.
|START |Vår verksamhet 
Studiecirkeln       
Kontakta oss      
|Falluja-
insamlingen
|Vad händer i Irak?
Krigsförbrytelser  
Motståndsrörelsen
|"Demokratin" 
Regimen i Irak
Folkrätt             
|Imperalism           
Olja och ekonomi
Iraks grannar      
|Antikrigsopinion 
Vad gör Sverige?
Media & desinfo.
|Vad händer i USA? 
I övriga världen?   
|
.
Föreningen IrakSolidaritet
Irak

. .
Utskriftbar version
.
VAD HÄNDER I IRAK?
KRIGSBROTT
MOTST.RÖRELSEN
USAs ETABL I IRAK
Senast ändrat
2015-09-09
2015-09-01
2015-09-01
2015-08-28
utdrag
2015-08-28
2015-08-28
Joe Biden, Obamas vice-president, på blixtbesök Bagdad 090915Han är djupt impopulär i Irak. Hans delnings-och splittringspolitik upprör irakierna. I Bagdad sammanträder han med USAs ÖB i Irak general Odierno, USAs nye ambassadör Christopher Hill och gröna zonens utrikesminister Zebari. Granateld träffade samma dag gröna zonen, nära USAs befästa mastodontambassad
2015-08-28
Utförsäljningen av Iraks oljaLasse Karlssons artikel, "Fortsatta motsättningar och oklarheter kring Iraks olja", kommer längre ner på denna sida.Utförsäljningen av Iraks olja”Stoppa dessa kontrakt som gynnar de multinationella bolagen och förpassar den irakiska oljepolitiken tillbaka till 20-talet”, säger den irakiske oljeexperten Issam Al-Chalabi som talade i Sverige november 2008 på inbjudan av IrakSolidaritet.”Vi hotas av ekonomisk ockupation”, säger Jaber Khalifa Jaber, chef för parlamentets olje-och gasutskott.De bolag som fick lämna Irak när oljan nationaliserades 1972, bjuds nu åter in av den irakiska klientregimen.
2015-08-28
 
2015-08-26
utdrag
2015-08-26
USA:s ambassadör i Irak Christopher Hill kräver att Irak öppnar fler oljefält för investerare.Mer än en tredjedel av Iraks totala oljereserver ska bjudas ut till de internationella bolagen i december.
.PRESSMEDDELANDEN
SITE-KARTA


BRÄNNPUNKT IRAK
V å r   t i d n i n g
INNEHÅLL
.

En regering 8 månader efter parlamentsvalet?
Den ”nya demokratin” i det ”nya Irak”.
Rättslöshet, korruption, maktkamp, våld, förföljelse av minoriteter och fortsatta massarresteringar.

En regering i Irak efter 8 månaders kohandel? En regering där de konkurrerande grupperna ”delar makten”? Knappast.
Glöm inte att alla dessa ”politiker” som slåss med alla medel om makten, kom till Irak med ockupanterna. De bodde praktiskt taget alla i USA, Iran, Storbritannien eller Jordanien.
Det handlar inte om ett demokratiskt och transparent val under ockupation.
President Obama och utrikesminister Hillary Clinton har varit snabba att hylla uppgörelsen.
Enligt Obama ”en milsten”. ”Allt tyder på att regeringen kommer att bli representativ, inkluderande och återspegla det irakiska folkets vilja”.
FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon berömmer ”detta stora steg i landets demokratiska process”.

Det ligger i USA:s intresse att framhäva att den irakiska ”demokratin” under ockupation fungerar. ( Se anm. Ny oljelag som kriterium för demokrati).

Bitte Hammargren skriver i SvD om det ”smutsiga spelet” i Bagdad.

Iraqiyalistans sekuläre ledare Iyad Allawi (shiamuslim) vann parlamentsvalet 7 mars med 2 mandat, 91 mot Al_Malikis 89. Med sunnitiskt, shiitiskt, kristnas och andra gruppers stöd. Valdeltagandet var lägre än parlamentsvalet 2005.

Även Allawi är USA:s man. Han var interimpremiärminister 2004 när bl.a. USA:s två stora angrepp på Falluja ägde rum. Han är delansvarig för brott mot mänskligheten.

Allawis valseger måste i första hand ses som en protest mot Al-Malikis sekteristiska , religiösa och splittrande regim och ett stöd för en nationalistiskt inriktad hållning. (Anm. Valresultatet). Verkligt folkliga alternativ finns ju inte.
Dessutom ett utryck för det oerhörda missnöjet med Al-Maliki, med bristen på de mest grundläggande samhällstjänster som el, vatten, sjukvård och utbildning och sist men inte minst den bristande säkerheten.
Mediabilden av Irak på väg mot bättre säkerhet, fred och utveckling borde ha krackelerat för länge sedan.

