.
|START |Vår verksamhet 
Studiecirkeln       
Kontakta oss      
|Falluja-
insamlingen
|Vad händer i Irak?
Krigsförbrytelser  
Motståndsrörelsen
|"Demokratin" 
Regimen i Irak
Folkrätt             
|Imperalism           
Olja och ekonomi
Iraks grannar      
|Antikrigsopinion 
Vad gör Sverige?
Media & desinfo.
|Vad händer i USA? 
I övriga världen?   
|
.
Föreningen IrakSolidaritet
Irak

. .
Utskriftbar version
.
VAD HÄNDER I IRAK?
KRIGSBROTT
MOTST.RÖRELSEN
USAs ETABL I IRAK
Senast ändrat
2015-09-09
2015-09-01
2015-09-01
2015-08-28
utdrag
2015-08-28
2015-08-28
Joe Biden, Obamas vice-president, på blixtbesök Bagdad 090915Han är djupt impopulär i Irak. Hans delnings-och splittringspolitik upprör irakierna. I Bagdad sammanträder han med USAs ÖB i Irak general Odierno, USAs nye ambassadör Christopher Hill och gröna zonens utrikesminister Zebari. Granateld träffade samma dag gröna zonen, nära USAs befästa mastodontambassad
2015-08-28
Utförsäljningen av Iraks oljaLasse Karlssons artikel, "Fortsatta motsättningar och oklarheter kring Iraks olja", kommer längre ner på denna sida.Utförsäljningen av Iraks olja”Stoppa dessa kontrakt som gynnar de multinationella bolagen och förpassar den irakiska oljepolitiken tillbaka till 20-talet”, säger den irakiske oljeexperten Issam Al-Chalabi som talade i Sverige november 2008 på inbjudan av IrakSolidaritet.”Vi hotas av ekonomisk ockupation”, säger Jaber Khalifa Jaber, chef för parlamentets olje-och gasutskott.De bolag som fick lämna Irak när oljan nationaliserades 1972, bjuds nu åter in av den irakiska klientregimen.
2015-08-28
 
2015-08-26
utdrag
2015-08-26
USA:s ambassadör i Irak Christopher Hill kräver att Irak öppnar fler oljefält för investerare.Mer än en tredjedel av Iraks totala oljereserver ska bjudas ut till de internationella bolagen i december.
.PRESSMEDDELANDEN
SITE-KARTA


BRÄNNPUNKT IRAK
V å r   t i d n i n g
INNEHÅLL
.

Demokratiska val i det ”nya Irak?”
Parlamentsval 7 mars 2010

Kaos och valfars fortsätter
Alla försök att upprätthålla ens en fasad av legitimitet har misslyckats.
Fler artiklar om valet 7 mars.
Valfarsen inför parlamentsvalet 7 mars fortsätter.
Alla försök att upprätthålla ens en fasad av legitimitet har misslyckats. Det står mycket klart att valrörelsen handlar om att eliminera partier och kandidater som bjuder den sittande ockupationsregimen konkurrens. Alla motståndare anklagas för att ha band till Baathpartier och/eller Al Qaeda.
Att överhuvudtaget tala om utveckling mot demokrati om än inte ”perfekt”, betrakta valröreslen som legal, behandla Al Maliki som en respekterad regeringsledare är skandal. Det gjorde vår utrikesminister nyligen när han invigde Sveriges ambassad i Bagdad och ett konsulat i Erbil.
Irak har slagits i spillror av 7 års ockupation. Över en miljon människor är ockupationens offer och närmare 5 miljoner är flyktingar i eller utanför Irak. Efter andra världskriget dömdes krigsförbrytare till döden. Dagens krigsförbrytare går fria och behandlas med respekt.

Ingen ”politisk process” pågår. Det handlar om maktkamp mellan partier där de flesta ledande figurerna ingått i de olika ockupationsregimerna och stöder USA. Såväl kurdpartierna som de sekteristiska, proiranska shiamuslimska partier USA stött sig på i Irak, har uttryckt att de vill att USA stannar kvar. Deras makt vilar på USA:s militära närvaro. Det gäller även Al Malikis parti Dawa.
Al Maliki utopade omedelbart sitt stöd för bannlysningen av politiker och partier, dvs uppmaning till splittring av landet. Den ”nationalistiska” fernissan, behövlig för att dra till sig väljare och som tonade fram i regionalvalen förra året, faller allt snabbare av.

Det förbjudna Baathpartiet har fått en framträdande roll i valpropagandan.
Eftersom alla som uttrycker opposition, alla sekulära krafter som är emot ockupationen, de som försvarar ett enat Irak, de som inte vill sälja ut Iraks olja och gas, motståndsrörelsen, antiockupationsgrupperna anklagas för att vara Baathpartister
De anklagas dessutom av Al Maliki att med Al Qaeda ligga bakom bombdåden i augusti och oktober 2009.
I denna kamp mot meningsmotståndare avrättas folk, arresteras, försvinner, blir bannlysrta och förföljda, utslängda ur sin stad som de 19.000 familjerna i Najaf.

