.
|START |Vår verksamhet 
Studiecirkeln       
Kontakta oss      
|Falluja-
insamlingen
|Vad händer i Irak?
Krigsförbrytelser  
Motståndsrörelsen
|"Demokratin" 
Regimen i Irak
Folkrätt             
|Imperalism           
Olja och ekonomi
Iraks grannar      
|Antikrigsopinion 
Vad gör Sverige?
Media & desinfo.
|Vad händer i USA? 
I övriga världen?   
|
.
Föreningen IrakSolidaritet
Irak

. .
Utskriftbar version
.
VÅR VERKSAMHET
FÖRENINGEN
STUDIECIRKELN
KONTAKTA OSS
Senast ändrat
2015-09-09
2015-09-01
2015-09-01
2015-08-28
utdrag
2015-08-28
2015-08-28
Joe Biden, Obamas vice-president, på blixtbesök Bagdad 090915Han är djupt impopulär i Irak. Hans delnings-och splittringspolitik upprör irakierna. I Bagdad sammanträder han med USAs ÖB i Irak general Odierno, USAs nye ambassadör Christopher Hill och gröna zonens utrikesminister Zebari. Granateld träffade samma dag gröna zonen, nära USAs befästa mastodontambassad
2015-08-28
Utförsäljningen av Iraks oljaLasse Karlssons artikel, "Fortsatta motsättningar och oklarheter kring Iraks olja", kommer längre ner på denna sida.Utförsäljningen av Iraks olja”Stoppa dessa kontrakt som gynnar de multinationella bolagen och förpassar den irakiska oljepolitiken tillbaka till 20-talet”, säger den irakiske oljeexperten Issam Al-Chalabi som talade i Sverige november 2008 på inbjudan av IrakSolidaritet.”Vi hotas av ekonomisk ockupation”, säger Jaber Khalifa Jaber, chef för parlamentets olje-och gasutskott.De bolag som fick lämna Irak när oljan nationaliserades 1972, bjuds nu åter in av den irakiska klientregimen.
2015-08-28
 
2015-08-26
utdrag
2015-08-26
USA:s ambassadör i Irak Christopher Hill kräver att Irak öppnar fler oljefält för investerare.Mer än en tredjedel av Iraks totala oljereserver ska bjudas ut till de internationella bolagen i december.
.PRESSMEDDELANDEN
SITE-KARTA


BRÄNNPUNKT IRAK
V å r   t i d n i n g
INNEHÅLL
.
Filmdag om Irak 3 maj på Zita

Filmdagen börjar med visning av filmen Redacted och debatt 15.00.
Fler filmer visas.
Kl. 17.30 visar IrakSolidaritet den gripande dokumentärfilmen Irak: Kvinnornas historia
Läs hela programmet. Information om biljettbeställning.

Zitas programblad
I år är det 5 år sedan invasionen av Irak och Zita uppmärksammar detta genom att ägna en dag åt filmer och samtal om situationen i landet. Sedan kriget bröt ut har det varit svårt att få reda på vad som händer inne i landet genom de traditionella informationskanalerna. Journalister har svårt att röra sig fritt och resultatet är att internet blivit viktig som alternativ informationskälla. Genom civila irakier och amerikanska soldaters bloggar, jihadisters hemsidor och ”inbäddade” journalisters nätrapporter får vi en mycket brokig, varierad och bitvis osminkad bild av vad konflikten egentligen går ut på. Brian de Palmas film Redacted frågar sig om det finns en objektiv bild av vad som sker i ett krig. Missa inte hans ursinniga uppgörelse med Irakkriget och vår temadag om Irak på film och Film&samtal i samband med premiären.

Premiär 2 maj
REDACTED (svensk titel ej bestämd) av Brian de Palma, USA, 91 min
Redacted är inspirerad av en verklig händelse som skakade världen i mars 2006, då det uppdagades att amerikanska soldater våldtagit och mördat en ung flicka och avrättat hennes familj i staden Mahmudiyah i Irak. Filmens huvudpersoner är en liten grupp soldater stationerade vid en gränskontroll mitt i det arabiska ökenlandskapet. Principen ”skjut först, tänk sedan” är den gällande och de amerikanska soldaternas totala utanförskap och isolation är smärtsamt påtaglig. Den moraliska gråzon de befinner sig i utsätter karaktärsstyrkan och empatiförmågan för svåra prövningar.

Redacted är Brian De Palmas uppgörelse med USA:s krigföring i Irak. Han använder sig av olika infallsvinklar och berättartekniker för att belysa medias roll i krigsrapporteringen. Filmen har orsakat en hel del kontrovers i USA, där exempelvis TV-kanalen FOX News med Bill O’Reilly i spetsen gått ut hårt mot dess ”antipatriotiska” budskap.

Redacted belönades med 2 priser vid Venedigs filmfestival 2007, varav ett var Silverlejonet för bästa regi.

