.
|START |Vår verksamhet 
Studiecirkeln       
Kontakta oss      
|Falluja-
insamlingen
|Vad händer i Irak?
Krigsförbrytelser  
Motståndsrörelsen
|"Demokratin" 
Regimen i Irak
Folkrätt             
|Imperalism           
Olja och ekonomi
Iraks grannar      
|Antikrigsopinion 
Vad gör Sverige?
Media & desinfo.
|Vad händer i USA? 
I övriga världen?   
|
.
Föreningen IrakSolidaritet
Irak

. .
Utskriftbar version
.
VAD HÄNDER I USA?
I ÖVRIGA VÄRLDEN?
Senast ändrat
2015-09-09
2015-09-01
2015-09-01
2015-08-28
utdrag
2015-08-28
2015-08-28
Joe Biden, Obamas vice-president, på blixtbesök Bagdad 090915Han är djupt impopulär i Irak. Hans delnings-och splittringspolitik upprör irakierna. I Bagdad sammanträder han med USAs ÖB i Irak general Odierno, USAs nye ambassadör Christopher Hill och gröna zonens utrikesminister Zebari. Granateld träffade samma dag gröna zonen, nära USAs befästa mastodontambassad
2015-08-28
Utförsäljningen av Iraks oljaLasse Karlssons artikel, "Fortsatta motsättningar och oklarheter kring Iraks olja", kommer längre ner på denna sida.Utförsäljningen av Iraks olja”Stoppa dessa kontrakt som gynnar de multinationella bolagen och förpassar den irakiska oljepolitiken tillbaka till 20-talet”, säger den irakiske oljeexperten Issam Al-Chalabi som talade i Sverige november 2008 på inbjudan av IrakSolidaritet.”Vi hotas av ekonomisk ockupation”, säger Jaber Khalifa Jaber, chef för parlamentets olje-och gasutskott.De bolag som fick lämna Irak när oljan nationaliserades 1972, bjuds nu åter in av den irakiska klientregimen.
2015-08-28
 
2015-08-26
utdrag
2015-08-26
USA:s ambassadör i Irak Christopher Hill kräver att Irak öppnar fler oljefält för investerare.Mer än en tredjedel av Iraks totala oljereserver ska bjudas ut till de internationella bolagen i december.
.PRESSMEDDELANDEN
SITE-KARTA


BRÄNNPUNKT IRAK
V å r   t i d n i n g
INNEHÅLL
.

Blackwater, privatiseringen av kriget

Det är mycket svårt om inte omöjligt att hålla privata legoknektar ansvariga för brott de begår
Det visar bl.a det nyligen nedlagda åtalet mot de Blackwatervakter som sköt civila till döds i Bagdad 2007. Inte ett enda åtal
mot säkerhetsvakter som begått brott i Irak eller andra länder har gått vidare till åtal i USAs domstolar.
100113

Blackwateroffrens familjer vill ogiltigförklara överenskommelser om skadestånd med Blackwater/Xe. De har hotats och med lögner och påtryckningar känt sig tvungna att skriva på.
100113
Fler legoknektar till Irak
10.000 legoknektar från Sierra Leone
har skrivit på kontrakt för tjänstgöring i Irak förmedlade av brittiska säkerhetsbolaget Sabre International som är registrerat i Irak. Sabre International beskriver sig som ett av de ledande säkerhetsbolagen i Mellanöstern, utlovar säkert beskydd för olje-och gasfyndigheter, flyg och sjötransporter. Bolaget tar över ansvaret för säkerheten vid Bagdads internationella flygplats, Najafs och Mosuls flygplatser.
Lokala myndigheter i Sierra Leone uttrycker förtjusning över att ”arbetslösa ungdomar hittar arbete i Irak.” Fattiga från hela världen står i USA:s tjänst i de alltmer privatiserade krigen som ger svindlande profiter.
100103
Legoknektar från Blackwater
som sköt fjorton till döds i Bagdad, frias

Rättegångsfel friar Blackwatervakter – ”åklagarna har gjort sig skyldiga till formella fel”
100101
Jeremy Scahill kommenterar
den ”federala domare som ger Blackwaters legoknektar denna väldiga nyårsgåva. Ett chockerande slag mot de irakiska offrens familjer som sänder ett tydligt budskap att USA-finansierade legoknektar står ovanför lagen, både internationell och amerikansk.”
17 civila irakier dödades och ett 20-tal skadades vid massakern på Nisourtorget i Bagdad, den enskilt största massakern begången av privata amerikanska styrkor.
100102
FN-experter uppmanar USA och Irak att se till att legosoldaterna från Blackwater åtalas
Experterna kritiserar domare Urbinas beslut att lägga ner åtalet: ”det kan leda till en situation där ingen hålls ansvarig för grova övergrepp mot mänskliga rättigheter,” sade Shauista Shameen, som är ordförande för FN:s oberoende expertgrupp.
100109

