.
|START |Vår verksamhet 
Studiecirkeln       
Kontakta oss      
|Falluja-
insamlingen
|Vad händer i Irak?
Krigsförbrytelser  
Motståndsrörelsen
|"Demokratin" 
Regimen i Irak
Folkrätt             
|Imperalism           
Olja och ekonomi
Iraks grannar      
|Antikrigsopinion 
Vad gör Sverige?
Media & desinfo.
|Vad händer i USA? 
I övriga världen?   
|
.
Föreningen IrakSolidaritet
Irak

. .
Utskriftbar version
.
ANTIKRIGSOPINION
VAD GÖR SVERIGE?
MEDIA & DESINFO
Senast ändrat
2015-09-09
2015-09-01
2015-09-01
2015-08-28
utdrag
2015-08-28
2015-08-28
Joe Biden, Obamas vice-president, på blixtbesök Bagdad 090915Han är djupt impopulär i Irak. Hans delnings-och splittringspolitik upprör irakierna. I Bagdad sammanträder han med USAs ÖB i Irak general Odierno, USAs nye ambassadör Christopher Hill och gröna zonens utrikesminister Zebari. Granateld träffade samma dag gröna zonen, nära USAs befästa mastodontambassad
2015-08-28
Utförsäljningen av Iraks oljaLasse Karlssons artikel, "Fortsatta motsättningar och oklarheter kring Iraks olja", kommer längre ner på denna sida.Utförsäljningen av Iraks olja”Stoppa dessa kontrakt som gynnar de multinationella bolagen och förpassar den irakiska oljepolitiken tillbaka till 20-talet”, säger den irakiske oljeexperten Issam Al-Chalabi som talade i Sverige november 2008 på inbjudan av IrakSolidaritet.”Vi hotas av ekonomisk ockupation”, säger Jaber Khalifa Jaber, chef för parlamentets olje-och gasutskott.De bolag som fick lämna Irak när oljan nationaliserades 1972, bjuds nu åter in av den irakiska klientregimen.
2015-08-28
 
2015-08-26
utdrag
2015-08-26
USA:s ambassadör i Irak Christopher Hill kräver att Irak öppnar fler oljefält för investerare.Mer än en tredjedel av Iraks totala oljereserver ska bjudas ut till de internationella bolagen i december.
.PRESSMEDDELANDEN
SITE-KARTA


BRÄNNPUNKT IRAK
V å r   t i d n i n g
INNEHÅLL
.

Sveriges nye ambassadör i Bagdad bloggar

Sveriges ambassad i Bagdad invigdes i februari i år bakom taggtrådsstängsel.
Den nye ambassadören Carl-Magnus Nesser efterträdde tidigare ambassadör Niclas Trouvé i september i år.

Han håller”spännade middagar”för irakiska representanter och bloggar.

"Tidigare idag har jag med kollegorna Christian och Jonathan träffat Osama Nujaifi, den nyvalde talmannen för Iraks parlament. Vid samtalet diskuterades den pågående regeringsbildningsprocessen, men fokus låg på de viktiga lagförslag om ett nytt råd för strategisk policy, om fördelning av oljeintäkter osv. som parlamentet har att behandla under sin kommande session.

”I söndags kunde jag besöka partiledaren för ISCI, Ammar Al-Hakim för ett samtal och i lördags hade jag ett möte med Iyad Allawi, ledare för blocket Iraqiya. Båda samtalen var spännade, med fokus på aktuella politiska frågor, och förtydligade vår bild av vad som händer i Irak just nu.

Tidigare idag hade vi ett möte hos FN om hur Iraks ekonomi skall kunna vidareutvecklas, med bland annat reform av statsägda företag och bra satsningar på att utveckla den privata sektorn. Sverige stödjer Världsbankens fond för privatsektorutveckling och detta ämne är ett av de båda benen för vår strategi för utvecklingssamarbetet. Således mycket viktigt att ha en bild av vilka insatser som pågår eller planeras inom området.

Därefter direkt till ett möte på brittiska ambassaden om det Rule of Law-arbete som många ambassader och internationella organisationer bedriver i Irak. Nu tar EU-missionen här på sig att fungera som sekretariat för arbetsgruppens möten, vilket är utmärkt och kan leda till bättre samordning och större slagkraft.