Naturligtvis ville inte Al Maliki att Allawi skulle bilda regering. Han vägrade alltså att avgå.
Den korrumperade irakiska politiska klassen har sedan ägnat sig åt häst-och kohandel av ett slag som är omöjligt att följa i detalj. För att bilda regering krävs ett stöd på 163 mandat. Alltså måste partier och partkoalitioner göra någon slags överenskommelse för att få en majoritet för regeringsbildning. Påtryckningarna har varit stora från USA:s sida för att komma ut ur dödläget och få till stånd en proxyregim acceptabel för USA. En medarbetare till Obama redogör för otaliga kontakter för påtryckningar på irakiska politiker.

Samtidigt fortsätter det starka iranska inflytandet genom de shiamuslimska partierna.
Det är viktigt att påpeka att även många shiamuslimer röstat på Allawi i protest mot Al-Maliki.
Valdeltagandet var 62%, mindre än väntat. Åtskilliga rapporter om valfusk har inkommit och troligtvis till förmån för Al-Maliki. (Se pressmeddelande
och
artiklar).

USA, Iran och andra grannländer har alla pressat fram den nuvarande synnerligen ”sköra överenskommelsen” som gick ut på att Nationalförsamlingen valde Usama al-Nujaifi, sunnimuslim, till parlamentets talesman, president Jalal Talabani, fick kvarstå som president och utsåg innevarande premiärminister Nuri al-Maliki, shiamuslim, att bilda regering (se anm. Valresultatet). 12 timmar senare stormade Iraqiyamedlemmar ut ur kammaren under pågående församling i protest mot att den i kohandeln utlovade hävningen av bannlysningen av 3 Iraqiyapolitiker (Iraklistan) inte fullgjordes. Dessa anklagades för band till det förbjudna Baathpartiet. Iraklistans representanter kom tillbaka. Platsen vid köttgrytorna vill ingen missa.

I en intervju 16 november redovisar Allawi sin missstro mot Al-Maliki och sade att
”konceptet för maktdelning hade förvrängts” och uttryckte att han var osäker om ”en sammanhållen regering skulle bli så långvarig”.

"Det finns många skäl för överenskommelsen att falla isär". Först och främst djup misstro mot Al-Maliki. Den 13 november deltog Iraqiyas parlamentariker återigen inför löftet att bannlysningen skulle hävas, men det spekuleras om splittring hos gruppen.
I överenskommelsen lovades Allawi posten som chef för ett nytt nationellt säkerhetsråd.
Trots valsegern, drar han det kortaste strået. Rådet väntas bara bli rådgivande och Al-Maliki som vägrade släppa premiärministerposten, tros vägra lämna över kontroll av väpnade styrkorna och polisen.
Irans påtryckningar på Al-Sadrgruppen ledde till deras stöd för Al-Maliki mot att en del Sadrfolk släpps ur fängelserna. Kom ihåg tidigare strider mot Al-Sadr som uttryckt motstånd mot USA, men ofta kohandlar.
Kurdpartierna ställde 19 krav för att stödja Al-Maliki. Dit hör referendum i oljerika Kirkuk som KRG (den regionala kurdiska regreingen) vill införliva med irakiska Kurdistan trots stort motstånd från araber, turkmener, kristna och andra grupper.
KRG har i åratal förberett att kunna vinna valet genom demografiska förändringar. Araber, turkmener och andra hotas och tvingas lämna Kirkuk, samtidigt som kurder från andra länder mantalsskrivs i Kirkuk. Kom ihåg hur Iraks ambassadör (kurd) för några år sedan avslöjades som försäljare av 25.000 falska pass. Skandalen tystades ner.
Införlivande av Kirkuk i KRG:s område skulle förvärra den etniska rensningen.
Under Saddams tid, skedde en viss arabisering i området, men det som nu sker under tystnad i media har långt större proportioner. KRG vill även införliva ”omstridda områden” söder om irakiska Kurdistan i KRG:s område och ta över områdets oljeförekomster.
KRG har totalt struntat i den rådande oljelagstiftningen och bjudit ut oljefält till bolagen. Ett 30-tal kontrakt har undertecknats, varav flera med USA, och 5 kontrakt alldeles nyligen.
Kontrakten har varit kantade av korruption och skandaler som Galbraithhistorien, norska DNO med mer.
USA undergräver i praktiken Iraks enhet såväl genom dessa kontrakt som genom att låta kurdiska peshmergas patrullera söder om irakiska Kurdistan, något som väckt stor vrede hos lokala politiker i t.ex. Mosul. Kontrakten är i praktiken olagliga. Al-Maliki har klagar, men inte gjort så mycket och vi får se vad han kommer att offra av nationella intressen för att behålla kurdpartiernas stöd.