Den 21 februari fördes 67 mördade personer
enligt uppgift från sjukhusen till sjukhusens bårhus i Bagdad enligt anonyma sjukhusuppgifter. Mördarna hade använt ljuddämpare och skapar skräck och rädsla.
De flesta offren är tidigare statsanställda, arméofficerare och Baathpartister.
De är svårt att inte se detta som ett led i valrörelsen.

”Valagenter” betalar för röster. Fattiga familjer står i kö och får betalt när de röstat 7 mars.
Falfusket är monumentalt.

Befolkningen i staden Tal Afar uppmanar politikerna att komma med politiska program i valet istället för valmutor till fattiga mot deras röster.
Tal Afar ligger i Nineveprovinsen där Mosul är huvudstad.

Vapen mutar klanledare för att stödja Al Maliki i valet.

Löften om el och vatten
är vanliga i valrörelsen i röstfångeriet. Energiministern uppmanar politikerna att inte ge ”luftiga löften” de inte kan hålla.

Vallängden utgår från ”mat för oljakorten” från sanktionstiden. Handelsministeriet som ansvarar för vallängden anser att detta förfarande har stora brister. T.ex. har 100.000 döda inte avregistrerats och förfalskningar kan ha skett.

Al-Maliki
har länge anklagats för att rensa armén, avskeda politiskt oppositionella inom administrationen. I september t.ex.avskedades chefen för underrättelsetjänsten och flera befälhavare inom armé och polis ersattes av folk ansedda lojala mot Al-Maliki.
Någon förklaring har aldrig getts. Folk straffas med döden efter rättsvidriga processer eller inga alls.
”Arresterade försvinner till fångläger där fångarna inte finns i centrala register. Enda sättet att bli fri är ofta att betala mutor.
Folk anklagade för det ena eller det andra, erkänner i TV efter tortyr.
Med USA:s hjälp har säkerhetsapparaten vuxit snabbt. Inrikesministeriet meddelade i september 2009 att det förfogade över en speciell vaktstyrka på 128.000 man bara för att bevaka VIP-personer”
Journalister hotas och skräms. Pressen censureras och lagar förbereds för kontroll av bokimport och internetanvändning.

Förbud för politiker att ställa upp i valet är med andra ord inget nytt utan fortsättning på en lång historia av förföljelse och utrensningar av meningsmotståndare.
Kaos råder inför valet.


Det är fortfarande oklart vilka som får ställa upp i detta val.
Bannlysningen var så skandalös och ännu en skamfläck för USA och dess klientregim.
En panel bestående av 7 domare upphävde bannlysningen, men omöjliggjorde ändå för majoriteten av de bannlystas att delta. På kort tid skulle de diskvalificerade överklaga. 171 personer gjorde det, men bara 26 godkändes.
Saleh Al-Mukhtar, sunnitisk ledare för koalitionen Iraqiya och med stora möjligheter att utmana Al Malikis valallians och parlamentsledamot som för länge sedan lämnade Baathpartiet, men är sekulär, fortsätter att vara bannlyst.
Han manade först till bojkott, men ändrade sig och uppmanar folk att rösta.

Motståndsrörelsen och antiockupationsgrupper uppmanar till bojkott av valet. Däremot kommer de inte att hindra folka att rösta.

Några artiklar med historik
En genomgång av Avbaathifieringskampanjen.

Bannlysningen av Dr Al-Mutlaq has redan skadat en del av valets legitimitet och uppfattades av många irakier som ännu ett exempel på politisk förföljelse av oppositionsledare”.
”Situationen i Irak är förfärlig och kommer troligen att förvärras under året, men ska inte användas som ursäkt för att försena eller uppskjuta USA:s tillbakadragande från landet”.
Raed Jarrar
100305

Senast ändrad: 2010-03-06
.
IrakSolidaritets
Plattform
.

• USA ut ur IRAK – villkorslöst och omedelbart!

• Ett fritt och självständigt Irak!

• Stöd motstånds- kampen!

• Inget svenskt stöd till ockupationen!


----------------------


• An unconditional and immediate US withdrawal from Iraq!

• A free and independent Iraq!

• Support for the resistance struggle!

• No Swedish support to the occupation!


Iraq Solidarity Association in Stockholm

.
Irak
.
International Anti-Occupation Network
.
Fred i Irak är en möjlighet
Le Feyt-förklaringen
Le Feyt forklaring 08.pdf
.
.
IrakSolidaritets
Uttalanden
Läs mer
.

Brännpunkt Irak
(vår tidning)

Läs mer
.
Iraks kulturarv måste räddas
Läs och skriv på!
.
Stöd Iraks akademiker och intellektuella!
Läs och skriv på!
.
USA ut ur Irak
../../page_images/dot.gif
Powered by Enburk
© 2005-2008 IrakSolidaritet | Kontakt: info@iraksolidaritet.se | http://www.iraksolidaritet.se .