.
|START |Vår verksamhet 
Studiecirkeln       
Kontakta oss      
|Falluja-
insamlingen
|Vad händer i Irak?
Krigsförbrytelser  
Motståndsrörelsen
|"Demokratin" 
Regimen i Irak
Folkrätt             
|Imperalism           
Olja och ekonomi
Iraks grannar      
|Antikrigsopinion 
Vad gör Sverige?
Media & desinfo.
|Vad händer i USA? 
I övriga världen?   
|
.
Föreningen IrakSolidaritet
Irak

. .
Utskriftbar version
.
VÅR VERKSAMHET
FÖRENINGEN
STUDIECIRKELN
KONTAKTA OSS
Senast ändrat
2015-09-09
2015-09-01
2015-09-01
2015-08-28
utdrag
2015-08-28
2015-08-28
Joe Biden, Obamas vice-president, på blixtbesök Bagdad 090915Han är djupt impopulär i Irak. Hans delnings-och splittringspolitik upprör irakierna. I Bagdad sammanträder han med USAs ÖB i Irak general Odierno, USAs nye ambassadör Christopher Hill och gröna zonens utrikesminister Zebari. Granateld träffade samma dag gröna zonen, nära USAs befästa mastodontambassad
2015-08-28
Utförsäljningen av Iraks oljaLasse Karlssons artikel, "Fortsatta motsättningar och oklarheter kring Iraks olja", kommer längre ner på denna sida.Utförsäljningen av Iraks olja”Stoppa dessa kontrakt som gynnar de multinationella bolagen och förpassar den irakiska oljepolitiken tillbaka till 20-talet”, säger den irakiske oljeexperten Issam Al-Chalabi som talade i Sverige november 2008 på inbjudan av IrakSolidaritet.”Vi hotas av ekonomisk ockupation”, säger Jaber Khalifa Jaber, chef för parlamentets olje-och gasutskott.De bolag som fick lämna Irak när oljan nationaliserades 1972, bjuds nu åter in av den irakiska klientregimen.
2015-08-28
 
2015-08-26
utdrag
2015-08-26
USA:s ambassadör i Irak Christopher Hill kräver att Irak öppnar fler oljefält för investerare.Mer än en tredjedel av Iraks totala oljereserver ska bjudas ut till de internationella bolagen i december.
.PRESSMEDDELANDEN
SITE-KARTA


BRÄNNPUNKT IRAK
V å r   t i d n i n g
INNEHÅLL
.
Mötesdeltagare,
De irakiska och afghanska flyktingarnas bittra, bittra öden är inte slumpens skördar.
Det är krig och ockupation som har skapat de största flyktingkatastroferna i vår tid.

De stora flyktingströmmarna har i första hand gått tillgrannländerna. Fattiga länder som Syrien, Jordanien och Pakistan har härbergerat och härbergerar miljoner flyktingar.
En femtedel av Iraks befolkning, nära 5 miljoner människor är på flykt. En mindre ström av flyktingar når Västvärlden, Europa och Sverige.
Det finna inga legala möjligheter att ta sig till Sverige. Våra ambassader utfärdar inte visum
till flyktingar. Inte ens till gästande talare från Irak. Inte ens när Svenska Institutet som lyder under Utrikesdepartementet står som inbjudare. Detta hände den kvinnliga poeten Siham Jabbar som SI inbjudit till en konferens om arabisk poesi i augusti 2007.

Nya amerikanska bombmattor och stora offensiver i Irak ökar dagligen flyktingströmmarna. Livet är outhärdligt för de nästan 2 miljonerna internflyktingar i Irak.
De saknar, el vatten, mat och bor i tältläger eller hos släktingar. Kolera och andra sjukdomar sprids i det land som hade Mellanösterns bästa utbildning och sjukvård gratis. Infrastrukturen är slagen i spillror. Iraks välutbildade medelklass har tvingats fly.

Syrien och Jordanien har inte resurser att ta hand om miljoner flyktingar. Visumtvång har införts och många irakier tvingas till Bagdad att försöka muta till sig ett visum.
Flyktingarnas tillgångar har tagit slut .I brittiska Guardian kunde vi förra året läsa att 50.000 flickor och kvinnor tvingades prostituera sig i Syrien för att överleva med sina familjer. Några tvingas återvända till Irak. I media framställs detta faktum som ”ökad säkerhet” i Irak. Flyktingintervjuer visar motsatsen. De har inget annat val än att återvända.

I Sverige beslutade migrationsöverdomstolen i somras att det ”inte råder väpnad konflikt i Irak”. Ett cyniskt och absurt beslut som regeringen envist upprepat utan att ta ansvar för en egen analys. Så banades väg för besluten att kunna skicka tillbaka flyktingar till ”södra och mellersta Irak” och att irakiska flyktingar måste kunna bevisa att de är ”personligen hotade”.

Vi kommer få många papperslösa flyktingar som går under jorden för att inte återsändas till ett etniskt rensat Bagdad där USA byggt stora murar runt hela kvarter.
Detta är ett hån mot flyktingarna. Hur bevisar man att en bomb kommer att falla? Hela tillvaron är livshotande under ockupation. Det krävs mod att gå till skolan om den finns kvar eller gå till arbetet om man har något. Arbetslösheten är 70% och 46% lever i extrem fattigdom (mindre än 1 dollar/dag).
En miljon människoliv har ockupationen skördat!!!
Statistiken för januari och februari i år visar att det blivit mycket svårare att få stanna i Sverige.
Sverige, EU, FN och hela världsamfundet har ansvar för Irak och Afghanistans flyktingar.
De har i allra högsta grad även ockupationsmakterna. USA måste tvingas att ta ett ekonomiskt ansvar. De humanitära organisationerna måste få mer pengar för flyktinghjälp.
IrakSolidaritet har ställt sig bakom ett internationellt och irakiskt flyktinginitiativ. Iraks flyktingar måste få del av de irakiska oljeinkomsterna. Det är deras rättighet.

Migrationsverket måste fatta ett nytt beslut som bygger på det verkliga läget i Irak och Afghanistan!
Stoppa utvisningarna till Irak och Afghanistan NU!
Krig och ockupation måste upphöra!
Senast ändrad: 2008-04-06
.
IrakSolidaritets
Plattform
.

• USA ut ur IRAK – villkorslöst och omedelbart!

• Ett fritt och självständigt Irak!

• Stöd motstånds- kampen!

• Inget svenskt stöd till ockupationen!


----------------------


• An unconditional and immediate US withdrawal from Iraq!

• A free and independent Iraq!

• Support for the resistance struggle!

• No Swedish support to the occupation!


Iraq Solidarity Association in Stockholm

.
Irak
.
International Anti-Occupation Network
.
Fred i Irak är en möjlighet
Le Feyt-förklaringen
Le Feyt forklaring 08.pdf
.
.
IrakSolidaritets
Uttalanden
Läs mer
.

Brännpunkt Irak
(vår tidning)

Läs mer
.
Iraks kulturarv måste räddas
Läs och skriv på!
.
Stöd Iraks akademiker och intellektuella!
Läs och skriv på!
.
USA ut ur Irak
../../page_images/dot.gif
Powered by Enburk
© 2005-2008 IrakSolidaritet | Kontakt: info@iraksolidaritet.se | http://www.iraksolidaritet.se .