Utan att ha med Iraqiya i överenskommelsen, hade den irakiska regimen bara varit en fortsättning på det impopulära, sekteristiska ” från 2006 shia-kurdiska partnerskapet som marginaliserade arabiska sunnimuslimer, sekulära irakier, kristna och andra grupper”.
I ord säger sig USA stödja en ”inkluderande” regim. I praktiken råder ”söndra och härska”.

Vad är en "inkluderande regim" bestående till stor av samarbetsmän med USA, varav många är beredda att kräva att USA förlänger sin militära närvaro i Irak.
USA:s påbjudna sekteristiska och etniska uppdelning fortsätter. Libanisering, balkanisering eller vad vi vill kalla det.

Tidigare artiklar om valet (1, 2, 3) innehåller information om massarresteringar före valet,valfusk, köp av röster, våld mot oppositionens kandidater, ”avbaathifieringen” och förbuden för kandidater som anklagades för band till det förbjudna Baathpartiet att ställa upp, den religiösa och etniska uppdelningen vid partibildande och vid val som USA påtvingat det sekulära Irak.
900 irakier, varav 17 kvinnor, dömdes till döden i skenrättegångar och Al-Maliki deklarerade att de skulle avrättas före valet.
En del svenska debattörer har hävdar att Irak är på väg mot demokrati. Den irakiska regimen har svenskt officiellt stöd liksom stöd från EU och Väst, men det borde vara mycket svårt att spåra demokratisk utveckling ledd av USA:s korrumperade och handgångna män som har egna miliser skyldiga till mord, etnisk rensning och förföljelse.
Det handlar om k
orrumperade”politiker” som begår vilka brott som helst för att hålla sig kvar vid köttgrytorna i ett fortfarande ockuperat Irak.

De 8 gångna månaderna efter valet har präglats av fortsatt förföljelse av oliktänkande som massarrresteringar förföljelse av journalister och flera mord på Iraqiyas valda delegater som detta och bannlysning från att besätta sina poster som valda kandidater.

Sommarens protester mot elbristen i 50 graders värme som attackerades av Al-Malikis polis med minst 2 dödade, utvecklades till demonstrationer mot bristen på alla samhällstjänster, demonstrationer för regeringsbildande och nu den senaste tiden manifestationer och krav på att alla dessa parlamentariker med feta bidrag, skulle betala tillbaka 40 miljoner dollar eftersom de ingenting gjort under 8 månader. Eller som en parlamentsledamot skämtade: ”alla oljeinkomster går till parlamentet”.

Ilskan över fantasilöner och fullständigt sanslös korruption har vuxit och de civila organisationernas krav på återbetalning, är bara toppen på isberget av missnöje.
”Irakiska parlamentariker hämtar sina 90.000 dollarstipendier och kammar hem 22.500 dollar i löner med tillägg/månad. De bjuds på övernattningar på Bagdads finaste hotell och har bara arbetat 20 minuter i år - och inte stiftat en enda lag”, skriver Washington Times 101102.

Alla fackföreningar inom offentlig sektor är förbjudna. Irakiska myndigheter har genomfört raider på fackföreningars kontor från lärarfack till el-arbetare och stulit datorer, arkiv och stängt lokalerna. Se t.ex. ICEM:s protester.


17 september uppmanade Human Rights Watch den irakiska regimen att ”sluta blockera fredliga demonstrationer, trakassera och arrestera organisatörerna”. 27 juni utfärdade inrikesministeriet bestämmelser så svåra att uppfylla att de i praktiken gör legala manifestationer omöjliga och polisen ges ”uttrycklig rätt” att använda ”obegränsat våld” mot de som protesterar.

Var är regeringen? Var är Al-Maliki”? Irakiska katoliker ropade ut sin förtvivlan och sitt missnöje med en regim som inte kan skydda dem. Vi har alla sett de desperata människorna som anfölls av väpnade män i den katolska kyrkan i Bagdad. 52 dödades och många skadades.
Kristna flyr Irak i stor skala, många dödas eller hotas.
Förföljelserna drabbar alla Iraks minoriteter, de drabbar de som är mot ockupationen oberoende av tillhörighet, Iraks välutbildade akademiker hotas eller mördas om de inte flyr.
20.000 av de 34.000 läkare Irak hade 2003, har flytt och många mördats.
I Bagdad har såväl sunnitiska som shiamuslimska kvarter till stor del etniskt rensats. Många kvarter har muromgärdats. 1450 ”checkpoints bemannade av polis och militär bevakar befolkningen, men alla ”terrorister” slipper igenom. Just nu byggs en mur runt hela Bagdad.
Förutom de senaste attentaten mot de kristna, är det tyst om andra aspekter på säkerhetsläget.
USA som ockupationsmakt är ansvarig för säkerheten i Irak. USA har inte lämnat landet.
USA:s egna råd till Irakresenärer säger en hel del om ”säkerheten.

