.
|START |Vår verksamhet 
Studiecirkeln       
Kontakta oss      
|Falluja-
insamlingen
|Vad händer i Irak?
Krigsförbrytelser  
Motståndsrörelsen
|"Demokratin" 
Regimen i Irak
Folkrätt             
|Imperalism           
Olja och ekonomi
Iraks grannar      
|Antikrigsopinion 
Vad gör Sverige?
Media & desinfo.
|Vad händer i USA? 
I övriga världen?   
|
.
Föreningen IrakSolidaritet
Irak

. .
Utskriftbar version
.
VAD HÄNDER I USA?
I ÖVRIGA VÄRLDEN?
Senast ändrat
2015-09-09
2015-09-01
2015-09-01
2015-08-28
utdrag
2015-08-28
2015-08-28
Joe Biden, Obamas vice-president, på blixtbesök Bagdad 090915Han är djupt impopulär i Irak. Hans delnings-och splittringspolitik upprör irakierna. I Bagdad sammanträder han med USAs ÖB i Irak general Odierno, USAs nye ambassadör Christopher Hill och gröna zonens utrikesminister Zebari. Granateld träffade samma dag gröna zonen, nära USAs befästa mastodontambassad
2015-08-28
Utförsäljningen av Iraks oljaLasse Karlssons artikel, "Fortsatta motsättningar och oklarheter kring Iraks olja", kommer längre ner på denna sida.Utförsäljningen av Iraks olja”Stoppa dessa kontrakt som gynnar de multinationella bolagen och förpassar den irakiska oljepolitiken tillbaka till 20-talet”, säger den irakiske oljeexperten Issam Al-Chalabi som talade i Sverige november 2008 på inbjudan av IrakSolidaritet.”Vi hotas av ekonomisk ockupation”, säger Jaber Khalifa Jaber, chef för parlamentets olje-och gasutskott.De bolag som fick lämna Irak när oljan nationaliserades 1972, bjuds nu åter in av den irakiska klientregimen.
2015-08-28
 
2015-08-26
utdrag
2015-08-26
USA:s ambassadör i Irak Christopher Hill kräver att Irak öppnar fler oljefält för investerare.Mer än en tredjedel av Iraks totala oljereserver ska bjudas ut till de internationella bolagen i december.
.PRESSMEDDELANDEN
SITE-KARTA


BRÄNNPUNKT IRAK
V å r   t i d n i n g
INNEHÅLL
.
Barack Obama har medvind i presidentvalskampanjen. Vi kan följa honom, McCain och Sarah Palin sida upp och sida ner i pressen. 
Men vem är Joe Biden, demokraternas vice presidentkandidat?

Det är första gången världen ser en svart presidentkandidat så nära Vita Huset. Även om mycket få deltar i gallupundersökningar, stöder siffrorna Obama. Opinionen är dock lättrörlig.
Ett lägligt terrorattentat kan få opinionen att svänga till förmån för krigsveteranen Mc Cain. Även bombanfallet på syriskt område som dödade barn i en ”attack på terrorister” är delvis ett inlägg i valkampanjen för att visa en värld full av terrorister som måste hållas i schack av USA.

USA, ett land i fritt ekonomiskt fall, är fortfarande världens största militärmakt.
Underskotten stiger i lavinartad fart, USA lever på kredit, krigar på kredit och krigsindustrin är den dominerande och drar in enorma profiter. Civil produktion sjunker eller har ”outsoursats”.
Det amerikanska folket längtar efter förändring, vill få ett slut på kriget och en budget som satsar på vanligt folk och inte på krig. Obama är populär och lovar ”förändring”.
Obama upprepar ofta att han var emot angreppskriget mot Irak och vill dra bort trupperna om några år, men om omständighterna så tillåter. Även Obama har brasklappar. Vi ska inte heller glömma att han vill stärka USA:s närvaro i Afghanistan och gärna ser Georgien som NATO-medlem trots den uppenbara risk det innebär för freden.
Obama ger ett obetingat stöd till Israel. Något som knappast underlättar kampen för en rättvis fred i Mellanöstern.
När det gäller Mc Cain vet den svenska opinionen att han stöder ockupationen av Irak och USA: kamp för kontroll av Mellanöstern. Han har en ”aktiv neocon” nämligen Scheunemann i sin stab. Denne Scheunemann hör till undertecknarna av PNAC (Project for a New American Century) och krävde krig mot Irak 4 år före 11 september.
Både han och Obama uttrycker kritik mot Bush, men ofta handlar det mer om taktik än strategi.

Joe Biden som utsetts av demokraterna just för sin utrikespolitiska erfarenhet, har undsluppit analys. Senator Biden från Delaware gav starkt stöd till angreppskriget mot Irak och förespråkar en delning av landet på etnisk och religiös grund. Både han och Obama talar om sekellång fiendskap mellan sunni och shia. Detta stämmer inte med fakta i det tidigare sekulära Irak, men stämmer utmärkt med USA:s koloniala politik att söndra och härska.
En stor majoritet av det irakiska folket är emot delning av landet.
Senator Biden uttalade i israeliska Shalom-TV. (Brännpunkt Irak 2) ”Jag är sionist.” Biden är en mycket övertygad Israelvän och enligt professor Stephen Zunes (Foreign Policy in Focus) ”en av de ledande anhängarna i kongressen för USA:s militarisering av mellanöstern och Östeuropa, av långtgående ekonomoiska sanktioner mot Kuba och anhängare av israelisk ockupationspolitik”.

Bara starka och medvetna folkliga rörelser kan tvinga fram verkliga ”förändringar” i den kommande presidentpolitiken. Låt oss hoppas att det amerikanska folket alltmer ser igenom propagandan, radikaliseras och kräver att USA ska lämna Irak omedelbart och tar itu med det amerikanska folkets svåra ekonomiska problem.

Kanske anser den amerikanska härskande eliten att Obama kan lugna ”social oro” och får ta stötarna, om missnöjet med den förda politiken tar sig starkare uttryck än hitintills.

Professor Stephen Zunes skriver i Foreign Policy Focus om Joe Biden.

Det råder oro bland de makthavande i USA.
Infanteriets 1:a stridsbrigad som återvänt efter fullgjort uppdrag i Irak, har bl.a. fått till uppgift att ”kväsa social oro” i det ”Nordamerikanska Hemlandet”.
081102
Senast ändrad: 2008-11-04
.
IrakSolidaritets
Plattform
.

• USA ut ur IRAK – villkorslöst och omedelbart!

• Ett fritt och självständigt Irak!

• Stöd motstånds- kampen!

• Inget svenskt stöd till ockupationen!


----------------------


• An unconditional and immediate US withdrawal from Iraq!

• A free and independent Iraq!

• Support for the resistance struggle!

• No Swedish support to the occupation!


Iraq Solidarity Association in Stockholm

.
Irak
.
International Anti-Occupation Network
.
Fred i Irak är en möjlighet
Le Feyt-förklaringen
Le Feyt forklaring 08.pdf
.
.
IrakSolidaritets
Uttalanden
Läs mer
.

Brännpunkt Irak
(vår tidning)

Läs mer
.
Iraks kulturarv måste räddas
Läs och skriv på!
.
Stöd Iraks akademiker och intellektuella!
Läs och skriv på!
.
USA ut ur Irak
../../page_images/dot.gif
Powered by Enburk
© 2005-2008 IrakSolidaritet | Kontakt: info@iraksolidaritet.se | http://www.iraksolidaritet.se .