.
|START |Vår verksamhet 
Studiecirkeln       
Kontakta oss      
|Falluja-
insamlingen
|Vad händer i Irak?
Krigsförbrytelser  
Motståndsrörelsen
|"Demokratin" 
Regimen i Irak
Folkrätt             
|Imperalism           
Olja och ekonomi
Iraks grannar      
|Antikrigsopinion 
Vad gör Sverige?
Media & desinfo.
|Vad händer i USA? 
I övriga världen?   
|
.
Föreningen IrakSolidaritet
Irak

. .
Utskriftbar version
.
ANTIKRIGSOPINION
VAD GÖR SVERIGE?
MEDIA & DESINFO
Senast ändrat
2015-09-09
2015-09-01
2015-09-01
2015-08-28
utdrag
2015-08-28
2015-08-28
Joe Biden, Obamas vice-president, på blixtbesök Bagdad 090915Han är djupt impopulär i Irak. Hans delnings-och splittringspolitik upprör irakierna. I Bagdad sammanträder han med USAs ÖB i Irak general Odierno, USAs nye ambassadör Christopher Hill och gröna zonens utrikesminister Zebari. Granateld träffade samma dag gröna zonen, nära USAs befästa mastodontambassad
2015-08-28
Utförsäljningen av Iraks oljaLasse Karlssons artikel, "Fortsatta motsättningar och oklarheter kring Iraks olja", kommer längre ner på denna sida.Utförsäljningen av Iraks olja”Stoppa dessa kontrakt som gynnar de multinationella bolagen och förpassar den irakiska oljepolitiken tillbaka till 20-talet”, säger den irakiske oljeexperten Issam Al-Chalabi som talade i Sverige november 2008 på inbjudan av IrakSolidaritet.”Vi hotas av ekonomisk ockupation”, säger Jaber Khalifa Jaber, chef för parlamentets olje-och gasutskott.De bolag som fick lämna Irak när oljan nationaliserades 1972, bjuds nu åter in av den irakiska klientregimen.
2015-08-28
 
2015-08-26
utdrag
2015-08-26
USA:s ambassadör i Irak Christopher Hill kräver att Irak öppnar fler oljefält för investerare.Mer än en tredjedel av Iraks totala oljereserver ska bjudas ut till de internationella bolagen i december.
.PRESSMEDDELANDEN
SITE-KARTA


BRÄNNPUNKT IRAK
V å r   t i d n i n g
INNEHÅLL
.

Iraks flyktingkatastrof
Ny deportation av irakier från Sverige

Ny avvisning planeras 19 januari från Arlanda.
Protestera 17 januari kl.18.00 på Mynttorget i Stockholm!
15 flyktingar hungerstrejkar i protest mot utvisningen av ett 30-tal irakier på Kålleredsförvaret, Göteborg.
Irakier fruktar för sina liv om de utvisas. Majoriteten av tidigare avvisade, flyr igen.

De avvisningshotade har ännu inte fått svar från Europadomstolen för mänskliga rättigheter som undersöker läget i Irak och kritiserat Sverige för avvisningarna i strid med UNHCR:s rekommendationer.
Sverige hör skamligt nog till de 4 länder som efter ett kort uppehåll fortsätter deportationerna.

I det avtal om återvändande som slöts mellan Sveriges regering och Irakregimen 2008 sägs att ”irakier som inte bedöms behöva skydd och inte vill återvända frivilligt får "beordras att lämna Sverige". Men återvändandet ska ske "stegvist, humant och under ordnade former". Tobias Billström poängterar att Sverige beviljar asyl till personer som bedöms ha skyddsbehov, men att den som saknar det ska lämna landet”.

Lyssna på Konflikt/P1 den 8 januari: Omstridd säkerhet.

Vi kan åter konstatera att Migrationsöverdomstolens beslut 2007 att ”det inte råder inre väpnad konflikt i Irak” inget har med verkligheten att göra utan enbart skulle bana väg för de kommande utvisningarna. IrakSolidartitet har kommit i kontakt med många fall där det är helt uppenbart att Sverige utvisar trots personens solklara asylskäl.

