.
|START |Vår verksamhet 
Studiecirkeln       
Kontakta oss      
|Falluja-
insamlingen
|Vad händer i Irak?
Krigsförbrytelser  
Motståndsrörelsen
|"Demokratin" 
Regimen i Irak
Folkrätt             
|Imperalism           
Olja och ekonomi
Iraks grannar      
|Antikrigsopinion 
Vad gör Sverige?
Media & desinfo.
|Vad händer i USA? 
I övriga världen?   
|
.
Föreningen IrakSolidaritet
Irak

. .
Utskriftbar version
.
VAD HÄNDER I IRAK?
KRIGSBROTT
MOTST.RÖRELSEN
USAs ETABL I IRAK
Senast ändrat
2015-09-09
2015-09-01
2015-09-01
2015-08-28
utdrag
2015-08-28
2015-08-28
Joe Biden, Obamas vice-president, på blixtbesök Bagdad 090915Han är djupt impopulär i Irak. Hans delnings-och splittringspolitik upprör irakierna. I Bagdad sammanträder han med USAs ÖB i Irak general Odierno, USAs nye ambassadör Christopher Hill och gröna zonens utrikesminister Zebari. Granateld träffade samma dag gröna zonen, nära USAs befästa mastodontambassad
2015-08-28
Utförsäljningen av Iraks oljaLasse Karlssons artikel, "Fortsatta motsättningar och oklarheter kring Iraks olja", kommer längre ner på denna sida.Utförsäljningen av Iraks olja”Stoppa dessa kontrakt som gynnar de multinationella bolagen och förpassar den irakiska oljepolitiken tillbaka till 20-talet”, säger den irakiske oljeexperten Issam Al-Chalabi som talade i Sverige november 2008 på inbjudan av IrakSolidaritet.”Vi hotas av ekonomisk ockupation”, säger Jaber Khalifa Jaber, chef för parlamentets olje-och gasutskott.De bolag som fick lämna Irak när oljan nationaliserades 1972, bjuds nu åter in av den irakiska klientregimen.
2015-08-28
 
2015-08-26
utdrag
2015-08-26
USA:s ambassadör i Irak Christopher Hill kräver att Irak öppnar fler oljefält för investerare.Mer än en tredjedel av Iraks totala oljereserver ska bjudas ut till de internationella bolagen i december.
.PRESSMEDDELANDEN
SITE-KARTA


BRÄNNPUNKT IRAK
V å r   t i d n i n g
INNEHÅLL
.

Paul Bremers beslut 81
Katastrof för Iraks bönder

26 april 2004 fattade Paul Bremer, chef för USA-alliansens första koloniala styre i Irak, CPA (Provisoriska Koalitionsmyndigheten), ett beslut med förödande konsekvenser för Iraks jordbruk. Bönderna får inte spara fröer till utsäde från grödor som införts i Irak och registrerats under denna lag. I förlängningen görs Iraks bönder beroende av de stora agrobolagen som Monsanto och deras genmanipulerade utsäden.
Internationella Frödagen (International Seeds Day) 26 april  har utlysts av INEAS (Institute of Near Eastern and African Studies) för att uppmärksamma beslut 81 och skapa medvetande om dess konsekvenser.
pressmeddelande
Att spara utsäde och fritt kunna byta fröer mellan bönder har varit tradition i Irak. Bremers beslut 81 förbjuder Iraks bönder att upprätthålla denna tradition med grödor som registrerats under denna lag. Det är förenat med stora kostnader att bryta mot beslut 81.
Monsantos är ökända för sterila fröer. Det går inte att spara utsäde för kommande bruk. Och bönderna görs även beroende av de bekämpningsmedel som krävs för de olika grödorna.
Den biologiska mångfalden hotas.

Varför 26 april?
”Beslut 81 undertecknades 26 april 2004 av Paul Bremer, chef för den Provisoriska Koalitionsmyndigheten (CPA) för att kontrollera Iraks jordbruk. Beslutet var en krigsförklaring mot Iraks bönder. Artikel 14 i denna lag stadgar att ”jordbrukare skall förbjudas att återanvända fröer från skyddade sorter”. Order 81 ändrar i Iraks ursprungliga lag nr. 65 gällande patent som antogs 1970. Den mest avgörande delen av beslut 81 är den om Plant Variety Protection (PVP, skydd för biologisk mångfald) som inte försäkrar skydd för den biologiska mångfalden, men snarare skydd för USAs och Europas största agro-bolags kommersiella intressen. För att passa under PVP, måste utsäden vara ”nya, klart avgränsade, likartade och stabila”. Den typ av utsäden och fröer som uppmuntras av de stora bolagen som World Wide Wheat Company (WWWC, Monsanto och andra kommer att bli de som registreras under PVP.

Dr. Souad Naji Al-Azzavi, tidigare vice rektor vid Mamouns naturvetenskapliga högskola, tidigare professor i miljöplanering vid Bagdads universitet beskriver de förödande konsekvenserna av beslut 81 för Iraks jordbruk.
Dr. Souad Naji Al-Azzavi beskriver även de av USA framtvingade FN-sanktionerna (1991-2003) som medvetet skadade det irakiska jordbruket och förberedde för ockupationen och beslut 81.
090423
Katastrof för Iraks jordbruk: vattenbrist, höga saltnivåer i vattnet och ökenutbredning.
Irak importerar 95% av alla livsmedel. Irak var tidigare exportör av spannmål med mer.

läs mer
090507

Senast ändrad: 2010-01-08
.
IrakSolidaritets
Plattform
.

• USA ut ur IRAK – villkorslöst och omedelbart!

• Ett fritt och självständigt Irak!

• Stöd motstånds- kampen!

• Inget svenskt stöd till ockupationen!


----------------------


• An unconditional and immediate US withdrawal from Iraq!

• A free and independent Iraq!

• Support for the resistance struggle!

• No Swedish support to the occupation!


Iraq Solidarity Association in Stockholm

.
Irak
.
International Anti-Occupation Network
.
Fred i Irak är en möjlighet
Le Feyt-förklaringen
Le Feyt forklaring 08.pdf
.
.
IrakSolidaritets
Uttalanden
Läs mer
.

Brännpunkt Irak
(vår tidning)

Läs mer
.
Iraks kulturarv måste räddas
Läs och skriv på!
.
Stöd Iraks akademiker och intellektuella!
Läs och skriv på!
.
USA ut ur Irak
../../page_images/dot.gif
Powered by Enburk
© 2005-2008 IrakSolidaritet | Kontakt: info@iraksolidaritet.se | http://www.iraksolidaritet.se .