I följande artikel: ”Dismantling the Iraqi State”, går författaren Dirk Adriaensens, BRussells Tribunal, igenom USA:s planerade våld i Irak och dess konsekvenser.
Talet hölls i Genève 3 november 2010 på ett ”sidomöte” i samband med FN:s genomgång av staters förhållande till mänskliga rättigheter. Denna ”Periodic Review” sker vart fjärde år och har väckt föga eller ingen uppmärksamhet i svenska media.

Anm. Ny oljelag, kriterium för demokrati.

Joe Biden, Obamas vice-president, försvarsminister Gates med fler har jobbat hårt för att åstadkomma en lämplig proxyregim som fattar de rätta” besluten. Dit hör en regering som kan genomdriva ett ja i parlamentet till den nya olje-och gaslagen. Al Malikis regeringskabinett sade på ett tidigt stadium ja till den. Den felande länken har varit parlamentet. Det nya parlamentet har bara sammanträtt en gång på 8 månader. Under 18 minuter.
Gällande gamla oljelag kräver att parlamentet godkänner varje kontrakt med utländska bolag. Så har inte skett. Alla påskrivna kontrakt är olagliga enligt gällande lag.
Trycket från bolagen är också hårt för att skaffa ett ”lagligt ramverk” för kontrakten.

Under Bushregimen var den nya oljelagen ett ”benchmark”(kriterium) för demokrati i Irak, en del av den s.k. ”politiska processen”. Obama har på inget sätt tagit avstånd från denna syn på”demokrati”.

Anm. Valresultatet
Iyad Allawis sekulära och nationalistiska lista al-Iraqiya fick två mandat mer än sittande premiärministern Nuri al-Malikis shiitiska allians, 91 platser mot 89. På tredje plats med 70 platser kom den andra större shialistan som är en allians av Ammar Hakims ISCI (tidigare Sciri), sadristerna (Muqtada al-Sadrs anhängare) och Fadhila.

Den kurdiska alliansen (KDP och PUK) fick mandat och Gorranlistan (en utbrytning ur PUK) tog 8. De kurdiska islamisterna tog 4 mandat.
101117

läs några tidigare artiklar om valet
pressmeddelande

Valet är inte trovärdigt

Valet

Den norske Irakspecialisten Reidar Vissers initierade skildringar finns här.

”Delning genom folkräkning” (Partition by Census)

IrakSolidaritet har ställt sig bakom detta uttalande till försvar för Iraks oberoende, enhet och territoriella integritet mot pågående försök från de kurdiska klanpartierna att demografiskt ändra sammansättningen av befolkningen i Kirkuk och ”omstridda områden”.

Tillägg av aktuella artiklar

Avbaathifieringens spöke i Dhi Kar”
Avskedad skolpersonal i Dhi Kar (170 personer) får inte tillbaka sina arbeten trots att ”Accountability and Justice Board” (en förlängnings av den USA-instiftade Avbaathifieringskommittén, som med nit förföljer alla som överhuvudtaget varit i närheten av Baathpartiet), gett klartecken. Kommitténs bestämmelser öppnar även för lokal förföljelse av meningsmotståndare.
T.ex. tvingades 19.000 familjer under valrörelsen lämna Najaf anklagade för kontakter med Baathpartiet.

Kan en bristfällig överenskommelse genomföras?
Utöver alla andra problem, verkar ”överenskommelsen” inte ens ha lagliga förutsättningar.
101119

Tänker USA lämna Irak?
En serie artiklar (1, 2)
101117

Senast ändrad: 2010-11-20
.
IrakSolidaritets
Plattform
.

• USA ut ur IRAK – villkorslöst och omedelbart!

• Ett fritt och självständigt Irak!

• Stöd motstånds- kampen!

• Inget svenskt stöd till ockupationen!


----------------------


• An unconditional and immediate US withdrawal from Iraq!

• A free and independent Iraq!

• Support for the resistance struggle!

• No Swedish support to the occupation!


Iraq Solidarity Association in Stockholm

.
Irak
.
International Anti-Occupation Network
.
Fred i Irak är en möjlighet
Le Feyt-förklaringen
Le Feyt forklaring 08.pdf
.
.
IrakSolidaritets
Uttalanden
Läs mer
.

Brännpunkt Irak
(vår tidning)

Läs mer
.
Iraks kulturarv måste räddas
Läs och skriv på!
.
Stöd Iraks akademiker och intellektuella!
Läs och skriv på!
.
USA ut ur Irak
../../page_images/dot.gif
Powered by Enburk
© 2005-2008 IrakSolidaritet | Kontakt: info@iraksolidaritet.se | http://www.iraksolidaritet.se .