.
|START |Vår verksamhet 
Studiecirkeln       
Kontakta oss      
|Falluja-
insamlingen
|Vad händer i Irak?
Krigsförbrytelser  
Motståndsrörelsen
|"Demokratin" 
Regimen i Irak
Folkrätt             
|Imperalism           
Olja och ekonomi
Iraks grannar      
|Antikrigsopinion 
Vad gör Sverige?
Media & desinfo.
|Vad händer i USA? 
I övriga världen?   
|
.
Föreningen IrakSolidaritet
Irak

. .
Utskriftbar version
.
VÅR VERKSAMHET
FÖRENINGEN
STUDIECIRKELN
KONTAKTA OSS
Senast ändrat
2015-09-09
2015-09-01
2015-09-01
2015-08-28
utdrag
2015-08-28
2015-08-28
Joe Biden, Obamas vice-president, på blixtbesök Bagdad 090915Han är djupt impopulär i Irak. Hans delnings-och splittringspolitik upprör irakierna. I Bagdad sammanträder han med USAs ÖB i Irak general Odierno, USAs nye ambassadör Christopher Hill och gröna zonens utrikesminister Zebari. Granateld träffade samma dag gröna zonen, nära USAs befästa mastodontambassad
2015-08-28
Utförsäljningen av Iraks oljaLasse Karlssons artikel, "Fortsatta motsättningar och oklarheter kring Iraks olja", kommer längre ner på denna sida.Utförsäljningen av Iraks olja”Stoppa dessa kontrakt som gynnar de multinationella bolagen och förpassar den irakiska oljepolitiken tillbaka till 20-talet”, säger den irakiske oljeexperten Issam Al-Chalabi som talade i Sverige november 2008 på inbjudan av IrakSolidaritet.”Vi hotas av ekonomisk ockupation”, säger Jaber Khalifa Jaber, chef för parlamentets olje-och gasutskott.De bolag som fick lämna Irak när oljan nationaliserades 1972, bjuds nu åter in av den irakiska klientregimen.
2015-08-28
 
2015-08-26
utdrag
2015-08-26
USA:s ambassadör i Irak Christopher Hill kräver att Irak öppnar fler oljefält för investerare.Mer än en tredjedel av Iraks totala oljereserver ska bjudas ut till de internationella bolagen i december.
.PRESSMEDDELANDEN
SITE-KARTA


BRÄNNPUNKT IRAK
V å r   t i d n i n g
INNEHÅLL
.
Samtal med Abdul Ilah Al Bayaty som är politisk analytiker från Irak och medlem i BRussells Tribunals verkställande utskott. Abdul är bosatt i Frankrike.

Le Feyt 27 augusti 2008
Sigyn Meder/IrakSolidaritet ställer frågorna.

