.
|START |Vår verksamhet 
Studiecirkeln       
Kontakta oss      
|Falluja-
insamlingen
|Vad händer i Irak?
Krigsförbrytelser  
Motståndsrörelsen
|"Demokratin" 
Regimen i Irak
Folkrätt             
|Imperalism           
Olja och ekonomi
Iraks grannar      
|Antikrigsopinion 
Vad gör Sverige?
Media & desinfo.
|Vad händer i USA? 
I övriga världen?   
|
.
Föreningen IrakSolidaritet
Irak

. .
Utskriftbar version
.
VAD HÄNDER I USA?
I ÖVRIGA VÄRLDEN?
Senast ändrat
2015-09-09
2015-09-01
2015-09-01
2015-08-28
utdrag
2015-08-28
2015-08-28
Joe Biden, Obamas vice-president, på blixtbesök Bagdad 090915Han är djupt impopulär i Irak. Hans delnings-och splittringspolitik upprör irakierna. I Bagdad sammanträder han med USAs ÖB i Irak general Odierno, USAs nye ambassadör Christopher Hill och gröna zonens utrikesminister Zebari. Granateld träffade samma dag gröna zonen, nära USAs befästa mastodontambassad
2015-08-28
Utförsäljningen av Iraks oljaLasse Karlssons artikel, "Fortsatta motsättningar och oklarheter kring Iraks olja", kommer längre ner på denna sida.Utförsäljningen av Iraks olja”Stoppa dessa kontrakt som gynnar de multinationella bolagen och förpassar den irakiska oljepolitiken tillbaka till 20-talet”, säger den irakiske oljeexperten Issam Al-Chalabi som talade i Sverige november 2008 på inbjudan av IrakSolidaritet.”Vi hotas av ekonomisk ockupation”, säger Jaber Khalifa Jaber, chef för parlamentets olje-och gasutskott.De bolag som fick lämna Irak när oljan nationaliserades 1972, bjuds nu åter in av den irakiska klientregimen.
2015-08-28
 
2015-08-26
utdrag
2015-08-26
USA:s ambassadör i Irak Christopher Hill kräver att Irak öppnar fler oljefält för investerare.Mer än en tredjedel av Iraks totala oljereserver ska bjudas ut till de internationella bolagen i december.
.PRESSMEDDELANDEN
SITE-KARTA


BRÄNNPUNKT IRAK
V å r   t i d n i n g
INNEHÅLL
.

USAs fd soldater far illa, motstånd mot rekryteringen

En halv miljon soldater från ”kriget mot terrorismen” är helt eller delvis hemlösa efter återkomsten till USA. Samtidigt har krigsmakten svårigheter att rekrytera soldater. Föräldrarna till de tilltänkta är emot eftersom kriget är fel. Därför sänker nu krigmakten kraven på rekryterna.
Över 25.000 USA-soldater har hemförlovats från krigen i Afghanistan och Irak av medicinska skäl, omkring hälften med bomb- och skottskador.

Omkring 250.000 före detta soldater i USA är hemlösa. Det är tjänstemän i USAs statliga organ för före detta soldater som gör denna uppskattning. De säger enligt den officiella tidningen för USAs krigsmakt, Stars and Stripes 2 juni, att ytterligare 250.000 är hemlösa i viss mån.

Frivilligorganisationer säger att anledningarna till problemen är flera: En del är känslomässigt eller mentalt störda av sina krigsupplevelser, andra hittar inte arbete efter muck, andra har problem med höga sjukvårdskostnader.

Ändå har dagens före detta soldater fler möjligheter än de som återvände från vietnamkriget – sjukvård, rådgivning, yrkesutbildning, enligt en tjänsteman från Veterans’ Affairs Department som sysslar med de hemlösa.

Samtidigt är motståndet i USA stort bland föräldrar mot rekryteringen av soldater i skolorna.

Mammor och pappor runt om i landet säger enligt New York Times 3 juni att de är rädda att deras barn skulle kunna bli dödade, eller tvingas döda, i ett krig som många ser som onödigt och utan slut.

I skolorna kräver de att rekryterarna inte släpps in med sina löften till ungdomarna om förmånspaket och häftiga utrustningar. USA har ingen värnplikt och alla soldater är frivilliga.

Bara 25 procent av föräldrarna rekommenderar sina barn till militärtjänst, enligt den senaste undersökningen som USAs försvarsdepartement gjorde i november 2004. Det var en nedgång från 42 procent i augusti 2003.

-Föräldrarna är det största hindret för oss, sa en rekryterare som inte ville säga sitt namn eftersom krigmakten förbjudit rekryterarna att tala med journalister.

Flera rekryterare sa att de hotats med våld.

-Till mig sa en pappa att det var bäst jag hade skyddsutrustning på mig om han fick se mig vid tröskeln till hans hem, sa en rekryterare i Ohio.

-Vi upplever en hel del fientlighet.

Enligt den brittiska tidningen The Guardian 4 juni kommer inte längre knarkanvänding, alkohol, dålig kondition eller havandeskap vara något hinder för att bli USA-soldat. Orsaken är rekryteringsproblemen som uppstått under krigen i Afghanistan och Irak.

I maj rekryterades 6.659 färre soldater än målsättningen. 1 juni offentliggjordes inga siffror i försvarsdepartementet i Washington, vilket sågs som att krisen förvärras.

Målet är 80.000 nya rekryter detta år, men i februari nåddes bara 73 procent av målet, 68 i mars och 57 i april. Därför ökas nu försök med rekrytering till 15 månaders tjänst, i stället för de vanliga fyra åren.

Bara från Irak har nästan 4.000 soldater lagts in för behandling på Walter Reed Army Medical Center i Washington och National Naval Medical Center i Bethesda, Md., landets främsta militärsjukhus. Ofta transporteras de dit nattetid för att inte väcka uppmärksamhet, säger Nicole Colson i tidningen Socialist Worker 3 juni.

Enligt statistik från Pentagon har ca 6 procent av de över 12.000 som fått bomb- och skottskador i Irak och Afghanistan blivit ampterade. Det är tre gånger mer än under vietnamkriget.

Läs hela artiklarna via länkarna nedan.
.
IrakSolidaritets
Plattform
.

• USA ut ur IRAK – villkorslöst och omedelbart!

• Ett fritt och självständigt Irak!

• Stöd motstånds- kampen!

• Inget svenskt stöd till ockupationen!


----------------------


• An unconditional and immediate US withdrawal from Iraq!

• A free and independent Iraq!

• Support for the resistance struggle!

• No Swedish support to the occupation!


Iraq Solidarity Association in Stockholm

.
Irak
.
International Anti-Occupation Network
.
Fred i Irak är en möjlighet
Le Feyt-förklaringen
Le Feyt forklaring 08.pdf
.
.
USA ut ur Irak
../../page_images/dot.gif
Powered by Enburk
© 2005-2008 IrakSolidaritet | Kontakt: info@iraksolidaritet.se | http://www.iraksolidaritet.se .