Nu när det är mörkt lyser ambassadens fina julstjärnor och elljusstakar ur fönstren och manar till lugn inför de kommande helgerna. På borden i kafeterian ligger dessutom röda juldukar och skapar trevnad. Väldigt mysigt! Men innan det är dags att ta ledigt för julen väntar några mycket intensiva och spännande veckor med fler politiska samtal och en längre resa till såväl Amman som Basra”.
Kommentar
Vad driver vår ambassadör för linje när det gäller t.ex. oljefördelning? Stöder Sverige regionalisering av oljeförekomsterna och utvinningen?
Irak har i årtionden kämpat för nationalisering av oljan, central kontroll och fördelning av inkomsterna till regionerna. Nationaliseringen genomdrevs i början av 70-talet.
Inkomsterna från oljan bidrog till att skapa den bästa sjukvården och utbildningen i Mellanöstern.
KRG (kurdiska regionala regeringen) har i strid med rådande oljelag (ingen ny har ännu genomdrivits) skrivit ett antal kontrakt med utländska bolag.
Al Maliki som förlorade parlamentsvalet i mars i år, vägrade avgå och stöder sig på bl.a. de kurdiska klanpartiern som ställt ett stort antal villkor för stöd till Al-Maliki.
Ett av dessa krav är den regionala kontrollen över oljan i norra Irak i strid med rådande lagstiftning.

Vår ambassadör har träffat ISCIs (tidigare Sciri) ledare Ammar al-Hakim, ökänd för att med hjälp av partiets Badrbrigad och Iran, genomfört etnisk rensning i Bagdad, förföljt och mördat motståndare till ockupationen och mördat och fördirvit ett stort antal sunnimuslimer.
Dessa dödsskvadroner är utbildade av USA.

Vår ambassadör och Sverige stöder privatiseringen av den statliga industrin, Detta är ett av våra ”ben” i Irak ”för vår strategi för utvecklingssamarbete”, säger bloggarambassadören.

Ockupationsmakten USA beslöt genom order 39, en av Paul Bremers 100 beslut, att Iraks statliga industri skulle privatiseras. 100 % av vinsten skulle de internationella bolagen kunna föra ut. Det stod fritt att importera arbetskraften. Besluten har haft förödande konsekvenser och ödelagt Iraks industrier och bidragit till mellan 50 och 70% arbetslöshet.

Dessa beslut strider mot folkrätten,
Haagkonventionen tillåter inte att stora förändringar sker i ett ockuperat lands ekonomiska struktur.
läs Naomi Klein i AB


Sveriges regering deltar i denna rent koloniala politik!
Ska vi tolka det så här: De ”lysande utsikterna” i Irak (vår handelsminister) är överordnade folkrätten, överordnade brott mot mänskligheten och Sverige plockar smulor från krigsförbrytarnas bord och vill vara med på plundringståget.
101230

Senast ändrad: 2010-12-30
.
IrakSolidaritets
Plattform
.

• USA ut ur IRAK – villkorslöst och omedelbart!

• Ett fritt och självständigt Irak!

• Stöd motstånds- kampen!

• Inget svenskt stöd till ockupationen!


----------------------


• An unconditional and immediate US withdrawal from Iraq!

• A free and independent Iraq!

• Support for the resistance struggle!

• No Swedish support to the occupation!


Iraq Solidarity Association in Stockholm

.
Irak
.
International Anti-Occupation Network
.
Fred i Irak är en möjlighet
Le Feyt-förklaringen
Le Feyt forklaring 08.pdf
.
.
IrakSolidaritets
Uttalanden
Läs mer
.

Brännpunkt Irak
(vår tidning)

Läs mer
.
Iraks kulturarv måste räddas
Läs och skriv på!
.
Stöd Iraks akademiker och intellektuella!
Läs och skriv på!
.
USA ut ur Irak
../../page_images/dot.gif
Powered by Enburk
© 2005-2008 IrakSolidaritet | Kontakt: info@iraksolidaritet.se | http://www.iraksolidaritet.se .