.
|START |Vår verksamhet 
Studiecirkeln       
Kontakta oss      
|Falluja-
insamlingen
|Vad händer i Irak?
Krigsförbrytelser  
Motståndsrörelsen
|"Demokratin" 
Regimen i Irak
Folkrätt             
|Imperalism           
Olja och ekonomi
Iraks grannar      
|Antikrigsopinion 
Vad gör Sverige?
Media & desinfo.
|Vad händer i USA? 
I övriga världen?   
|
.
Föreningen IrakSolidaritet
Irak

. .
Utskriftbar version
.
IMPERALISM
OLJA OCH EKONOMI
IRAKS GRANNAR
Senast ändrat
2015-09-09
2015-09-01
2015-09-01
2015-08-28
utdrag
2015-08-28
2015-08-28
Joe Biden, Obamas vice-president, på blixtbesök Bagdad 090915Han är djupt impopulär i Irak. Hans delnings-och splittringspolitik upprör irakierna. I Bagdad sammanträder han med USAs ÖB i Irak general Odierno, USAs nye ambassadör Christopher Hill och gröna zonens utrikesminister Zebari. Granateld träffade samma dag gröna zonen, nära USAs befästa mastodontambassad
2015-08-28
Utförsäljningen av Iraks oljaLasse Karlssons artikel, "Fortsatta motsättningar och oklarheter kring Iraks olja", kommer längre ner på denna sida.Utförsäljningen av Iraks olja”Stoppa dessa kontrakt som gynnar de multinationella bolagen och förpassar den irakiska oljepolitiken tillbaka till 20-talet”, säger den irakiske oljeexperten Issam Al-Chalabi som talade i Sverige november 2008 på inbjudan av IrakSolidaritet.”Vi hotas av ekonomisk ockupation”, säger Jaber Khalifa Jaber, chef för parlamentets olje-och gasutskott.De bolag som fick lämna Irak när oljan nationaliserades 1972, bjuds nu åter in av den irakiska klientregimen.
2015-08-28
 
2015-08-26
utdrag
2015-08-26
USA:s ambassadör i Irak Christopher Hill kräver att Irak öppnar fler oljefält för investerare.Mer än en tredjedel av Iraks totala oljereserver ska bjudas ut till de internationella bolagen i december.
.PRESSMEDDELANDEN
SITE-KARTA


BRÄNNPUNKT IRAK
V å r   t i d n i n g
INNEHÅLL
.

Chilcotundersökningen - en undersökning om Storbritanniens deltagande i kriget mot Irak

Brittiska firmor ”tjänade bra” på störtandet av Saddam Hussein, sade Gordon Browns chefsrådgivare i utrikesfrågor, Simon Mc Donald, till Chilcotkommissionen.
Vi hjälpte Irak i ett svårt läge och ”får bestående fördelar.” ”Det gick bra för brittiska firmor i utförsäljningen av oljerättigheter nyligen.”
Dessutom anser han anser att Storbritanniens anseende i Mellanöstern stärkts av invasionen.
läs mer om utförsäljningen av Iraks ”svarta guld.”

100112
Storbritannien kan inte slingra sig undan anklagelser om tortyr
100111

Sir John Major (Tory), tidigare premiärminister, har kritiserat sin efterföljare Tony Blair på grund av Irakkriget och framhåller att Blairs huvudmotiv tycks ha varit regimbyte i Bagdad.
Det stämmer nog ganska bra. Iraks olja nationaliserades i början av 70-talet under Saddam Husseins regering och inkomster från oljan bekostade såväl gratis utbildning och gratis sjukvård som berömdes av UNESCO.
100103
Blair har hävdat att Irakkriget inte har något med olja att göra. Sanningen är en helt annan.
Blair får 1 miljon pund om året av investmentbolaget Mubadala (Förenade Arabemiraten) som förhandlar med en grupp oljebolag från Väst om exploateringen av jätteoljefältet Zubair i södra Irak som har en reserv på 4 miljarder fat olja. Det har bekräftats att Mubdalas olje-och gasdivision förhandlar med Occidental Petroleum, ett amerikanskt bolag, om att få del av Zubairfältet som ska handhas av ett konsortium med Eni, ett italienskt energibolag i spetsen.
Ruth Tanner, chef för välgörenhetsorganisationen ”War on Want” i London säger att ”det är chockerande att Tony Blair istället för att stå till svars för sina handlingar i Irak, profiterar på det irakiska folkets bekostnad.”
”Utländska bolag har krävt att Irak privatiserar sin olja ända sedan ockupationen.” Och långt tidigare kan man nog tillägga.
100103
Att Tony Blair tillstod i en BBC-intervju att ”han hade stött Irakkriget även om han kände till att Irak inte hade massförstörelsevapen”, har väckt stor vrede. Blair kommer senare att vittna inför Chilcotutredningen. Tariq Aziz, Saddam Husseins vice premiärminister som sitter fängslad och är mycket svårt sjuk, har genom sina försvarsadvokater vänt sig till brittiska chefsåklgare och begär att Blair ställs inför rätta anklagad för krigsförbrytelser.
091225

Den borde ha startat tidigare, varit strukturerad annorlunda och behandlat krigets legalitet".

Hans Blix, chef för FN:s vapeninspektörer har inte kallats att vittna. Hans Blix fördömer angreppet som illegalt och jämför i en intervju Bush och Blair med ”1600-talets häxjägare” i deras kamp mot Saddam Hussein. Hans Blix hade gärna vittnat inför Chilcotundersökningen.
General sir Mike Jackson ville ta med sig statsåklagare Lord Goldsmith till Irak för att undersöka tortyranklagelser mot brittiska soldater. Lord Goldsmith som månader innan angreppskriget mot Irak sagt ifrån att angreppet var illegalt, stoppades av dåvarande labourregeringens försvarsminister.
091208

Senast ändrad: 2010-01-12
.
IrakSolidaritets
Plattform
.

• USA ut ur IRAK – villkorslöst och omedelbart!

• Ett fritt och självständigt Irak!

• Stöd motstånds- kampen!

• Inget svenskt stöd till ockupationen!


----------------------


• An unconditional and immediate US withdrawal from Iraq!

• A free and independent Iraq!

• Support for the resistance struggle!

• No Swedish support to the occupation!


Iraq Solidarity Association in Stockholm

.
Irak
.
International Anti-Occupation Network
.
Fred i Irak är en möjlighet
Le Feyt-förklaringen
Le Feyt forklaring 08.pdf
.
.
IrakSolidaritets
Uttalanden
Läs mer
.

Brännpunkt Irak
(vår tidning)

Läs mer
.
Iraks kulturarv måste räddas
Läs och skriv på!
.
Stöd Iraks akademiker och intellektuella!
Läs och skriv på!
.
USA ut ur Irak
../../page_images/dot.gif
Powered by Enburk
© 2005-2008 IrakSolidaritet | Kontakt: info@iraksolidaritet.se | http://www.iraksolidaritet.se .