.
|START |Vår verksamhet 
Studiecirkeln       
Kontakta oss      
|Falluja-
insamlingen
|Vad händer i Irak?
Krigsförbrytelser  
Motståndsrörelsen
|"Demokratin" 
Regimen i Irak
Folkrätt             
|Imperalism           
Olja och ekonomi
Iraks grannar      
|Antikrigsopinion 
Vad gör Sverige?
Media & desinfo.
|Vad händer i USA? 
I övriga världen?   
|
.
Föreningen IrakSolidaritet
Irak

. .
Utskriftbar version
Senast ändrat
2015-09-09
2015-09-01
2015-09-01
2015-08-28
utdrag
2015-08-28
2015-08-28
Joe Biden, Obamas vice-president, på blixtbesök Bagdad 090915Han är djupt impopulär i Irak. Hans delnings-och splittringspolitik upprör irakierna. I Bagdad sammanträder han med USAs ÖB i Irak general Odierno, USAs nye ambassadör Christopher Hill och gröna zonens utrikesminister Zebari. Granateld träffade samma dag gröna zonen, nära USAs befästa mastodontambassad
2015-08-28
Utförsäljningen av Iraks oljaLasse Karlssons artikel, "Fortsatta motsättningar och oklarheter kring Iraks olja", kommer längre ner på denna sida.Utförsäljningen av Iraks olja”Stoppa dessa kontrakt som gynnar de multinationella bolagen och förpassar den irakiska oljepolitiken tillbaka till 20-talet”, säger den irakiske oljeexperten Issam Al-Chalabi som talade i Sverige november 2008 på inbjudan av IrakSolidaritet.”Vi hotas av ekonomisk ockupation”, säger Jaber Khalifa Jaber, chef för parlamentets olje-och gasutskott.De bolag som fick lämna Irak när oljan nationaliserades 1972, bjuds nu åter in av den irakiska klientregimen.
2015-08-28
 
2015-08-26
utdrag
2015-08-26
USA:s ambassadör i Irak Christopher Hill kräver att Irak öppnar fler oljefält för investerare.Mer än en tredjedel av Iraks totala oljereserver ska bjudas ut till de internationella bolagen i december.
.PRESSMEDDELANDEN
SITE-KARTA


BRÄNNPUNKT IRAK
V å r   t i d n i n g
INNEHÅLL
.

London och Falluja – en brittisk jämförelse

Vi vet vad som hände. En grupp människor utan respekt för lag, ordning eller vår livsstil, kom till vår stad och pryglade den. Utan hänsyn till människors liv och politiska konsekvenser slaktade de, med våld som enda övertalningsmedel, oskyldiga människor utan urskillnad. Efteråt fanns hos oss en enighet i smärtan och beslutsamhet i övertygelsen, de skapade effektivt en samhörighet som inte funnits dessförinnan. Så länge mördarna är på fri fot finns inga medborgerliga friheter som är så viktiga att vissa inte är beredda att ge upp dem i jakten och inget straff för hårt för vissa om vi finner dem.

Problemet är att inget i föregående stycke inte lika gärna kan sägas om Falluja som om London. De två bör inte jämställas – med över 1.000 dödade människor och skadade, häften av bebyggelsen förstörd och nästan varenda skola och moské förstörd eller jämnad med marken: Det Falluja fick utstå av USA-militären, med brittiskt stöd, var dödligare. Men de kan och bör jämföras. Vi har ingen ensamrätt på smärta, lidande, raseri eller förmåga att komma igen. Vårt blod är inte rödare, vår ryggrad är inte inte styvare, inte heller är våra tårkanaler mer produktiva än människornas i Irak och Afghanistan.

Detta är en kommentar i den brittiska, liberala dagstidningen Guardian, av Gary Younge,11 juli, 2005.

Han inleder med att påminna om hur minsta antydan om att det fanns ett sammanhang mellan attentaten 11 september 2001 i New York och USAs utrikespolitik orsakade anklagelser om hjärtlöst kätteri. USAs nuvarande utrikesminister Condoleezza Rice tog i nationella säkerhetsrådet i USA upp frågan om hur man ”skulle kunna utnyttja dessa möjligheter” att i grunden förändra USAs utrikespolitik och omforma världen. I en intervju ett halvår senare sa hon att USA inte längre hade några problem med sin roll efter kalla krigets slut. ”Jag anser att 11 september var en av de stora jordbävningarna som klarlägger och skärper. Händelserna står mycket tydligare i relief.”

Bomberna 7 juli i London erbjuder inga sådana möjligheter. De ”klarlägger” eller ”skärper” inte; de bara smutsar och blodar ner vattnet som från början inte erbjuder någon sikt, säger Younge.

Om Tony Blair säger han:

”Tony Blair är inte ansvarig för de mer än 50 som dödades och 700 som skadades i torsdags. Med all sannolikhet är ’jihadister’ de ansvariga. Men han är till del ansvarig för de 100.000 människor som dödats i Irak. Och redan nu finns en mycket tydligare logik som knyter samman dessa två händelser än det någonsin kunnat knytas ett ansvar till Saddam Hussein för både 11 september och massförstörelsevapen.”

Inget kan rättfärdiga det som bombläggarna i London gjorde, avslutar Younge. Men vi måste förstå hur vi hamnat där vi nu befinner oss och vad vi måste göra för att nå större säkerhet. ”Om Blair inte förstod att invasionen skulle göra oss mer sårbara då är han försumlig och nonchalant; och om han förstod, då bör han ta ansvar för sin del i det. Det betyder inte att vi förtjänade det vi fick. Det betyder att vi förtjänar mycket bättre.”

Läs hela artikeln på engelska via länken nedan.
.
IrakSolidaritets
Plattform
.

• USA ut ur IRAK – villkorslöst och omedelbart!

• Ett fritt och självständigt Irak!

• Stöd motstånds- kampen!

• Inget svenskt stöd till ockupationen!


----------------------


• An unconditional and immediate US withdrawal from Iraq!

• A free and independent Iraq!

• Support for the resistance struggle!

• No Swedish support to the occupation!


Iraq Solidarity Association in Stockholm

.
Irak
.
International Anti-Occupation Network
.
Fred i Irak är en möjlighet
Le Feyt-förklaringen
Le Feyt forklaring 08.pdf
.
.
USA ut ur Irak
../../page_images/dot.gif
Powered by Enburk
© 2005-2008 IrakSolidaritet | Kontakt: info@iraksolidaritet.se | http://www.iraksolidaritet.se .