3 maj kl. 15.00
FILM&SAMTAL: REDACTED (svensk titel ej bestämd)
Hur har rapporteringen från Irak påverkats av medias begränsade rörlighet i landet? Vad har nya medier såsom internet och digital teknik betytt för rapporteringen? Finns det en objektiv bild av vad som sker i ett krig?
Medv: Folke Rydén journalist och dokumentärfilmare samtalar med Johar Bendjelloul journalist SVT

Fler filmer om Irak den 3 maj:

Kl.13.30
HOMELAND av Walid Al Mekdadi, 40 min, Sverige
Walid Al Mekdadi är själv irakier. Till en början var det meningen att filmen skulle ta upp temat exil och då speciellt irakier i Sverige. Vad händer efter att man har lämnat sitt hemland? Vad vinner man och förlorar vad man? Under inspelningen, i augusti 2004, blev Walid tvungen att resa till Irak för att begrava sin far. Han fortsatte filmandet i Irak. Hur känns det att efter 18 år i exil återvända till ett förstört land?

Filmen introduceras av filmaren Walid Al Mekdadi

Kl. 17.30 IRAK: KVINNORNAS HISTORIA av Zeena Ahmed och Amal Fadhel, 50 min, Storbritannien/Irak
Irakiska kvinnor skildrar sina medsystrars liv under ockupation. Följ dr. Intisar Ariabi och journalisten Eman Ahmed Khammas till den sönderbombade staden al Qaim där kvinnor intervjuvas om sina liv och möt kämpande kvinnor i staden Basra.
Filmen är producerad av Channel4.
Filmen introduceras av Sigyn Meder från organisationen IrakSolidaritet

Kl. 19.00
IRAK UNDER SLÖJAN av Folke Rydén, 52 min, Sverige
Efter invasionen i Irak för fem år sedan lovade USA att stärka kvinnans ställning i landet. Men det blev tvärtom. Diskrimineringen och våldet mot kvinnor har exploderat. Som ensam svensk tv-journalist på plats i Bagdad har Folke Rydén under närmare fyra år följt två kvinnor mitt i en tragedi det talas tyst om. Jinan Al-Ubaidy är en irakisk politiker helt täckt i svart. Hennes mål är att religiösa lagar ska gälla, inklusive månggifte och tvångsäktenskap för minderåriga flickor. Jinan är på god väg att lyckas. Abir Al-Sahlani reser tillbaka till Irak efter 13 år i Sverige, för att starta ett icke-religiöst politiskt parti. 30-åriga Abir hatar slöjan och är hotad till livet för sina politiska åsikter. Hon tvingas ha ständigt livvaktsskydd och sover med en Kalshnikov vid sängen. Filmen skildrar Abir och Jinan under flera års dramatisk kamp för demokrati och kvinnors rättigheter. De har helt olika syn på kvinnans ställning och möjligheter i det Irak som båda vill vara med och forma.

Kl. 20.15 BATTLE FOR HADITHA av Nick Broomfield, 97 min, Storbritannien
Filmen bygger på verkliga händelser som inträffade under hösten 2005, då en vägbomb startade en våldsam kedjereaktion som slutade i en katastrof - en tragedi den amerikanska armén helst ville tysta ned. Med knivskarp närvaro, skrämmande stridsscener och våldsam realism skildras krigets sanna ansikte. Vi får följa de amerikanska soldaterna, lokalbefolkningen och extremisterna i Haditha. Detta är den brittiske dokumentärfilmaren Nick Broomfields andra spelfilm.

Utställning
Dessutom utställning i foajén med bilder från Bagdad samt irakiska sedlar och frimärken.

I samarbete med Nonstop Entertainment, Atlantic Film, Irakiska Riksförbundet och IrakSolidatitet.

Information och bokning
Biljetter finns tillgängliga för bokning från och med den 14 april. Läs mer om filmerna på www.zita.se där du även kan boka och betala dina biobiljetter. Biljettkassan öppnar en halvtimme före första föreställning, ring 08-23 20 20 för program och tider.
Biljettpriser: Redacted 85 kr, Film & Samtal Redacted 100 kr. Övriga filmer på temat Irak 50 kr per film.
Senast ändrad: 2008-04-05
.
IrakSolidaritets
Plattform
.

• USA ut ur IRAK – villkorslöst och omedelbart!

• Ett fritt och självständigt Irak!

• Stöd motstånds- kampen!

• Inget svenskt stöd till ockupationen!


----------------------


• An unconditional and immediate US withdrawal from Iraq!

• A free and independent Iraq!

• Support for the resistance struggle!

• No Swedish support to the occupation!


Iraq Solidarity Association in Stockholm

.
Irak
.
International Anti-Occupation Network
.
Fred i Irak är en möjlighet
Le Feyt-förklaringen
Le Feyt forklaring 08.pdf
.
.
IrakSolidaritets
Uttalanden
Läs mer
.

Brännpunkt Irak
(vår tidning)

Läs mer
.
Iraks kulturarv måste räddas
Läs och skriv på!
.
Stöd Iraks akademiker och intellektuella!
Läs och skriv på!
.
USA ut ur Irak
../../page_images/dot.gif
Powered by Enburk
© 2005-2008 IrakSolidaritet | Kontakt: info@iraksolidaritet.se | http://www.iraksolidaritet.se .