1 miljon dollar skulle tysta kritiken mot Blackwater efter massakern på Nisourtorget i Bagdad 2007. 17 personer dödades och många skadades, skriver Jeremy Scahill i The Nation
läs mer
091122

Obamaadministrationen ökar USA:s närvaro i Irak
Fler legoknektar till högre krigskostnader ersätter de amerikanska soldater som lämnar.
De flesta kommer från tredje världenländer.
Samtidigt kommer fler amerikanska soldater till Irak.
090917
Mer om Blackwater och privatiseringen av kriget

Blackwaters grundare Eric Prince anklagas för mord
på personer som hjälpt federala myndigheter att granska företaget. I edsvurna vittnesmål anklagas han och företaget för mord, vapensmuggling på Princes privata flygplan, förstörelse av dokument med mer.
Prince som ser sig själv som ” en kristen korsfarare med uppgift att eliminera muslimer och den muslimska tron från världens yta”, får nya kontrakt på mer än 20 miljoner dollar av Obamaadministrationen för ”säkerhetstjänster” i Irak trots tidigare löften att inte förnya kontrakt och att den irakiska marionettregimen inte vill ge dem licens efter dödsskjutningarna av 17 civila vid Nisour Square i Bagdad oktober 2007.
Jeremy Scahill, oberoende journalist och författare till boken om Blackwater och privatiseringen av kriget har skrivit ovanstående artiklar i The Nation.
Unga flickor och barn tvingades till prostitution i gröna zonen
På Blackwater Man Camp utnytttjade företagsmedlemmar unga flickor till oralsex för en dollar. Eric Prince besökte ofta lägret. Den amerikanska regeringen fortsätter att använda Blackwater/numer Xes tjänster. Missa inte video från MSNBCs Countdown Broadcast
.
090808
Privatiseringen av armén
132.610 privat kontraktsanställda legoknektar och säkerhetsvakter med fler kategorier utgör i dagsläget hälften av de stridande i Irak enligt officiella siffror från det amerikanska försvarsdepartementet.
Vare sig Obama eller media talar om de privata legoknektarna eller de allvarliga demokratiska frågor som borde resas när statens våldsmonopol ”outsoursas” på detta sätt.
090630

Obamaadministrationen har 250.000 ”contractors” i Irak och Afghanistan.

Under andra kvartalet ökade deras antal med 23 % i Irak och 29% i Afghanistan, skriver den kände journalisten och författaren till boken om säkerhetsfirman Blackwater, Jeremy Scahill. Blackwater är tillbaka i Irak under nya namn och nya kontrakt.
090704
Blackwater ”back to business as usual” i Irak
”Samma individer kommer bara att bära nya uniformer och arbeta för Triple Canopy, det bolag som vann Utrikesdepartementets upphandling”. De kan dyka upp under namnet Xe eller något annat bolagsnamn.
090406

Nya anklagelser mot Blackwater
”Nya anklagelser mot Blackwater gällande mord, förstörelse av ljud-och videoinspelat bevismaterial, spridande av förbjudna droger, skatteflykt, barnprostitution och vapensmuggling”.
Civila familjemedlemmar som skadats eller förlorat anhöriga när Blackwater öppnade eld mot civila på Nisoortorget september 2007, har lämnat in nya anklagelser mot Blackwater enligt RICO (
The Racketeer Influenced and Corrupt Organizations Act), en federal lag som möjliggör åtal för utpressning och korruption.
090707
läs fler artiklar om privatiseringen av krigen
101229

Senast ändrad: 2010-12-29
.
IrakSolidaritets
Plattform
.

• USA ut ur IRAK – villkorslöst och omedelbart!

• Ett fritt och självständigt Irak!

• Stöd motstånds- kampen!

• Inget svenskt stöd till ockupationen!


----------------------


• An unconditional and immediate US withdrawal from Iraq!

• A free and independent Iraq!

• Support for the resistance struggle!

• No Swedish support to the occupation!


Iraq Solidarity Association in Stockholm

.
Irak
.
International Anti-Occupation Network
.
Fred i Irak är en möjlighet
Le Feyt-förklaringen
Le Feyt forklaring 08.pdf
.
.
IrakSolidaritets
Uttalanden
Läs mer
.

Brännpunkt Irak
(vår tidning)

Läs mer
.
Iraks kulturarv måste räddas
Läs och skriv på!
.
Stöd Iraks akademiker och intellektuella!
Läs och skriv på!
.
USA ut ur Irak
../../page_images/dot.gif
Powered by Enburk
© 2005-2008 IrakSolidaritet | Kontakt: info@iraksolidaritet.se | http://www.iraksolidaritet.se .