I desperation har 6 utvisningshotade, varav 4 irakier flytt från Kålleredsförvaret.
Fem är fortfarande på fri fot.
Sverige får en växande skara papperslösa flyktingar som till stor del står utanför samhället. De utnyttjas och tvingas acceptera jobb och löner svart som andra ratar.

Röda Korset, Amensty, FARR, Sveriges Kristna Råd m.fl. kräver att Sverige stoppar alla avvisningar till Irak tills Europadomstolen för mänskliga rättigheter hunnit ta ställning till säkerhetsläget i landet.

IrakSolidaritet stöder naturligtvis detta krav.
Och understryker att ockupationen måste upphöra! Den är grunden till den irakiska flyktingkatastrofen! Läs mer om ockupationen på www.iraksolidaritet.se
110115

Trots UNHCR:s protester, avvisades ett 20-tal irakier från Sverige 15 december.
Fem av dem var kristna från Bagdad.
Melissa Fleming, främsta taleskvinna för FN:s flyktingbyrå, känner sig djupt förfärad över tvångsdeportationerna från Europa till Irak.
61% av irakiska flyktingar som återvänt till Irak, beklagar detta, visar en undersökning UNHCR genomfört. Bristande säkerhet är det största problemet. 87% anger att de inte kan täcka familjens grundläggande behov. De flesta blir internflyktingar i Irak, bor i utbombade eller övergivna tidgare offentliga byggnader som ”squatters”.
Miljoner irakiska flyktingar har ingenstans att ta vägen. Vare sig som internflyktingar i Irak (IDPs) eller flyktingar utanför landet. Många flyktingars hem har ockuperats av miliser och de tvingas ut på vägarna. Flyktingarnas situation är förtvivlad. Läs om änkan och tvåbarnsmamman Umm Haitham. ”Det kommer inte bli någon permanent lösning på flyktingkrisen så länge som Irak är ockuperat”, säger Hana Al-Bayaty i en intervju.

”UNHCR upprepar med kraft sin appell till europeiska länder att inte genomföra tvångsavvisningar av irakier som kommer från de farligaste delarna av landet”, sade Melissa Fleming.
Hon berättade för journalister i Genève att UNHCR i Bagdad har intervjuat tre kristna och tre muslimer i den utvisade gruppen.
Samtidigt som denna deportation äger rum, konstaterar UNHCR att allt fler kristna familjer flyr från Mosul och Bagdad till grannländerna Syrien, Jordanien och Libanon liksom till irakiska Kurdistan och Ninevetrakten. Efter det fruktansvärda attentatet mot katolska kyrkan i Bagdad 31 oktober då 68 personer dödades, sprider sig rädslan bland Iraks kristna.

FN kritiserar Sverige för avvisning av irakiska kristna.

Tidningen Dagen skriver 101215
De utvisade hade alla vänt sig till Europadomstolen för mänskliga rättigheter och sökt inhibition (icke verkställande av utvisningsbeslut) i enlighet med gällande regler.
”Vi har kontaktat alla förvar i Sverige och de advokater som är tillsatta av Migrationsverket. Det har framkommit att alla 23 som skulle åka med planet på onsdagen har ansökt om inhibition. Med ansökan till Europadomstolen har alla även bifogat sina tre avslag från Migrationsverket, Migrationsdomstolen och Migrationsöverdomstolen, säger Gerd Pettersson på Asylrörelsen.
Hon berättar att både Migrationsverket och frivilligorganisationerna skickat en listan med dem som skulle sitta på planet för att Europadomstolen skulle kunna prioritera dessa ärenden innan planet skulle lyfta”.
”Det måste ses som en rättsskandal. Jag anser att Europadomstolen hade kunnat ge inhibition till dem på listan för att hinna utreda detta. Samtidigt hade Migrationsverket i sin tur kunnat skjuta upp planet för att det skulle kunna bli en rättssäker process. Men det ansvaret har man inte tagit”, säger Gerd Pettersson.