Sigyn: Enligt Bushadministrationens valpropaganda och media ökar säkerheten dag för dag i Irak. Hur ser verkligheten ut?
Abdul: För vem ökar säkerheten? De amerikanska trupperna ändrar taktik och undviker att röra sig på väg och mark. De låter irakisk trupp sköta markjobbet samtidigt som USA ger flygunderstöd. 1 700 människor dödades under de senaste två månaderna under amerikansk-irakiska offensiver.
Vad är det för säkerhet när tusentals människor arresteras i samband med offensiver mot Mosul, Basra, Bagdad och andra städer. Vad är det för säkerhet när amerikansk trupp knappt kan lämna gröna zonen? Säkerhet är inte bara en militär fråga. Det handlar om rent vatten, mat, att kunna gå till skolan, träffa vänner och resa. Det handlar om ett normalt liv. Vad är det för säkerhet att bo instängd bakom höga murar som ockupationsmakten byggt runt
kvarter i Bagdad och runt hela städer i Irak eller utsättas för bombningar, militära offensiver och massarresteringar? Det finns ingen säkerhet. Det finns inget normalt liv.
Sigyn: Kan du säga något om säkerhetsavtalet mellan USA och marionettregimen?
Abdul: Folket har ingen legitim regering vilket också är ett säkerhetsproblem. Det finns ingen säkerhet med en regering som inte är legitim. Inte heller kan regeringen uppnå legitimitet. Propagandan talar om säkerhet och massmedia tiger om den verkliga situationen. Säkerhetsavtalet är ett spel mellan Bushadministrationen och en del lokala krafter som fruktar att de ska förlora sina privilegier om USA skulle dra tillbaka sina trupper. Dessa krafter vill försäkra sig om fortsatt amerikansk närvaro samtidigt som Bushadministrationen vill lägga fast politiken oberoende av resultat i presidentvalet.
Dessa irakiska krafter är helt beroende av utländsk trupp, miliser, kriminella gäng, utländska privat kontraktsanställda, hela den korrupta apparat vars liv är pengar. Irak är en av världens  mest korrupta stater.  Hur kan korruption bekämpa korruption?
Enligt den ursprungliga planen skulle Irak ha en armé på 40 000 soldater. I dagsläget består de väpnade styrkorna av en miljon medräknat integrerade miliser. De kommer aldrig att åstadkomma säkerhet eller nå legitimitet. Om verklig säkerhet rådde i Irak skulle flyktingarna återvända.
Det irakiska folket och dess motstånd i olika former, parlamentet och även delar av regeringen motsätter sig ett säkerhetsavtal som bekräftar Iraks koloniala beroende. Mot bakgrund av det växande motståndet har Bushadministrationen  försökt omvandla avtal till överenskommelse för att undvika att frågan kommer upp i den amerikanska kongressen eller det irakiska parlamentet. De vet att Iraks folk skulle ändra konstitution och regering om de amerikanska trupperna lämnade landet. Det är uppenbart att avtalet skulle permanenta Irak som koloni. På samma sätt som några arabregimer skapat begreppet ”ärftlig republik” försöker USA skapa en ”suverän koloni”.
Sigyn: USA har ännu inte lyckats genomdriva olje- och gaslagen. Vill du ge en kommentar?
Abdul: Det råder ett kompakt motstånd mot oljelagen. Även i parlamentet trots kraftiga påtryckningar från Bushadministrationen och oljebolagen. Exxons vd har i flera uttalanden krävt att Iraks parlament antar oljelagen för att ge ett sken av ”legitimitet” åt plundringen av Iraks olja som nationaliserades för över 30 år sedan. Iraks konstitution har ändrats under ockupation i strid med rådande konventioner för att bland annat underlätta för utländska intressen. Överenskommelser har gjorts om nya förändringar i konstitutionen. Vilken konstitution som gäller är en viktig fråga.
Sigyn: USA gör stora ansträngningar att få sin marionettregering i gröna zonen legaliserad. Vilken är din kommentar?
Abdul: Det pågår en diplomatisk offensiv. Jordanien och en del arabregimer överväger att erkänna Al Maliki-regimen. Ett antal internationella möten som det i Sharm el Sheik och nu senast Stockholmskonferensen behandlar en illegal regim som legal. USA:s påtryckningar för att få en illegitim marionettregim accepterad i det internationella samfundet är en del av en diplomatisk offensiv för att stödja USA i Irak och ”legalisera” fortsatt ockupation och plundring av Irak . Al Maliki har på inget sätt fullföljt de löften han givit vid dessa konferenser.
Tror Sveriges regering att det här är ett sätt att skapa goda relationer med Iraks folk? Varför riskera svenska intressen genom att erkänna denna regering?
Sigyn: Vad säger du om regionalvalen? Den svenska opinionen har inte ens hört talas om dem?
Abdul: I kommunerna kontrolleras makten till större delen av SIIC (tidigare SCIRI) och de kurdiska krigsherrepartierna. De återspeglar vare sig folks uppfattning eller inställning och de kom till makten i de tidigare valen som delvis bojkottades eller genom valfusk. De kämpar för att behålla makten i kommunerna. I Kirkuk och Mosul till exempel dominerar de genomkorrumperade kurdpartierna PUK och KDP. Befolkningen är emot dessa partier. Befolkningen i södra Irak och överallt är emot dessa lokala ”råd”. USA behöver ge sken av en ”polisk process” och vill använda regionalvalen för att skapa en illusion av demokrati. Regeringspartierna som dominerar råden tänker inte riskera att förlora valen och gör stora ansträngningar för att hindra sina politiska motståndare att delta.
Det råder förbud mot partier med miliser att delta. Folk vet att såväl regeringspartierna SIIC och Dawa (Al Malikis parti) har miliser och att de kurdiska partierna i regeringen har peshmergas (kurdisk milis). Däremot får Mukhtada al Sadrs parti inte delta på grund av Mehdimilisen. Istället uppmanar han till bojkott eller att rösta på enskilda individer. Olika krafter som är emot ockupationen uppmanar till bojkott.
Valet ger anledning till en mängd frågor. Till exempel får de många internflyktingarna och flyktingarna inte rösta. Röstlängd existerar inte. Möjligheten att registrera sig öppnades utan befintlig röstlängd. I dagsläget har enbart en miljon av Iraks åtta miljoner röstberättigade anmält sig. De demografiska förändringar som kurdpartierna försöker genomdriva för att införliva det oljerika Kirkuk i Irakiska Kurdistan skapar stora problem. KRG (Den kurdiska regionala regeringen) försöker genomdriva en folkomröstning om Kirkuks ställning. PUK och KDP dominerar det lokala rådet i Kirkuk sedan tidigare val med valfusk, försnillande av andra gruppers valurnor med mer. Oppositionen växer i Irak. Man vill inte se en upprepning av tidigare fuskval följt av ett kurdiskt övertagande av Kirkuk och som inlemmas i ett utvidgat Kurdistan. Opposition finns också i parlamentet där ett kompromissförslag för Kirkuk lades fram. Under debatten om förslaget den 22 juli tågade de kurdiska representanterna ut i protest. Kirkuk har en stor arabisk befolkning, som i likhet med den turkmenska befolkningen och andra grupper motsätter sig de kurdiska planerna.
Vanligt folk känner sig föga berörda när olika regeringspartier slåss om den lokala makten. Vissa regeringskrafter vill ha val, medan de som redan besitter makten i de lokala råden inte vill ha dem. Datum för valet har redan uppskjutits tre gånger. Parlamentsledamöterna gick på semester utan att ha beslutat om vare sig vallag eller valdag. Detta har ingenting med demokrati eller enverklig politisk process att göra. En illegal regering kan inte ordna legala och demokratiska val.

