-Assadi, en skolrektor från Kut till IPS.

De sekteristiska religiösa krafter som samarbetar med marionettregeringen i Bagdad och med ockupationsmakten har länge försökt hålla tillbaka motståndet. Dessa krafter dominerar i politiska församlingar och har proiranska sympatier. De fick fritt tillträde till södra och norra Irak under sanktionstiden mellan Gulfkriget och invasionen i mars 2003.

USA påtvingade genom FN-sanktionerna den irakiska regeringen ”flygförbudszoner” i norra och södra Irak.
Iraks gränser öppnades alltså för bl.a Iran och Irans regionala stormakts-
intressen.
 

De proiranska miliserna från det irakiska inrikesministeriet utgör en del av de dödsskvadroner som härjar i Irak.

Dahr Jamail skriver i sin artikel att” en politisk kommentator i Bagdad som bad om att bli refererad till som Al-Tamini, berättade för IPS att han tror att ockupationstrupperna samarbetar mycket intimt med dödsskvadronerna.” ”Vi har länge observerat hur de amerikanska och brittiska ockupationstrupperna gett stöd till dödsskvadronerna över hela Irak, men vi hoppades fortfarande på försoning.”

USA:s utnyttjande av dödsskvadroner har klara paralleller till 80-talets Centralamerika.
USA:s dåvarande ambassadör i Honduras ,Negroponte, ordnade träning och finansiering av dödsvadronerna där.

Åren 2004 och 2005 var John Negroponte USA:s ambassadör i Bagdad. Efter det blev han chef för USA:s alla underrättelseorganisationer inklusive CIA. Nu är han personlig rådgivare till Bushadministrationen.Det finns mer än en motstånds-
triangel

Haifa Zangana, irakisk författare och journalist, skriver om motståndet i följande artikel publicerad i The Guardian.

Innan ockupationen fanns ingen ”sunnitriangel” i Irak. Det har överhuvudtaget inte funnits etniskt ”rena” områden. Det har funnits områden med viss majoritet, men alltid mer eller mindre blandade. Ockupationen har medfört det nya språkbruket som spritts över världen i takt med den amerikanska krigspropagandan.
Om motståndet mot ockupationen

Under de senaste veckorna har 3 amerikanska helikoptrar skjutits ner i och runt Bagdad. En helikopter har skjutits ned i Najafområdet. Den 1 februari sköts en Black Hawkhelikopter ner i Ridwaniya.

Varje dag attackerar motståndsrörelsen ockupationsmaktens posteringar i bl.a Bagdad, Ramadi, Al Qaim, Hit, Tikrit, Baiji, Basra, Mosul etc. Vi påminner gärna om den totalt nedtystade attacken mot USA:s största ammunitions-och vapendepå Camp Falcon söder om Bagdad den 10 oktober 2006.

Attacken skedde med stor precision. Enligt oberoende irakiska källor dog många amerikaner. Ockupationsmakten hävdar motsatsen och attacken har tystats ned i media.

Läs mer om vad som verkligen hände. Den brittiska forskaren Sarah Meyer har samlat information på sin blogspot.


Senast ändrad: 2007-10-03
.
IrakSolidaritets
Plattform
.

• USA ut ur IRAK – villkorslöst och omedelbart!

• Ett fritt och självständigt Irak!

• Stöd motstånds- kampen!

• Inget svenskt stöd till ockupationen!


----------------------


• An unconditional and immediate US withdrawal from Iraq!

• A free and independent Iraq!

• Support for the resistance struggle!

• No Swedish support to the occupation!


Iraq Solidarity Association in Stockholm

.
Irak
.
International Anti-Occupation Network
.
Fred i Irak är en möjlighet
Le Feyt-förklaringen
Le Feyt forklaring 08.pdf
.
.
IrakSolidaritets
Uttalanden
Läs mer
.

Brännpunkt Irak
(vår tidning)

Läs mer
.
Iraks kulturarv måste räddas
Läs och skriv på!
.
Stöd Iraks akademiker och intellektuella!
Läs och skriv på!
.
USA ut ur Irak
../../page_images/dot.gif
Powered by Enburk
© 2005-2008 IrakSolidaritet | Kontakt: info@iraksolidaritet.se | http://www.iraksolidaritet.se .