Dagens Nyheter skriver 101218
Sveriges fortsatta utvisningar av irakiska flyktingar oroar både Europarådet och FN:s flyktingorgan UNHCR. Men regeringen vägrar att bemöta kritiken och hänvisar till Migrationsverket.
I onsdags sattes 20 irakier, varav fem kristna, på ett plan från Sverige till Irak.
”Jag är bekymrad eftersom detta inte var första gången Sverige har tvångsutvisat flyktingar till Irak”, säger Europarådets ordförande Mevlüt Cavusoglu i ett pressmeddelande.


Den senaste månaden har 800 irakiska flyktingar som överklagat sitt utvisningsbeslut till Europadomstolen fått stanna i Sverige tillfälligt. Europadomstolen ville undersöka hur allvarlig situationen är i Irak och hur säkert det är för irakier att skickas tillbaka till vissa områden, som bland annat Bagdad.
Utvisningsbesluten från Sverige ska nu omprövas individuellt i Europadomstolen. Men för de utvisningshotade irakier som inte fått sitt utvisningsbeslut uppskjutet finns det nu en risk för tvångsavvisning.

Nu har alltså Migrationsverket upphävt det kortvariga uppehållet för tvångsavvisningar som tillkom på Europadomstolens begäran med anledning av det allvarliga läget i Irak.
Den undersökning av läget i Irak som Europadomstolen beslutat genomföra, är ännu inte klar.

Lyssna på programmet: ”Ett värdigt återvändande”?
"Humanitet och värdighet" ska vara "vägledande" när irakiska flyktingar utvisas till Irak, säger Billström utan att skämmas när flyktingar med klara flyktingskäl och som inte fått en rättssäker bedömning av sina skäl, skickas tillbaka till Irak. Många gånger försedda med hand fot och midjefängsel och ibland ”spotthuva”.
I ockupationens och krigets Irak har många av de tvångsavvisade tvingats fly igen eller håller sig gömda under stora svårigheter.

Vi protesterar mot att Sverige åter avvisar irakier  
101123
Migrationsverket har idag beslutat att upphäva det tillfälliga utvisningsstoppet för de personer som skulle ha utvisats till Irak den 17 november. Vi, undertecknade organisationer, motsätter oss detta och kräver att Sverige stoppar alla återsändanden till Irak tills dess att Europadomstolen slutgiltigt klarlagt rättsläget. Vi anser att ett återsändande inte står i överenstämmelse med våra internationella förpliktelser och vårt medlemskap i Europarådet.

Amnesty International
Svenska Röda Korset
Sveriges Kristna Råd
Caritas
Sociala Missionen
Rådgivningsbyrån för asylsökande och flyktingar
FARR

SvD 101115
Civil Rights Defenders kräver att avvisningarna stoppas.

UNHCR har vid upprepade tillfällen uppmanat bl.a. Sverige, Norge, Danmark och Storbritannien att inte tvångsavvisa flyktingar som kommer från Bagdad, Diyala, Kirkuk, Nineve och Saladdindistrikten på grund av allvarliga brott mot mänskliga rättigheter och bristande säkerhet.

läs om tidigare massavvisning

läs några tidigare ariklar
01219

Senast ändrad: 2011-01-15
.
IrakSolidaritets
Plattform
.

• USA ut ur IRAK – villkorslöst och omedelbart!

• Ett fritt och självständigt Irak!

• Stöd motstånds- kampen!

• Inget svenskt stöd till ockupationen!


----------------------


• An unconditional and immediate US withdrawal from Iraq!

• A free and independent Iraq!

• Support for the resistance struggle!

• No Swedish support to the occupation!


Iraq Solidarity Association in Stockholm

.
Irak
.
International Anti-Occupation Network
.
Fred i Irak är en möjlighet
Le Feyt-förklaringen
Le Feyt forklaring 08.pdf
.
.
IrakSolidaritets
Uttalanden
Läs mer
.

Brännpunkt Irak
(vår tidning)

Läs mer
.
Iraks kulturarv måste räddas
Läs och skriv på!
.
Stöd Iraks akademiker och intellektuella!
Läs och skriv på!
.
USA ut ur Irak
../../page_images/dot.gif
Powered by Enburk
© 2005-2008 IrakSolidaritet | Kontakt: info@iraksolidaritet.se | http://www.iraksolidaritet.se .