.
|START |Vår verksamhet 
Studiecirkeln       
Kontakta oss      
|Falluja-
insamlingen
|Vad händer i Irak?
Krigsförbrytelser  
Motståndsrörelsen
|"Demokratin" 
Regimen i Irak
Folkrätt             
|Imperalism           
Olja och ekonomi
Iraks grannar      
|Antikrigsopinion 
Vad gör Sverige?
Media & desinfo.
|Vad händer i USA? 
I övriga världen?   
|
.
Föreningen IrakSolidaritet
Irak

. .
Utskriftbar version
.
VAD HÄNDER I IRAK?
KRIGSBROTT
MOTST.RÖRELSEN
USAs ETABL I IRAK
Senast ändrat
2015-09-09
2015-09-01
2015-09-01
2015-08-28
utdrag
2015-08-28
2015-08-28
Joe Biden, Obamas vice-president, på blixtbesök Bagdad 090915Han är djupt impopulär i Irak. Hans delnings-och splittringspolitik upprör irakierna. I Bagdad sammanträder han med USAs ÖB i Irak general Odierno, USAs nye ambassadör Christopher Hill och gröna zonens utrikesminister Zebari. Granateld träffade samma dag gröna zonen, nära USAs befästa mastodontambassad
2015-08-28
Utförsäljningen av Iraks oljaLasse Karlssons artikel, "Fortsatta motsättningar och oklarheter kring Iraks olja", kommer längre ner på denna sida.Utförsäljningen av Iraks olja”Stoppa dessa kontrakt som gynnar de multinationella bolagen och förpassar den irakiska oljepolitiken tillbaka till 20-talet”, säger den irakiske oljeexperten Issam Al-Chalabi som talade i Sverige november 2008 på inbjudan av IrakSolidaritet.”Vi hotas av ekonomisk ockupation”, säger Jaber Khalifa Jaber, chef för parlamentets olje-och gasutskott.De bolag som fick lämna Irak när oljan nationaliserades 1972, bjuds nu åter in av den irakiska klientregimen.
2015-08-28
 
2015-08-26
utdrag
2015-08-26
USA:s ambassadör i Irak Christopher Hill kräver att Irak öppnar fler oljefält för investerare.Mer än en tredjedel av Iraks totala oljereserver ska bjudas ut till de internationella bolagen i december.
.PRESSMEDDELANDEN
SITE-KARTA


BRÄNNPUNKT IRAK
V å r   t i d n i n g
INNEHÅLL
.

USA:s överbefälhavare i Irak general Odierno tycker att 563 väpnade attacker mot de amerikanska styrkorna i landet är försumbara. Det är lugnt.
De irakiska motståndets aktioner mot de amerikanska ockupationsstyrkorna förtigs och blandas ihop med terroristdåd som ofta emanerar från Al Malikis ”regeringskretsar” som slåss om maktutrymme inför parlamentsvalen i januari. Det handlar om en av världens mest korrupta regimer som håller sig kvar med hjälp av terrormetoder, massarresteringar och naturligtvis ockupationsstyrkornas deltagande.

Siffrorna visar på det fortsatta motståndet mot ockupationen. Trots att USA hävdar att man lämnat städerna (enligt Säkerhetspakten) och håller sig instängda på baserna, sker dessa attacker.
Naturligtvis är det inte sant att USA har lämnat Iraks städer och USA deltar i 100-tals operationer varje dag i Irak, men USA skickar fram den irakiska marionettregimens trupper och operationerna sker tillsammans med de irakiska styrkorna. Ingen ”body count” sker för de irakiska soldaterna.

Det irakiska motståndet fortsätter, men under svåra omständigheter. Den etniska uppdelningen som USA genomdrivit i Bagdad där sunni-och shiamuslimer som tidigare levde tillsammans, tvångsmässigt segregerats och där många kvarter under medial tystnad har muromgärdats. Det är mycket svårt att ta sig fram i Bagdad. Ständiga kontroller sker av bilar och förbipasserande.
Många som gjorde civilt motstånd mot ockupationen har till viss del fysiskt utrotats och tvingats i flykt i eller utanför Irak. Miliser från de sekteristiska regeringspartierna bevakar respektive område.

USA:s taktik att utnyttja folkets ilska mot Al Qaida, köpa tjänster av vissa lokala shejker som i Anbarprovinsen för att som det hette slå ner Al Qaida för att sedan ta itu med ockupationen, har varit ett bakslag för motståndet. Dessa så kallade Al Sahwa eller väckelseråden lovades tjänst i armén och framtida utkomst. Al Maliki har motsträvigt anställt ett antal, men missnöjet är stort bland Al Sahwa. Troligen återvänder en del till motståndet mot ockupationen.

Motsättningarna inom ockupationens anhängare är stora och de brukar, våld, attentat och massarresteringar i sin maktkamp inför parlamentsvalen i januari 2010.
Denna ”söndra och härska”politik av känt kolonialt snitt, har försvårat för motståndsrörelsen, men inte rubbat den i sin icke-sekteristiska hållning och sin kamp för att rikta attackerna mot ockupanterna i första hand.
Motståndet fortsätter under total tystnad i media. Det enda vi läser om i media är terrordåd.

Terrorister och motståndsmän sammanblandas medvetet.

En stor del av den senaste tidens terrordåd har begåtts av ockupationens hantlangare som slåss om inflytande.

Motståndets organisationer framhåller ständigt att ockupationsmakten styrkor är målet för deras attacker och att de aldrig attackerar civila Varför skulle de göra det?

Såväl den amerikanska som den irakiska folkmajoriteten vill att USA lämnar Irak.

Senast ändrad: 2009-10-15
.
IrakSolidaritets
Plattform
.

• USA ut ur IRAK – villkorslöst och omedelbart!

• Ett fritt och självständigt Irak!

• Stöd motstånds- kampen!

• Inget svenskt stöd till ockupationen!


----------------------


• An unconditional and immediate US withdrawal from Iraq!

• A free and independent Iraq!

• Support for the resistance struggle!

• No Swedish support to the occupation!


Iraq Solidarity Association in Stockholm

.
Irak
.
International Anti-Occupation Network
.
Fred i Irak är en möjlighet
Le Feyt-förklaringen
Le Feyt forklaring 08.pdf
.
.
IrakSolidaritets
Uttalanden
Läs mer
.

Brännpunkt Irak
(vår tidning)

Läs mer
.
Iraks kulturarv måste räddas
Läs och skriv på!
.
Stöd Iraks akademiker och intellektuella!
Läs och skriv på!
.
USA ut ur Irak
../../page_images/dot.gif
Powered by Enburk
© 2005-2008 IrakSolidaritet | Kontakt: info@iraksolidaritet.se | http://www.iraksolidaritet.se .