Anm.
SCIRI, Högsta rådet för den islamiska revolutionen i Irak. Partiets ledare är Abdul Aziz al Hakim. Partiets Badr-milis är ökänd.
SIIC, Högsta islamiska irakiska rådet
Namnbyte från SCIRI till SIIC ägde rum i maj 2007.
SCIRI, Dawapartiet och kurdiska PUK och KDP med fler ingick i den USA-finansierade och USA-styrda Iraqi National Congress (INC) som med syfte att störta Saddam Hussein bildades 1992. INC:s tidigare ordförande Ahmed Chalabi är efterlyst för banksvindlerier i Jordanien.

PUK, Kurdistans Patriotiska union. Partiets ledare är Jalal Talabani som också är president i Iraks ”regering”.
KDP, Kurdistans demokratiska parti. Partiets ledare är Masoud Barzani som också är president i den autonoma kurdiska regeringen i norra Irak.
De båda partierna har legat i fejd med varandra om makten i Irakiska Kurdistan. Det har kostat många människor livet. De enades i sitt stöd för USA:s angreppskrig, men kamp om inflytande fortgår. Irakiska Kurdistan framhålls i svenska media som exempel på demokrati.
Det är tyst i media om mord på politiska motståndare, massarresteringar, tortyr och folkliga protester mot förtryck och korruption.
Senast ändrad: 2008-10-11
.
IrakSolidaritets
Plattform
.

• USA ut ur IRAK – villkorslöst och omedelbart!

• Ett fritt och självständigt Irak!

• Stöd motstånds- kampen!

• Inget svenskt stöd till ockupationen!


----------------------


• An unconditional and immediate US withdrawal from Iraq!

• A free and independent Iraq!

• Support for the resistance struggle!

• No Swedish support to the occupation!


Iraq Solidarity Association in Stockholm

.
Irak
.
International Anti-Occupation Network
.
Fred i Irak är en möjlighet
Le Feyt-förklaringen
Le Feyt forklaring 08.pdf
.
.
IrakSolidaritets
Uttalanden
Läs mer
.

Brännpunkt Irak
(vår tidning)

Läs mer
.
Iraks kulturarv måste räddas
Läs och skriv på!
.
Stöd Iraks akademiker och intellektuella!
Läs och skriv på!
.
USA ut ur Irak
../../page_images/dot.gif
Powered by Enburk
© 2005-2008 IrakSolidaritet | Kontakt: info@iraksolidaritet.se | http://www.iraksolidaritet.se .